Shadow

Meer Nederlanders op cruisevakantie

Na jaren van dalingen is het aantal Nederlanders dat op cruisevakantie gaat weer gestegen. In 2017 boekten 110.000 Nederlanders een cruise, een stijging van 6 procent ten opzichte van 2016. Nog niet eerder gingen zoveel Nederlanders op cruisevakantie.

Nederlanders op cruisevakantie
In 2017 gingen meer Nederlanders op cruisevakantie

De cijfers werden dinsdag bekendgemaakt tijdens de jaarvergadering van de Nederlandse, Belgische en Franse afdeling van Cruise Line International Association (CLIA). CLIA is de internatonale koepelorganisatie van cruisebedrijven.

De Oostelijke en Westelijke Middellandse Zee zijn bij de Nederlandse cruisegangers nog steeds de populairste vaargebieden, al nam het aantal boekingen naar die bestemmingen met 12 procent af. Dat komt doordat meer Nederlanders een cruise in de Carïben boekten. Desondanks scheept nog steeds meer dan een kwart van de Nederlandse cruisegangers zich in voor een cruise op de Middellandse Zee.

Meer Nederlanders op cruisevakantie naar Noord-Europa

Cruises naar Noord-Europa werden bijna 14 procent vaker geboekt. Cruises naar de Baltische Staten noteerden een groei van 39 procent. Ook de Canarische Eilanden waren bij Nederlanders populair als cruisebestemming. Er gingen 31 procent meer Nederlanders op cruise naar de Canarische Eilanden dan in 2016.

Na Europa blijft het Caraïbisch Gebied populair. Maar liefst 22.000 Nederlanders maakten in 2017 een Caraïbische cruise. Opvallend is ook dat het aantal ‘shortbreak’ cruises met 37% groeide ten opzichte van 2016. Dat zijn cruises van twee tot drie dagen. Daaruit blijkt dat veel mensen eerst een cruise uitproberen. De cijfers zijn gebaseerd op de paspoortgegevens die cruisepassagiers bij de cruisemaatschappijen hebben aangeleverd.

Meer Europese cruisegangers

Ook Europees gezien had de cruisemarkt de wind in de zeilen. Het aantal Europese cruisepassagiers steeg in 2017 naar 6,9 miljoen, een plus van 2,5 procent. Die 110.000 Nederlandse cruisegangers vallen echter in het niet bij de aantallen Britten, Duitsers en Spanjaarden die op cruisevakantie gaan. In Duitsland, voor de Europese cruisemarkt het belangrijkste land, steeg het aantal cruisepassagiers naar 2,2miljoen passagiers, een plus van 8,5 procent. Het Verenigd Koninkrijk en Ierland noteerden een groei van een half procent naar bijna twee miljoen cruisegangers. Italië en Spanje, volgden met respectievelijk 769.000 (+2,5%) en 510.00 (+6,4%). Daarmee heeft Spanje de vierde plaats overgenomen van Frankrijk. Qua marktvolume komt Nederland op de achtste plaats, na Oostenrijk, maar voor Noorwegen en België.

Wie is de Nederlandse cruiseganger?

Uit de cijfers van CLIA blijkt dat de gemiddelde Nederlandse cruiseganger 53 jaar is en een cruise van negen dagen boekt. Die cijfers zijn vrij stabiel. De Nederlandse cruiseganger is gemiddeld iets ouder dan de gemiddelde Italiaanse cruiseboeker die 44 jaar is, maar gemiddeld 7 dagen op cruise gaat. Duitse cruisegangers zijn gemiddeld 49-50 jaar, terwijl Britten met gemiddeld 65 jaar de oudste cruisegangers zijn. Uit de CLIA-cijfers blijkt ook: hoe ouder hoe langer op cruise. Gepensioneerden maken vaker een Transatlantische cruise, omdat ze meer tijd en geld hebben dan niet-gepensioneerden. Lees meer over trends in cruisevakanties op Reisprofs.nl

Wanneer ga jij op cruise? Kijk voor de beste cruise-aanbiedingen bij onder meer TUI, CruiseReizen.nl en Stip Reizen.

Op onze zoek- en boekpagina kun je cruises zoeken op cruisemaatschappij, vaargebied en cruisethema.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.