Shadow

Op cruise met de Aidadiva: hutten, suites, restaurants en alle faciliteiten aan boord

Wat kun je verwachten als je op cruise met de Aidadiva gaat? De redactie van Decruisegids.nl stapte aan boord van de Aidadiva en keek rond. Alles over de hutten, de suites, het entertainment, de wellness en de restaurants op de Aidadiva.

Door Nico van Dijk

Boek cruises met de Aidadiva © Aida Cruises
Boek cruises met de Aidadiva © Aida Cruises

We gaan aan boord van de Aidadiva die op dat moment bij de cruiseterminal in Rotterdam ligt. De passagiers hebben net een cruise met de Aidadiva vanuit de Dominicaanse Republiek via de Canarische Eilanden achter de rug. Hierna gaat het schip naar Hamburg om cruises door de Baltische Zee te maken. Later in 2019 gaat de Aidadiva in droogdok voor een grondige renovatie. We zijn benieuwd wat je tijdens een cruise met de Aidadiva allemaal kunt doen.

Wil je dekplannen van de Aidadiva bekijken of zien wat cruises met de Aidadiva kosten? Kijk dan even op de websites van CruiseReizen.nl, Dreamlines, Kras, Cruisewinkel, Zeetours, Stip Reizen, Captain Cruise en Cruisetravel.

700 liter bier per dag tijdens een rustige cruise met de Aidadiva

De Aidadiva telt 14 dekken. Eigenlijk zijn het er dertien, maar dek 13 bestaat niet. Wij mochten onder meer een kijkje nemen in de provisiekamer op dek 3. Dit is het domein van ‘provision master’ Tobias Häusler. Hij en zijn team zorgen er voor dat er elke twee weken 170 tot 190 ton aan voorraden eten en drinken voor bemanning en passagiers aan boord komen. Want zoveel gaat er alleen al aan eten en drinken doorheen tijdens een rustige cruise met de Aidadiva.

Provision Master Tobias Häusler voor een van de vele biertanks van de Aidadiva © Nico van Dijk
Provision Master Tobias Häusler voor een van de vele biertanks van de Aidadiva © Nico van Dijk

De koelcellen en opslagruimtes zijn zo groot als een half voetbalveld. Een deel daarvan is ingeruimd voor de bierbrouwerij. In de bars en restaurants van de Aidadiva worden twee soorten bier geserveerd. Op een rustige cruise gaat er per dag 700 liter bier doorheen, vertelt Häusler. Op korte cruises met de Aidadiva wordt er meer gedronken. Aan wijn wordt per dag 800 liter achterover geslagen. De ‘wijnkelder’ heeft dan ook een omvang waar een grote slijterij zich niet voor zou schamen.

Maak en cruise op de Aidadiva en bekijk hutten en suites

De Aidadiva telt een grote variëteit aan hutten en suites. Er zijn binnenhutten, hutten met zeezicht en balkonhutten. Daarnaast zijn er vier verschillende suites. Je kunt een junior-suite met balkon, een suite met privé zonnedek, een premium suite met privé zonnedek en een deluxe-suite met privé zonnedek boeken. Dit zijn met een oppervlakte van 56 tot 87 vierkante meter de grootste suites op de Aidadiva.

De hutten voor de passagiers van de Aidadiva bevinden zich op de dekken vier tot en met twaalf.

Op dek vier bevinden zich uitsluitend binnenhutten en suites. Passagiers komen altijd aan boord op dek 5. Daar zijn onder meer de receptie, het internetpunt en, helemaal op het achterdek, de kids club. De rode en oranje tinten in de trappenhuizen en liften geven de Aidadiva een frisse en warme uitstraling. De dekken zes, zeven en acht bestaan volledig uit hutten en suites. Lees meer over de keuze van hutten en suites op cruiseschepen.

Het voorste deel van dek 9 bestaat ook nog uit hutten en suites, maar de rest van dek 9 bevat openbare ruimtes. Het gaat dan om, van voor naar achter, het trappenhuis en de liften, het onderste gedeelte van het drie verdiepingen tellende theater, de Diva Bar, de kunstgalerie en de populaire sushi-bar. Daarachter bevinden zich de belastingvrije winkels, die in de havens gesloten zijn, en het Marktrestaurant.

Het Marktrestaurant: het populairste restaurant op de Aidadiva

Dat Marktrestaurant is een van de vier buffetrestaurants op de Aidadiva. Dit restaurant is op alle Aida-schepen terug te vinden. Bij passagiers is het Marktrestaurant het populairst, weet danslerares Vanessa Nather, die ons rondleidt. Waarom? Om de doodeenvoudige reden dat het voor de passagiers bekend en vertrouwd aanvoelt. Sowieso lijken alle Aida-schepen redelijk op elkaar, op de splinternieuwe Aidanova na. Saai zegt u? Misschien, maar de voornamelijk Duitse cruisepassagiers houden wel van die vertrouwdheid.

Maar wat maakt een cruise met Aida dan nog uniek, vraag ik.  “Dat is de bemanning”, antwoord Nather. “De bemanning en het atrium zijn het hart en de ziel van het schip.”

Op cruise met de Aidadiva: lounges en bars

We gaan verder naar boven. De dekken tien tot en met veertien bevatten alleen openbare ruimtes en geen hutten. Helemaal vooraan op dek tien is de Aida Lounge. Je ziet hier recht onder de brug, dus je ziet alles wat de kapitein en de stuurlieden ook zien. Met name bij ruig weer is dit een populaire ‘hangout’, omdat je hier mooi kunt zien hoe het schip door de golven beukt. Bij mooi weer kun je hier heerlijk lezen, wat praten en soms kun je dolfijnen bij de boeg zien zwemmen. Onderdeel van de lounge is de bibliotheek waar je ook spelletjes kunt lenen.

Wie dorst heeft gekregen kan achter de lounge terecht in de grote, stervorminge bar. Die is zo vormgegeven, omdat je dan makkelijk contact kunt maken met de andere passagiers.

Dankzij de stervorm van de bar kun je tijdens een cruise met de Aidadiva makkelijk contact maken met andere passagiers © Nico van Dijk
Dankzij de stervorm van de bar kun je tijdens een cruise met de Aidadiva makkelijk contact maken met andere passagiers © Nico van Dijk

Achter de bar bevinden zich aan bakboordzijde (voor landrotten: de linkerkant van een schip) wat winkeltjes zoals een juwelier en de fotoshop. Aan stuurboordzijde kun je in het casino je volgende Aida-cruise verdienen, als je tenminste geluk hebt. Daarachter, we zijn bijna weer midscheeps, kun je je een drankje drinken in de Sunset bar, wijn proeven in de Vinothek of een lekkere koffie bestellen in het Café Mare.

Steakhouse en Weite Welt Restaurant

Buffetrestaurant op de Aidadiva © Nico van Dijk
Buffetrestaurant op de Aidadiva © Nico van Dijk

Daarachter ligt het Buffalo Steak House. Voor dit à la carte restaurant moet een toeslag betaald worden en reserveren is sterk aan te raden. Het Weite Welt Restaurant aan de overkant van het steakhouse, is daarentegen weer een buffet restaurant waarbij eten en drinken aan tafel bij de cruiseprijs is inbegrepen. Dit restaurant is geopend voor ontbijt, lunch, koffie- en thee en voor het diner. Bij mooi weer kun je hier op het achterdek buiten eten.

Sporten op de Aidadiva

Op dek 11 vinden we de eerste sportfaciliteiten van de Aidadiva. Helemaal vooraan vind je de fitnessruimte met een grote spin-zaal. Je kunt hier zo’n dertig sportlessen per week volgen, maar ook zelf trainen op apparaten. Even bijkomen van alle inspanningen kan in de daarachter gelegen Time Out bar. Of je gaat nog even een balletje afslaan op de golfsimulator.

Het à la carte specialiteitenrestaurant Rossini op de Aidadiva © Nico van DijkVerder bevinden zich op dit dek onder meer de Pizzeria Mare (inbegrepen in de cruiseprijs, evenals de drankjes tijdens de hoofdmaaltijden), het Bella Vista Restaurant en het Rossini-Restaurant. Het Bella Vista Restaurant is buffetrestaurant. Het Rossini-Restaurant is een specialiteitenrestaurant dat beschouwd wordt als het beste restaurant van de Aidadiva. Het Rossini Restaurant heeft elke avond een andere menukaart. Wie hier tijdens een cruise met de Aidadiva, of een ander Aida-schip, wil dineren, moet eigenlijk reserveren, want het zit elke avond vol.

Zwemmen en wellness op de Aidadiva

Dek 12 staat voor een groot deel in het teken van water en wellness. Vooraan op dit dek vind je de Body & Soul Spa en de Wellness Oase. De Aidadiva beschikt onder meer diverse sauna’s, stoombaden, een solarium, een kapper en je kunt schoonheidsbehandelingen reserveren.

Zwem- en bubbelbaden op de Aidadiva © Nico van Dijk
Zwem- en bubbelbaden op de Aidadiva © Nico van Dijk

Midscheeps bevinden zich buiten het zonnedek en diverse bubbel- en zwembaden. Ook vind je hier een joggingparcours en een zwembadbar. Links achterin is een ruimte waar tieners blij van worden: een gamecenter met onder meer airhockey en race-games. Je komt er binnen door een soort ‘time Tunnel’.

Discotheek

Helemaal achteraan zitten de Anytime Bar en de Ocean Bar. De Anytime bar is tevens discotheek, die tot na middernacht geopend is. Hier zijn elke avond thema-avonden zoals ‘Beieren’.

Pal boven de discotheek, op dek 14 dus, ligt een groot baskebal- annex volleybalveld. Grote netten rondom voorkomen dat de ballen de zee in vliegen. Ook vind je hier  nog een joggingparcours en een squashbaan.

Helemaal voorop dek 14 bevinden zich nog een tweede Wellness Oase met zonnedek en een aparte ruimte waar je streeploos bruin kunt worden. Dit naturistengedeelte is op alle Aida-schepen te vinden. Om inkijk vanuit hoge kantoorgebouwen op blote zonnebaders te voorkomen is dit naturistendeel in de havens gesloten.

Cruisen met kinderen op de Aidadiva

Cruisen heeft bij sommigen nog het hardnekkige imago van een drijvend bejaardenhuis. Het tegendeel is waar. Cruisen is steeds meer een activiteit voor de hele familie. Dat geldt met name voor Italianen. Maar ook op de schepen van Aida is cruisen met kinderen heel gewoon. Aan boord van de Aidadiva zijn kids clubs voor kinderen van drie tot en met elf jaar. Vanaf 12 jaar kunnen kinderen terecht in de Teen Clubs.

Wat is inbegrepen tijdens een cruise op de Aidadiva?

Tijdens een cruise op de Aidadiva verblijf je op basis van volpension. Maaltijden, bier, wijn en softdrinks in de vier buffetrestaurants zijn inbegrepen. Voor maaltijden en drankjes in de drie specialiteitenrestaurants moet je apart betalen. Ook consumpties in de zeven bars moeten apart afgerekend worden. Hiervoor kun je een van de drankenpakketten kopen. Voor kinderen zijn aparte drankenpakketten. Wie tijdens een cruise niet zonder internet kan, doet er verstandig aan op het schip of bij de boeking een internetpakket te kopen.

Daarentegen zijn toegang tot de shows en optredens en opvang in de kinderclubs gratis. Ook het gebruik van de spa, de fitness en de sportfaciliteiten is inbegrepen. Alleen voor sommige trainingen en privé-yoga moet je apart betalen. Meer daarover kun je te weten komen bij de receptie van de fitnessruimte. Wellness-behandelingen en toegang tot de exclusieve Wellness Oase zijn niet inbegrepen. Ook voor excursies moet je apart betalen. Voor een compleet overzicht wat wel en niet is inbegrepen kun je het beste de site van Aida raadplegen.

Bij cruises met de Aidadiva zijn fooien inbegrepen.

Feiten en cijfers over de Aidadiva

De Aidadiva werd gebouwd op de Meyer Werft in het Duitse Papenburg. Het middelgrote cruiseschip kwam in 2007 in de vaart. De Aidadiva is vrijwel identiek aan de zusterschepen Aidabella en Aidaluna. Het heeft een aantal andere faciliteiten dan bijvoorbeeld de nieuwste Aida-schepen zoals de Aidaprima en de Aidanova.

De Aidadiva is in 2015 gemoderniseerd en gaat in 2019 opnieuw het droogdok in voor een grondige renovatie. Het schip is 252 meter lang en 32 meter breed. Tijdens een cruise met de Aidadiva is plaats voor maximaal 2050 passagiers. Die worden verzorgd, vermaakt en naar hun volgende bestemming gevaren door 587 bemanningsleden.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.