Shadow

Heb ik een visum nodig voor een cruise naar St. Petersburg?

Of je nu per vliegtuig of per cruiseschip naar het Russische Sint Petersburg gaat, je hebt om aan land te gaan een visum voor Rusland nodig. De regels zijn per 1 oktober 2019 veranderd voor mensen die niet langer dan acht dagen in St. Petersburg en de Leningrad Oblast zullen verblijven. Een kort overzicht van de visumverplichtingen voor Rusland. Wat heb je nodig voor een cruise naar St. Petersburg?

Wanneer heb je een toeristenvisum voor Rusland nodig?

De cruiseterminal in Sint Petersburg biedt plaats aan zeven cruiseschepen. Ook voor een cruise naar St. Petersburg heb je een visum nodig. © Passenger Port Saint Petersburg Marine Facade
De cruiseterminal in Sint Petersburg biedt plaats aan zeven cruiseschepen. Ook voor een cruise naar St. Petersburg heb je een visum nodig. © Passenger Port Saint Petersburg Marine Facade

Iedereen die de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, moet een visum hebben voor een reis naar Rusland. Dat geldt dus ook als je een cruise naar St. Petersburg maakt. Minderjarigen kinderen hebben een eigen visum nodig. Welk visum je nodig hebt is afhankelijk van de duur van je reis, het doel (toerist of zakelijk), de regio waar je naartoe wilt en het aantal keer dat je Rusland in wilt reizen.

Aanvragen van een toeristenvisum voor Rusland en een cruise naar St. Petersburg

Maak je een cruise naar Sint Petersburg of Kaliningrad? En blijf je maximaal acht dagen in St. Petersburg en de Leningrad Oblast (de regio rond Sint Petersburg), dan kun je een gratis e-visum aanvragen. Daarbij tellen de dag van aankomst en vertrek mee als twee afzonderlijke dagen. Check alle informatie op de Engelstalige site van de Russische Ambassade. Het verwerken van je aanvraag voor een Russisch e-visum duurt vier dagen.

Lees het aanvraagformulier voor het e-visum en de bijbehorende uitleg eerst goed door, want als je een fout maakt bij het invullen, kan je de toegang geweigerd worden.

Blijf je langer dan acht dagen, maak je een zakenreis of ga je naar andere gebieden in Rusland, dan moet je bij de ambassade een visum aanvragen. Als je dus een riviercruise van Sint Petersburg naar Moskou maakt, moet je een gewoon visum aanvragen.

Een gemakkelijke manier van aanvragen van een fysiek toeristenvisum voor Rusland is om dat online te doen, via gespecialiseerde visumbureaus. Je hoeft dan niet zelf naar de ambassade, maar je betaalt wel bemiddelingskosten. Met dit visum mag je één keer het land in- en uitreizen. Reken voor het aanvragen van een toeristenvisum minstens 10 werkdagen.

Wat heb je nodig voor een fysiek toeristenvisum?

  • Een officiële recente pasfoto in kleur;
  • Een paspoort dat nog minimaal 9 maanden geldig is na de vervaldatum van het visum en met minimaal 2 naast elkaar liggende lege visumpagina’s heeft.
  • Een verklaring van je verzekeringsmaatschappij waaruit blijkt dat je verzekerd bent tijdens je verblijf in Rusland.
  • Een ingevuld visumaanvraagformulier.

Aanvragen van een e-visum voor Rusland voor een cruise naar St. Petersburg

Reis je met een cruiseschip naar St. Petersburg dan kun je, als je de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebt, volstaan met een e-visum voor Rusland. Aanvragen kan online en het elektronisch visum is na de datum van afgifte 30 dagen geldig. Binnen die periode mag je één maal het land in- en uitreizen en maximaal acht aaneengesloten dagen verblijven in een van St-Petersburg en Leningrad Oblast (gebied rondom Sint-Petersburg) of Kalingrad Oblast (hoofdstad Kaliningrad).

Je kunt het e-visum maximaal 30 dagen voor vertrek aanvragen.

Wat heb je nodig voor een e-visum?

  • Een officiële recente pasfoto in kleur.
  • Een geldig paspoort, dat nog tenminste 6 maanden geldig is op de datum van aanvraag van het e-visum.
  • Een paspoort dat nog tenminste twee lege visumpagina’s bevat.
  • Een verklaring van je verzekeringsmaatschappij waaruit blijkt dat je verzekerd bent tijdens je verblijf in Rusland.

Reis je met minderjarige kinderen? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid om te zien welke documenten je nodig hebt.

Hoe kom je van de cruiseterminal in Sint Petersburg naar het centrum?

De meeste cruiseschepen komen aan in de Passenger Port van Sint Petersburg, genaamd Marine Façade. Dit is de enige cruisehaven in het noordwesten van Rusland en volgens de Russen zelf de grootste cruisehaven van de Baltische regio. De haven ligt op Vasilievsky-eiland. Er zijn drie cruiseterminals en een gecombineerde cruise-ferry-terminal. Het dichtstbijzijnde metrostation is Primorskaya (“Приморская”). Je kunt daar met bus 158 naartoe. De bus doet er ongeveer een kwartiertje over om bij het metrostation te komen. Je kunt er ook in een half uur naartoe lopen.

Cruises naar Sint Petersburg kun je onder meer boeken bij CruiseReizen.nl.

Bezienswaardigheden St. Petersburg

Meer je met een cruiseschip aan in de haven van St.Petersburg dan zul je meestal één dag de tijd hebben de stad te ontdekken. Wat moet je zeker zien als je een dag de tijd hebt?

  • De Hermitage Sint-Petersburg. Een van de grootste kunstmusea ter wereld en alleen al van buiten een plaatje om te zien. In het museum zie je kunstschatten van onder meer Rembrandt, Jan Steen, van Gogh en Leonardo da Vinci.
  • De bijna 5 kilometer lange winkelstraat Nevski Prospekt. Je vindt er niet alleen restaurants en winkels, maar in en rond de straat ook allerlei historische plekken en bezienswaardigheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.