Shadow

Herstart cruises: Welke cruisemaatschappijen gaan weer cruisen?

Cruisemaatschappijen hebben anderhalf jaar vooral cruises opgeschort. Steeds meer cruises zijn, of worden echter weer hervat. De herstart van de cruises vond in eerste instantie vooral plaats met cruises naar de Griekse eilanden en in het Caraïbisch gebied. Nu komen ook steeds meer andere bestemmingen weer in het programma terug. Laatst bijgewerkt 17 mei 2022.

Herstart cruises Norwegian Cruise Line

Norwegian Cruise Line heeft in 2021 en 2022 veel cruises naar Santorini gepland, onder meer met de Norwegian Jade © Norwegian Cruise Line
Norwegian Cruise Line heeft in 2021 en 2022 veel cruises naar Santorini gepland, onder meer met de Norwegian Jade © Norwegian Cruise Line

Update 9 mei 2022: Norwegian Cruise Line, de zusterrederij van Oceania Cruises en ultraluxe rederij Regent Seven Seas Cruises heeft alle 17 cruiseschepen weer in de vaart. De Norwegian Spirit begon op 9 mei 2022 als laatste schip van de Norwegian-vloot aan een herstart van de cruises. De Spirit heeft net een ruim honderd miljoen dollar kostende renovatie achter de rug. Bekijk of schrijf een cruise review over de Norwegian Spirit. De Norwegian Jade was op 25 juli 2021 het eerste cruiseschip dat weer een herstart met cruises maakte. De Jade maakte cruises naar de Griekse eilanden.

Voor deze cruises geldt dat passagiers volledig gevaccineerd moeten zijn. Lees meer over de herstart van de cruises bij Norwegian Cruise Line. Lees meer over cruises naar Alaska met Norwegian Cruise Line.

Boek een cruise van Norwegian Cruise Line bij Cruisewinkel, CruiseReizen.nl, Stip Reizen, Captain Cruise en TUI.

Op onze zoek- en boekpagina kun je cruises zoeken op cruisemaatschappij, vaargebied en cruisethema.

Princess Cruises

Update 5 mei 2022: Twaalf Princess-schepen varen weer. Onlangs zijn ook de Crown Princess, Island Princess and Royal Princess weer gaan cruisen. Vanaf september 2022 zijn alle vijftien schepen weer in de vaart naar wereldwijde bestemmingen zoals Alaska, Australië, de Californische kust, het Caribisch gebied, Europa, Hawaï, Mexico en het Panamakanaal.

Update 16 maart 2022: De Coral Princess zal, als de plannen voor openen van Australië doorgaan, vanaf juni 2022 weer gaan varen met cruises vanuit Brisbane, variërend van drie tot 12 dagen en bestemmingen in Queensland en New South Wales aan te doen. In augustus vertrekt de Coral Princess naar Sydney voor een nieuwe 12-daagse reis naar Queensland en de Conflict Eilanden in Papoea-Nieuw-Guinea. Daarna wordt het Australië & Nieuw-Zeeland programma voor het seizoen 2022/2023 hervat. Bovendien vaart de Majestic Princess vanuit Sydney op een nieuwe Queensland-reis in februari 2023 aan het einde van het al eerder gepubliceerde seizoen. De Australië cruises zijn te boeken vanaf 23 maart 2022.

Als gevolg van deze wijzigingen worden eerder gepubliceerde routes tot en met april 2023 op Diamond Princess en Royal Princess geannuleerd. De routes gaan naar Japan, Singapore, Australië, Nieuw-Zeeland en de Stille Zuidzee, evenals twee Ruby Princess Panama Kanaal afvaarten in februari 2023. Ook geannuleerd van februari 2023 tot en met mei 2023 zijn selecte reizen op Majestic Princess in Australië, Nieuw-Zeeland en de Stille Zuidzee.

Update 11 maart 2022: Princess Cruises gaat in 2022 een volledig seizoen met cruises naar Alaska varen. De Minister van Transport in Canada kondigde onlangs aan dat een veilige hervatting van cruises in Canadese havens weer mogelijk is. Daardoor kan Princess Cruises om alle cruises en cruisetours naar Alaska en naar Canada & New England uitvoeren zoals oorspronkelijk de bedoeling was.
Zes Princess schepen zullen in 2022 in Alaska varen, waaronder het nieuwste schip van de lijn, de Discovery Princess. Samen zullen de schepen 12 unieke routes aanbieden, met een totaal van 140 afvaarten en vijf gletsjer-viewing ervaringen, met bezoeken aan de steden Juneau, Skagway en Ketchikan in het zuidoosten van Alaska.

Een van de Princess thuishavens in de regio is Vancouver, dat als begin- of eindpunt dient voor de zeven nachten durende “Voyage of the Glaciers”. Alaska cruises die varen vanuit Seattle en San Francisco doen Victoria, Canada aan, samen met, afhankelijk van de reisroute, verschillende havens in Alaska.

In 2022 biedt het bedrijf ook verschillende cruisetouropties aan met bezoeken aan het Denali National Park en de Princess Wilderness Lodges.

Naast de Discovery Princess zijn andere Princess-schepen die naar Alaska en Canada varen onder meer de Crown Princess, de Majestic Princess, de Royal Princess, de Ruby Princess en de Grand Princess.
Het Alaska-seizoen van Princess omvat ook het meeslepende North to Alaska programma, dat lokale Alaskanen, cultuur en verse zeevruchten aan boord en aan wal brengt.

Het eerste Princess cruiseschip dat Canada aandeed was de Caribbean Princess. Op Canada en New England reizen, vaart Princess vanuit Quebec en New York en bezoekt populaire Canadese havens, waaronder Halifax, Saint John, Sydney en Charlottetown.

Het seizoen 2022 loopt van juli tot oktober en omvat 16 afvaarten en zes unieke routes op Enchanted Princess en Caribbean Princess.

Update 27 oktober 2021: De oplevering van de nieuwe Discovery Princess is vertraagd. Dat betekent dat de eerste vier cruises met dit nieuwe schip geschrapt worden. De eerste cruise vertrok op 27 maart 2022. Ruby Princess maakt sinds 31 oktober weer cruises vanuit San Francisco. Het gaat om cruises naar Mexico, Hawaii, de kust van Californië, Alaska en het Panama-kanaal. De cruises duren vijf tot vijftien dagen en worden gemaakt tot 2023.
De Caribbean Princess maakt vanuit Port Everglades in Fort Lauderdale cruises van 7 en 14 dagen naar St. Kitts, St. Thomas, Cozumel, Grand Cayman en Princess Cays, het privé-eiland van Princess Cruises in de Bahamas.
De geplande cruises met de Diamond Princess voor 2021-2022 naar Zuid-Amerika en Antarctica gaan niet door. Ook de wereldcruise van 2022 is geschrapt.

De herstart van de cruises bij Princess Cruises ziet er verder als volgt uit:

 • Royal Princess begon 8 april 2022 met cruises vanuit Vancouver langs de kust van Californië. In de zomer vaart het schip naar Alaska om vanaf september 2022 tot in 2023 cruises te maken vanuit San Francisco naar de kust van Californië, Mexico en Hawaii.
 • De Diamond Princess maakt van september 2022 tot februari 2023 vanuit San Diego cruises langs de Californische kust, de Mexicaanse Rivièra en naar Hawaii.
 • Ruby Princess maakt tot april 2023 cruises vanuit Galveston. Het gaat vooral om cruises van 5 tot 11 dagen naar de Westelijke Caraïben.
 • Afhankelijk van toestemming van de Australische autoriteiten zal de Coral Princess vanaf juni 2022 cruises maken vanuit Brisbane.

Bekijk cruise aanbiedingen bij CruiseReizen.nl, Cruisewinkel, TUI, Stip Reizen en Captain Cruise.

Regent Seven Seas Cruises

Update 11 maart 2022: De Seven Seas Navigator verwelkomt weer gasten in Barbados. Na een operationele pauze van twee jaar hervat het schip de dienstverlening met een reeks reizen naar het zuidelijk en oostelijk Caribisch gebied. Na de eerste post-pandemische cruise verkent de Navigator het Caribisch gebied verder verkennen met extra routes in de regio. In april biedt het schip een unieke cruise van 25 nachten naar de oostkust van Noord-Amerika. De reis vanuit Miami omvat het aandoen van verschillende Amerikaanse staten, waaronder New York, Virginia, Rhode Island, Massachusetts, Maine en Florida, waar de Navigator Fernandina Beach aandoet, een primeur voor Regent Seven Seas.

Voordat het schip terugkeert naar Miami, vaart het ook naar acht havens in Canada, naast St. Georges, in Bermuda.

Regent Seven Seas maakt sinds 11 september 2021 cruises met de Seven Seas Splendor. De eerste reis is een cruise van 11 nachten van en naar Southampton. Daarna volgen cruises in het Middellandse Zeegebied en daarna cruises in het Caribisch gebied.

Seven Seas Voyager gaat vanaf 15 februari 2022 cruises vanuit Barcelona maken.

Boek een cruise van Regent Seven Seas Cruises bij CruiseReizen.nl, Cruisewinkel of Captain Cruise.

Seabourn herstart cruises in Barbados, Griekenland, de Canarische Eilanden en de Middellandse Zee

Update 29 september 2021: Seabourn Encore startte vanaf 19 februari 2022 weer met nieuwe 10- en 11-daagse routes naar de Canarische Eilanden, en de Middellandse Zee rondreis vanuit Lissabon, Portugal, tijdens de winter en lente van 2022. Het schip, dat op 17 april 2022 zou terugkeren, wordt het derde schip in Seabourn’s vloot dat terugkeert naar de vaart.

De Seabourn Encore verkent de schoonheid en cultuur van de Spaanse archipel en het eiland Madeira, tussen februari en april 2022. Daarnaast zal het schip op een 15-daagse reis langs de kusten van de Middellandse Zee varen van Lissabon naar Athene, Griekenland, waar het zal worden gepositioneerd voor haar oorspronkelijk geplande inzet in het oostelijke Middellandse Zeegebied in de zomer. Gasten die zin hebben in een langere cruise naar de Canarische Eilanden en de Middellandse Zee kunnen genieten van een 22- of 26-daagse combinatiecruise in maart en april, met al Seabourn’s ultra-luxe snufjes voor onderweg, en een 10% korting.

De Seabourn Sojourn komt weer in de vaart op 6 juni 2022, op tijd voor het zomerseizoen in de Middellandse Zee. Seabourn’s nieuwe Canarische Eilanden en Middellandse Zee reizen zijn al te boeken!

Het schip hervat cruises in Europa, en brengt het zomerseizoen 2022 door varend in de westelijke Middellandse Zee waar de Franse en Italiaanse Riviera’s, Spanje, Portugal, Gibraltar, Marokko, Malta en de Canarische Eilanden verkend worden. De herziene herstartdatum betekent dat het merk de 2022 145-daagse Wereldcruise op Seabourn Sojourn annuleert, die oorspronkelijk gepland was om te vertrekken op 11 januari 2022 vanuit Los Angeles. De 2024 World Cruise route zal een replica zijn van de langverwachte 2022 World Cruise. De 2024 World Cruise is al te boeken!

Vanaf 18 juli 2021 maakt de Seabourn Odyssey cruises van 7 nachten vanaf Barbados naar Antigua, de British Virgin Islands, Dominica, Grenada, Sint Lucia, Sint Maarten en St. Kitts. In de herfst staan ook cruises op het programma naar St. Vincent & the Grenadines, Guadeloupe en Martinique.

Seabourn Quest vertrekt 10 mei 2022 voor cruises in de Middellandse Zee. Oorspronkelijk zou de Quest al vanaf november 2021 cruises naar Antarctica en Zuid-Amerika maken, maar die zijn geannuleerd. De cruises vanaf mei 2022 met de Seabourn Quest worden gemaakt vanuit Venetië. De Seabourn Sojourn begint 11 januari 2022 vanuit Los Angeles aan een wereldcruise. Als laatste vertrekt de Seabourn Encore 17 april 2022 voor een cruise vanuit Athene.

Boek een cruise aanbieding met Seabourn bij Captain Cruise, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

Herstart Holland America Line: ook Oosterdam weer in de vaart

Holland America Line verwelkomde op zondag 8 mei met de cruise van de Oosterdam het negende schip weer in de vaart. Het schip vertrok op de 12-daagse cruise ‘Heilige Landen en Oude Koninkrijken’ en doet tijdens die reis Israël en Griekenland aan. Sinds Holland America Line in juli 2021 de cruises hervatte, zijn Eurodam, Koningsdam, Nieuw Amsterdam, Nieuw Statendam, Noordam, Rotterdam en Zuiderdam weer in gebruik genomen met cruises in Alaska, het Caribisch gebied, Europa, Mexico, de kust van Californië en de Stille Zuidzee. Volendam staat momenteel onder charter van de Nederlandse regering en doet in Rotterdam dienst als opvang locatie voor Oekraïense vluchtelingen.

Na de eerste cruise brengt Oosterdam de zomer door in de Middellandse Zee, met zeven tot 19-daagse rondreizen vanuit Triëst (Venetië) en tussen Triëst en Piraeus (Athene), Griekenland; Civitavecchia (Rome), Italië; of Barcelona, Spanje. Het schip zal de hele regio verkennen en havens in Spanje, Frankrijk, Italië, Griekenland, Turkije, Israël, Montenegro, Kroatië, Albanië en Malta aandoen.

Na het Middellandse Zee seizoen vertrekt Oosterdam op een transatlantische oversteek naar Fort Lauderdale, Florida, voordat het door het Panamakanaal vaart en langs de westkust van Zuid-Amerika gaat om te starten aan een winterseizoen van cruises rond het puntje van het continent tussen San Antonio (Santiago ), Chili en Buenos Aires, Argentinië. De 14-daagse route reist naar havens in Chili en Argentinië, inclusief de felbegeerde Falklandeilanden, samen met cruises in de Straat van Magellan, Glacier Alley en Kaap Hoorn. Drie 22-daagse reisroutes voegen vier gedenkwaardige dagen toe aan van scenic cruising in Antarctica.

Herstart cruises met de Zaandam

Cruises met de Zaandam zijn vanaf 12 mei gestart vanuit Fort Lauderdale naar onder meer Canada/New England. De Zaandam vaart van Fort Lauderdale, Florida, naar Boston, Massachusetts, gevolgd door routes tussen Boston en Montreal, Quebec, Canada. Het schip zal in juli de populaire 35-daagse Voyage of the Vikings route aanbieden die rondvaart van Boston naar Canada, Groenland, IJsland, Noorwegen, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

Met deze nieuwe startdata zijn de Grand World Voyage en Grand South America and Antarctica Voyage in 2022 doorgeschoven naar 2023. De Westerdam volgt op 12 juni vanuit Seattle, Washington. Als dat schip weer haar eerste cruise naar Alaska maakt, zijn bijna alle cruiseschepen van Holland America Line weer in de vaart. De Volendam is vanaf 15 mei drie maanden verhuurd voor de opvang van Oekraïnse vluchtelingen in Rotterdam. De eerste cruise van de Volendam is nu uitgesteld tot 3 juli 2022. Schrijf of lees beoordelingen over de Volendam. De herstart van de cruises van alle Holland America Line cruises moet voor de zomer van 2022 voltooid zijn.

Holland America Line begon 15 augustus 2021 met cruises in Griekenland. Op 21 november 2021 begon de Nieuw Statendam als vijfde schip van Holland America Line weer met cruisen. De Nieuw Statendam maakt tot en met april vanuit Port Everglades in Florida cruises van 7 tot 11 nachten door de Caraïben. Eerder al waren de Koningsdam, de nieuwe Rotterdam, de Eurodam en de Nieuw Amsterdam met herstart van de cruises begonnen.

Langere routes Koningsdam

Nu Zuiderdam aan de Grand World Voyage begint, zal Koningsdam in 2023 de langere, exotische routes van dat schip overnemen. De 25-daagse Mexican Riviera en Circle Hawaii Collectors’ Voyage verhuist van 31 januari 2023 naar een vertrek op 7 januari 2023, voor 24 dagen. In februari biedt het grotere schip uit de Pinnacle-klasse de exotische 35-daagse Hawaii, Tahiti en Marquesas rondreis aan vanuit San Diego, en alle gasten die voor dat vertrek aan boord van Zuiderdam zijn geboekt, zullen naar Koningsdam worden verplaatst.

De Panamakanaal cruises van Zuiderdam in januari en april 2023, evenals een 10-daagse Mexico en Zee van Cortez reis, worden overgenomen door Zaandam. Schrijf of lees een beoordeling over de Zaandam.

Wanneer de Grand World Voyage vertrekt op 3 januari 2023, maakt de Zuiderdam voor het eerst een 128-daagse rond-de-wereld reis. Volendam zal terugkeren voor de 74-daagse Grand Zuid-Amerika en Antarctica reis in 2023 die vertrekt op 3 januari 2023.

 • 128 dagen. Vertrek 3 jan. 2023, rondreis vanuit Fort Lauderdale.
 • Via de Stille Zuidzee naar Nieuw-Zeeland en Australië om vervolgens langs de westkust van Afrika te varen en een pad door Noord-Europa uit te stippelen.
 • 61 havens in 30 landen en eilandstaten, inclusief acht overnachtingen.
 • 15 aanlopen rond het Afrikaanse continent met mogelijkheden voor safari-ervaringen.
  2023 Grand Zuid-Amerika en Antarctica Highlights – Volendam
 • 74 dagen. Vertrek op 3 januari 2023, rondreis vanuit Fort Lauderdale op een route die het continent rondgaat op een tegen de klok in route.
 • 34 havens in 16 landen en eilanden, inclusief vijf overnachtingen.
 • Daglicht doorvaart van het Panamakanaal en overland mogelijkheden om Machu Picchu, de Galapagos Eilanden, Patagonië en de Iguazu watervallen te bezoeken.
 • Vier dagen spectaculair cruisen door de ijslandschappen van Antarctica.
 • 11 aanlopen in Brazilië en een reis langs de Amazonerivier naar Manaus.
  Koningsdam neemt populaire Hawaii, Tahiti en Marquesas cruise aan in 2023.

Herstart cruises van de Oosterdam van Holland America Line

De Oosterdam vaart vannaf 1 mei 2022 door de Westelijke en Oostelijke Middellandse Zee. Het gaat om cruises van zeven en twaalf dagen. Oosterdam zal havens aandoen in Italië, Griekenland, Turkije, Montenegro, Kroatië, Albanië, Frankrijk, Malta en Israël.

Na een trans-Atlantische oversteek in november 2022 zal het schip door het Panamakanaal varen en een zuidelijke route nemen om een reeks Zuid-Amerika en Antarctica expedities aan te bieden variërend van 14 tot 22 dagen tussen Buenos Aires, Argentinië, en San Antonio (Santiago), Chili.

Boek een aanbieding voor een cruise met Holland America Line bij Captain Cruise, CruiseReizen.nl, TUI en Cruisewinkel.

Silversea herstart met Silver Moon naar Griekenland, Israël en Cyprus

Cruisemaatschappij Silversea vaart in de Middellandse Zee. Vanaf 18 juni 2021 maakt de Silver Moon, het nieuwste cruiseschip van Silversea, 10-daagse cruises vanuit Griekenland. De cruise gaat onder meer naar Santorini, Paros, Mykonos en Kreta. Ook Haifa in Israël en Cyprus staan op het programma. Alleen volledig gevaccineerde passagiers mogen mee op deze cruises.

Skip the line en boek hier alvast je audiotour naar Knossos in Kreta

Silversea hervatte met de Silver Muse vanaf 29 juli 2021 haar cruises naar Alaska. De Silver Muse maakt vanuit Seattle cruises van 10 en 11 dagen naar Sawyer Glacier, Mendenhall Glacier, Ketchikan, Juneau, Wrangell, Skagway en Sitka. Verder maakt de Silver Shadow vanaf 30 juli 10-daagse cruises rondom IJsland vanuit Reykjavik.

Cruises met Silversea Cruises zijn te boeken bij onder meer CruiseReizen.

Royal Caribbean International cruises door de Bahama’s en de Middellandse Zee

Royal Caribbean International biedt sinds 12 juni 2021 cruises door de Bahama’s aan. De cruises van 7 nachten worden gemaakt met de Adventure of the Seas met Nassau als uitvalsbasis. Er staan onder meer twee dagen een stop op Coco Cay, het privé-eiland op het programma. Al het personeel op het eiland is gevaccineerd. Verder gaat de cruise naar Grand Bahama Island en Cozumel. Je kunt deze cruises maken tot en met augustus.

Verder zou Royal Caribbean in de zomer van 2021 cruises vanuit Israël maken met haar nieuwste cruiseschip de Odyssey of the Seas. Deze werden geannuleert en De Odyssey maakt nu vanaf juli 2021 cruises vanuit Amerika. Bekijk of schrijf cruisereviews van de Odyssey of the Seas.

Royal Caribbean International is terug in de Middellandse Zee met de Harmony of the Seas. Het grootste cruiseschip ter wereld begon op 15 augustus 2021 met een serie cruises vanuit Barcelona naar Palma de Mallorca, La Spezia, Napels en Civitavecchia. Verder heeft Royal Caribbean aangekondigd dat het begin juli weer cruises naar Alaska wil verzorgen. De Navigator of the Seas maakt sinds medio november 2021 cruises vanuit Los Angeles. Het schip maakt in het weekend cruises van drie nachten en de rest van de week cruises van 4 nachten langs de Californische kust en naar de Mexicaanse Rivièra. De cruises worden het hele jaar door aangeboden.

Ook is bekend geworden dat de Spectrum of the Seas, een van de grootste cruiseschepen ter wereld, een half jaar eerder begint met cruises dan gepland. Het schip zou in oktober 2022 weer gaan cruisen vanuit Singapore, maar dat wordt nu vanaf 11 april 2022. Het gaat om cruises van drie of vier nachten van en naar Singapore die onderweg nergens zullen aanleggen.

Cruises van Royal Caribbean International boeken kan bij Cruisereizen.nl en Captain Cruise.

Herstart Celestyal Cruises

Celestyal Cruises maakt in 2022 weer cruises met twee cruiseschepen. De Celestyal Crystal maakt sinds medio april 2022 weer cruises door de Oostelijke Middellandse Zee naar de Griekse eilanden en Turkije. Vanaf 29 april maakt ook de Celestyal Olympia weer cruises naar de Griekse eilanden en Turkije.

Cruises met Celestyal Cruises kun je boeken bij Captain Cruise.

Herstart cruises van Star Clippers

Sinds april 2022 zijn alle drie de zeilschepen van Star Clippers weer gestart met cruisen. De Star Flyer en de Royal Clipper waren al onder zeil, maar nu is ook de Star Clipper weer in de vaart. De drie zeilschepen maken in de zomer van 2022 zeilcruises op de Middellandse Zee.

Kijk voor het aanbod van Star Clippers cruises bij Cruisereizen, Captain Cruise en Cruisewinkel.

Hurtigruten herstart cruises

Het Noorse Hurtigruten voert sinds maart 2021 weer cruises langs de Noorse kust uit. In juli wil de rederij met alle zeven schepen weer cruises langs de Noorse kust uitvoeren. Tal van expeditiecruises zijn echter nog geannuleerd.

Een cruise met Hurtigruten kun je boeken bij Captain Cruise, BBI Travel en Cruisewinkel.

Herstart MSC Cruises

MSC Cruises heeft sinds 7 november 2021 in totaal 13 cruiseschepen weer in de vaart. Als dertiende schip van de MSC-vloot ging de MSC Fantasia weer cruises maken. De MSC Fantasia maakt vanuit thuishaven Genua 21 cruises van 7 nachten door de Westelijke Middellandse Zee. De cruises gaan naar La Spezia in Italië, Palma de Mallorca, Barcelona, Marseille en terug naar Genua. Een paar dagen daarvoor begon de MSC Preziosa als eerste internationale cruiseschip met de herstart van cruises in Zuid-Amerika. MSC Cruises heeft nu de volgende cruiseschepen in de vaart:

Cruises van MSC boeken? Kijk voor aanbiedingen bij CruiseReizen.nl, Captain Cruise, Cruisewinkel, Stip Reizen en TUI. Of boek rechtstreeks bij Msccruises.nl. Bekijk of schrijf reviews over MSC-cruiseschepen.

Celebrity Cruises start cruises vanuit Amerika en vanaf Sint Maarten

Celebrity Cruises heeft 5 juni 2021 de cruises hervat en ging als eerste cruisemaatschappij weer vanuit Amerika cruisen. Verder maakt Celebrity weer cruises naar Alaska. Het gaat om cruises van 7 nachten vanuit Seattle.

Cruises van Celebrity Cruises kun je boeken bij onder meer CruiseReizen.nl en Captain Cruise.

Costa Cruises maakt weer cruises

Update 11 maart 2022: Het is de bedoeling dat de hele vloot van Costa Cruises weer op volle capaciteit in de vaart is vanaf juni 2022. Op dit moment varen vier schepen, voornamelijk in Europa, de Caribbean en het Midden Oosten: de Costa Toscana, de Costa Deliziosa, de Costa Luminosa en de Costa Firenze.

.Vanaf 14 maart is de Costa Diadema weer in de vaart met cruiseregio Zuid-Amerika.
.Vanaf 28 april vaart de Costa Favolosa in het westelijk Middellandse Zeegebied met als eerste route drie nachten Marseille en Barcelona.
.Vanaf 1 mei vaart de Costa Venezia een route in de Middellandse Zee. Eerste cruise gaat vanuit Istanbul naar Izmir, Bodrum, Mykonos en Piraeus.
.Vanaf 1 mei vaart de Costa Fascinosa in het westelijk Middellandse Zeegebied en de Atlantische Oceaan. De eerste route is Marseille, Barcelona, Cádiz, Lisbon, Praia da Vitória, Ponta Delgada, Funchal en Málaga.
.Vanaf 7 mei vaart de Costa Smeralda in de Middellandse Zee. Eerste route is Marseille, Barcelona, Palma de Mallorca, Palermo en Civitavecchia.
.Vanaf 4 juni vaart de Costa Pacifica in het oostelijk Middellandse Zeegebied. Eerste route gaat van Catania, La Valletta, Santorini naar Mykonos.
.Vanaf 11 juni vaart de Costa Fortuna routes in Noord-Europa. De eerste tocht is IJmuiden, Lerwick, Seydisfjordur, Akureyri, Isafjord, Grundarfjordur, Reykjavik, Kirkwall en Invergordon.
. Vanaf de zomer 2022 vaart de Costa Serena in Azië.

Costa Cruises is sinds 6 september 2021 begonnen met cruises langs Italië. De cruises worden gemaakt met de Costa Deliziosa vanaf Triëste.

Herstart cruises: De Costa Luminosa maakt in de zomer van 2021 cruises van een week vanuit Triiëste. © Costa Cruises
Herstart cruises: De Costa Luminosa maakt in de zomer van 2021 cruises van een week vanuit Triiëste. © Costa Cruises

Op 26 juni begint de Costa Deliziosa eveneens aan cruises van een week langs de Griekse eilanden. De Deliziosa vertrekt uit Venetië en gaat naar Mykonos (met een nacht overblijven), Katakolon, Corfu en Bari. En de nieuwe Costa Firenze start 4 juli met cruises van een week langs Italiaanse havens. Daarna maakt de Costa Firenze in de wintermaanden cruises vanuit Dubai naar Oman en Qatar. De Costa Smeralda maakt vanaf 3 juli cruises van een week door de Westelijke Middellandse Zee naar Italië, Spanje en Frankrijk. De Costa Toscana maakte in december 2021 haar debuut met een 7-daagse cruises in de Westelijke Middellandse Zee.
Lees welke cruises nog geannuleerd zijn.

Bekijk aanbiedingen voor cruises met Costa Cruises bij onder meer Captain Cruise, Cruisereizen.nl, Cruisewinkel, TUI en Stip Reizen.

Crystal Cruises: cruises vanaf de Bahama’s

Cyrstal Cruises biedt cruises vanaf de Bahama’s aan. De 7-daagse cruises met de Crystal Serenity worden gemaakt naar Nassau en Bimini. Er mogen maximaal 900 passagiers aan boord. Vanaf 5 augustus tot en met december wil Crystal Cruises ook met de Crystal Symphony cruises door het Caraïbisch gebied maken. Het gaat om cruises van 10 tot en met 15 nachten vanuit St. John’s op Antigua. De Crystal Symphony maakt cruises naar onder meer Barbados, Sint Maarten, Sint Lucia,Trinidad en Tobago en de Britse Maagdeneilanden.

Crystal Cruises heeft ook cruises vanuit New York naar Bermuda en terug. Deze cruises met de Crystal Symphony duren 7 nachten.

Kijk voor de beste cruiseaanbiedingen bij onder meer TUICruiseReizen.nl en Stip Reizen.

Herstart Cunard Line

Update 28 oktober 2021: Cunard Line heeft opnieuw het vaarschema voor de Queen Elizabeth voor 2022 gewijzigd. De cruisemaatschappij laat de Queen Elizabeth tussen februari en mei 2022 cruises vanuit Southampton maken. Het gaat om cruises naar de Noorse fjorden, de Canarische Eilanden en de westelijke Middellandse Zee. Ook staat een transatlantische cruise vanuit Vigo naar Fort Lauderdale op het programma. Daarbij gaat de Queen Elizabeth via het Panama-kanaal naar Vancouver in Canada. Deze cruises komen in de plaats van alle cruises met de Queen Elizabeth die eerst tussen 20 februari en 17 mei 2022 gepland waren. In totaal maakt de Queen Elizabeth tussen februari en mei 2022 17 cruises naar 32 havens in 12 landen.

Update 15 juli 2021: Cunard-liefhebbers kunnen weer gaan cruisen met de “Grand Escape Voyages” die in oktober van start gaan. De wereldcruises van Cunard Line variëren van twee tot 40 nachten, en bieden gasten de kans om te genieten van meer dan 40 nieuwe reizen in 2021 en 2022 reizen, waarbij 49 bestemmingen worden aangedaan, varend aan boord van vlaggenschip Queen Mary 2, Queen Elizabeth, en Queen Victoria.

Maak de ongeëvenaarde Transatlantische oversteek en vaar vervolgens naar het Caribisch gebied. Inschepen kan vanuit New York, Fort Lauderdale, Hamburg of Southampton. Queen Elizabeth verkent West-Europa, de Atlantische kust en Azië terwijl Queen Victoria in Europa en de Baltische staten zal varen. Queen Mary 2 trakteert gasten aan beide zijden van de Atlantische Oceaan met haar “Grand Escape Voyages”, waarbij ze 15 havens in 14 landen aandoet. Met 29 nieuwe routes zal ze een reeks transatlantische oversteken aanvullen met korte cruises in West-Europa en zal ze tijd doorbrengen in de Caraïben, met een retourvlucht vanuit New York, Fort Lauderdale, Hamburg of Southampton.
Overnachting zijn in Bridgetown, Barbados, tijd aan land in St. Maarten en Dominica, in combinatie met de geneugten van St. Lucia en St. Kitts. Op de transatlantische overtochten kun je overigens je viervoetige huisdier meebrengen.

De Cunard vloot doet ook een aantal overnachtingshavens op bestemmingen als Amsterdam, Lissabon, Hong Kong, Madeira, Dubai en Barbados.

Cunard Line startte 19 juli 2021 met een cruise met de Queen Elizabeth vanuit Southampton. Het gaat om cruises rond het Verenigd Koninkrijk.

De Queen Mary 2 maakt trans-atlantische cruises vanaf 14 november 2021. Aansluitend staan Caraïbische cruises op het programma die van januari tot april 2022 gemaakt worden.

Het derde Cunard-schip, de Queen Victoria, herstart met cruises vanuit Southampton in april 2022. Het gaat om cruises naar West-Europa, het Iberisch schiereiland en de Baltische Staten.

Bekijk aanbiedingen voor cruises van Cunard Line bij CruiseReizen.nl, Cruisewinkel en Captain Cruise.

Aida Cruises in Europa

Aida Cruises maakt sinds 21 maart 2021 weer cruises. De eerste cruise werd gemaakt met de AIDAperla rondom de Canarische Eilanden. Aida Cruises heeft sinds half december 2021 weer tien cruiseschepen in de vaart. In het begin van de zomer van 2022 wil Aida Cruises 12 cruiseschepen laten varen.

De nieuwe AIDAnova kwam als tiende cruiseschip van Aida in de vaart. De AIDAnova maakt sinds 14 december 2021 cruises vanuit Hamburg.

AIDAdiva en AIDAperla zijn half mei 2022 ook weer begonnen met cruisen. Beide AIDA-cruiseschepen hebben drie weken in dok gelegen. De AIDAdiva heeft tijdens dat onderhoud een nieuw restaurant gekregen met de naam ‘Almhütte’. De Almhütte straalt de sfeer van een bergrestaurant uit en biedt specialiteiten uit de Alpen en diverse speciale bieren. Gelijktijdig is de Body & Soul Spa uitgebreid met een buitenzone. En ook de fitnessapparatuur is vernieuwd. Bekijk of schrijf een cruisebeoordeling over de AIDAdiva.

Ook de AIDAperla heeft tijdens het onderhoud enkele noviteiten gekregen. Zo is er een nieuwe ijsbar gekomen, is de Body & Soul Spa opgefrist. Nieuw aan boord van de AIDAperla is en Hypoxi Studio voor figuurcorrectie en het fitnessaanbod omvat nu ook Cyberobics workouts van internationaal vermaarde trainers. Tenslotte is het winkelaanbod uitgebreid met een winkel voor tassen, lederwaren en zonnebrillen.

De AIDAblu maakt sinds april 2022 fascinerende rondreizen vanuit Corfu door de archipel van het oude Griekenland.

De Aidamira is overigens verkocht aan Ambassador Cruise Lines. De Aidamira gaat in 2023 onder de naam Ambition cruises maken voor die rederij.

De AIDAcosma is na twee keer uitstel opgeleverd en maakt sinds 26 februari 2022 cruises vanuit Hamburg naar West-Europa. Het schip werd 9 april 2022 in Hamburg gedoopt. Daarna maakt de AIDAcosma tot oktober 2022 cruises van een week naar onder meer Barcelona en Palma de Mallorca. Bekijk of schrijf een cruise review over de AIDAcosma.

De AIDAaura maakt vanaf 7 mei 2022 14-daagse cruises vanuit Hamburg naar Ierland en Groot-Brittannië. Daar staat dan weer tegenover dat cruises met de AIDAvita tot en met eind mei 2022 zijn geannuleerd.

Cruises met Aida Cruises kun je boeken bij Cruisereizen.nl, TUI, Captain Cruise en Cruisewinkel.

Meer cruises met TUI Cruises

Cruisen met de Mein Schiff 5 © TUI Cruises
Cruisen met de Mein Schiff 5 © TUI Cruises

TUI Cruises maakt al sinds juli 2020 weer cruises onder meer naar de Griekse en Canarische eilanden. Sindsdien hebben zo’n 80.000 passagiers een cruise met TUI Cruises gemaakt. Vanaf 13 mei 2021 maakt de Mein Schiff 5 cruises in Griekenland.

Verder heeft TUI Cruises aangekondigd dat het vanaf 23 mei cruises vanuit het Duitse Kiel Oostzee cruises gaat uitvoeren, net als Aida Cruises. Deze cruises worden met de Mein Schiff 1 gemaakt. Verder wil TUI Cruises met de Mein Schiff 2 vanaf 17 juni cruises vanaf Mallorca gaan maken. De Mein Schiff 2 is tot die datum actief met cruises rond de Canarische Eilanden.

Een zeecruise met de Mein Schiff-schepen van TUI Cruises kun je boeken bij TUI, CruiseReizen.nl en CaptainCruise.

Herstart Oceania Cruises

Oceania Cruises, een zusterrederij van Norwegian Cruise Line en Regent Seven Seas Cruises, startte op 29 augustus 2021 weer met cruises naar Scandinavië en West-Europa.

Cruises met Hapag-Lloyd

Cruiserederij Hapag Lloyd vaart momenteel met twee cruiseschepen. Hapag-Lloyd maakt met de Europa 2 cruises langs de Canarische Eilanden en Madeira. De Hanseatic Inspiration, het expeditieschip dat een jaar geleden gedoopt werd, maakt cruises naar Scandinavië.

Fred Olsen maakt cruisen sinds juli

De Britse cruisemaatschappij Fred Olsen, die in 2020 twee schepen van Holland America Line kocht, maakte in juli 2021 een herstart met cruises.

Eerste cruises met SeaDream Yacht Club naar de Carïben

De allereerste cruisemaatschappij die in 2020 weer ging cruisen, is SeaDream Yacht Club. Deze exclusieve cruiserederij heeft haar cruises in juni 2020 hervat. Het zomerseizoen maakte SeaDream cruises in Noorwegen.

Cruises van SeaDream zijn te boeken bij onder meer Captain Cruise en CruiseReizen.nl.

Carnival Cruise Line: alle schepen maken weer cruises

Update: 3 mei 2022: Alle 23 cruiseschepen van Carnival Cruise Line maken sinds begin mei weer cruises. Medio februari 2022 heeft het vaarschema een update gekregen. Vanaf begin maart 2022 worden 4 Carnival-schepen naar andere cruisehavens in de VS overgebracht om van daaruit weer cruises te maken.

Carnival Spirit © Carnival Cruise Line
Carnival Spirit © Carnival Cruise Line
 • Carnival Elation gaat van Port Canaveral naar Jacksonville om van daaruit tot 13 oktober 2022 cruises te maken. Ook in 2023 en 2024 zal de Carnival Elation cruise vanuit Jacksonville maken.
 • Carnival Freedom gaat niet vanuit Miami maar vanuit Port Canaveral cruises maken die voorheen met de Carnival Elation gepland stonden. Dit betreft cruises van 21 april tot 15 oktober 2022. Inmiddels heeft Carnival aangekondigd dat de Freedom tot en met 29 april 2023 cruises vanuit Port Canaveral zal maken.
 • Op haar beurt neemt de Carnival Spirit weer cruises over die oorspronkelijk voor de Carnival Freedom bedoeld waren. Vanuit Seattle gaat de Carnival Spirit tot september 2022 cruises naar Alaska maken. Daarna maakt de Carnival Spirit tot en met 8 april 2023 cruises vanuit Miami naar het Caraïbisch Gebied maken. Op 16 april 2023 begint de Carnival Spirit aan een cruise via het Panama-kanaal naar Seattle. Van 2 mei tot en met 12 september maakt de Carnival Spirit vanuit Seattle cruises naar Alaska.
 • De Carnival Splendor gaat ook vanuit Seattle cruises naar Alaska maken, die oorspronkelijk gemaakt zouden worden met de Carnival Freedom. Na het Alaska-seizoen gaat de Splendor terug naar Australië, waar het schip altijd een basis had.

Onder de cruiseschepen die Carnival is de nieuwe Mardi Gras, het grootste cruiseschip van Carnival Cruise Line. De cruises worden gemaakt vanuit Miami, Galveston, Seattle, Port Canaveral, Long Beach, Baltimore, Charleston en New Orleans. Schrijf of lees reviews over de Mardi Gras. Tegelijkertijd heeft Carnival Cruise Line aangekondigd dat het de Carnival Sensation en de Carnival Extasy gaat verkopen. Daardoor heeft Carnival wat geschoven met cruiseschepen. Via een tool op de site van Carnival kun je zelf controleren of jouw cruise nog doorgaat.

Bekijk aanbiedingen voor cruises van Carnival Cruise Lines bij Captain Cruise, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

P&O Cruises

Met de cruise met de Arcadia op zondag 27 maart 2022 naar de Canarische Eilanden is de volledige vloot van P&O cruises weer in de vaart. Britannia en Azura hebben een zeer succesvol seizoen gehad in het Caribisch gebied vanuit Barbados en brengen de zomer door in de Middellandse Zee. Het nieuwste cruiseschip van P&O Cruises de Iona heeft haar eerste wintermaanden doorgebracht op de Canarische Eilanden en in Noord-Europa en zal binnenkort koers zetten naar de spectaculaire Noorse fjorden voor een zomer vol schilderachtige cruises en spannende avonturen. Bekijk of schrijf een cruise review over de Iona.

Op onze zoek- en boekpagina kun je cruises zoeken op cruisemaatschappij, vaargebied en cruisethema.

Wanneer starten cruises vanuit Amerika?

Cruisen vanuit Amerika is sinds 8 november 2021 weer mogelijk voor Europeanen.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Twitter en Instagram.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.