Shadow

Amsterdamse havenregio steeds vaker port of call voor cruiseschepen

Amsterdam en IJmuiden, samen met Rotterdam de drie cruisehavens in Nederland, worden steeds populairder bij  zee- en riviercruiserederijen. Zo tekende zich in de voorbije periode een positieve trend in maiden calls af. Maar liefst acht schepen liepen voor het eerst IJmuiden of Amsterdam aan – vijf keer Felison Cruise Terminal in IJmuiden en drie keer Passenger Terminal Amsterdam.

De Prinsendam in IJmuiden © ACP
De Prinsendam in IJmuiden © ACP

Een bijzonder unieke gebeurtenis vond plaats op 24 mei jl, de dag dat de Holland America Line voor de eerste keer IJmuiden vereerde met een van haar cruiseschepen, de majestueuze ms Prinsendam. Tussen nu en augustus onderneemt hetzelfde cruiseschip (waarop plaats is voor 835 gasten) nog eens zeven Europese rondreizen vanuit de haven van IJmuiden.

Twee schepen van Costa Cruises

Andere opvallende noviteiten waren het debuut van twee schepen van rederij Costa Cruises naar IJmuiden: de luxueuze Costa neoRomantica (op 21 mei) en de elegante Costa Classica (twee dagen later). En was vorig jaar de Mein Schiff 1 (van rederij TUI Cruises) voor het eerst te gast in de Amsterdamse haven, onlangs maakte ook het zusterschip Mein Schiff 2 hier voor de allereerste maal zijn opwachting. In totaal zal het aantal maiden calls dit jaar uitkomen op de indrukwekkende serie van dertien.

Maarten Nouwen en Rachella Boellaard, beiden werkzaam voor de promotieorganisatie Amsterdam Cruise Port (ACP), zijn dan ook zeer verheugd over de ontwikkeling. Nouwen: “Het is goed te zien dat veel verschillende rederijen met nieuwe schepen de regio van Amsterdam ontdekken.” Boellaard trekt daaruit de conclusie dat toeristen de Amsterdamse regio aantrekkelijk vinden en hoog op hun to visit-lijstje hebben staan: “En rederijen spelen natuurlijk in op die wens.” Voor het groeiend aantal Nederlandse cruisegangers is het groeiend aanbod aan cruiseschepen dat Amsterdam, IJmuiden of Rotterdam aandoet, ook aantrekkelijk. Dat scheelt immers in de reiskosten.

Op zoek naar cruises met vertrek uit Nederland? Bekijk aanbiedingen van cruises met vertrek uit Amsterdam, Rotterdam of Ijmuiden.

Verbinding met Schiphol

De terminal van IJmuiden (Felison Cruise Terminal) bevindt zich voor de Sluizen van IJmuiden, die de verbinding vormen tussen het Noordzeekanaal en de Noordzee. De terminal in Amsterdam (Passenger Terminal Amsterdam) ligt bij het Muziekgebouw aan het IJ, pal naast het stadscentrum van de hoofdstad. Beide terminals beschikken over een hoog serviceniveau en voldoen ruimschoots aan de eisen die rederijen stellen aan afmeerplekken. Bovendien bevinden de terminals zich op korte afstand van Schiphol Airport.

“De goede verbinding met Amsterdam Airport Schiphol is ideaal vanuit IJmuiden”, aldus de kapitein van Prinsendam. Ook de omliggende regio is voor rederijen reden om voor Amsterdam en IJmuiden als aanloophaven te kiezen. “Haarlem is een interessante bestemming voor onze passagiers”, aldus de staff captain van Prinsendam. Voor zover mogelijk komt het mooiste compliment voor de havens van de kapitein van de L’Austral (Compagnie du Ponant): “Het binnenvaren van Amsterdam blijft een van de mooiste ervaringen voor een kapitein én zijn passagiers.”

Bij de ACP zijn circa vijftig partners aangesloten, onder wie de Passenger Terminal Amsterdam (PTA), Felison Cruise Terminal en Amsterdam Marketing.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.