Shadow

Herstart cruises: Welke cruisemaatschappijen gaan weer cruisen?

Cruisemaatschappijen hebben anderhalf jaar vooral cruises opgeschort. Steeds meer cruises zijn, of worden echter weer hervat. De herstart van de cruises vond in eerste instantie vooral plaats met cruises naar de Griekse eilanden en in het Caraïbisch gebied. Nu komen ook steeds meer andere bestemmingen weer in het programma terug. Laatst bijgewerkt 18 november 2022.

Japan laat binnenkort weer cruiseschepen toe

De Japanse minister van transport en toerisme Tetsuo Saito maakte onlangs bekend dat het land binnenkort weer internationale cruiseschepen toe gaat laten. Hou dit artikel in de gaten, want zodra de datum bekend is zullen we het publiceren.

Herstart cruises Norwegian Cruise Line

Norwegian Cruise Line heeft in 2021 en 2022 veel cruises naar Santorini gepland, onder meer met de Norwegian Jade © Norwegian Cruise Line
Norwegian Cruise Line heeft in 2021 en 2022 veel cruises naar Santorini gepland, onder meer met de Norwegian Jade © Norwegian Cruise Line

Update 9 mei 2022: Norwegian Cruise Line, de zusterrederij van Oceania Cruises en ultraluxe rederij Regent Seven Seas Cruises heeft alle 17 cruiseschepen weer in de vaart. De Norwegian Spirit begon op 9 mei 2022 als laatste schip van de Norwegian-vloot aan een herstart van de cruises. De Spirit heeft net een ruim honderd miljoen dollar kostende renovatie achter de rug. Bekijk of schrijf een cruise review over de Norwegian Spirit. De Norwegian Jade was op 25 juli 2021 het eerste cruiseschip dat weer een herstart met cruises maakte. De Jade maakte cruises naar de Griekse eilanden.

Voor deze cruises geldt dat passagiers volledig gevaccineerd moeten zijn. Lees meer over de herstart van de cruises bij Norwegian Cruise Line. Lees meer over cruises naar Alaska met Norwegian Cruise Line.

Boek een cruise van Norwegian Cruise Line bij Cruisewinkel, CruiseReizen.nl, Stip Reizen, Captain Cruise en TUI.

Tijdens de Caraïbische cruise brengen culinaire demonstraties van Port-to-Table, EXC Talks en andere verrijkingsprogramma’s de regionale culturen aan boord via boeiende activiteiten en speciale presentaties. Passagiers kunnen ervoor kiezen om de havenbestemmingen zelfstandig te verkennen of door middel van gesponsorde tours met schepen die volgens de gezondheidsrichtlijnen van de lokale havens worden uitgevoerd.

Princess Cruises

Update 5 mei 2022: Twaalf Princess-schepen varen weer. Onlangs zijn ook de Crown Princess, Island Princess and Royal Princess weer gaan cruisen. Vanaf september 2022 zijn alle vijftien schepen weer in de vaart naar wereldwijde bestemmingen zoals Alaska, Australië, de Californische kust, het Caribisch gebied, Europa, Hawaï, Mexico en het Panamakanaal.

Update 16 maart 2022: De Coral Princess zal, als de plannen voor openen van Australië doorgaan, vanaf juni 2022 weer gaan varen met cruises vanuit Brisbane, variërend van drie tot 12 dagen en bestemmingen in Queensland en New South Wales aan te doen. In augustus vertrekt de Coral Princess naar Sydney voor een nieuwe 12-daagse reis naar Queensland en de Conflict Eilanden in Papoea-Nieuw-Guinea. Daarna wordt het Australië & Nieuw-Zeeland programma voor het seizoen 2022/2023 hervat. Bovendien vaart de Majestic Princess vanuit Sydney op een nieuwe Queensland-reis in februari 2023 aan het einde van het al eerder gepubliceerde seizoen. De Australië cruises zijn te boeken vanaf 23 maart 2022.

Als gevolg van deze wijzigingen worden eerder gepubliceerde routes tot en met april 2023 op Diamond Princess en Royal Princess geannuleerd. De routes gaan naar Japan, Singapore, Australië, Nieuw-Zeeland en de Stille Zuidzee, evenals twee Ruby Princess Panama Kanaal afvaarten in februari 2023. Ook geannuleerd van februari 2023 tot en met mei 2023 zijn selecte reizen op Majestic Princess in Australië, Nieuw-Zeeland en de Stille Zuidzee.

Update 11 maart 2022: Princess Cruises gaat in 2022 een volledig seizoen met cruises naar Alaska varen. De Minister van Transport in Canada kondigde onlangs aan dat een veilige hervatting van cruises in Canadese havens weer mogelijk is. Daardoor kan Princess Cruises om alle cruises en cruisetours naar Alaska en naar Canada & New England uitvoeren zoals oorspronkelijk de bedoeling was.
Zes Princess schepen zullen in 2022 in Alaska varen, waaronder het nieuwste schip van de lijn, de Discovery Princess. Samen zullen de schepen 12 unieke routes aanbieden, met een totaal van 140 afvaarten en vijf gletsjer-viewing ervaringen, met bezoeken aan de steden Juneau, Skagway en Ketchikan in het zuidoosten van Alaska.

Een van de Princess thuishavens in de regio is Vancouver, dat als begin- of eindpunt dient voor de zeven nachten durende “Voyage of the Glaciers”. Alaska cruises die varen vanuit Seattle en San Francisco doen Victoria, Canada aan, samen met, afhankelijk van de reisroute, verschillende havens in Alaska.

In 2022 biedt het bedrijf ook verschillende cruisetouropties aan met bezoeken aan het Denali National Park en de Princess Wilderness Lodges.

Naast de Discovery Princess zijn andere Princess-schepen die naar Alaska en Canada varen onder meer de Crown Princess, de Majestic Princess, de Royal Princess, de Ruby Princess en de Grand Princess.
Het Alaska-seizoen van Princess omvat ook het meeslepende North to Alaska programma, dat lokale Alaskanen, cultuur en verse zeevruchten aan boord en aan wal brengt.

Het eerste Princess cruiseschip dat Canada aandeed was de Caribbean Princess. Op Canada en New England reizen, vaart Princess vanuit Quebec en New York en bezoekt populaire Canadese havens, waaronder Halifax, Saint John, Sydney en Charlottetown.

Het seizoen 2022 loopt van juli tot oktober en omvat 16 afvaarten en zes unieke routes op Enchanted Princess en Caribbean Princess.

Update 27 oktober 2021: De oplevering van de nieuwe Discovery Princess is vertraagd. Dat betekent dat de eerste vier cruises met dit nieuwe schip geschrapt worden. De eerste cruise vertrok op 27 maart 2022. Ruby Princess maakt sinds 31 oktober weer cruises vanuit San Francisco. Het gaat om cruises naar Mexico, Hawaii, de kust van Californië, Alaska en het Panama-kanaal. De cruises duren vijf tot vijftien dagen en worden gemaakt tot 2023.
De Caribbean Princess maakt vanuit Port Everglades in Fort Lauderdale cruises van 7 en 14 dagen naar St. Kitts, St. Thomas, Cozumel, Grand Cayman en Princess Cays, het privé-eiland van Princess Cruises in de Bahamas.
De geplande cruises met de Diamond Princess voor 2021-2022 naar Zuid-Amerika en Antarctica gaan niet door. Ook de wereldcruise van 2022 is geschrapt.

De herstart van de cruises bij Princess Cruises ziet er verder als volgt uit:

 • Royal Princess begon 8 april 2022 met cruises vanuit Vancouver langs de kust van Californië. In de zomer vaart het schip naar Alaska om vanaf september 2022 tot in 2023 cruises te maken vanuit San Francisco naar de kust van Californië, Mexico en Hawaii.
 • De Diamond Princess maakt van september 2022 tot februari 2023 vanuit San Diego cruises langs de Californische kust, de Mexicaanse Rivièra en naar Hawaii.
 • Ruby Princess maakt tot april 2023 cruises vanuit Galveston. Het gaat vooral om cruises van 5 tot 11 dagen naar de Westelijke Caraïben.
 • Afhankelijk van toestemming van de Australische autoriteiten zal de Coral Princess vanaf juni 2022 cruises maken vanuit Brisbane.

Bekijk cruise aanbiedingen bij CruiseReizen.nl, Cruisewinkel, TUI, Stip Reizen en Captain Cruise.

Regent Seven Seas Cruises

Update 11 maart 2022: De Seven Seas Navigator verwelkomt weer gasten in Barbados. Na een operationele pauze van twee jaar hervat het schip de dienstverlening met een reeks reizen naar het zuidelijk en oostelijk Caribisch gebied. Na de eerste post-pandemische cruise verkent de Navigator het Caribisch gebied verder verkennen met extra routes in de regio. In april biedt het schip een unieke cruise van 25 nachten naar de oostkust van Noord-Amerika. De reis vanuit Miami omvat het aandoen van verschillende Amerikaanse staten, waaronder New York, Virginia, Rhode Island, Massachusetts, Maine en Florida, waar de Navigator Fernandina Beach aandoet, een primeur voor Regent Seven Seas.

Voordat het schip terugkeert naar Miami, vaart het ook naar acht havens in Canada, naast St. Georges, in Bermuda.

Regent Seven Seas maakt sinds 11 september 2021 cruises met de Seven Seas Splendor. De eerste reis is een cruise van 11 nachten van en naar Southampton. Daarna volgen cruises in het Middellandse Zeegebied en daarna cruises in het Caribisch gebied.

Seven Seas Voyager gaat vanaf 15 februari 2022 cruises vanuit Barcelona maken.

Boek een cruise van Regent Seven Seas Cruises rechtstreeks bij CruiseOnline, CruiseReizen.nl, Captain Cruise, Zeetours, Cruisewinkel en Cruise Travel.

Seabourn heeft alle cruiseschepen weer in de vaart

Update 7 juni 2022: Met het vertrek van de Seabourn Sojourn vanuit Athene voor een cruise langs de Griekse eilanden heeft ultraluxe cruisemaatschappij Seabourn Cruise Line alle vijf haar cruiseschepen weer in de vaart. Dat is voor het eerst sinds maart 2020.

De Seabourn Sojourn hervat cruises in Europa, en brengt het zomerseizoen 2022 door varend in de westelijke Middellandse Zee waar de Franse en Italiaanse Riviera’s, Spanje, Portugal, Gibraltar, Marokko, Malta en de Canarische Eilanden verkend worden. De Sojourn zou oorspronkelijk op 11 januari 2022 beginnen aan een wereldcruise vanuit Los Angeles, maar die werd geannuleerd. in plaats daarvan begint de Seabourn Sojourn op 6 januari 2023 aan en 140-dagen durende wereldcruise. Ook de 2024 World Cruise route is al te boeken.

Boek een cruise aanbieding met Seabourn bij CruiseOnline, Sunweb, Captain Cruise, Cruise Travel, Zeetours, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

Lees ook: tips voor cruises

Herstart Holland America Line: Alle cruiseschepen weer in de vaart

Met de afvaart van de Westerdam op 12 juni 2022 heeft Holland America Line de hele vloot weer in de vaart. De Westerdam begon vanuit Seattle aan een cruise naar Alaska. Alleen de Volendam maakt nog geen cruises. Dit schip wordt in de haven van Rotterdam gebruikt voor de opvang van Oekraïnse vluchtelingen. Holland America Line begon voorzichtig weer met cruisen in juli 2021.

Langere routes Koningsdam

Nu Zuiderdam aan de Grand World Voyage begint, zal Koningsdam in 2023 de langere, exotische routes van dat schip overnemen. De 25-daagse Mexican Riviera en Circle Hawaii Collectors’ Voyage verhuist van 31 januari 2023 naar een vertrek op 7 januari 2023, voor 24 dagen. In februari biedt het grotere schip uit de Pinnacle-klasse de exotische 35-daagse Hawaii, Tahiti en Marquesas rondreis aan vanuit San Diego, en alle gasten die voor dat vertrek aan boord van Zuiderdam zijn geboekt, zullen naar Koningsdam worden verplaatst.

De Panamakanaal cruises van Zuiderdam in januari en april 2023, evenals een 10-daagse Mexico en Zee van Cortez reis, worden overgenomen door Zaandam. Schrijf of lees een beoordeling over de Zaandam.

Wanneer de Grand World Voyage vertrekt op 3 januari 2023, maakt de Zuiderdam voor het eerst een 128-daagse rond-de-wereld reis. Volendam zal terugkeren voor de 74-daagse Grand Zuid-Amerika en Antarctica reis in 2023 die vertrekt op 3 januari 2023.

 • 128 dagen. Vertrek 3 jan. 2023, rondreis vanuit Fort Lauderdale.
 • Via de Stille Zuidzee naar Nieuw-Zeeland en Australië om vervolgens langs de westkust van Afrika te varen en een pad door Noord-Europa uit te stippelen.
 • 61 havens in 30 landen en eilandstaten, inclusief acht overnachtingen.
 • 15 aanlopen rond het Afrikaanse continent met mogelijkheden voor safari-ervaringen.
  2023 Grand Zuid-Amerika en Antarctica Highlights – Volendam
 • 74 dagen. Vertrek op 3 januari 2023, rondreis vanuit Fort Lauderdale op een route die het continent rondgaat op een tegen de klok in route.
 • 34 havens in 16 landen en eilanden, inclusief vijf overnachtingen.
 • Daglicht doorvaart van het Panamakanaal en overland mogelijkheden om Machu Picchu, de Galapagos Eilanden, Patagonië en de Iguazu watervallen te bezoeken.
 • Vier dagen spectaculair cruisen door de ijslandschappen van Antarctica.
 • 11 aanlopen in Brazilië en een reis langs de Amazonerivier naar Manaus.
  Koningsdam neemt populaire Hawaii, Tahiti en Marquesas cruise aan in 2023.

Boek een aanbieding voor een cruise met Holland America Line bij CruiseOnline, Captain Cruise, CruiseReizen.nl, TUI, Stip Reizen en Cruisewinkel.

Silversea heeft alle cruiseschepen weer in de vaart

Met de afvaart van de Silver Wind uit Athene eind mee heeft cruisemaatschappij Silversea weer alle tien haar cruiseschepen weer in de vaart. De Silver Moon was in juli 2021 het cruiseschip waarmee de herstart van de cruises bij Silversea begon.

Skip the line en boek hier alvast je audiotour naar Knossos in Kreta

Cruises met Silversea Cruises zijn te boeken bij onder meer CruiseReizen, Captain Cruise, Zeetours en Cruise Travel.

Herstart cruises Azamara

Azamara heeft sinds mei 2022 weer alle vier de cruiseschepen in de vaart. Het nieuwste cruiseschip, de Azamara Onward, is 2 mei 2022 gedoopt in Monte Carlo.

Bekijk prijzen en aanbiedingen van Azamara Club Cruises bij onder meer CruiseReizen.nl, Zeetours, Cruise Travel, Cruisewinkel en Captain Cruise.

Royal Caribbean International cruises door de Bahama’s en de Middellandse Zee

Royal Caribbean International biedt sinds 12 juni 2021 cruises door de Bahama’s aan. De cruises van 7 nachten worden gemaakt met de Adventure of the Seas met Nassau als uitvalsbasis. Er staan onder meer twee dagen een stop op Coco Cay, het privé-eiland op het programma. Al het personeel op het eiland is gevaccineerd. Verder gaat de cruise naar Grand Bahama Island en Cozumel. Je kunt deze cruises maken tot en met augustus.

Verder zou Royal Caribbean in de zomer van 2021 cruises vanuit Israël maken met haar nieuwste cruiseschip de Odyssey of the Seas. Deze werden geannuleert en De Odyssey maakt nu vanaf juli 2021 cruises vanuit Amerika. Bekijk of schrijf cruisereviews van de Odyssey of the Seas.

Royal Caribbean International is terug in de Middellandse Zee met de Harmony of the Seas. Het grootste cruiseschip ter wereld begon op 15 augustus 2021 met een serie cruises vanuit Barcelona naar Palma de Mallorca, La Spezia, Napels en Civitavecchia. Verder heeft Royal Caribbean aangekondigd dat het begin juli weer cruises naar Alaska wil verzorgen. De Navigator of the Seas maakt sinds medio november 2021 cruises vanuit Los Angeles. Het schip maakt in het weekend cruises van drie nachten en de rest van de week cruises van 4 nachten langs de Californische kust en naar de Mexicaanse Rivièra. De cruises worden het hele jaar door aangeboden.

Ook is bekend geworden dat de Spectrum of the Seas, een van de grootste cruiseschepen ter wereld, een half jaar eerder begint met cruises dan gepland. Het schip zou in oktober 2022 weer gaan cruisen vanuit Singapore, maar dat wordt nu vanaf 11 april 2022. Het gaat om cruises van drie of vier nachten van en naar Singapore die onderweg nergens zullen aanleggen.

Cruises van Royal Caribbean International boeken kan bij Cruisereizen.nl, Zeetours, Cruise Travel, Sunweb en Captain Cruise.

Herstart Celestyal Cruises

Celestyal Cruises maakt in 2022 weer cruises met twee cruiseschepen. De Celestyal Crystal maakt sinds medio april 2022 weer cruises door de Oostelijke Middellandse Zee naar de Griekse eilanden en Turkije. Vanaf 29 april maakt ook de Celestyal Olympia weer cruises naar de Griekse eilanden en Turkije.

Cruises met Celestyal Cruises kun je boeken bij Captain Cruise.

Herstart cruises van Star Clippers

Sinds april 2022 zijn alle drie de zeilschepen van Star Clippers weer gestart met cruisen. De Star Flyer en de Royal Clipper waren al onder zeil, maar nu is ook de Star Clipper weer in de vaart. De drie zeilschepen maken in de zomer van 2022 zeilcruises op de Middellandse Zee.

Kijk voor het aanbod van Star Clippers cruises bij Cruisereizen, Zeetours, Captain Cruise, Cruise Travel en Cruisewinkel.

Hurtigruten herstart cruises

Het Noorse Hurtigruten voert sinds maart 2021 weer cruises langs de Noorse kust uit. In juli wil de rederij met alle zeven schepen weer cruises langs de Noorse kust uitvoeren. Tal van expeditiecruises zijn echter nog geannuleerd.

Een cruise met Hurtigruten kun je boeken bij Captain Cruise, Nordic, BBI Travel en Cruisewinkel.

Herstart MSC Cruises

MSC Cruises heeft sinds 5 juni 2022 alle 19 cruiseschepen weer in de vaart. De MSC Musica was de laatste van de MSC-schepen die weer cruises ging maken. De MSC Grandiosa was in augustus 2020 het eerste grote cruiseschip van alle rederijen dat weer cruises ging maken. Bekijk of schrijf beoordelingen over de MSC Grandiosa.

Cruises van MSC boeken kan rechtstreeks bij Msccruises.nl of MSCCruises.be. Kijk voor MSC-aanbiedingen ook bij Sunweb, CruiseReizen.nl, Zeetours, CruiseOnline, Captain Cruise, Corendon, Cruisewinkel, Cruise Travel, Stip Reizen en TUI. Bekijk of schrijf reviews over MSC-cruiseschepen.

Het cruiseprogramma van MSC Cruises voor de zomer van 2022 ziet er als volgt uit:

 • Westelijke Middellandse Zee:  MSC Meraviglia – homeport Barcelona; MSC Opera – homeport Genua; MSC Orchestra – homeport Genua; MSC Seaside – homeport Genua; MSC Seaview – homeport Genua; MSC Splendida – homeport Genua.
 • Oostelijke Middellandse Zee  MSC Armonia – homeport Venetië/Marghera; MSC Fantasia – homeport Trieste;  MSC Lirica – homeport Piraeus; MSC Musica – homeport Monfalcone/Venetië; MSC Sinfonia – Venetië/Marghera.
 • Noord-Europa: MSC Grandiosa – homeport Kiel; MSC Magnifica – homeport Hamburg; MSC Poesia homeport Warnemünde; MSC Preziosa – homeport Kiel; MSC Virtuosa – homeport Southampton.
 • Verenigde Staten: MSC Divina – homeport Port Canaveral; MSC Seashore – homeport Miami.
 • Midden-Oosten: MSC Bellissima – homeport Dubai

Celebrity Cruises start cruises vanuit Amerika en vanaf Sint Maarten

Celebrity Cruises heeft 5 juni 2021 de cruises hervat en ging als eerste cruisemaatschappij weer vanuit Amerika cruisen. Verder maakt Celebrity weer cruises naar Alaska. Het gaat om cruises van 7 nachten vanuit Seattle.

Cruises van Celebrity Cruises kun je rechtstreeks boeken bij onder meer CruiseReizen.nl, Captain Cruise, CruiseOnline, Zeetours, Cruise Travel en Sunweb.

Costa Cruises maakt weer cruises

Update 2 augustus 2022: De hele vloot van Costa Cruises vaart weer, inclusief de nieuwe cruiseschepen Costa Smeralda, Costa Toscana, Costa Venezia en de Costa Firenze.

Costa Cruises is sinds 6 september 2021 begonnen met cruises langs Italië. De cruises worden gemaakt met de Costa Deliziosa vanaf Triëste.

Herstart cruises: De Costa Luminosa maakt in de zomer van 2021 cruises van een week vanuit Triiëste. © Costa Cruises
Herstart cruises: De Costa Luminosa maakt in de zomer van 2021 cruises van een week vanuit Triiëste. © Costa Cruises

Op 26 juni begint de Costa Deliziosa eveneens aan cruises van een week langs de Griekse eilanden. De Deliziosa vertrekt uit Venetië en gaat naar Mykonos (met een nacht overblijven), Katakolon, Corfu en Bari. En de nieuwe Costa Firenze start 4 juli met cruises van een week langs Italiaanse havens. Daarna maakt de Costa Firenze in de wintermaanden cruises vanuit Dubai naar Oman en Qatar. De Costa Smeralda maakt vanaf 3 juli cruises van een week door de Westelijke Middellandse Zee naar Italië, Spanje en Frankrijk. De Costa Toscana maakte in december 2021 haar debuut met een 7-daagse cruises in de Westelijke Middellandse Zee.

Update 22 juni 2022: Twee Costaschepen gaan in de VS varen als deel van de Carnivalvloot. De Costa Venezia start in de VS vanaf 2023 en de Costa Firenze zal vanaf 2024 in de Verenigde Staten gaan varen. De samenwerking met Carnival Cruise Line betekent een nieuw programma voor Costa Venezia en Costa Firenze. Costa Cruises informeert haar handelspartners en gasten over deze veranderingen. Binnenkort wordt bekend welke schepen de Costa Venezia en Costa Firenze zullen vervangen op hun geplande bevestigde routes, met inbegrip van het exclusieve programma in Turkije met vertrek vanuit Istanbul.
Lees welke cruises nog geannuleerd zijn.

Bekijk aanbiedingen voor cruises met Costa Cruises bij onder meer Zeetours, CruiseOnline, Cruisereizen.nl, Cruise Travel, Corendon, Cruisewinkel, TUI, Sunweb en Stip Reizen.

Herstart Cunard Line

Ook Cunard Line heeft alle 3 de cruiseschepen weer op zee. Het vierde schip, de Queen Anne, is nog in aanbouw. De maidencruise van de Queen Anne, die op 4 januari 2024 begint, is al uitverkocht.

Bekijk aanbiedingen voor cruises van Cunard Line bij CruiseReizen.nl, Captain Cruise, Sunweb, CruiseOnline, Cruisewinkel, Zeetours, Cruise Travel, Stip Reizen en Corendon.

Aida Cruises in Europa

Aida Cruises maakt sinds 21 maart 2021 weer cruises. De eerste cruise werd gemaakt met de AIDAperla rondom de Canarische Eilanden. Aida Cruises heeft sinds half december 2021 weer tien cruiseschepen in de vaart. In het begin van de zomer van 2022 wil Aida Cruises 12 cruiseschepen laten varen.

De nieuwe AIDAnova kwam als tiende cruiseschip van Aida in de vaart. De AIDAnova maakt sinds 14 december 2021 cruises vanuit Hamburg.

AIDAdiva en AIDAperla zijn half mei 2022 ook weer begonnen met cruisen. Beide AIDA-cruiseschepen hebben drie weken in dok gelegen. De AIDAdiva heeft tijdens dat onderhoud een nieuw restaurant gekregen met de naam ‘Almhütte’. De Almhütte straalt de sfeer van een bergrestaurant uit en biedt specialiteiten uit de Alpen en diverse speciale bieren. Gelijktijdig is de Body & Soul Spa uitgebreid met een buitenzone. En ook de fitnessapparatuur is vernieuwd. Bekijk of schrijf een cruisebeoordeling over de AIDAdiva.

Ook de AIDAperla heeft tijdens het onderhoud enkele noviteiten gekregen. Zo is er een nieuwe ijsbar gekomen, is de Body & Soul Spa opgefrist. Nieuw aan boord van de AIDAperla is en Hypoxi Studio voor figuurcorrectie en het fitnessaanbod omvat nu ook Cyberobics workouts van internationaal vermaarde trainers. Tenslotte is het winkelaanbod uitgebreid met een winkel voor tassen, lederwaren en zonnebrillen.

De AIDAblu maakt sinds april 2022 fascinerende rondreizen vanuit Corfu door de archipel van het oude Griekenland.

De Aidamira is overigens verkocht aan Ambassador Cruise Lines. De Aidamira gaat in 2023 onder de naam Ambition cruises maken voor die rederij.

De AIDAcosma is na twee keer uitstel opgeleverd en maakt sinds 26 februari 2022 cruises vanuit Hamburg naar West-Europa. Het schip werd 9 april 2022 in Hamburg gedoopt. Daarna maakt de AIDAcosma tot oktober 2022 cruises van een week naar onder meer Barcelona en Palma de Mallorca. Bekijk of schrijf een cruise review over de AIDAcosma.

De AIDAaura maakt vanaf 7 mei 2022 14-daagse cruises vanuit Hamburg naar Ierland en Groot-Brittannië. Daar staat dan weer tegenover dat cruises met de AIDAvita zijn geannuleerd. Volgens welingelichte bronnen komt het oudste schip in de AIDA-vloot niet meer voor de cruisemaatschappij in actie.

Cruises met Aida Cruises kun je direct boeken bij Cruisereizen.nl, TUI, Zeetours, Captain Cruise, CruiseOnline, Cruisewinkel, Cruise Travel, Corendon en Stip Reizen.

Meer cruises met TUI Cruises

Cruisen met de Mein Schiff 5 © TUI Cruises
Cruisen met de Mein Schiff 5 © TUI Cruises

TUI Cruises maakt al sinds juli 2020 weer cruises onder meer naar de Griekse en Canarische eilanden. Sindsdien hebben zo’n 80.000 passagiers een cruise met TUI Cruises gemaakt. Vanaf 13 mei 2021 maakt de Mein Schiff 5 cruises in Griekenland.

Verder heeft TUI Cruises aangekondigd dat het vanaf 23 mei cruises vanuit het Duitse Kiel Oostzee cruises gaat uitvoeren, net als Aida Cruises. Deze cruises worden met de Mein Schiff 1 gemaakt. Verder wil TUI Cruises met de Mein Schiff 2 vanaf 17 juni cruises vanaf Mallorca gaan maken. De Mein Schiff 2 is tot die datum actief met cruises rond de Canarische Eilanden.

Een zeecruise met de Mein Schiff-schepen van TUI Cruises kun je rechtstreeks boeken bij TUI, CruiseReizen.nl en CaptainCruise.

Herstart Oceania Cruises

Oceania Cruises, een zusterrederij van Norwegian Cruise Line en Regent Seven Seas Cruises, startte op 29 augustus 2021 weer met cruises naar Scandinavië en West-Europa.

Cruises met Hapag-Lloyd

Cruiserederij Hapag-Lloyd Cruises vaart momenteel met twee cruiseschepen. Hapag-Lloyd maakt met de Europa 2 cruises langs de Canarische Eilanden en Madeira. De Hanseatic Inspiration, het expeditieschip dat een jaar geleden gedoopt werd, maakt cruises naar Scandinavië.

Fred Olsen herstart cruises met inmiddels 3 schepen

De Britse cruisemaatschappij Fred Olsen, die in 2020 twee schepen van Holland America Line kocht, maakte in juli 2021 een herstart met cruises. In mei 2022 kwam de Balmoral als derde cruiseschip van Fred Olsen weer in de vaart. De Borealis (de voormalige Rotterdam 6 van Holland America Line) en de Bolette (de voormalige Amsterdam van Holland America Line) waren al eerder gestart met cruisen.

Eerste cruises met SeaDream Yacht Club naar de Carïben

De allereerste cruisemaatschappij die in 2020 weer ging cruisen, is SeaDream Yacht Club. Deze exclusieve cruiserederij heeft haar cruises in juni 2020 hervat. Het zomerseizoen maakte SeaDream cruises in Noorwegen.

Cruises van SeaDream zijn te boeken bij onder meer Captain Cruise en CruiseReizen.nl.

Carnival Cruise Line: alle schepen maken weer cruises

Update: 3 mei 2022: Alle 23 cruiseschepen van Carnival Cruise Line maken sinds begin mei weer cruises. Medio februari 2022 heeft het vaarschema een update gekregen. Vanaf begin maart 2022 worden 4 Carnival-schepen naar andere cruisehavens in de VS overgebracht om van daaruit weer cruises te maken.

Carnival Spirit © Carnival Cruise Line
Carnival Spirit © Carnival Cruise Line
 • Carnival Elation gaat van Port Canaveral naar Jacksonville om van daaruit tot 13 oktober 2022 cruises te maken. Ook in 2023 en 2024 zal de Carnival Elation cruise vanuit Jacksonville maken.
 • Carnival Freedom gaat niet vanuit Miami maar vanuit Port Canaveral cruises maken die voorheen met de Carnival Elation gepland stonden. Dit betreft cruises van 21 april tot 15 oktober 2022. Inmiddels heeft Carnival aangekondigd dat de Freedom tot en met 29 april 2023 cruises vanuit Port Canaveral zal maken.
 • Op haar beurt neemt de Carnival Spirit weer cruises over die oorspronkelijk voor de Carnival Freedom bedoeld waren. Vanuit Seattle gaat de Carnival Spirit tot september 2022 cruises naar Alaska maken. Daarna maakt de Carnival Spirit tot en met 8 april 2023 cruises vanuit Miami naar het Caraïbisch Gebied maken. Op 16 april 2023 begint de Carnival Spirit aan een cruise via het Panama-kanaal naar Seattle. Van 2 mei tot en met 12 september maakt de Carnival Spirit vanuit Seattle cruises naar Alaska.
 • De Carnival Splendor gaat ook vanuit Seattle cruises naar Alaska maken, die oorspronkelijk gemaakt zouden worden met de Carnival Freedom. Na het Alaska-seizoen gaat de Splendor terug naar Australië, waar het schip altijd een basis had.

Onder de cruiseschepen die Carnival is de nieuwe Mardi Gras, het grootste cruiseschip van Carnival Cruise Line. De cruises worden gemaakt vanuit Miami, Galveston, Seattle, Port Canaveral, Long Beach, Baltimore, Charleston en New Orleans. Schrijf of lees reviews over de Mardi Gras. Tegelijkertijd heeft Carnival Cruise Line aangekondigd dat het de Carnival Sensation en de Carnival Extasy gaat verkopen. Daardoor heeft Carnival wat geschoven met cruiseschepen. Via een tool op de site van Carnival kun je zelf controleren of jouw cruise nog doorgaat.

Update 22 juni 2022: Twee Costaschepen gaan in de VS varen als deel van de Carnivalvloot. De Costa Venezia start in de VS vanaf 2023 en de Costa Firenze zal vanaf 2024 in de Verenigde Staten gaan varen. De samenwerking met Carnival Cruise Line betekent een nieuw programma voor Costa Venezia en Costa Firenze.

Bekijk aanbiedingen voor cruises van Carnival Cruise Lines bij Zeetours, Captain Cruise, Cruisewinkel, Cruise Travel en CruiseReizen.nl.

P&O Cruises

Met de cruise met de Arcadia op zondag 27 maart 2022 naar de Canarische Eilanden is de volledige vloot van P&O cruises weer in de vaart. Alle 6 de cruiseschepen varen weer. Britannia en Azura hebben een zeer succesvol seizoen gehad in het Caribisch gebied vanuit Barbados en brengen de zomer door in de Middellandse Zee. Het nieuwste cruiseschip van P&O Cruises de Iona heeft haar eerste wintermaanden doorgebracht op de Canarische Eilanden en in Noord-Europa en maakt nu cruises naar de spectaculaire Noorse fjorden voor een zomer vol schilderachtige cruises en spannende avonturen. Bekijk of schrijf een cruise review over de Iona. Het nieuwe zusterschip van de Iona, de Arvia, komt in december 2022 als zevende schip bij de vloot.

Tijdens de Caraïbische cruise brengen culinaire demonstraties van Port-to-Table, EXC Talks en andere verrijkingsprogramma’s de regionale culturen aan boord via boeiende activiteiten en speciale presentaties. Passagiers kunnen ervoor kiezen om de havenbestemmingen zelfstandig te verkennen of door middel van gesponsorde tours met schepen die volgens de gezondheidsrichtlijnen van de lokale havens worden uitgevoerd.

Wanneer starten cruises vanuit Amerika?

Cruisen vanuit Amerika is sinds 8 november 2021 weer mogelijk voor Europeanen.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram. Tips en suggesties voor een artikel? Stuur een mail naar redactie @ decruisegids.nl (zonder spaties in het mailadres). Reageren kan onder dit artikel.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.