Shadow

Cruise review: Viking Mars van Viking Cruises

Viking Cruises biedt riviercruises, zeecruises en expeditiecruises aan. Daarvoor heeft Viking Cruises 101 schepen rondvaren. Zeven daarvan zijn bestemd voor zeecruises en tot en met 2028 komen er nog acht zeecruiseschepen bij. Alle bestaande zeecruiseschepen zijn identiek. Decruisegids.nl stapte aan boord van de Viking Mars.

De Viking Mars is net als haar zusterschepen een 'all veranda'-cruiseschip. Alle hutten en suites hebben een balkon. © Nico van Dijk / Decruisegids.nl
De Viking Mars is net als haar zusterschepen een ‘all veranda’-cruiseschip. Alle hutten en suites hebben een balkon. © Nico van Dijk / Decruisegids.nl

Viking Cruises bestaat in 2022 precies 25 jaar en begon in 2015 met het aanbieden van zeecruises. Daardoor heeft Viking Cruises een jonge vloot als het gaat om zeecruiseschepen. De Viking Star is gebouwd in 2015, de Viking Sea dateert uit 2016, de Viking Sky kwam in 2017 bij de vloot, gevolgd door de Viking Orion in 2018, de Viking Jupiter in 2019 en de Viking Venus in 2021.

De Viking Mars is gebouwd in 2022 en is daarmee het nieuwste cruiseschip voor zeereizen van Viking Cruises. Maar dat blijft niet lang zo, want in november 2022 wordt de zeevloot uitgebreid met de Viking Neptune, gevolgd door de Viking Saturn in het voorjaar van 2023.

Identieke cruiseschepen

Alle zeecruiseschepen van Viking Cruises, zoals hier de Viking Star bij het Noorse Flam, zijn identiek. © Viking Cruises
Alle zeecruiseschepen van Viking Cruises, zoals hier de Viking Star bij het Noorse Flam, zijn identiek. © Viking Cruises

Alle cruiseschepen zijn exact hetzelfde. Ze zijn allemaal 227 meter lang, 29 meter breed en hebben 14 dekken waarvan 9 dekken die voor passagiers toegankelijk zijn. Daarbij tellen we dek a, waar de ziekenboeg gevestigd is, voor het gemak even niet mee. De cruiseschepen van Viking Cruises vallen door hun afmetingen in de categorie kleinere cruiseschepen. Voordeel daarvan is dat ze kunnen afmeren in havens en baaien die voor grotere cruiseschepen niet toegankelijk zijn.

Alle cruiseschepen van de Viking-vloot, dus ook de twee expeditieschepen en de riviercruiseschepen, hebben dezelfde 5 uitgangspunten die bepalend zijn voor de sfeer en uitstraling:

 • Ze hebben een verwijzing naar de Scandinavische cultuur en het Noordse erfgoed. Zo vind je aan boord van alle schepen Scandinavische motieven in tapijten en gordijnen. En de betimmering van bars vormt weer een verwijzing naar de oude ‘drakars’ de schepen waar de middeleeuwse Noormannen de zeeën en oceanen bevoeren.
 • Alle ruimtes stralen een ‘residential modernism’ uit. Het is warm, met veel beige-kleuren, comfortabel zonder al te veel tierlantijnen.
 • Veel inspiratie en verwijzingen naar de natuur
 • Alle elementen van het interieur moeten een mooie samenhang vertonen
 • Exploring the world in comfort: Er wordt ingespeeld op de nieuwsgierigheid van de passagiers.

Viking Mars: maximaal 930 passagiers

Het Atrium van de Viking Mars © Nico van Dijk / Decruisegids.nl
Het Atrium van de Viking Mars © Nico van Dijk / Decruisegids.nl

Een ander voordeel is dat er aan boord plaats is voor slechts 930 passagiers. Dat maakt het niet alleen makkelijk om aan boord snel nieuwe mensen te leren kennen, maar ook in- en ontschepen voor bijvoorbeeld excursies gaat veel sneller.

Die passagiers worden verzorgd door 440 – 460 bemanningsleden. Anders gezegd: tegenover ongeveer elke 2 passagiers staat 1 bemanningslid wat een zeer persoonlijke service mogelijk maakt.

Hutten en suites aan boord van de Viking Mars

De Viking-schepen hebben uitsluitend balkonhutten en suites met een balkon. Er zijn dus geen binnenhutten of hutten met alleen een raam. Je kunt kiezen uit Veranda-hutten, Deluxe Veranda-hutten, Penthouse Veranda-hutten, Penthouse Junior suites, Exporer Suites en natuurlijk de Owner’s Suite.

Faciliteiten aan boord van de Viking Mars

Op de Viking Mars kom je binnen op dek 2 waar zich ook het twee verdiepingen tellende Atrium bevindt en Thorshavn, een ontspanningsruimte, met dansvloer en een podium waar optredens worden verzorgd. Richting de boeg zijn aan weerszijden twee winkels gevestigd. Voor op het schip is het theater te vinden. Aan weerszijden van het theater zijn twee bioscoopzalen. Daar worden onder meer films gedraaid over de bestemmingen die het cruiseschip gaat bezoeken. Op het achterdek van dek 2 is het hoofdrestaurant gevestigd. Viking Cruises hanteert op alle cruiseschepen een open zitting. Je kunt dus gaan zitten waar je wilt en bij wie je wilt.

Rondom dek 2 loopt het promenadedek. Wie dat dek vier keer helemaal rondloopt, heeft anderhalve kilometer gelopen.

Spa, fitness en restaurants op de Viking Mars

Italiaans restaurant Manfredi op de Viking Mars. Het patroon en de kleurstelling van de vloer zijn geïnspireerd op de kathedraal van Sienna. © Nico van Dijk / Decruisegids.nl
Italiaans restaurant Manfredi op de Viking Mars. Het patroon en de kleurstelling van de vloer zijn geïnspireerd op de kathedraal van Sienna. © Nico van Dijk / Decruisegids.nl

De Nordic Spa, een fitnessruimte, een kapper, een winkel en de Living Room zijn allemaal te vinden op dek 1. De Living Room bestaat uit een serie zit- en leeshoeken. Het achterste deel van dek is gereserveerd voor drie restaurants die min of meer in elkaar overlopen: The Kitchen Table, The Chef’s Table en het Italiaanse restaurant Manfredi. Zowel Manfredi’s als The Chef’s Table bieden de mogelijkheid voor private dining.

Dek 3 wordt voor het grootste deel in beslag genomen door hutten en de tweede verdieping van het atrium. Op dek 4, 5 en 6 (waar zich de brug bevindt) zijn uitsluitend hutten.

Infinitypool, hottub en zwembad

De bassins in de Nordic Spa op de Viking Mars. © Nico van Dijk / Decruisegids.nl
De bassins in de Nordic Spa op de Viking Mars. © Nico van Dijk / Decruisegids.nl

Op dek 7 zijn weer tal van openbare ruimtes. Op het achterdek kun je lekker ontspannen op het Aquavit Terras met een infinitypool en een hottub. Daarvoor zit het World Café. Midscheeps kun je zwemmen in het hoofdzwembad of ontspannen op de vele dekchairs. In de hoeken vind je een bar, een grill. Bij mooi weer kan het dak boven het zwembad opengeschoven worden.

Het dak van het hoofdzwembad kan geopend worden. Vóór het zwembad is de Wintergarden te vinden. © Viking Cruises
Het dak van het hoofdzwembad kan geopend worden. Vóór het zwembad is de Wintergarden te vinden. © Viking Cruises

Tegenover het zwembad is de wintergarden gebouwd. Hier staan een bar met heerlijke relaxbanken. Interieurarchitect Richard Riveire heeft hier via houten boom- en takken-constructies op artistieke en ingenieuze wijze de stalen scheepsconstructie weggewerkt. Aan de zijkant van de Wintergarden zijn twee ruimtes, de Lanai, waar je heerlijk kunt zonnen en over zee kunt uitkijken.

De Wintergarden is een aangename ruimte die net voor het hoofdzwembad op de Viking-schepen is te vinden © Viking Cruises
De Wintergarden is een aangename ruimte die net voor het hoofdzwembad op de Viking-schepen is te vinden © Viking Cruises

Meer naar voren op dek zeven vind je de Owners Suite (met onder meer een eigen sauna), het Mamsen’s restaurant, een bar en de twee verdiepingen hoge Explorer’s Lounge. Daar heb je een prachtig uitzicht over de boeg van de Viking Mars en vind je ook een bibliotheek.

Op dek 8 zijn nog een aantal hutten te vinden en voor op dek negen heb je een buitensportdek. Faciliteiten voor kinderen zijn er niet, aangezien Viking Cruises een minimumleeftijd van 18 jaar hanteert. Ook zul je vergeefs zoeken naar een casino.

Feiten en cijfers over de Viking Mars

 • Lengte: 227 meter
 • Breedte: 29 meter
 • Volume: 47.800 BRT
 • Aantal passagiers: 930
 • Aantal hutten en suites: 464
 • Aantal bemanningsleden: circa 440
 • Bouwjaar: 2022
 • Restaurants en bars: 13
 • Doopvrouw: Lady Fiona Carnarvon

U kunt hieronder zelf een cruisereview schrijven. In het eerste blok ziet u hoe anderen dit cruiseschip beoordeeld hebben. Daaronder bij ‘Geef je beoordeling of reactie’ kunt u zelf een beoordeling geven door de balkjes te verslepen. Op die manier kunt u dit cruiseschip op diverse aspecten beoordelen. Een 0 is zeer slecht een 10 is uitmuntend. In het veld ‘Reageer’ kunt u een toelichting geven, bijvoorbeeld wanneer u met dit cruiseschip hebt gevaren, iets over de bestemming en wat u verder aan relevante informatie met andere cruiseliefhebbers wilt delen. Klik op de blauwe knop ‘Reactie plaatsen’ en uw beoordeling wordt naar de redactie gestuurd. In principe wordt elke beoordeling geplaatst. Uw emailadres wordt niet gepubliceerd.

Bekijk beoordelingen van andere cruiseschepen.

0

Algemene indruk

0.0/10

Service

0.0/10

Kwaliteit hutten en suites

0.0/10

Kwaliteit en variatie eten

0.0/10

Entertainment

0.0/10

Variatie en kwaliteit bestemmingen

0.0/10

Waar voor je geld

0.0/10

Pluspunten

 • Nieuw cruiseschip
 • Overzichtelijke schaal
 • Warme sfeer en uitstraling

Minpunten

 • -

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.