Shadow

Herstart cruises: Welke cruisemaatschappijen gaan weer cruisen?

Cruisemaatschappijen hebben de afgelopen weken uitsluitend gemeld welke cruises opgeschort werden als gevolg van de coronacrisis. Maar langzamerhand worden er ook weer plannen gemaakt om cruises te hervatten. De herstart van de cruises vindt vooral plaats met cruises naar de Griekse eilanden en in het Caraïbisch gebied. Norwegian Cruise Line, Seabourn, Celebrity Cruise Line en Royal Caribbean International hebben recent plannen aangekondigd voor een herstart van de cruises in de zomer van 2021. Laatst bijgewerkt: 7 mei 2021.

Cruises met Norwegian Cruise Line naar Griekenland en het Caraïbisch Gebied

Norwegian Cruise Line heeft in 2021 en 2022 veel cruises naar Santorini gepland, onder meer met de Norwegian Jade © Norwegian Cruise Line
Norwegian Cruise Line heeft in 2021 en 2022 veel cruises naar Santorini gepland, onder meer met de Norwegian Jade © Norwegian Cruise Line

Norwegian Cruise Line Holdings, het moederbedrijf van Norwegian Cruise Line, Oceania Cruises en ultraluxe rederij Regent Seven Seas Cruises heeft vrijwel alle cruises tot en met 30 juni 2021 geannuleerd. Maar in het Paasweekend diende NCL-Holidings een ambitieus plan in bij het Center for Disease Control and Prevention, het Amerikaanse RIVM, om op 4 juli, Independance Day weer te gaan cruisen vanuit Amerika. En een dag later kwam Norwegian Cruise Line met het bericht dat het vanaf 25 juli wil gaan cruisen naar de Griekse eilanden en Athene. Die cruises worden gemaakt met de Norwegian Jade. Vanaf 7 augustus wil Norwegian Cruise Line met de Norwegian Joy en de Norwegian Gem cruises maken vanaf respectievelijk Jamaica en de Dominicaanse Republiek. Alle passagiers moeten volledig gevaccineerd zijn. Lees meer over de herstart van de cruises bij Norwegian Cruise Line. Helaas zijn wel een groot aantal andere cruises van Norwegian Cruise Line in juli en augustus geannuleerd.

Norwegian Cruise Line (NCL) hervat vanaf 5 september de cruiseactiviteiten in Europa vanuit de vertrekhavens Barcelona en Rome (Civitavecchia). De Norwegian Epic vaart met 7-daagse cruises vanuit Barcelona vanaf 5 september 2021 tot en met 24 oktober 2021 door de westelijke Middellandse Zee. De Norwegian Getaway maakt een mix van 10 tot 11-daagse Griekse eilanden cruises maakt vanuit Rome (Civitavecchia) van 13 september 2021 tot 25 oktober 2021.

Boek een cruise van Norwegian Cruise Line bij Cruisewinkel, CruiseReizen.nl, Stip Reizen, Captain Cruise en TUI.

Regent Seven Seas Cruises

Regent Seven Seas hervat vanaf 11 september 2021 cruises met de Seven Seas Splendor. De eerste reis is een cruise van 11 nachten van en naar Southampton. Daarna volgen cruises in het Middellandse Zeegebied en daarna cruises in het Caribisch gebied. Het is feitelijk het inaugurele seizoen van de Seven Seas Splendor. Na de doop van het schip in februari 2020 heeft het maar twee cruises met passagiers gemaakt. Alleen volledig gevaccineerde passagiers zijn welkom.

Cruises van Regent Seven Seas Cruises kun je boeken bij onder meer Captain Cruise, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

Seabourn herstart cruises in Barbados, Griekenland en Cyprus

Ook ultraluxe rederij Seabourn Cruise Line gaat deze zomer de Griekse wateren in. Vanaf 3 juli 2021 maakt de Seabourn Ovation 7-daagse cruises naar de Griekse eilanden. Er worden twee routes gevaren. Op de ene route gaat de cruise naar Agios Nikolaos, Rhodes, Mykonos en Nafplion. Ook Liomassol op Cyprus wordt aan gedaan. Op de andere cruise vaart de Ovation naar Patmos, Rhodos,Thira/Santorini en Spetsai. De Ovation maakt ook een stop in Paphos op Cyprus. Passagiers kunnen ook een 14-daagse reis boeken. Tijdens elke cruise is er een zeedag, zodat passagiers optimaal kunnen genieten van alle faciliteiten aan boord. Alle passagiers moeten volledig gevaccineerd zijn. Dat betekent dat er minimaal 14 dagen moet zitten tussen de laatste Covid-prik en het begin van de cruise.

Vanaf 18 juli maakt de Seabourn Odyssey cruises van 7 nachten vanaf Barbados naar Antigua, de British Virgin Islands, Dominica, Grenada, Sint Lucia, Sint Maarten en St. Kitts. In de herfst staan ook cruises op het programma naar St. Vincent & the Grenadines, Guadeloupe en Martinique.

Boek een cruise aanbieding met Seabourn bij Captain Cruise, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

Herstart cruises Holland America Line met cruises in Griekenland

Holland America Line gaat vanaf 15 augustus cruisen in Griekenland. Er staan 4 cruises met de Eurodam gepland die vertrekken uit Piraeus. Het gaat om 7-daagse cruises langs diverse Griekse eilanden. Tijdens een cruise vaart de Eurodam door naar Haifa in Israël. Tijdens de laatste cruise met vertrek op 5 september vaart de Eurodam via Mykonos, Katakolon (Olympia) en Chania op Kreta naar Sarandë in het zuiden van Albanië. De cruise eindigt in Venetië.

Boek een aanbieding voor een cruise met Holland America Line bij Captain Cruise, CruiseReizen.nl, TUI en Cruisewinkel.

Silversea met Silver Moon naar Griekenland, Israël en Cyprus

Ook cruisemaatschappij Silversea gaat varen in de Oostelijke Middellandse Zee. Vanaf 18 juni 2021 maakt de Silver Moon, het nieuwste cruiseschip van Silversea, 10-daagse cruises maken vanuit Griekenland. De cruise gaat onder meer naar Santorini, Paros, Mykonos en Kreta. Ook Haifa in Israël en Cyprus staan op het programma. Alleen volledig gevaccineerde passagiers mogen mee op deze cruises.

Silversea cruises zijn te boeken bij onder meer CruiseReizen.

Royal Caribbean International cruises door de Bahama’s

Royal Caribbean International biedt vanaf 12 juni 2021 cruises door de Bahama’s aan. De cruises van 7 nachten worden gemaakt met de Adventure of the Seas met Nassau als uitvalsbasis. Er staan onder meer twee dagen een stop op Coco Cay, het privé-eiland op het programma. Al het personeel op het eiland is gevaccineerd. Verder gaat de cruise naar Grand Bahama Island en Cozumel. Je kunt deze cruises maken tot en met augustus.

Verder maakt Royal Caribbean in de zomer van 2021 cruises vanuit Israël met haar nieuwste cruiseschip de Odyssey of the Seas. Alleen gevaccineerde Israëli’s mogen mee op deze cruises.

Bekijk aanbiedingen voor een cruise van Royal Caribbean International bij onder meer Captain Cruise, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

Herstart Celestyal Cruises

Celestyal Cruises maakt vanaf 29 mei 2021 weer cruises door de Egeïsche Zee. Het gaat om cruises van 3, 4 en 7 nachten.

Cruises met Celestyal Cruises kun je boeken bij Captain Cruise.

Hurtigruten herstart cruises

Het Noorse Hurtigruten is in 2020 na twee cruises weer gestopt met cruisen. Tijdens de tweede cruise naar Spitsbergen bleek dat de maatschappij haar eigen protocollen niet had nageleefd en dat er ruim 40 coronabesmettingen waren ontstaan bij bemanning en passagiers. Alleen de postschepen van Hurtigruten varen nog tussen Bergen en Kirkenes. Vanaf 24 maart 2021 voert Hurtigruten weer cruises langs de Noorse kust uit. Tal van expeditiecruises zijn echter nog geannuleerd.

Een cruise met Hurtigruten kun je boeken bij Captain Cruise, BBI Travel en Cruisewinkel.

Cruises met MSC Cruises

Op 15 april heeft MSC Cruises nieuwe en bijgewerkte vaarroutes in de Middellandse Zee en in heel Europa aangekondigd voor de komende zomer. De schepen die deze nu volledig bevestigde vaarroutes aanbieden, zullen opereren onder hetzelfde gezondheids- en veiligheidsprotocol dat sinds augustus 2020 meer dan 60.000 gasten van MSC Cruises, veilig heeft beschermd.

  • MSC Grandiosa verlengt in eerste instantie haar huidige vaarroute van 7 nachten en doet de Italiaanse havens Genua, Civitavecchia voor Rome, Napels, Palermo en Valletta, Malta aan. De Spaanse havens van Valencia en Barcelona worden toegevoegd aan de huidige vaarroute van het schip zodra deze bestemmingen hun beschikbaarheid bevestigen.
  • De MSC Seaside vertrok op 1 mei vanuit Genua en doet de nieuw geïntroduceerde havens van Siracuse op Sicilië en Taranto in Puglia aan, evenals Civitavecchia voor Rome en Valletta op Malta. De vaarroute van het schip gaat ook naar de Franse haven Marseille zodra de beschikbaarheid daarvan is bevestigd. Ook wordt voor deze vaarroute een speciale privé-strandervaring in Taranto geïntroduceerd.
  • MSC Seashore zal eind juli toetreden tot de MSC Cruises-vloot om het nieuwe vlaggenschip te worden en biedt van 1 augustus tot 31 oktober cruises van 7 nachten aan met de Italiaanse havens Genua, Napels en Messina, evenals Valletta in Malta, Barcelona in Spanje en Marseille in Frankrijk.
  • MSC Orchestra vertrekt op 5 juni en biedt gasten inscheping in de Italiaanse havens van Venetië op zaterdag, Bari op zondag en vervolgens de Griekse eilanden Corfu, Mykonos en Dubrovnik in Kroatië aan.
  • De MSC Splendida vertrekt vanaf 12 juni met inscheping in Triëst, Italië op zaterdag en in Bari op dinsdag, met een bezoek aan Dubrovnik in Kroatië, Corfu in Griekenland en Kotor in Montenegro.
  • Het aanbod in de oostelijke Middellandse Zee wordt afgerond met de MSC Magnifica vanaf 20 juni met inscheping in de Italiaanse havens Venetië op zondag, Bari op maandag en Piraeus voor Athene op woensdag, en vervolgens het Griekse eiland Mykonos en Split, Kroatië.
  • Cruises-schepen stellen de start van hun zomerseizoen uit de havens van Duitsland tot 15 juni.
    Wanneer de havens open gaan vertrekt de MSC Preziosa vanaf 21 juni vanuit Hamburg, Duitsland en MSC Musica op 20 juni vanuit Warnemunde.
  • MSC Cruises bevestigde ook de annulering van haar Caribische afvaarten vanuit havens in de VS tot en met 30 juni.

MSC Cruises begon 16 augustus met cruisen. Het gaat om cruises naar bestemmingen in Italië, Malta en Griekenland. Die laatste bestemming is eind december weer geschrapt, vanwege reisbeperkingen die door de Griekse overheid zijn aangescherpt. Op 1 maart heeft MSC Cruises bekend gemaakt dat alle cruises in de Westelijke Middellandse Zee voor april en mei 2021 zijn geannuleerd. De cruises worden in juni hervat. Cruises in de Oostelijke Middellandse Zee worden voor april geannuleerd en beginnen weer in mei. Alle Caraïbische cruises zijn tot en met eind mei geannuleerd.

Wel maakt MSC sinds de tweede helft van januari cruises met de MSC Grandiosa naar Genua, Civitavecchia, Napels, Palermo en Valetta op Malta. En vanaf 1 mei maakt de MSC Seaside, die voor de Amerikaanse cruisemarkt gebouwd is, voor het eerst sinds 2017 cruises door de Middellandse Zee. Het gaat om cruises van 7 nachten naar Genua, Valetta op Malta, Civitavecchia en naar Siracusa op Sicilië en Taranto in Puglia. Op zowel de Grandiosa als de Seaside zijn alleen passagiers uit de Schengenlanden (waaronder Nederland), Bulgarije, Kroatië en Roemenië welkom.

Verder zal MSC Cruises vanaf 20 mei cruises van 7 nachten rond de Britse eilanden aanbieden. Die zijn alleen toegankelijk voor Britse passagiers. De cruises worden in eerste instantie gemaakt vanuit de nieuwe cruiseterminal in Southampton, maar inscheping in Liverpool en Glasgow is ook mogelijk. Voor deze cruises zet MSC het splinternieuwe vlaggenschip MSC Virtuosa in.

Cruises van MSC boeken? Kijk voor aanbiedingen bij CruiseReizen.nl, Captain Cruise, Cruisewinkel, Stip Reizen en TUI.

Celebrity Cruises start cruises vanaf Sint Maarten

Celebrity Cruises wil 5 juni 2021 de cruises hervatten. Het gaat in eerste instantie om cruises vanaf Sint Maarten met de Celebrity Millennium. Er is keuze uit twee cruises van zeven nachten die beginnen en eindigen op Sint Maarten. De ene cruise gaat naar Aruba, Curacao en Barbados. De andere route is via Tortola, Sint Lucia en Barbados. De cruises worden tot en met augustus 2021 gevaren. De hele bemanning is gevaccineerd. Aan boord zijn gevaccineerde passagiers en kinderen onder de 18 met een negatieve PCR-test van maximaal 72 oud. Je hebt sowieso een negatieve PCR-test nodig om Sint Maarten binnen te komen. Cruises zijn te boeken vanaf 25 maart 2021.

Cruises van Celebrity Cruises kun je boeken bij onder meer CruiseReizen.nl en Captain Cruise.

Costa Cruises maakt weer cruises

Costa Cruises is sinds 6 september begonnen met cruises langs Italië. De cruises worden gemaakt met de Costa Deliziosa vanaf Triëste. Eind oktober heeft Costa echter moeten besluiten om de Caraïbische Cruises met de Costa Favolosa en de wereldcruise 2021 met de Costa Deliziosa te annuleren.

De Costa Smeralda maakt sinds 1 mei 2021 cruises van een week van Savona naar Civitavecchia/Rome, Napels, Messina, Cagliari en La Spezia. De cruise is ook te boeken als mini-cruise van 3 of 4 dagen. Costa Cruises wil deze zomer met 4 schepen cruises in de Middellandse Zee gaan uitvoeren.

Op 16 mei vertrekt de Costa Luminosa voor weekcruises naar Griekenland. De cruise gaat via Triëste naar Bari, naar Corfu, Piraeus/Athene, Mykonos en Katakolon / Olympia. Op 26 juni begint de Costa Deliziosa eveneens aan cruises van een week langs de Griekse eilanden. De Deliziosa vertrekt uit Venetië en gaat naar Mykonos (met een nacht overblijven), Katakolon, Corfu en Bari. En de nieuwe Costa Firenze start 4 juli met cruises van een week langs Italiaanse havens. De Costa Smeralda maakt vanaf 3 juli cruises van een week door de Westelijke Middellandse Zee naar Italië, Spanje en Frankrijk.

Cruises in Noord-Europa die in de zomer van 2021 gepland waren, gaan niet door. Eerder al heeft Costa Cruises besloten alle Zuid-Amerika cruises met de Costa Fascinosa, de Costa Luminosa en de Costa Pacifica te annuleren. Het gaat om cruises die tussen november 2020 en april 2021 zouden plaatsvinden. Lees welke cruises nog meer geannuleerd zijn.

Bekijk aanbiedingen voor cruises met Costa Cruises bij onder meer Cruisereizen.nl, Captain Cruise, Cruisewinkel, TUI en Stip Reizen.

Crystal Cruises: cruises vanaf de Bahama’s

Cyrstal Cruises gaat vanaf 3 juli 2021 cruises vanaf de Bahama’s aanbieden. De 7-daagse cruises met de Crystal Serenity worden gemaakt naar Nassau en Bimini. Er mogen maximaal 900 passagiers aan boord. Vanaf 5 augustus tot en met december wil Crystal Cruises ook met de Crystal Symphony cruises door het Caraïbisch gebied maken. Het gaat om cruises van 10 tot en met 15 nachten vanuit St. John’s op Antigua. De Crystal Symphony maakt cruises naar onder meer Barbados, Sint Maarten, Sint Lucia,Trinidad en Tobago en de Britse Maagdeneilanden.

Kijk voor de beste cruiseaanbiedingen bij onder meer TUICruiseReizen.nl en Stip Reizen.

Aida Cruises rond de Canarische en Griekse Eilanden

Update 7 mei 2021: Vanaf 22 mei 2021 worden er weer korte reizen aangeboden vanuit Kiel (Schleswig-Holstein). Reserveren kan vanaf 12 mei 2021. AIDA Cruises verlengt het Canarische Eilanden seizoen van de AIDAperla tot en met juli en biedt nieuwe data aan die sinds 7 mei 2021 te boeken zijn. De nieuwe reizen vertrekken vanuit Las Palmas, Gran Canaria op 12, 19 en 26 juni 2021.

Aida Cruises maakt sinds 21 maart 2021 weer cruises. De eerste cruise werd gemaakt met de AIDAperla rondom de Canarische Eilanden. Die cruises worden verlengd tot en met eind juni. Verder gaat Aida Cruises deze zomer ook cruisen langs de Griekse eilanden. Het gaat om 7-daagse cruises met de Aidablu met vertrek vanaf Corfu naar de Griekse eilanden Kreta en Rhodos. Verder zijn er stops op het vasteland in Katakolon (met bezoekmogelijkheid van Olympia) en Piraeus/Athene. Passagiers kunnen aan wal mee met een georganiseerde excursie. De eerste cruise vertrekt 23 mei, de laatste op 24 oktober. Tenslotte maakt de Aidasol vanaf 22 mei cruises vanuit Kiel in Duitsland. Alle andere Aida-cruises met vertrek tussen 18 mei en 10 juni worden geannuleerd. Bekijk alle annuleringen op de site van Aida.

Cruises met Aida Cruises kun je boeken bij Cruisereizen.nl, TUI, Captain Cruise en Cruisewinkel.

Meer cruises met TUI Cruises

Cruisen met de Mein Schiff 5 © TUI Cruises
Cruisen met de Mein Schiff 5 © TUI Cruises

TUI Cruises maakt al sinds juli 2020 weer cruises onder meer naar de Griekse en Canarische eilanden. Sindsdien hebben zo’n 80.000 passagiers een cruise met TUI Cruises gemaakt. Vanaf 13 mei 2021 gaat de Mein Schiff 5 cruises maken in Griekenland. Het schip maakt dan twee verschillende 7-daagse cruises vanaf Kreta. De ene cruise gaat naar onder meer Rhodos, Piraeus en Chania op Kreta. De andere cruise gaat naar Corfu, Katakolon/Olympia en Piraeus. In totaal gaat het om zes cruises. Aan boord van de TUI-schepen wordt gevaren met 60 procent van de normale passagierscapaciteit.

Verder heeft TUI Cruises aangekondigd dat het vanaf 23 mei cruises vanuit het Duitse Kiel gaat uitvoeren, net als Aida Cruises. Met welk schip TUI gaat cruisen, wordt nog bekendgemaakt.

TUI-Cruises met de Mein Schiff-schepen kun je boeken bij onder meer TUI, CruiseReizen en Captain Cruise.

Herstart Oceania Cruises

Oceania Cruises, een zusterrederij van Norwegian Cruise Line en Regent Seven Seas Cruises, start op 29 augustus 2021 weer met cruises naar Scandinavië en West-Europa. De eerste cruise vertrekt 29 augustus uit Kopenhagen.

Cruises met Hapag-Lloyd alleen voor Duitsers, Oostenrijkers en Zwitsers

Cruiserederij Hapag Lloyd vaart momenteel met twee cruiseschepen. Hapag-Lloyd maakt met de Europa 2 cruises langs de Canarische Eilanden en Madeira. De Hanseatic Inspiration, het expeditieschip dat een jaar geleden gedoopt werd, maakt cruises naar Scandinavië. Aan boord zijn momenteel echter alleen passagiers uit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland welkom. Dat is zo afgesproken met de Duitse regering. Het is nog niet bekend, wanneer ook andere nationaliteiten weer mogen cruisen bij Hapag-Lloyd.

Fred Olsen gaat cruisen vanaf juli

De Britse cruisemaatschappij Fred Olsen, die in 2020 twee schepen van Holland America Line kocht, gaat vanaf juli 2021 weer cruisen. De rederij zou eerst vanaf 22 mei gaan cruisen, maar die planning bleek door het hoge aantal coronabesmettingen in het Verenigd Koninkrijk niet haalbaar. Daarom zijn alle cruises tot en met eind juni 2021 geannuleerd.

Eerste cruises met SeaDream Yacht Club naar de Carïben

De allereerste cruisemaatschappij die in 2020 weer ging cruisen, is SeaDream Yacht Club. Deze exclusieve cruiserederij heeft haar cruises in juni 2020 hervat. Het zomerseizoen maakte SeaDream cruises in Noorwegen. In de zomer van 2021 maakt SeaDream vanaf 5 juni diverse cruises vanaf Italië via Kroatië en Montenegro naar Griekenland en terug. Ook worden cruises vanaf Bordeaux naar Lissabon en in de Westelijke Middellandse Zee gemaakt. En het nieuwste cruiseschip van Royal Caribbean International, de Odyssey of the Seas, zal komende zomer cruises vanuit Israël maken. Alleen gevaccineerde passagiers mogen mee.

Cruises van SeaDream zijn te boeken bij onder meer Captain Cruise en CruiseReizen.nl.

Cruises in Amerika uitgesteld

Oktober 2020 was voor veel cruisemaatschappijen de stip op de horizon die ze gezet hebben om weer te gaan cruisen. Veel cruisemaatschappijen hadden al besloten om pas na 31 oktober te gaan cruisen. Inmiddels heeft het CDC besloten dat er onder strikte voorwaarden weer cruises kunnen plaatsvinden. Maar cruisemaatschappijen hebben dusdanig veel tijd nodig om aan die voorwaarden te kunnen voldoen, dat veel cruisemaatschappijen daar in de eerste maanden van 2021 nog niet aan konden voldoen. Er zijn voorzichtige signalen dat Amerika vanaf half mei 2021 weer reizigers uit Europa wil toelaten, maar onder welke voorwaarden dat gebeurt, is nog uiterst onzeker.

Carnival Cruise Line gooit cruiseschema om

Carnival Cruise Line annuleert alle cruises vanuit Amerikaanse havens tot en met 31 mei 2021. Er is nog geen datum genoemd waarop Carnival weer wil gaan cruisen. Boeken voor de zomer met flexibele voorwaarden kan al wel.

Bekijk aanbiedingen voor cruises van Carnival Cruise Lines bij Captain Cruise, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

Wanneer starten cruises vanuit Amerika?

Veel is ook afhankelijk van de havens die weer voor cruisemaatschappijen geopend worden. Cruisen vanuit Amerika wordt nog lastig, omdat de CDC, de Amerikaanse RIVM, cruises de voorwaarden waaronder cruises vanuit Amerika mogen plaatsvinden nog moet uitwerken. Daarna zal het nog een paar maanden duren voordat de eerste cruises vanuit Amerika gemaakt kunnen worden. Experts hoopten eind 2020 dat de eerste Amerikaanse cruises in januari 2021 gemaakt kunnen worden, maar dat bleek een utopie.

Nu wordt medio juli 2021 genoemd als maand waarin voorzichtig weer de eerste cruises vanuit Amerika kunnen beginnen. Maar de directeur van de Centers for Disease Control and Prevention, Rochelle Walensky, durfde tijdens een debat in de Amerikaanse senaat geen datum te noemen wanneer fase 2 van het CDC-programma voor de herstart van de cruises in gaat. Het totale programma bestaat uit vier fasen. Volgens Walensky is haar agentschap niet de enige die daar over gaat.

Mis nooit meer een bericht en schrijf je via onderstaand formulier in voor onze gratis nieuwsbrief of volg ons op Facebook.

Delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.