Shadow

Herstart cruises: Welke cruisemaatschappijen gaan weer cruisen?

Cruisemaatschappijen hebben anderhalf jaar vooral cruises opgeschort. Maar er worden steeds meer cruises hervat. De herstart van de cruises vindt vooral plaats met cruises naar de Griekse eilanden en in het Caraïbisch gebied. Laatst bijgewerkt: 14 december 2021.

Cruises met Norwegian Cruise Line naar Griekenland en het Caraïbisch Gebied

Norwegian Cruise Line heeft in 2021 en 2022 veel cruises naar Santorini gepland, onder meer met de Norwegian Jade © Norwegian Cruise Line
Norwegian Cruise Line heeft in 2021 en 2022 veel cruises naar Santorini gepland, onder meer met de Norwegian Jade © Norwegian Cruise Line

Update 27 oktober 2021: Norwegian Cruise Line Holdings, het moederbedrijf van Norwegian Cruise Line, Oceania Cruises en ultraluxe rederij Regent Seven Seas Cruises heeft inmiddels weer eenderde van de 17 schepen tellende vloot in de vaart. Zo maakt Norwegian sinds 21 juli met de Norwegian Jade cruises naar de Griekse eilanden vanuit Piraeus, de haven van Athene. Alle passagiers die tot en met 31 oktober 2021 op een cruise met Norwegian Cruise Line mee gaan, moeten volledig gevaccineerd zijn, dus ook kinderen. Daarnaast maakt Norwegian sinds augustus met de Norwegian Encore, het nieuwste cruiseschip van Norwegian, cruises naar Alaska. In de herfst en winter van 2021-2022 staan nog meer cruises vanuit Amerika gepland. Die gaan vooral naar het Caraïbisch gebied en het Panamakanaal.

Voor deze cruises geldt dat passagiers volledig gevaccineerd moeten zijn. Lees meer over de herstart van de cruises bij Norwegian Cruise Line. Lees meer over cruises naar Alaska met Norwegian Cruise Line.

Daarnaast heeft Norwegian Cruise Line (NCL) sinds 5 september de cruises in Europa hervat vanuit de vertrekhavens Barcelona en Rome (Civitavecchia). De Norwegian Epic vaart met 7-daagse cruises vanuit Barcelona tussen 5 september 2021 tot en met 24 oktober 2021 door de westelijke Middellandse Zee. Dat gebeurde nadat de Epic tijdens een renovatie in Marseille een geheel nieuwe The Haven had gekregen. De Norwegian Getaway maakt een mix van 10 tot 11-daagse Griekse eilanden cruises maakt vanuit Rome (Civitavecchia) van 13 september 2021 tot 25 oktober 2021. Bekijk cruise beoordelingen van de Norwegian Getaway.

Onderstaande cruiseschepen van Norwegian Cruise Line varen al weer:

 • Norwegian Jade
 • Norwegian Encore. (bekijk of schrijf een cruise review over de Norwegian Encore)
 • Norwegian Gem
 • Norwegian Epic
 • Norwegian Getaway
 • Norwegian Breakaway
 • Norwegian Bliss
 • Norwegian Escape maakt sinds 13 november vanuit Port Canaveral cruises naar het oostelijke Caraïbisch Gebied, onder meer St. Thomas, de Britse en Amerikaanse Maagdeneilanden en Grand Stirrup Cay, het privé-eiland van Norwegian Cruise Line op de Bahama’s.
 • Norwegian Joy maakt sinds 20 november 2021 cruises vanuit Miami naar de westelijke Caraïben.

NCL kondigde de plannen van de hervatting van cruises vanuit Amerika voor de volgende schepen:

 • Norwegian Dawn vanaf 8 december 2021 vanuit Tampa naar het zuiden van de Caraïben
 • Norwegian Pearl vanaf 23 december vanuit Miami naar het Panama-kanaal.
 • Norwegian Star vanaf 16 januari 2022 vanuit Buenos Aires naar Zuid-Amerika en Antarctica.
 • Norwegian Jewel vanaf 20 januari 2022 vanuit Panama City door het Panama-kanaal. Het is het eerste cruiseschip van Norwegian Cruise Line dat cruises over het Panamakanaal aanbiedt vanuit Panama City (Colón en Fuerte Amador).
 • Pride of America biedt vanaf 22 januari 2022 zevendaagse reizen tussen de eilanden van Hawaï aan vanuit Honolulu.
 • Norwegian Sky vanaf 24 januari 2022 vanuit Miami naar de oostelijke Caraïben.
 • Norwegian Sun vaart vanaf 28 januari 2022 voor het eerst in Azië en biedt een vijfdaagse Japan-reisroute vanuit Hong Kong, voordat een verscheidenheid aan 11-daagse cruises vanuit Hong Kong, Singapore en Bangkok wordt afgelegd.
 • Norwegian Spirit maakt vanaf 9 februari 2022 12-daagse reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland vanuit Sydney en Auckland, Nieuw-Zeeland.

Boek een cruise van Norwegian Cruise Line bij Cruisewinkel, CruiseReizen.nl, Stip Reizen, Captain Cruise en TUI.

Op onze zoek- en boekpagina kun je cruises zoeken op cruisemaatschappij, vaargebied en cruisethema.

Princess Cruises

Update 27 oktober 2021: De oplevering van de nieuwe Discovery Princess is vertraagd. Dat betekent dat de eerste vier cruises met dit nieuwe schip geschrapt worden. De eerste cruises staan nu voor maart 2022 gepland.

De Majestic Princess was in augustus 2021 het eerste cruiseschip van Princess Cruises dat weer cruises maakte in de VS. Tot en met eind november 2021 wil Princess Cruises 8 cruiseschepen in de vaart hebben. Het gaat om de Majestic Princess, Grand Princess (vaart sinds 25 september), Ruby Princess (sinds 31 oktober), Enchanted Princess (10 november), Sky Princess, Regal Princess, Caribbean Princess (sinds 28 november 2021) en Emerald Princess.

De Emerald Princess is het vijfde schip van Princess Cruises dat weer gestart is met cruises. Als derde Princess-schip dat weer cruises vanuit Amerika maakt vertrok de Emerald Princess op 15 oktober 2021 vanuit de haven van Los Angeles voor een 15-daagse cruise via het Panama-kanaal naar Fort Lauderdale, Florida. Vanuit Fort Lauderdale maakt de Emerald Princess tot en met december 2021 tiendaagse cruises naar het Panama-kanaal.

Ruby Princess maakt sinds 31 oktober als zesde schip van Princess Cruises weer cruises vanuit San Francisco. Het gaat om cruises naar Mexico, Hawaii, de kust van Californië, Alaska en het Panama-kanaal. De cruises duren vijf tot vijftien dagen en worden gemaakt tot 2023.

De Caribbean Princess is het achtste cruiseschip van Princess Cruises dat in de vaart kwam. Het cruiseschip maakt vanuit Port Everglades in Fort Lauderdale cruises van 7 en 14 dagen naar St. Kitts, St. Thomas, Cozumel, Grand Cayman en Princess Cays, het privé-eiland van Princess Cruises in de Bahamas.

De geplande cruises met de Diamond Princess voor 2021-2022 naar Zuid-Amerika en Antarctica gaan niet door. Ook de wereldcruise van 2022 en 2 cruises in december van 2021 met de Island Princess worden geschrapt. Ook cruises met de Coral Princess in Australië en Nieuw-Zeeland worden tot en met 17 januari 2022 geannuleerd. Cruises met de Royal Princess en de Sapphire Princess naar Australië en Nieuw-Zeeland worden tot maart 2022 geannuleerd.

De herstart van de cruises bij Princess Cruises ziet er verder als volgt uit:

 • Crown Princess maakt vanaf 13 februari 2022 cruises vanuit Los Angeles naar de Californische kust en Hawaii.
 • Island Princess maakt vanaf 6 maart 2022 cruises van 14 dagen, 10 dagen en 7 dagen vanuit Fort Lauderdale naar diverse Caraïbische Eilanden. Daarna maakt de Island Princess een 14-daagse cruise door het Panama-Kanaal met vertrek op 27 april 2022.
 • Royal Princess begint 8 april 2022 met cruises vanuit Vancouver langs de kust van Californië.
 • De Diamond Princess maakt in het voorjaar van 2022 cruises vanuit Japan. De startdatum wordt nog bekend gemaakt.

Bekijk cruise aanbiedingen bij CruiseReizen.nl, Cruisewinkel, TUI, Stip Reizen en Captain Cruise.

Regent Seven Seas Cruises

Regent Seven Seas maakt sinds 11 september 2021 cruises met de Seven Seas Splendor. De eerste reis is een cruise van 11 nachten van en naar Southampton. Daarna volgen cruises in het Middellandse Zeegebied en daarna cruises in het Caribisch gebied. Het is feitelijk het inaugurele seizoen van de Seven Seas Splendor. Na de doop van het schip in februari 2020 heeft het maar twee cruises met passagiers gemaakt. Alleen volledig gevaccineerde passagiers zijn welkom.

Het tweede schip van Regent Seven Seas Cruises dat weer cruises gaat maken, is de Seven Seas Explorer. Dit ultraluxe cruiseschip vertrok op 15 oktober 2021 vanuit Triëst, Italië. Daarna gaat de Seven Seas Mariner weer cruisen op 18 december 2021 vanuit Miami, Florida. Dat schip gaat eerst in droogdok. De Seven Seas Navigator gaat eveneens cruises maken vanuit Miami, maar pas op 6 januari 2022. Seven Seas Voyager gaat vanaf 15 februari 2022 cruises vanuit Barcelona maken.

Boek een cruise van Regent Seven Seas Cruises bij CruiseReizen.nl, Cruisewinkel of Captain Cruise.

Seabourn herstart cruises in Barbados, Griekenland, de Canarische Eilanden en de Middellandse Zee

Update 29 september 2021: Eerder dan verwacht start Seabourn Encore vanaf 19 februari 2022 weer met nieuwe 10- en 11-daagse routes naar de Canarische Eilanden, en de Middellandse Zee rondreis vanuit Lissabon, Portugal, tijdens de winter en lente van 2022. Het schip, dat op 17 april 2022 zou terugkeren, wordt het derde schip in Seabourn’s vloot dat terugkeert naar de vaart.

De Seabourn Encore verkent de schoonheid en cultuur van de Spaanse archipel en het eiland Madeira, tussen februari en april 2022. Daarnaast zal het schip op een 15-daagse reis langs de kusten van de Middellandse Zee varen van Lissabon naar Athene, Griekenland, waar het zal worden gepositioneerd voor haar oorspronkelijk geplande inzet in het oostelijke Middellandse Zeegebied in de zomer. Gasten die zin hebben in een langere cruise naar de Canarische Eilanden en de Middellandse Zee kunnen genieten van een 22- of 26-daagse combinatiecruise in maart en april, met al Seabourn’s ultra-luxe snufjes voor onderweg, en een 10% korting.

Seabourn’s nieuwe Canarische Eilanden en Middellandse Zee reizen zijn te boeken sinds 5 oktober 2021.

Update 26 augustus 2021: De cruisemaatschappij vaart momenteel met twee van de vijf schepen in haar vloot. Nu is ook bekend dat de Seabourn Sojourn weer in de vaart komt op 6 juni 2022, op tijd voor het zomerseizoen in de Middellandse Zee.

Het schip hervat cruises in Europa, en brengt het zomerseizoen 2022 door varend in de westelijke Middellandse Zee waar de Franse en Italiaanse Riviera’s, Spanje, Portugal, Gibraltar, Marokko, Malta en de Canarische Eilanden verkend worden. De herziene herstartdatum betekent dat het merk de 2022 145-daagse Wereldcruise op Seabourn Sojourn annuleert, die oorspronkelijk gepland was om te vertrekken op 11 januari 2022 vanuit Los Angeles. De 2024 World Cruise route zal een replica zijn van de langverwachte 2022 World Cruise. De 2024 World Cruise zal beschikbaar zijn voor boeking in oktober 2021.

Update 17 juni 2021: Ook ultraluxe rederij Seabourn Cruise Line gaat deze zomer de Griekse wateren in. Vanaf 3 juli 2021 maakt de Seabourn Ovation 7-daagse cruises naar de Griekse eilanden. Er worden twee routes gevaren. Op de ene route gaat de cruise naar Agios Nikolaos, Rhodes, Mykonos en Nafplion. Ook Liomassol op Cyprus wordt aan gedaan. Op de andere cruise vaart de Ovation naar Patmos, Rhodos, Thira/Santorini en Spetsai. De Ovation maakt ook een stop in Paphos op Cyprus. Passagiers kunnen ook een 14-daagse reis boeken. Tijdens elke cruise is er een zeedag, zodat passagiers optimaal kunnen genieten van alle faciliteiten aan boord. Alle passagiers moeten volledig gevaccineerd zijn. Dat betekent dat er minimaal 14 dagen moet zitten tussen de laatste Covid-prik en het begin van de cruise.

Vanaf 18 juli maakt de Seabourn Odyssey cruises van 7 nachten vanaf Barbados naar Antigua, de British Virgin Islands, Dominica, Grenada, Sint Lucia, Sint Maarten en St. Kitts. In de herfst staan ook cruises op het programma naar St. Vincent & the Grenadines, Guadeloupe en Martinique.

Seabourn Quest vertrekt 10 mei 2022 voor cruises in de Middellandse Zee. Oorspronkelijk zou de Quest al vanaf november 2021 cruises naar Antarctica en Zuid-Amerika maken, maar die zijn geannuleerd. De cruises vanaf mei 2022 met de Seabourn Quest worden gemaakt vanuit Venetië. De Seabourn Sojourn begint 11 januari 2022 vanuit Los Angeles aan een wereldcruise. Als laatste vertrekt de Seabourn Encore 17 april 2022 voor een cruise vanuit Athene.

Boek een cruise aanbieding met Seabourn bij Captain Cruise, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

Herstart Holland America Line 5 schepen in de vaart

Update 22 november 2021: Holland America Line begon 15 augustus 2021 met cruises in Griekenland. Inmiddels heeft HAL vijf schepen die cruises maken. Op 21 november begon de Nieuw Statendam als vijfde schip van Holland America Line weer met cruisen. De Nieuw Statendam maakt tot en met april vanuit Port Everglades in Florida cruises van 7 tot 11 nachten door de Caraïben. Eerder al waren de Koningsdam, de nieuwe Rotterdam, de Eurodam en de Nieuw Amsterdam met herstart van de cruises begonnen. In het late voorjaar van 2022 moet de hele vloot van Holland America Line weer operationeel zijn.

Maiden-seizoen nieuwe Rotterdam

Verder heeft Holland America Line voor september en oktober 2021 weer een groot aantal cruises naar Midden-Amerika aangekondigd met de Zuiderdam en de Koningsdam. Het gaat om cruises langs de Californische kust, cruises naar Mexico, Hawaii en cruises naar het Panamakanaal. Ook staan er voor oktober en november 2021 cruises in het Caraïbisch gebied gepland voor de Nieuw Statendam, de Eurodam, de Nieuw Amsterdam en de nieuwe Rotterdam. De nieuwe Rotterdam zou aanvankelijk cruises vanuit Nederland naar Scandinavië maken, maar die werden geschrapt. In plaats daarvan maakt de Rotterdam in haar maiden-seizoen 22 cruises in het Caraïbisch Gebied.

Vanaf mei 2022 komen de Volendam en de Zaandam terug in de vaart. De Volendam maakt cruises in Noord-Europa en de Zaandam maakt cruises naar Canada/New England. Met deze nieuwe startdata zijn de Grand World Voyage en Grand South America and Antarctica Voyage in 2022 doorgeschoven naar 2023.

De Volendam biedt vanaf 1 mei langere cruises aan, variërend van 14 tot 35 dagen naar de Oostzee, naar Noorwegen tot aan Noordkaap en Spitsbergen, Britse Eilanden en IJsland, allemaal rondreizen vanuit Rotterdam. De Volendam vaart ook langs het Iberisch schiereiland naar de Middellandse Zee en omlaag naar Egypte en Israël. Schrijf of lees beoordelingen over de Volendam.

Zaandam start op 12 mei 2022 opnieuw in de geliefde Canada/New England regio, met een cruise van Fort Lauderdale, Florida, naar Boston, Massachusetts, gevolgd door routes tussen Boston en Montreal, Quebec, Canada. Het schip zal in juli de populaire 35-daagse Voyage of the Vikings route aanbieden die rondvaart van Boston naar Canada, Groenland, IJsland, Noorwegen, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

Nu Zuiderdam aan de Grand World Voyage begint, zal Koningsdam in 2023 de langere, exotische routes van dat schip overnemen. De 25-daagse Mexican Riviera en Circle Hawaii Collectors’ Voyage verhuist van 31 januari 2023 naar een vertrek op 7 januari 2023, voor 24 dagen. In februari biedt het grotere schip uit de Pinnacle-klasse de exotische 35-daagse Hawaii, Tahiti en Marquesas rondreis aan vanuit San Diego, en alle gasten die voor dat vertrek aan boord van Zuiderdam zijn geboekt, zullen naar Koningsdam worden verplaatst.
De Panamakanaal cruises van Zuiderdam in januari en april 2023, evenals een 10-daagse Mexico en Zee van Cortez reis, worden overgenomen door Zaandam. Schrijf of lees een beoordeling over de Zaandam.

Wanneer de Grand World Voyage vertrekt op 3 januari 2023, zal Zuiderdam debuteren op de 128-daagse rond-de-wereld reis. Volendam zal terugkeren voor de 74-daagse Grand Zuid-Amerika en Antarctica reis in 2023 die vertrekt op 3 januari 2023.

 • 128 dagen. Vertrek 3 jan. 2023, rondreis vanuit Fort Lauderdale.
 • Via de Stille Zuidzee naar Nieuw-Zeeland en Australië om vervolgens langs de westkust van Afrika te varen en een pad door Noord-Europa uit te stippelen.
 • 61 havens in 30 landen en eilandstaten, inclusief acht overnachtingen.
 • 15 aanlopen rond het Afrikaanse continent met mogelijkheden voor safari-ervaringen.
  2023 Grand Zuid-Amerika en Antarctica Highlights – Volendam
 • 74 dagen. Vertrek op 3 januari 2023, rondreis vanuit Fort Lauderdale op een route die het continent rondgaat op een tegen de klok in route.
 • 34 havens in 16 landen en eilanden, inclusief vijf overnachtingen.
 • Daglicht doorvaart van het Panamakanaal en overland mogelijkheden om Machu Picchu, de Galapagos Eilanden, Patagonië en de Iguazu watervallen te bezoeken.
 • Vier dagen spectaculair cruisen door de ijslandschappen van Antarctica.
 • 11 aanlopen in Brazilië en een reis langs de Amazonerivier naar Manaus.
  Koningsdam neemt populaire Hawaii, Tahiti en Marquesas cruise aan in 2023.

De Noordam, Oosterdam en Westerdam beginnen als laatste HAL-schepen weer met cruises. De Noordam zal herstarten op 14 maart 2022 met een cruise in Japan. De Oosterdam start met cruisen op 1 mei in de Middellandse Zee, en Westerdam hervat op 8 mei de cruises in Alaska.

De Oosterdam gaat vanaf 1 mei 2022 cruises maken door de Westelijke en Oostelijke Middellandse Zee. Het gaat om cruises van zeven en twaalf dagen. Oosterdam zal havens aandoen in Italië, Griekenland, Turkije, Montenegro, Kroatië, Albanië, Frankrijk, Malta en Israël.

Na een trans-Atlantische oversteek in november 2022 zal het schip door het Panamakanaal varen en een zuidelijke route nemen om een reeks Zuid-Amerika en Antarctica expedities aan te bieden variërend van 14 tot 22 dagen tussen Buenos Aires, Argentinië, en San Antonio (Santiago), Chili.

Met deze herstartdata voor Noordam, Oosterdam en Westerdam, komen cruises in Azië, Australië en Nieuw-Zeeland alsook Zuid-Amerika en Antarctica vanaf januari 2022 tot en met de return-to-service afvaarten te vervallen.

Boekingen zijn geopend voor de 10 afvaarten op zaterdag van 24 juli tot en met 2 oktober. De zevendaagse “Alaska Explorer” route doet Juneau, Icy Strait Point, Sitka en Ketchikan aan. De iconische plaatsen van Alaska zijn onder andere Glacier Bay en Stephens Passage.

Deze Holland America Line cruises in 2021 naar Alaska zijn beschikbaar voor passagiers die hun laatste dosis van een goedgekeurd COVID-19 vaccin ten minste 14 dagen voor het begin van de cruise hebben ontvangen en een bewijs van vaccinatie hebben. De vaccinaties van de bemanning aan boord zullen ook in overeenstemming zijn met de CDC-richtlijnen.

Boek een aanbieding voor een cruise met Holland America Line bij Captain Cruise, CruiseReizen.nl, TUI en Cruisewinkel.

Boek een aanbieding voor een cruise met Holland America Line bij Captain Cruise, CruiseReizen.nl, TUI en Cruisewinkel.

Silversea herstart met Silver Moon naar Griekenland, Israël en Cyprus

Ook cruisemaatschappij Silversea gaat varen in de Oostelijke Middellandse Zee. Vanaf 18 juni 2021 maakt de Silver Moon, het nieuwste cruiseschip van Silversea, 10-daagse cruises maken vanuit Griekenland. De cruise gaat onder meer naar Santorini, Paros, Mykonos en Kreta. Ook Haifa in Israël en Cyprus staan op het programma. Alleen volledig gevaccineerde passagiers mogen mee op deze cruises.

Silversea hervat met de Silver Muse vanaf 29 juli 2021 haar cruises naar Alaska. De Silver Muse maakt vanuit Seattle cruises van 10 en 11 dagen naar Sawyer Glacier, Mendenhall Glacier, Ketchikan, Juneau, Wrangell, Skagway en Sitka. Verder maakt de Silver Shadow vanaf 30 juli 10-daagse cruises rondom IJsland vanuit Reykjavik.

Cruises met Silversea Cruises zijn te boeken bij onder meer CruiseReizen.

Royal Caribbean International cruises door de Bahama’s en de Middellandse Zee

Royal Caribbean International biedt sinds 12 juni 2021 cruises door de Bahama’s aan. De cruises van 7 nachten worden gemaakt met de Adventure of the Seas met Nassau als uitvalsbasis. Er staan onder meer twee dagen een stop op Coco Cay, het privé-eiland op het programma. Al het personeel op het eiland is gevaccineerd. Verder gaat de cruise naar Grand Bahama Island en Cozumel. Je kunt deze cruises maken tot en met augustus.

Verder zou Royal Caribbean in de zomer van 2021 cruises vanuit Israël maken met haar nieuwste cruiseschip de Odyssey of the Seas. Alleen gevaccineerde Israëli’s mochten mee op deze cruises. Maar als gevolg van de korte oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook, zijn deze cruises geannuleerd. De Odyssey maakt nu vanaf juli 2021 cruises vanuit Amerika. Bekijk of schrijf cruisereviews van de Odyssey of the Seas.

Royal Caribbean International is al wel terug in de Middellandse Zee met de Harmony of the Seas. Het grootste cruiseschip ter wereld begon op 15 augustus 2021 met een serie cruises vanuit Barcelona naar Palma de Mallorca, La Spezia, Napels en Civitavecchia. Deze cruises worden tot oktober gemaakt. De Jewel of the Seas maakt ondertussen cruises vanuit Cyprus en de Anthem of the Seas cruiset tot oktober rond Groot Brittannië. Passagiers van buiten het Verenigd Koninkrijk zijn vanaf september welkom aan boord van de Anthem of the Seas.

Verder heeft Royal Caribbean aangekondigd dat het begin juli weer cruises naar Alaska wil verzorgen. En de Navigator of the Seas maakt sinds medio november 2021 cruises vanuit Los Angeles. Het schip maakt in het weekend cruises van drie nachten en de rest van de week cruises van 4 nachten langs de Californische kust en naar de Mexicaanse Rivièra. De cruises worden het hele jaar door aangeboden.

Cruises van Royal Caribbean International boeken kan bij Cruisereizen.nl en Captain Cruise.

Herstart Celestyal Cruises

Celestyal Cruises maakt vanaf 29 mei 2021 weer cruises door de Egeïsche Zee. Het gaat om cruises van 3, 4 en 7 nachten.

Cruises met Celestyal Cruises kun je boeken bij Captain Cruise.

Hurtigruten herstart cruises

Het Noorse Hurtigruten voert sinds maart 2021 weer cruises langs de Noorse kust uit. In juli wil de rederij met alle zeven schepen weer cruises langs de Noorse kust uitvoeren. Tal van expeditiecruises zijn echter nog geannuleerd.

Een cruise met Hurtigruten kun je boeken bij Captain Cruise, BBI Travel en Cruisewinkel.

Herstart MSC Cruises

MSC Cruises heeft sinds 7 november 2021 in totaal 13 cruiseschepen weer in de vaart. Als dertiende schip van de MSC-vloot ging de MSC Fantasia weer cruises maken. De MSC Fantasia maakt vanuit thuishaven Genua 21 cruises van 7 nachten door de Westelijke Middellandse Zee. De cruises gaan naar La Spezia in Italië, Palma de Mallorca, Barcelona, Marseille en terug naar Genua. Een paar dagen daarvoor begon de MSC Preziosa als eerste internationale cruiseschip met de herstart van cruises in Zuid-Amerika. MSC Cruises heeft nu de volgende cruiseschepen in de vaart:

Cruises van MSC boeken? Kijk voor aanbiedingen bij CruiseReizen.nl, Captain Cruise, Cruisewinkel, Stip Reizen en TUI. Of boek rechtstreeks bij Msccruises.nl.

Celebrity Cruises start cruises vanuit Amerika en vanaf Sint Maarten

Celebrity Cruises wil 5 juni 2021 de cruises hervatten. Het gaat in eerste instantie om cruises vanaf Sint Maarten met de Celebrity Millennium. Er is keuze uit twee cruises van zeven nachten die beginnen en eindigen op Sint Maarten. De ene cruise gaat naar Aruba, Curacao en Barbados. De andere route is via Tortola, Sint Lucia en Barbados. De cruises worden tot en met augustus 2021 gevaren. De hele bemanning is gevaccineerd. Aan boord zijn gevaccineerde passagiers en kinderen onder de 18 met een negatieve PCR-test van maximaal 72 oud. Je hebt sowieso een negatieve PCR-test nodig om Sint Maarten binnen te komen.

En als eerste cruisemaatschappij gaat Celebrity Cruises weer vanuit Amerika cruisen. De Celebrity Edge is op 26 juni 2021 het eerste cruiseschip in meer dan een jaar dat met passagiers gaat cruisen vanuit een Amerikaanse haven. De cruise bestaat uit 7 nachten met vertrek uit Port Everglades.

Verder gaat Celebrity Cruises vanaf 23 juli cruises naar Alaska maken. Het gaat om cruises van 7 nachten vanuit Seattle.

Cruises van Celebrity Cruises kun je boeken bij onder meer CruiseReizen.nl en Captain Cruise.

Costa Cruises maakt weer cruises

Costa Cruises is sinds 6 september begonnen met cruises langs Italië. De cruises worden gemaakt met de Costa Deliziosa vanaf Triëste. Eind oktober heeft Costa echter moeten besluiten om de Caraïbische Cruises met de Costa Favolosa en de wereldcruise 2021 met de Costa Deliziosa te annuleren.

De Costa Smeralda maakt sinds 1 mei 2021 cruises van een week van Savona naar Civitavecchia/Rome, Napels, Messina, Cagliari en La Spezia. De cruise is ook te boeken als mini-cruise van 3 of 4 dagen.

Herstart cruises: De Costa Luminosa maakt in de zomer van 2021 cruises van een week vanuit Triiëste. © Costa Cruises
Herstart cruises: De Costa Luminosa maakt in de zomer van 2021 cruises van een week vanuit Triiëste. © Costa Cruises

Op 16 mei is de Costa Luminosa vanuit het Italiaanse Triëste vertrokken voor weekcruises naar Griekenland. Tot medio november 2021 staan 27 cruises gepland. De cruise gaat via Triëste naar Bari, naar Corfu, Piraeus/Athene, Mykonos en Katakolon / Olympia.

Op 26 juni begint de Costa Deliziosa eveneens aan cruises van een week langs de Griekse eilanden. De Deliziosa vertrekt uit Venetië en gaat naar Mykonos (met een nacht overblijven), Katakolon, Corfu en Bari. En de nieuwe Costa Firenze start 4 juli met cruises van een week langs Italiaanse havens. Daarna maakt de Costa Firenze in de wintermaanden cruises vanuit Dubai naar Oman en Qatar. De Costa Smeralda maakt vanaf 3 juli cruises van een week door de Westelijke Middellandse Zee naar Italië, Spanje en Frankrijk. De Costa Toscana maakt in december 2021 haar debut en maakt 7-daagse cruises in de Westelijke Middellandse Zee.

Cruises in Noord-Europa die in de zomer van 2021 gepland waren, gaan niet door. Eerder al heeft Costa Cruises besloten alle Zuid-Amerika cruises met de Costa Fascinosa, de Costa Luminosa en de Costa Pacifica te annuleren. Het gaat om cruises die tussen november 2020 en april 2021 zouden plaatsvinden. Lees welke cruises nog meer geannuleerd zijn.

Bekijk aanbiedingen voor cruises met Costa Cruises bij onder meer Cruisereizen.nl, Captain Cruise, Cruisewinkel, TUI en Stip Reizen.

Crystal Cruises: cruises vanaf de Bahama’s

Cyrstal Cruises biedt sinds 3 juli 2021 cruises vanaf de Bahama’s aan. De 7-daagse cruises met de Crystal Serenity worden gemaakt naar Nassau en Bimini. Er mogen maximaal 900 passagiers aan boord. Vanaf 5 augustus tot en met december wil Crystal Cruises ook met de Crystal Symphony cruises door het Caraïbisch gebied maken. Het gaat om cruises van 10 tot en met 15 nachten vanuit St. John’s op Antigua. De Crystal Symphony maakt cruises naar onder meer Barbados, Sint Maarten, Sint Lucia,Trinidad en Tobago en de Britse Maagdeneilanden.

Crystal Cruises is op 24 september 2021 ook begonnen met cruises vanuit New York naar Bermuda en terug. Deze cruises met de Crystal Symphony duren 7 nachten. Tot en met 19 november staan negen van deze cruises gepland.

Kijk voor de beste cruiseaanbiedingen bij onder meer TUICruiseReizen.nl en Stip Reizen.

Herstart Cunard Line

Update 28 oktober 2021: Cunard Line heeft opnieuw het vaarschema voor de Queen Elizabeth voor 2022 gewijzigd. De cruisemaatschappij laat de Queen Elizabeth tussen februari en mei 2022 cruises vanuit Southampton maken. Het gaat om cruises naar de Noorse fjorden, de Canarische Eilanden en de westelijke Middellandse Zee. Ook staat een transatlantische cruise vanuit Vigo naar Fort Lauderdale op het programma. Daarbij gaat de Queen Elizabeth via het Panama-kanaal naar Vancouver in Canada. Deze cruises komen in de plaats van alle cruises met de Queen Elizabeth die eerst tussen 20 februari en 17 mei 2022 gepland waren. Maar de Queen Elizabeth bezoekt ook Amsterdam. Deze cruise van vier nachten vertrekt op 30 maart 2022 uit Southampton. In totaal maakt de Queen Elizabeth tussen februari en mei 2022 17 cruises naar 32 havens in 12 landen.

Update 15 juli 2021: Cunard-liefhebbers kunnen weer gaan cruisen met de “Grand Escape Voyages” die in oktober van start gaan. De wereldcruises van Cunard Line variëren van twee tot 40 nachten, en bieden gasten de kans om te genieten van meer dan 40 nieuwe reizen in 2021 en 2022 reizen, waarbij 49 bestemmingen worden aangedaan, varend aan boord van vlaggenschip Queen Mary 2, Queen Elizabeth, en Queen Victoria.

Maak de ongeëvenaarde Transatlantische oversteek en vaar vervolgens naar het Caribisch gebied. Inschepen kan vanuit New York, Fort Lauderdale, Hamburg of Southampton. Queen Elizabeth verkent West-Europa, de Atlantische kust en Azië terwijl Queen Victoria in Europa en de Baltische staten zal varen. Queen Mary 2 trakteert gasten aan beide zijden van de Atlantische Oceaan met haar “Grand Escape Voyages”, waarbij ze 15 havens in 14 landen aandoet. Met 29 nieuwe routes zal ze een reeks transatlantische oversteken aanvullen met korte cruises in West-Europa en zal ze tijd doorbrengen in de Caraïben, met een retourvlucht vanuit New York, Fort Lauderdale, Hamburg of Southampton.
Overnachting zijn in Bridgetown, Barbados, tijd aan land in St. Maarten en Dominica, in combinatie met de geneugten van St. Lucia en St. Kitts. Op de transatlantische overtochten kun je overigens je viervoetige huisdier meebrengen.

De Cunard vloot doet ook een aantal overnachtingshavens op bestemmingen als Amsterdam, Lissabon, Hong Kong, Madeira, Dubai en Barbados.

Cunard Line startte 19 juli 2021 met een cruise met de Queen Elizabeth vanuit Southampton. Het gaat om cruises rond het Verenigd Koninkrijk.

De Queen Mary 2 gaat voor het eerst weer cruisen met een trans-atlantische cruise op 14 november 2021. Aansluitend staan Caraïbische cruises op het programma die van januari tot april 2022 gemaakt worden.

Het derde Cunard-schip, de Queen Victoria, herstart met cruises vanuit Southampton in april 2022. Het gaat om cruises naar West-Europa, het Iberisch schiereiland en de Baltische Staten.

Bekijk aanbiedingen voor cruises van Cunard Line bij CruiseReizen.nl, Cruisewinkel en Captain Cruise.

Aida Cruises in Europa

Aida Cruises maakt sinds 21 maart 2021 weer cruises. De eerste cruise werd gemaakt met de AIDAperla rondom de Canarische Eilanden. Aida Cruises heeft sinds half december 2021 weer tien cruiseschepen in de vaart.

De nieuwe AIDAnova kwam als tiende cruiseschip van Aida in de vaart. De AIDAnova maakt sinds 14 december 2021 cruises vanuit Hamburg. Van 14 tot 19 december maakt het schip cruises naar Kristiansand en Oslo. En van 19 tot 22 december legt het schip ook in Kristiansand aan. Daarna maakt de AIDAnova vanaf 22 december tot 8 januari 2022 een cruise van Hamburg naar Gran Canaria. Op kerstavond ligt het schip in Rotterdam en oud- en nieuw wordt gevierd in Funchal op Madeira.

AIDAprima breidt haar seizoen in Hamburg uit en maakt tussen 30 oktober 2021 tot april 2022 cruises naar diverse bestemmingen in West-Europa. De AIDAblu wordt van november tot eind december 2021 ingezet op de Canarische Eilanden. Begin 2022 zet AIDAblu koers naar de Middellandse Zee en biedt in januari en februari zevendaagse cruises aan vanuit Palma de Mallorca. Vanaf eind februari 2022 zal Civitavecchia de start- en bestemmingshaven zijn voor reizen naar prachtige metropolen in Italië, gevolgd door fascinerende rondreizen vanuit Corfu door de archipel van het oude Griekenland, te beginnen in april 2022.

Als gevolg van het nieuwe reisaanbod en de aanhoudende reisbeperkingen in verschillende regio’s in de wereld, kunnen sommige cruises met AIDAmira, AIDAvita, AIDAdiva, AIDAnova, AIDAluna, AIDAbella, AIDAaura, AIDAprima en AIDAblu tussen augustus 2021 en april 2022 niet plaatsvinden zoals oorspronkelijk gepland of moeten ze worden aangepast.

Helaas is de oplevering van de nieuwe AIDAcosma voor de tweede keer uitgesteld. De geplande oplevering in december 2021 bleek wederom niet haalbaar. Een nieuwe opleverdatum is nog niet bekend. De geplande cruises met de AIDAcosma worden overgenomen door de AIDAnova, een zusterschip van de AIDAcosma. De AIDAbella neemt sinds begin november de geplande cruises van de AIDAnova over.

Ook zijn twee cruises van 40 en 43 dagen aangekondigd van en naar Hamburg met de AIDAsol. Dat schip maakt ook in november 2021 en januari 2022 dergelijke cruises. Die laatste twee cruises waren oorspronkelijk gepland met de AIDAvita.

AIDA Cruises onderhoudt sinds maart met succes cruises. Voor het zomerseizoen 2021 zijn nu diverse aantrekkelijke vakantieopties beschikbaar:

 • Griekse cruises met AIDAblu, 7 of 14 dagen, van/naar Corfu, mei tot oktober
 • Cruises met AIDAprima, 7 dagen, van/naar Kiel, juli tot oktober
 • Middellandse Zee cruises met AIDAperla, 7 dagen, van/naar Mallorca, juli tot oktober
 • Middellandse Zee cruises met AIDAstella, 10 of 11 dagen, van/naar Mallorca, juli tot oktober

Cruises met Aida Cruises kun je boeken bij Cruisereizen.nl, TUI, Captain Cruise en Cruisewinkel.

Meer cruises met TUI Cruises

Cruisen met de Mein Schiff 5 © TUI Cruises
Cruisen met de Mein Schiff 5 © TUI Cruises

TUI Cruises maakt al sinds juli 2020 weer cruises onder meer naar de Griekse en Canarische eilanden. Sindsdien hebben zo’n 80.000 passagiers een cruise met TUI Cruises gemaakt. Vanaf 13 mei 2021 gaat de Mein Schiff 5 cruises maken in Griekenland. Het schip maakt dan twee verschillende 7-daagse cruises vanaf Kreta. De ene cruise gaat naar onder meer Rhodos, Piraeus en Chania op Kreta. De andere cruise gaat naar Corfu, Katakolon/Olympia en Piraeus. In totaal gaat het om zes cruises. Aan boord van de TUI-schepen wordt gevaren met 60 procent van de normale passagierscapaciteit.

Verder heeft TUI Cruises aangekondigd dat het vanaf 23 mei cruises vanuit het Duitse Kiel Oostzee cruises gaat uitvoeren, net als Aida Cruises. Deze cruises worden met de Mein Schiff 1 gemaakt. Verder wil TUI Cruises met de Mein Schiff 2 vanaf 17 juni cruises vanaf Mallorca gaan maken. De Mein Schiff 2 is tot die datum actief met cruises rond de Canarische Eilanden.

Een zeecruise met de Mein Schiff-schepen van TUI Cruises kun je boeken bij TUI, CruiseReizen.nl en CaptainCruise.

Herstart Oceania Cruises

Oceania Cruises, een zusterrederij van Norwegian Cruise Line en Regent Seven Seas Cruises, start op 29 augustus 2021 weer met cruises naar Scandinavië en West-Europa. De eerste cruise vertrekt 29 augustus uit Kopenhagen.

Cruises met Hapag-Lloyd

Cruiserederij Hapag Lloyd vaart momenteel met twee cruiseschepen. Hapag-Lloyd maakt met de Europa 2 cruises langs de Canarische Eilanden en Madeira. De Hanseatic Inspiration, het expeditieschip dat een jaar geleden gedoopt werd, maakt cruises naar Scandinavië.

Fred Olsen maakt cruisen sinds juli

De Britse cruisemaatschappij Fred Olsen, die in 2020 twee schepen van Holland America Line kocht, maakte in juli 2021 een herstart met cruises.

Eerste cruises met SeaDream Yacht Club naar de Carïben

De allereerste cruisemaatschappij die in 2020 weer ging cruisen, is SeaDream Yacht Club. Deze exclusieve cruiserederij heeft haar cruises in juni 2020 hervat. Het zomerseizoen maakte SeaDream cruises in Noorwegen. In de zomer van 2021 maakt SeaDream vanaf 5 juni diverse cruises vanaf Italië via Kroatië en Montenegro naar Griekenland en terug. Ook worden cruises vanaf Bordeaux naar Lissabon en in de Westelijke Middellandse Zee gemaakt. En het nieuwste cruiseschip van Royal Caribbean International, de Odyssey of the Seas, zal komende zomer cruises vanuit Israël maken. Alleen gevaccineerde passagiers mogen mee.

Cruises van SeaDream zijn te boeken bij onder meer Captain Cruise en CruiseReizen.nl.

Carnival Cruise Line maakt weer cruises uit Amerika

Update: 16 november 2021: Carnival Cruise Line maakt sinds 3 juli cruises met inmiddels 11 schepen vanuit Amerikaanse havens. Daarmee is de helft van de Amerikaanse Carnival-vloot weer actief. Onder de 11 cruiseschepen is de nieuwe Mardi Gras, het grootste cruiseschip van Carnival Cruise Line. De cruises worden gemaakt vanuit Miami, Galveston, Seattle, Port Canaveral, Long Beach, Baltimore en New Orleans.

In oktober gaan nog eens vier cruiseschepen van Carnival weer cruises maken. Het gaat om de:

 • Carnival Conquest zou 8 oktober vanuit Miami uitvaren, maar dat wordt 13 december.
 • de Carnival Freedom vertrekt 9 oktober vanuit Miami,
 • de Carnival Elation die vanaf 11 oktober vanuit Port Canaveral herstart met cruises
 • en de Carnival Sensation die cruises maakt vanuit Mobile. De Sensation zou 21 oktober vertrekken, maar dat wordt uitgesteld naar januari 2022.
 • Carnival Valor start 1 november met cruises van 4 en 5 nachten vanuit New Orleans.
 • De Carnival Legend maakt vanaf 14 november cruises vanuit Baltimore, dit in plaats van de Carnival Pride. Dat schip is in september begonnen met cruises vanuit Baltimore, maar gaat dan naar Tampa, Florida.
 • Carnival Radiance maakt vanaf 13 december een nieuwe maiden cruise vanuit Long Beach. De Radiance heeft een grondige verbouwing ondergaan. De Carnival Radiance stond voorheen bekend onder de naam Carnival Victory. Doopvrouw van de nieuwe Radiance is dr. Lucille O’Neal. Zij is schrijfster, filantroop en moeder van basketballegende Shaquille O’Neal. Hij is Chief Fun Officer bij de rederij.
 • Carnival Pride maakt sinds 14 november cruises vanuit Tampa.
 • de Carnival Sunshine maakt vanaf 13 januari 2022 cruises vanuit Charleston.
 • De Carnival Liberty herstart cruises op 11 februari vanaf Port Canaveral.
 • De Carnival Paradise start in maart 2022 met cruises vanuit Tampa.

Tegelijk met de herstart van deze cruises heeft Carnival ook een aantal annuleringen van cruises aangekondigd. Het gaat om cruises met de Carnival Ecstasy vanuit Jacksonville, cruises met de Carnival Paradise vanuit Tampa, en cruises met de Carnival Sensation vanuit Mobile. Eind 2021 wil Carnival Cruise Line weer 75 procent van de vloot in de vaart hebben. In het voorjaar van 2022 moet de herstart van alle cruises van Carnival Cruise Line voltooid zijn.

Bekijk aanbiedingen voor cruises van Carnival Cruise Lines bij Captain Cruise, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

Wanneer starten cruises vanuit Amerika?

Cruisen vanuit Amerika is sinds 8 november 2021 weer mogelijk voor Europeanen.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Twitter en Instagram.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.