Shadow

Zo kies je een hut of suite op een cruiseschip

Hutten op cruiseschepen zijn er in tal van varianten. Binnenhutten, buitenhutten, junior suites, suites, balkonhutten, noem maar op. Decruisegids.nl zet alle huttypes op cruiseschepen op een rij en helpt je kiezen welke hut of suite het beste bij jou past.

Wintergarden suite op de Seabourn Ovation © Nico van Dijk
Wintergarden suite op de Seabourn Ovation © Nico van Dijk

Wie gaat cruisen, moet een aantal keuzes maken. Waar wil je heen, met welke cruisemaatschappij wil ik cruisen en op welk schip wil je een cruise boeken? Als je die keuze gemaakt hebt, ben je toe aan de volgende stap: welk type hut wil je? En als je dan gaat kijken wat de verschillende cruisemaatschappijen bieden, dan kan het je behoorlijk gaan duizelen. Er zijn namelijk nogal wat verschillende hutten. En zelfs per cruiserederij of per schip kunnen de huttypes variëren.

Globaal zijn er op cruiseschepen vier verschillende soorten hutten of ‘staterooms’ zoals ze ook wel genoemd worden. Er zijn binnenhutten, buitenhutten, balkonhutten en suites. Vrijwel alle cruisespecialisten en cruisemaatschappijen hebben dekplannen van alle cruiseschepen online staan. Het is soms even puzzelen en scrollen, maar dan zie je direct waar alle hutten zich bevinden. Op de sites van de cruisereisbureaus staan de dekplannen per rederij meestal overzichtelijk bij elkaar. Bekijk dekplannen bij onder meer CruiseReizen.nl, Cruisewinkel, Captain Cruise, TUI en Stip Reizen.

Voor- en nadelen van binnenhutten

Binnenhutten liggen langs de centrale lengteas van het schip en hebben geen ramen. Frisse lucht komt via ventilatieroosters of airconditioning binnen. Een binnenhut kan net zo ruim en luxe zijn als een buitenhut. Het belangrijkste voordeel van binnenhutten is dat ze doorgaans goedkoper zijn. Als je cruiseschip elke dag naar een andere bestemming vaart waar je aan land gaat, is een binnenhut geen probleem. Maar als je cruise ook zeedagen telt, is een binnenhut misschien minder fijn. Als je op zo’n zeedag daglicht wilt zien of frisse lucht wilt, moet je altijd je hut verlaten. En hoewel cruiseschepen erg stabiel zijn, kun je in een binnenhut net iets sneller zeeziek worden.

Een buitenhut heeft altijd een raam. Dat kan een groot, rechthoekig raam zijn, maar ook een ronde patrijspoort. Buitenhutten zijn vaak even groot als binnenhutten, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Een buitenhut wordt ook wel een ‘ocean view cabin’ of ‘ocean view stateroom’ genoemd.

Hutten met een balkon

Veranda-Spa-suite op de Koningdam. Er zijn 14 van dit soort hutten op de Nieuw Statendam © Holland America Line
Veranda-Spa-suite op de Nieuw Statendam © Holland America Line

Wie wat meer budget heeft, boekt een balkonhut. Balkonhutten zijn weer iets groter dan buitenhutten. Bovendien hebben balkonhutten op nieuwe schepen vaak een schuifpui van onder tot boven naar het terras, waardoor je hele hut groter oogt. De nieuwe Celebrity Edge bijvoorbeeld heeft hutten met een zogeheten ‘Infinity Veranda’. Daarbij zit er geen drempel tussen de hut en het balkon. Je kunt de glazen deuren tussen je hut en balkon wegklappen en zo je hut groter maken. Met een druk op de knop kun je ook de bovenste helft van het raam van je veranda laten zakken, zodat je een echt terras hebt.

Zeker tijdens wat langere cruises kan het heerlijk zijn om lekker op je balkon een boekje te lezen. En als je vlak onder de kust vaart, kun je vanaf je balkon genieten van het panorama dat aan je voorbij schuift. Bij cruises in warme streken kan het heerlijk zijn om met je schuifdeur open te slapen.

Balkonhutten zijn weer iets duurder dan buitenhutten. En hou er rekening mee dat je slechts door een dun schotje van het balkon van je buren gescheiden bent. Als zij vaak tot diep in de nacht op hun balkon zitten te borrelen, kan dat ten koste gaan van jouw nachtrust. En maak je een cruise naar een ‘frisse’ bestemming? Vraag je dan tevoren af hoe vaak je nou echt op je balkon zult vertoeven en of dat balkon de extra kosten waard is.

Suites op een cruiseschip

Suite op de Seven Seas Explorer © Regent Seven Seas Cruises.
Suite op de Seven Seas Explorer © Regent Seven Seas Cruises.

Wie zich wat meer kan veroorloven boekt een suite. Een suite op een cruiseschip bestaat minimaal uit een slaapkamer met badkamer en een apart woongedeelte. Ultraluxe cruisemaatschappijen als Seabourn en Regent Seven Seas Cruises hebben alleen maar all-suite-schepen rondvaren.

Suite met butlerservice

Met een suite heb je ook altijd een balkon. Vaak zijn dat wat grotere balkons. In sommige gevallen kun je zelfs een suite met bubbelbad op je balkon boeken. En de duurste suites op die ultraluxe cruiseschepen hebben ook een eigen conciërge- of butlerservice. Er staat dan 24/7 iemand voor je klaar, bijvoorbeeld om je nog een drankje te brengen, of een maaltijd in je hut te serveren.

Vraag jezelf wel af hoeveel je nou echt hebt aan zo’n butler. Tijdens een cruise ben je vaak in de openbare ruimtes, zoals de spa, de bibliotheek of de restaurants. Of je bent aan wal voor een mooie excursie. In al die gevallen heb je niet zoveel aan je eigen butler.

De locatie van je hut

Maar ook als je de keuze voor een binnenhut, buitenhut, balkonhut of suite hebt gemaakt, blijft het opletten. Het is namelijk ook van belang waar die hut zich op het schip bevindt. Over het algemeen geldt: hoe lager, hoe beter, vooral als je gevoelig bent voor zeeziekte. Midscheeps en op de lagere dekken schommelt een schip minder dan voor en achter op de hoogste dekken. Niet voor niets zijn veel scheepskeukens midscheeps op de laagste dekken gebouwd. Pas wel op met laaggelegen hutten op het achter- en voordek. Het kan zijn dat je daar last hebt van geluid of trillingen van de motoren of de boegschroeven.

Ben je een lichte slaper? Boek dan niet een hut pal naast de liften of direct onder restaurants of bars die een dek hoger liggen. Grote kans dan je dan flink wat uren nachtrust kwijt bent. Ook op het dek dat direct onder het zwembaddek ligt, kun je geluidsoverlast ervaren. Denk maar aan zwembadfeestjes en gesleep met dekstoelen. Beter is het om een hut te boeken waar ook hutten boven en beneden zijn. Al kun je natuurlijk altijd lawaaiige (boven)buren treffen. Bekijk in elk geval voor je boekt de dekplannen van het cruiseschip waarmee je op cruise gaat. Die staan online bij de cruisemaatschappij zelf of bij je cruise-specialist.

En er is nog een reden om altijd vooraf de dekplannen van het door jou gekozen cruiseschip goed te bestuderen. Want soms wordt het uitzicht van je buitenhut geblokkeerd, bijvoorbeeld door reddingssloepen. En nee, daar kun je aan boord niet over reclameren. Vaak zijn deze buitenhutten goedkoper dan buitenhutten met een onbelemmerd uitzicht.

Ook de route die het schip vaart, kan van belang zijn. Als je een cruise langs een mooie kust maakt, is het fijn als je iets van het land kunt zien. Het zou dan jammer zijn als je net een hut aan de zeezijde hebt gekozen.

Ultimate Family Suite van twee verdiepingen en inpandige glijbaan op de Symphony of the Seas. © Royal Caribbean International
Ultimate Family Suite van twee verdiepingen en inpandige glijbaan op de Symphony of the Seas. © Royal Caribbean International

Zelfs het scheepstype is belangrijk. Bij de schepen uit de Oasis-klasse van Royal Caribbean International, de grootste cruiseschepen die momenteel rondvaren, heb je hutten die wel een raam hebben, maar uitkijken op de openbare ruimtes binnen in het schip of op het Central Park, de binnentuin aan boord van het schip.

Speciale categorieën hutten en suites

Bij het kiezen van je huttype moet je ook nog met andere zaken rekening houden. Zo zijn er van elk huttype standaard hutten en suites, maar heb je daarnaast ook speciale hutten en suites.

Zo zijn er liefhebbers van suites of balkonhutten op het achterdek. Groot voordeel van zo’n hut of suite op het achterdek is het weergaloze uitzicht. Bij vertrek uit een haven zie jij als laatste het land verdwijnen. En sommige mensen worden heel ontspannen van het eindeloze staren naar de lege horizon op een zeedag. Ga wel vooraf na of je veel inkijk hebt van bovenburen. Princess Cruises heeft naar eigen zeggen met haar Sky Suites de grootste balkons op zee.

Verder bieden veel cruisemaatschappijen tegenwoordig spa-suites en spa-hutten aan. Zo heeft Costa Cruises de Samsara-arrangementen. Dergelijke hutten zijn gecentreerd rondom de Samsara Spa en het fitnesscentrum en zijn ideaal voor wellnessliefhebbers. Vaak kun je zo in je badjas vanuit je hut naar de spa lopen. Lunchen en dineren doen deze cruisereizigers in een speciaal voor hen gereserveerd spa-restaurant.

Yacht Club hut op de MSC Splendida ©Luc Selvais/MSC

Een andere trend is het ‘schip in het schip-concept’. Zo heeft MSC Cruises het Yacht-Club-concept. Passagiers die een Yacht-Club-cruise op een van de MSC-schepen hebben geboekt, hebben hun eigen hutten, hun eigen restaurants en hun eigen zonnedek op een besloten gedeelte van het schip. Zo’n Aurea-gedeelte is veel rustiger dan de rest van het cruiseschip. Ook het Haven-concept van Norwegian Cruise Lines biedt dergelijke exclusieve voordelen.

Familie-hutten en hutten voor single-reizigers

Van oorsprong Italiaanse cruisemaatschappijen als Costa Cruises en MSC Cruises waren van oudsher al ingesteld op cruisevakanties voor families. Maar ook andere cruisemaatschappijen bieden inmiddels familiehutten en familie-suites aan. Soms zijn dat grote standaard tweepersoonshutten waarbij de bedden zijn weggeklapt in de muur of het plafond. Maar steeds vaker bestaan dergelijke familiehutten uit meerdere slaapkamers, die zelfs over verschillende verdiepingen in de hut verdeeld zijn. Zo beslaan de Royal Suites op de Symphony of the Seas twee verdiepingen en beschikken ze over een whirlpool op het privé balkon, een pingpongtafel, een eigen game-room en een inpandige glijbaan. Bekijk of schrijf een beoordeling over de Symphony of the Seas.

Ook singles worden op cruiseschepen steeds beter bediend. Zo zijn er op steeds meer cruiseschepen hutten voor singles, zoals op de Nieuw Statendam van Holland America Line. En op verschillende schepen van Norwegian Cruise Lines zijn aparte ‘hangouts’ waar singles elkaar kunnen ontmoeten.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram. Tips en suggesties voor een artikel? Stuur een mail naar redactie @ decruisegids.nl (zonder spaties in het mailadres). Reageren kan onder dit artikel.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.