Shadow

Tips voor een vaarvakantie door de Herault en de Camargue

Wie wil cruisen over de binnenwateren van Frankrijk, kan kiezen uit een groot aantal verhuurders van motorjachten. Wij gingen in Zuid-Frankrijk varen met een motorjacht van Le Boat. Zeven dagen cruisen door de Herault en de Camargue over het Canal du Midi, het Étang de Thau en het Canal du Rhône à Sète. Een aanrader!

Op vaarvakantie door Zuid-Frankrijk: varen door de Camargue en op het Canal du Midi © Nico van Dijk
Op vaarvakantie door Zuid-Frankrijk: varen door de Camargue en op het Canal du Midi © Nico van Dijk

Waar kun je in Frankrijk varen met een motorjacht?

Frankrijk staat bij de meeste Nederlanders niet direct bekend als een watersportbestemming. Toch zijn er in het Franse binnenland heel wat rivieren en kanalen waar je met een motorjacht kunt varen. Denk aan de Bourgogne, waar je onderweg kunt genieten van de ‘cuisine francaise’. In de buurt van Dijon en Bourg-en-Bresse zijn talrijke waterwegen waar je met een motorjacht kunt varen. Of ga varen over de Lot, met z’n gorges en z’n wijnstreken als de Cahors. Of ga in Zuid-Frankrijk varen over het Canal du Midi en het Canal du Rhône à Sète, langs historische steden als Carcassonne, Castelnaudary, Narbonne, Beaucaire, Saint-Gilles en Aigues-Mortes.

Is dat nou moeilijk, varen met zo’n motorjacht door de Herault en de Camargue? En is het wel leuk voor kinderen? Allemaal vragen die wij ons ook wel eens gesteld hebben. Daarom tien tips voor wie een vaarvakantie in de Camargue wil boeken.

Wat is er leuk aan een vaarvakantie in Zuid-Frankrijk?

Net als bij een campertrip is bij een vaarvakantie in Zuid-Frankrijk het reizen de bestemming. De boten varen ongeveer in fietstempo langs dorpen, door kanalen of over binnenzeeën zoals het Étang de Thau.

Tijdens een cruise door de Herault en de Camargue leer je dit deel van Zuid-Frankrijk op een hele andere manier kennen dan vanaf de weg. Je legt aan waar je wilt (en waar dat kan uiteraard), tilt je huurfietsen op de wal en gaat lekker de omgeving bekijken. Of je pakt je fiets om naar een nabijgelegen strand aan de Middellandse Zee te fietsen. Onderweg sla je lokale lekkernijen in, flesje wijn er bij, even wat verse vijgen plukken in de natuur en je kunt heerlijk aan dek genieten van al het moois dat Frankrijk te bieden heeft. Wellicht kom je flamingo’s tegen die in de Camargue leven. Of ga een dagje paardrijden op een van de witte Camargue-paarden. Varen is totale ontspanning. Om die reden is varen met een huurboot ook leuk voor landrotten die nog nooit een voet op een boot gezet hebben.

Is een vaarvakantie door Zuid-Frankrijk leuk voor kinderen?

Bruggentikkertje in het Ouvrage du Libron. Varen door Zuid-Frankrijk met kinderen is ontzettend leuk. © Nico van Dijk
Bruggentikkertje in het Ouvrage du Libron. Varen door Zuid-Frankrijk met kinderen is ontzettend leuk. © Nico van Dijk

De vraag stellen, is ‘m beantwoorden. Een vaarvakantie door Zuid-Frankrijk is voor kinderen ontzettend leuk! Een vakantie op een boot is voor kinderen heel anders dan een vakantie aan land. De kanalen in Zuid-Frankrijk kennen nauwelijks golfslag, hooguit door passerende vaartuigen, dus van zeeziekte hebben ze geen last. Alleen het Étang de Thau mag je niet oversteken als het harder waait dan windkracht drie. Bovendien vinden kinderen het ontzettend leuk om te helpen met varen en afmeren. De beste stuurlui zijn soms de jongste opvarenden, met dank aan alle computerspelletjes.

Op de motorjachten van Le Boat zijn voldoende zwemvesten aanwezig, ook voor kinderen. Ja, je moet je kinderen in de gaten houden, maar dat moet je op de camping ook.

Is een huurboot wel veilig?

Vooropgesteld dat je niet overboord moet slaan en ook niet tussen wal en schip terecht moet komen, is varen op een huurboot volkomen veilig. De huurboten zijn vaak voorzien van dikke stootranden of een hele batterij fenders aan de zijkanten, zodat de kans op schade beperkt wordt. Bovendien zijn veel boten in de kajuit uitgerust met brandblussers en koolmonoxide-melders. Varen in het donker en varen op zee is verboden.

Welke voorzieningen heeft een huurboot?

De Royal Mystique van Le Boat heeft twee ruime hutten © Nico van Dijk
De Royal Mystique van Le Boat heeft twee ruime hutten © Nico van Dijk

Je varende huis is van alle gemakken voorzien. Onze 13,25 meter lange Royal Mystique van Le Boat had onder meer twee royale hutten, een ruime kajuit, twee binnendouches, een dekdouche (heerlijk om na een warme dag buiten te douchen, desnoods aan de kade!), twee toiletten, een keuken met magnetron, fornuis en gasoven, een koelvriescombinatie, tv en airco. Wifi is optioneel bij te boeken, net als de fietsen. Onze boot had een stuurwiel binnen (die je niet mag gebruiken) en een stuurwiel aan dek. Een neerklapbare bimini beschermt je tegen de felle Zuid-Franse zon. Ook was de boot voorzien van een gasbarbecue.

Waar kun je boten in Zuid-Frankrijk huren?

Er zijn diverse verhuurders die huurboten in Zuid-Frankrijk aanbieden. Le Boat is Europees marktleider als het gaat om de verhuur van zelf te besturen motorjachten in Europa. De verschillen tussen de verhuurders zijn enorm. De ene verhuurder heeft meer bases in Zuid-Frankrijk dan de ander. En de ene basis heeft veel meer faciliteiten dan de ander.

De basis van Le Boat in Port Cassafières nabij Portiragnes, nabij Bézier bijvoorbeeld, heeft een prima restaurant, douches en bewaakte en onbewaakte parkeerplaatsen. Dat is prettig, want je moet hier je auto één of twee weken achterlaten. En het is wel fijn als je op de dag voor het uitvaren of de dag van terugkeer ’s avonds lekker uit eten kunt gaan. Daarentegen kwamen we van een concurrerende verhuurder bij de sluis bij Agde een basis tegen waar slechts één toiletwagen beschikbaar was, dat zo te ruiken al een tijdje niet meer schoongemaakt was.

Welke verschillen zitten er in de huurboten?

De Vision-modellen van Le Boat (voorste en achterste boot) zijn erg populair bij gezinnen © Nico van Dijk
De Vision-modellen van Le Boat (voorste en achterste boot) zijn erg populair bij gezinnen © Nico van Dijk

Maar het belangrijkste verschil zit ‘m in de boten. Bij de huurboten van Le Boat kun je altijd aan dek sturen. Bij concurrenten worden ook boten verhuurd waarbij je alleen in de stuurhut moet sturen. En laten we eerlijk zijn, bij mooi weer de hele dag in je uppie binnen moeten sturen in de motorherrie is minder leuk dan buiten in de zon of onder de bimini aan het roer staan.

Ook zit er veel verschil in ruimte aan dek die de verschillende huurboten. Sommige boten hebben een vaste tafel met banken. Bij andere zit je op plastic stoelen en een verschuifbare tafel. De ene boot heeft een bimini, een neerklapbare zonneluifel. De andere boot heeft alleen een parasol.

Daarnaast maakt het natuurlijk uit met wie je een vaarvakantie in Zuid-Frankrijk boekt. Als je bijvoorbeeld met twee stellen gaat, dan zijn de Vision-boten en de luxe Horizon-jachten van Le Boat een prima keuze. Je hebt dan meer ruimte en meer privacy, maar daar betaal je dan ook wel voor. Het kan ook goedkoper. Wij kwamen tijdens onze vaarvakantie over het Canal du Midi ook twee boten met elk dertien Duitse jongeren aan boord tegen. Dat zal ongetwijfeld heel gezellig en een stuk voordeliger zijn, maar een deel van het gezelschap moest wel verplicht buiten aan dek slapen.

Het is zeker wel moeilijk hè, varen met een huurboot?

De ronde sluis van Agde vormt voor deze schipper geen enkel probleem. © Nico van Dijk
De ronde sluis van Agde vormt voor deze schipper geen enkel probleem. © Nico van Dijk

Nou, dat valt reuze mee. Je hebt niet eens een vaarbewijs nodig. Dat duidt er al op dat het varen over de rivieren en kanalen in Zuid-Frankrijk niet moeilijk is. Op de bases van Le Boat krijg je eerst uitgebreide instructie over de boot die je gehuurd hebt. Daarna ga je met een technicus aan boord een stukje varen. Hij laat zien hoe je moet sturen, gas geven en met assistentie van de boegschroef bochten kunt maken. Daarna mag je onder zijn toeziend oog zelf terug varen en de boot achteruit in de havenbox afmeren.

Ook krijg je twee dikke handboeken met routesuggesties, vaartips, gedetailleerde waterkaarten, openingstijden van bruggen en een gebruiksaanwijzing van de boot mee. En bij vragen kun je altijd even met Le Boat bellen.

Moet je zelf gaan sleutelen bij motorpech en storingen?

Varen door Zuid-Frankrijk over het Canal du Rhone à Sète © Nico van Dijk
Varen door Zuid-Frankrijk over het Canal du Rhone à Sète © Nico van Dijk

Absoluut niet. Bij panne en andere problemen bel je de basis van je verhuurder. Zij vertellen je wat je moet doen of sturen een technicus om het probleem het verhelpen. Storingen worden zoveel mogelijk in je volgende haven verholpen. Verder hoef je alleen maar om de drie of vier dagen in een haven water te tanken.

Wat moet je zelf nog meenemen?

Behalve een koffer met vakantiekleding en badlakens eigenlijk niet veel meer. Beddengoed en handdoeken kun je huren. Het is wel handig om werkhandschoenen mee te nemen. Natte trossen slopen je zorgvuldig manicuurde kantoorhanden. Neem ook een verlengsnoer mee. Op sommige motorjachten zit de kabel voor de walstroom aan de achterkant. Als je nou net met de boeg aan de kade moet aanleggen, zoals in Palavas-Les Flots, kan het gebeuren dat de kast van de walstroom net een metertje te ver staat.

Wat is leuker: varen op het Canal du Midi of het Canal du Rhône à Sète?

Op het Canal du Midi is het heel anders varen dan op het Canal du Rhône à Sète. Op het Canal du Midi vaar je heel afwisselend tussen de weilanden of de bossen. Voordeel is dat je heel veel mooie, oude stadjes kunt bezoeken.

Het zuidelijk deel van het Canal du Rhône à Sète daarentegen is een kanaal dat tussen stenen muurtjes dwars door binnenmeren loopt. Daardoor is het uitzicht veel wijdser. Ook heb je op dit stuk veel minder te maken met sluizen en eeuwenoude, smalle bruggen. Dat maakt het varen weer iets makkelijker. En een voordeel van het zuidelijke deel van het Canal du Rhône à Sète is dat je wat dichter bij de Middellandse Zee zit en daardoor makkelijker naar het strand kunt gaan. Een combinatie van beide kanalen is misschien wel het allerleukste.

Voor bootliefhebbers die graag eigenaar willen worden van hun boot organiseert de bootverhuurder op zondag 21 oktober in Château des Rohan in de Franse Elzas een speciale dag. U komt alles te weten over het Eigendomsprogramma van Le Boat inclusief een lunch en proefvaarten met alle modellen uit de Horizon vloot. Informatie en een exclusieve uitnodiging kunt u aanvragen op de website van Le Boat.

Bekijk deze video over het varen in de Camargue in Zuid-Frankrijk.

Dit artikel is gebaseerd op een vaarvakantie door Zuid-Frankrijk met een huurboot van Le Boat. Wat we over andere aanbieders schrijven is alleen op waarneming van voorbijvarende boten van concurrenten gebaseerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.