Het nieuwe cruiseschip Allura wordt een week eerder opgeleverd dan verwacht. Dat betekent dat Oceania Cruises de inaugurele cruise van de Allura ook een week eerder kan uitvoeren, namelijk op 18 juli 2025. Gasten die al voor de eigenlijke maiden cruise op 24 juli 2025 hadden geboekt, kunnen met voorrang boeken voor de nieuwe eerste cruise van de Allura.
Nieuw cruiseschip Allura eerder opgeleverd

Het gebeurt niet vaak dat nieuwe cruiseschepen eerder opgeleverd worden dan verwacht, integendeel. Doordat de nieuwste cruiseschepen ook met de nieuwste technieken worden uitgerust, gebeurt het regelmatig dat een nieuw schip later wordt opgeleverd dan gepland.
Maar de Allura van Oceania Cruises, die op 1 juli 2024 haar float-out beleefde, wordt door scheepsbouwer Fincantieri een week eerder opgeleverd. De eerste cruise van de Allura vertrekt nu op 18 juli 2025 vanuit het Italiaanse Trieste om in zes dagen een cruise door de Oostelijke Middellandse Zee te maken. De Allura vaart dan naar Rijeka en Dubrovnik in Kroatië, Ravenna in Italië en Kotor in Montenegro. De cruise eindigt in Athene. Bekijk alvast de impressie van de Allura op de site van Oceania Cruises.
Cruises met de Allura naar Canada, New England en de Caraïben

Oceania Cruises zet de Allura in haar eerste zomerseizoen in de Middellandse zee in. In september maakt het nieuwe cruiseschip een transatlantische oversteek. Aansluitend worden een aantal unieke cruises naar New England en Canada gemaakt. Ook heel bijzonder is een unieke 4-daagse cruise van en naar New York, de ‘Taste of Oceania Cruises’, die eind september 2025 op het programma staat. Het daarop volgende winterseizoen maakt de Allura cruises vanuit Miami naar het Caraïbisch gebied.
Die naam ‘Taste of Oceania Cruises’ is niet toevallig gekozen. De luxe cruisemaatschappij Oceania Cruises staat bekend als de cruiserederij met de ‘Finest Cuisine at Sea’, oftewel de beste culinaire ervaringen aan boord van cruiseschepen. Dat gold al voor de bestaande 7 cruiseschepen, waarvan de Vista in mei 2023 als zusterschip van de Allura in de vaart kwam, maar gaat zeker ook gelden voor de Allura.
Nieuwe Executive Culinary Directors aan de slag met nieuwe menu’s

Oceania Cruises heeft recent twee nieuwe Executive Culinary Directors aangesteld, de chefs Alexis Quaretti en Eric Barale. Zij stellen met de culinaire experts van Oceania Cruises de nieuwe menu’s voor alle restaurants op de Allura samen. Op dat schip is ook een Crêperie te vinden, een restaurant dat nog niet op een van de andere Oceania-schepen te vinden was. In de Crêperie kunnen gasten hun eigen wafels en crêpes tot in de perfectie personaliseren. “Oceania Cruises is een cruisemaatschappij die is opgericht door fijnproevers, wordt gerund door fijnproevers en is bedoeld voor fijnproevers. Eten staat centraal bij alles wat we doen”, zegt Chef Alex.
Ook worden momenteel meer dan 300 nieuwe recepten ontwikkeld voor gerechten in de Grand Dining Room, het hoofdrestaurant op de Allura.
Daarom wil je gaan cruisen met de Allura

Oceania Cruises heeft met de Allura nu dus acht kleinere, maar zeer luxe cruiseschepen in de vaart. Net als zusterschip Vista biedt Allura plaats aan 1200 passagiers. Daarmee zijn het de op twee na grootste cruiseschepen in de vloot van Oceania Cruises. Het hoge serviceniveau aan boord wordt onder meer bereikt doordat voor elke drie passagiers twee bemanningsleden beschikbaar zijn. Op elke tien gasten aan boord loopt 1 kok rond, waardoor de helft van de bemanning zich met culinaire ervaringen bezighoudt.

De Allura telt 5 specialiteitenrestaurants, waaronder de twee nieuwe restaurant formules Ember en Aquamar Kitchen. Die zijn bij de cruiseprijs inbegrepen. Verder heeft de Allura met een oppervlakte van ruim 27 vierkante meter de grootste standaardhutten van alle cruiseschepen die momenteel rondvaren.

Een andere blikvanger is de nieuwe bibliotheek. Die heeft ramen van de vloer tot het plafond, oversized stoelen waarin je heerlijk kunt wegduiken en luxe meubilair. De bibliotheek ligt naast het LYNC Digital Center, het internet café. Verder kunnen gasten meedoen aan kunstworkshops, lezingen van gastsprekers bijwonen en genieten van exclusieve wijnproeverijen. In het Culinairy Center en in de Chef’s Studio kunnen gasten zelf bijzondere gerechten leren maken tijdens de kookworkshops.
Heel bijzonder wordt ook de Crêperie. Hier kun je vanaf de late ochtend tot ver in de middag Franse crêpes, wafels en Italiaans ijs bestellen. Oceania’s culinary Directors hebben samen met Alex Quaretti en Eric Barale hiervoor 20 nieuwe recepten ontwikkeld. De Crêperie is gesitueerd naast de Barista’s.
Dit zijn de restaurants en bars op de Allura
Aan boord van de Allura komen 12 bars en restaurants:
- The Grand Dining Room;
- The Terrace Café: internationale gerechten met uitzicht op zee;
- Polo Grill: Een klassiek steakhouse;
- Toscana: Italiaanse specialiteiten;
- Red Ginger: Aziatische keuken
- Ember – Americaanse klassiekers met een moderne twist;
- Aquamar Kitchen: wellness-geïnspireerde keuken
- Waves Grill: zwembadbar met sandwiches en hamburgers overdag. ‘s Avonds wordt dit een openlucht pizzeria
- The Bakery at Baristas: vers gebakken Frans en Italiaans gebak
- The Crêperie: crêpes, wafels en Italiaans ijs.
- Afternoon Tea at Horizons; Thee-lounge waar stipt om 4 uur thee wordt geserveerd.
- Privée: de ultieme private dining-ervaring.
De Regatta-klasse van Oceania Cruises

De Allura en de Vista vormen samen de Allura-klasse. Daarnaast heeft Oceania Cruises nog 4 schepen in de Regatta-klasse varen: Insignia, Regatta, Sirena en Nautica. Deze cruiseschepen bieden plaats aan 684 gasten en ongeveer 400 bemanningsleden. De Regatta-klasse schepen bieden een scala aan specialiteitenrestaurants en een fine dining aanbod in de Grand Dining Room.

Daarnaast heeft Oceania Cruises nog twee schepen in de Oceania-klasse; Marina en Riviera. Deze zijn ruimer dan de Regatta-klasse en bieden een capaciteit aan 1.250 gasten en zo’n 800 bemanningsleden. De schepen in de Oceania-klasse zijn ook meer gericht op fijnproevers met vier specialiteitenrestaurants aan boord: het steakhouse Polo Grill, het Italiaanse Toscana, het Aziatische Red Ginger en het Franse Jacques. Voor gasten die op zoek zijn naar een exclusieve ervaring, biedt de maatschappij private fine dining ervaringen zoals Privée en La Reserve, waar zorgvuldig samengestelde menu’s voor foodies aan boord worden gepresenteerd.
Aan de Vista en de Allura de taak om die culinaire ervaringen naar een nog hoger niveau te tillen.
Lees ook: Oceania Cruises legt de lat weer hoger.
Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram.
Aanmelden voor de nieuwsbrief kan ook door een mail te sturen naar redactie@decruisegids.nl met in de onderwerpsregel van je mail ‘Aanmelden nieuwsbrief’. We voegen je dan direct toe aan onze mailinglijst. Tips en suggesties voor een artikel? Stuur een mail naar redactie @ decruisegids.nl (zonder spaties in het mailadres). Reageren kan onder dit artikel.