Shadow

Reizen per cruiseschip: alles over bagage en routewijzigingen

Cruiseschip©M.v.d.Wouw

Cruisen is een feestje. De voorpret begint al met het uitzoeken. Welke route wil je varen, welke rederij of maatschappij sluit het best aan bij je wensen. Hoe lang wil je op reis en natuurlijk, wat wil je uitgeven aan je cruise. Dan is het zover. Je levert je bagage in bij het afgiftepunt en stapt aan boord. In je handbagage zitten de noodzakelijke spullen om de eerste uurtjes door te komen, want niet altijd wordt je bagage direct naar je accommodatie gebracht.

Wat als je bagage niet aan boord is?

Veel rederijen hanteren hun eigen voorwaarden voor beschadiging, verlies of vertraging van de bagage als dit door henzelf veroorzaakt is. Vaak is dat een vastgesteld (niet al te hoog) bedrag. De hoogte daarvan is ook nog eens afhankelijk van het al of niet hebben van een reis- en of annuleringsverzekering. Lees deze voorwaarden door bij het boeken van de cruise en ga in ieder geval goed verzekerd op reis.

Per vliegtuig

Vlieg je naar de haven van vertrek en raakt je bagage beschadigd, is deze te laat of helemaal kwijt dan kun je daarvoor – meestal- een vergoeding krijgen. Dit kan via je eigen reisverzekering of door het aansprakelijk stellen van luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie.

Zoekgeraakte bagage kan ook gevolgen hebben voor je cruisereis. Immers, het schip vertrekt op de afgesproken tijd en nabezorgen van je bagage is daarmee een stuk lastiger. Dat betekent dat je, wanneer het niet lukt om de bagage na te bezorgen, je aan boord de benodigde artikelen moeten kopen. Ook dan is een goede reisverzekering onontbeerlijk om de benodigde kosten terug te krijgen.

Route van de cruise gewijzigd

Maatschappijen en rederijen mogen altijd de route wijzigen. Dat kan vanwege een onveilige situatie, natuurgeweld of een te drukke haven. Zij zijn niet verplicht om hiervoor een reden op te geven. Omdat dit is toegestaan, geldt een routewijziging geen reden voor het annuleren van de reis of terug vragen van een (deel) van de reissom.

Kan een maatschappij een bij hen georganiseerde reis (vlucht, transfer en cruise) niet uitvoeren vanwege calamiteiten, dan is er in bepaalde gevallen wel recht op een vergoeding van de gehele reissom of een gedeelte daarvan. Kan bijvoorbeeld de vlucht niet vertrekken, of vertrekt deze te laat, dan worden de kosten van de vliegreis vergoed. Een standaard annuleringsverzekering zal de kosten van de cruise niet vergoeden. Zorg dus voor voldoende (aansluitrisico)dekking bij de reis- en annuleringsverzekering.

Tips voor je bagage

  • Verwijder labels van eerdere reizen.
  • Zorg voor een opvallende koffer (stickers, kleur, touwtjes).
  • Doe een naamlabel aan de koffer. Niet met je adres, maar met je naam en mobiele telefoonnummer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.