Shadow

Na vertrek jubileumcruise van Holland America Line’s Rotterdam start samenwerking met The Statue of Liberty-Ellis Island Foundation

Het cruiseschip Rotterdam VII van Holland America Line vertrok zaterdag 15 oktober uit de stad Rotterdam voor een bijzondere Trans-Atlantische cruise. De 15-daagse reis volgt de route van Holland America Line’s eerste schip Rotterdam I, die exact 150 jaar geleden vertrok vanuit Rotterdam. De overtocht eindigt in New York, met tussenstops in Le Havre, Frankrijk en Plymouth, Engeland.

Fans van Holland America Line zwaaien het schip uit bij vertrek van Rotterdam naar New York. Foto: Rebekka Mell

De Rotterdam 1 vertrok destijds om emigranten naar Amerika te brengen. Op dat moment was de Holland America Line nog niet opgericht. Dat gebeurde pas in april 1873. Vandaar dat in april 2023 een tweede jubileumfeest wordt gevierd.

Eerste Transatlantische oversteek Rotterdam

CEO van Holland America Line Gus Antorcha (rechts) lost de trossen vlak voordat het schip Rotterdam uit Rotterdam vertrekt. © Rebekka Mell
CEO van Holland America Line Gus Antorcha (rechts) lost de trossen vlak voordat het schip Rotterdam uit Rotterdam vertrekt. © Rebekka Mell

Om het jubileum van de eerste Transatlantische oversteek te vieren, nodigde Holland America Line fans uit om naar Cruise Port Rotterdam en de Wilhelminapier te komen voor een feestelijke bijeenkomst aan de kade waar een vertrek werd nagebootst uit vervlogen tijden toen schepen nog met veel tamtam vertrokken. Een floatilla in samenwerking met de Koninklijke Zeil & Roei Vereniging en stoomschepen van het Maritiem Museum begeleidden het schip tijdens de afvaart. Feestvierders kregen speciale jubileum zakdoeken uitgedeeld om het schip aan de kade mee uit te zwaaien. De afvaart vond plaats in het bijzijn van Gus Antorcha, de President van Holland America Line, Jeannette Baljeu, Lid Gedeputeerde Staten Provincie Zuid Holland, Boudewijn Siemons COO Port of Rotterdam en Mai Elmar, Executive Director Cruise Port Rotterdam.

Eerste reis naar New York

“Vandaag is een historische dag aangezien het allereerste schip van Holland America Line 150 jaar geleden zijn eerste reis naar New York begon”, aldus Gus Antorcha, President van Holland America Line. “Vanaf die tijd hebben we immigranten en vakantiegangers, soldaten en vluchtelingen vervoerd en hebben we de reputatie opgebouwd om op een buitengewone manier onze gasten te verwelkomen en voor ze te zorgen alsof we ze thuis onthalen. Deze service en het creëren van bijzondere ervaringen blijft ook de komende 150 jaar lang onze prioriteit.”

Fans van Holland America Line zwaaien het schip uit bij vertrek van Rotterdam naar New York. © Rebekka Mell
Fans van Holland America Line zwaaien het schip uit bij vertrek van Rotterdam naar New York. © Rebekka Mell

Antorcha sloot zich aan bij hoogwaardigheidsbekleders uit de stad en de haven tijdens een speciale ceremonie die de gedeelde geschiedenis eerde. De overtocht staat in het teken van de geschiedenis van Holland America Line. Zo is er een speciale tentoonstelling gecreëerd, besteden de restaurants aan boord extra aandacht aan het jubileum door bijzondere gerechten te serveren en is er exclusief entertainment. Bij aankomst in New York op 26 oktober worden de festiviteiten voortgezet met een speciaal jubileum optreden in World Stage door Lincoln Center Stage-artiesten.

Transatlantische cruise van New York naar Rotterdam

Fans die de overtocht van 15 oktober hebben gemist, hoeven niet te treuren. Op 6 april 2023 maakt de Rotterdam een nieuwe trans-Atlantische reis vanuit New York met aankomst in Rotterdam op 18 april 2023, de 150e verjaardag van de cruisemaatschappij. Er is nog plaats.

Boek een aanbieding voor een cruise met Holland America Line bij Zeetours, CruiseOnline, Captain Cruise, CruiseReizen.nl, Cruise Travel, Sunweb, ANWB, TUI en Cruisewinkel.

Band tussen Holland America Line en Rotterdam

Geen stad heeft zo’n sterke band met Holland America Line als Rotterdam. Honderden inwoners werkten zelf voor de rederij of hebben familieleden die in dienst waren bij HAL. Daarnaast hebben ook talloze inwoners familiebanden in de VS met nazaten van personen die ooit met een schip van Holland America Line de overtocht naar de VS maakte om zich daar te vestigen.

De eerste overtocht van Rotterdam (1) naar New York 150 jaar geleden, werd slechts door 119 personen beleefd. Dit totaal aantal passagiers aan boord bestond uit 1 gezagvoerder, 48 personen personeel, 8 tot 10 eerste hut passagiers en 60 derde klasse landverhuizers. Het schip had toen hele bescheiden afmetingen. Het was slechts 81,84 meter lang en 10,9 meter breed en kende maar twee klassen, een eerste en een derde klasse. Ter vergelijk: de huidige Rotterdam VII kan 2668 personen vervoeren en 950 man personeel en is qua afmetingen circa 300 meter lang en 35 meter breed.

Samenwerking met The Statue of Liberty-Ellis Island Foundation

De samenwerking met deze non-profit organisatie, die zich inzet voor het behoud van de gelijknamige monumenten, is opgezet om de 150-jarige reis van de cruisemaatschappij te vieren. Letterlijk van immigrantentanker tot consumentenzeelijnvloot. De samenwerking start op 26 oktober als Holland America Line de reproductie van de allereerste reis van het merk van Rotterdam naar New York City voltooit. Het omvat video-inhoud aan boord van de hele Holland America-vloot, geproduceerd door een onderzoeker van Ellis Island, evenals een tentoonstelling die in 2023 op Ellis Island van start gaat en de historische betekenis van het merk beschrijft voor het overbrengen van 1 op de 10 immigranten uit Europa naar de Verenigde Staten.

“Onze geschiedenis is diep verweven in het Amerikaanse verhaal,” zei Gus Antorcha, president van Holland America Line. “Het is alleen maar passend dat we bij het vieren van deze mijlpaal verjaardag samenwerken met de entiteit die verantwoordelijk is voor de restauratie en het behoud van Ellis Island, de toegang tot Amerika die zoveel van onze passagiers hebben ervaren op hun reis naar een nieuwe start.”
De samenwerking gaat van start met een gezamenlijke lezing van Stephen Lean, directeur van The American Family Immigration History Center op Ellis Island, en Bill Miller, bekend cruisehistoricus, over de ervaring van immigranten aan het eind van de 19e eeuw. Vanwege het belang van de cruise-industrie in de immigrantenreis van Europa naar de VS, zal de Foundation een tentoonstelling samenstellen in haar History Center. Dit is voor bezoekers beschikbaar van februari tot april 2023.
“We zijn enthousiast en trots om samen te werken met Holland American Line om de impact van de lijn op de geschiedenis van Ellis Island en de Amerikaanse immigrantenervaring te vieren,” zei Jesse Brackenbury, voorzitter en CEO van The Statue of Liberty-Ellis Island Foundation. “Het belang van Holland America Line wordt dagelijks weerspiegeld in ons Family History Center waar historische scheepsbeelden de muren sieren en bezoekers leren over de reis van hun voorouders naar Amerika. We kijken uit naar een langdurige samenwerking.”
De cruisemaatschappij, die in 1873 in Nederland werd opgericht als de Netherlands-American Steamship Company, was tot ver na de eeuwwisseling vooral een vervoerder van immigranten uit Europa naar de Verenigde Staten en vervoerde bijna 2 miljoen passagiers naar een nieuw leven in de Nieuwe Wereld. Holland America Line was de eerste die de “Steerage class” helemaal afschafte en omdoopte tot de “Emigrants Class” waar gasten, in tegenstelling tot de concurrentie, drie vierkante maaltijden geserveerd kregen. Het is dit niveau van zorg en aandacht voor detail – een traditie en kenmerk van het merk dat is blijven bestaan tot op de dag van vandaag – dat de aanleiding was voor de bijnaam in die tijd: “De Vlekkeloze Vloot.” Holland America Line voorzag alles van artsen en een hotel voor vertrek compleet met Engelse lessen en lessen in Amerikaanse maatschappijleer om passagiers een veilige reis naar New York te garanderen; en in feite werd 99% van de immigranten op de vloot goedgekeurd voor toegang via Ellis Island, een enorme prestatie in die tijd.
Holland America Line begon de recreatie van haar eerste reis met een vertrek op 15 oktober vanuit Nederland. Het schip vaart langs het Vrijheidsbeeld en Ellis Island als het rond 7 uur ’s ochtends aankomt in New York City. Sindsdien verkent de Holland America Line de hele wereld en was bijna 75 jaar geleden de eerste cruisemaatschappij die avonturen naar Alaska en de Yukon aanbood. De vloot van topschepen doet bijna 400 havens aan in 114 landen over de hele wereld en biedt een ideale ervaring met middelgrote schepen.

Bekijk of schrijf een cruise review over de nieuwe Rotterdam. Bekijk ook foto’s van de doop van de Rotterdam.

Once-in-a-lifetime cruise met Holland America Line

Holland America Line heeft zich ontwikkeld van een rederij tot een merk dat synoniem staat voor uitzonderlijke cruisevakanties. “De jubileumovertocht is een eerbetoon aan de reis die miljoenen immigranten maakten naar de Nieuwe Wereld”, aldus Gus Antorcha. “We hebben gasten die in oktober varen omdat hun grootouders naar de Verenigde Staten emigreerden op een schip van Holland America Line, of omdat ze al jaren fan zijn, en we hebben de reis gevuld met speciale momenten die prachtige herinneringen zullen creëren voor iedereen aan boord.”

Boek een aanbieding voor een cruise met Holland America Line bij Zeetours, CruiseOnline, Captain Cruise, CruiseReizen.nl, Cruise Travel, Sunweb, ANWB, TUI en Cruisewinkel.

Wat is er te doen rondom de 150e verjaardag van Holland America Line:

 • Met vertrek op 15 oktober 2022 van Rotterdam, Nederland, naar New York City, wordt de eerste reis van Holland America Line in 1872 nagebootst aan boord van de Rotterdam I. Gasten zien de geschiedenis tot leven komen via bijzondere programma’s aan boord, gedenkwaardige culinaire ervaringen en exclusief entertainment.
 • Hoogtepunt van deze overtocht wordt een uitvoering van een muziekstuk Steven Schoenberg. De Emmy Award-winnende producent en Emmy-genomineerde componist schreef het stuk exclusief voor de verjaardag van Holland America Line om een speciale korte film over de reis van de cruisemaatschappij te begeleiden. De compositie wordt uitgevoerd door een 25-koppig ensemble van voormalige Holland America Line’s Lincoln Center Stage muzikanten.
 • Tijdens de overtocht worden de gasten vermaakt door de Nederlandse Tiny Little Big Band, die hun unieke geluid van jazz en soul met een vleugje swing brengen, samen met het Music Walk entertainment van het schip met BB King’s Blues Club, Billboard Onboard, Lincoln Center Stage en Rolling Stone Rock Room.
 • Culinaire hoogstandjes brengen een ode aan het Nederlandse erfgoed: de menus in de Main Dining Room laten elke avond de 150-jarige geschiedenis van Holland America Line laten zien: zo is er een klassiek voorgerecht dat doet denken aan een gerecht dat al in de jaren 1920 werd geserveerd. Gasten kunnen kiezen uit selecties als Royal Rib of Beef a la Medicis, Holland Duckling Port Wine Sauce en Artic Char a la Normande.
 • Een speciaal 150e Gala Menu in de Dining Room is een gedenkwaardige verzameling van gerechten, met elke optie – van voorgerechten tot desserts – van vorige Holland America Line reizen. Het menu is ontworpen om een gevoel van vervlogen tijden op te roepen en gasten ontvangen een aandenken om mee naar huis te nemen.
 • Ten minste eenmaal tijdens de reis, als pop-up ervaring in Tamarind, kunnen gasten genieten van een rijsttafel met bijgerechten geserveerd in kleine porties en met rijst die op verschillende manieren bereid is.
 • De toast gaat verder met een “Throwback Happy Hour”, waarbij de tijd wordt teruggedraaid en de drankjes worden geprijsd op het moment dat HAL begon: vanaf 25 cent. Gasten die meer willen weten over wijn kunnen bij Holland America Line Vice President of Dining and Beverage Operations Anthony Stice terecht voor wijnproeverijen en meer.
 • Andere culinaire hoogstandjes ter ere van de 150e verjaardag van Holland America Line zijn een speciale Nederlandse High Tea, een Nederlands station in Lido Market met traditionele zoete en hartige items, een lunch met klassiek Nederlandse items en een Indonesische lunch, beide in Lido Market.
 • De geschiedenis van de jarige Holland America Line wordt tot leven gebracht met presentaties over de geschiedenis en wortels van het bedrijf, gegeven door Bill Miller, maritiem historicus en Holland America Line autoriteit. Dr. Jennifer Foray, hoogleraar geschiedenis aan de Purdue University, gaat lezingen geven over de Nederlandse geschiedenis.
 • Overtocht 15 oktober 2022, 15 nachten: Rotterdam VII zal vertrekken uit Rotterdam, precies 150 jaar na het vertrek van de eerste reis van Rotterdam I, die plaatsvond voordat de maatschappij werd opgericht. Het vertrek is vanuit  Rotterdam en er wordt een bezoek wordt gebracht aan Plymouth, Engeland, en Le Havre (Parijs), voordat de Atlantische Oceaan wordt overgestoken naar New York City voor een zeldzame overnachting; daarna vaart het verder naar Fort Lauderdale, Florida. 
 • Overtocht 4 april 2023, 16 nachten: Rotterdam vertrekt vanuit Fort Lauderdale en gaat naar New York City voor een overnachting; het zal dan acht ontspannen dagen op zee doorbrengen om de Atlantische Oceaan over te steken en daarna Plymouth en Dover (Londen), Engeland aandoen, voordat het aankomt op 18 april – Holland America Line’s 150ste verjaardag – in Rotterdam voor een overnachting vol festiviteiten.
  Tijdens de overtochten zijn er allerlei activiteiten en ervaringen, zoals speciale menu’s en cocktails met een vleugje geschiedenis van het bedrijf. Daarnaast is er live muziek met bijzondere optredens van gastartiesten, presentaties waarin de geschiedenis en wortels van Holland America Line worden getoond, en een evenement in Olympische stijl, met klassieke sportactiviteiten en spellen.
 • New York City Jubileum evenement: Holland America Line trapt haar 150-jarig jubileumjaar af met een speciale ceremonie aan boord van de Rotterdam wanneer het schip op 26 oktober 2022 in New York City overnacht, inclusief een onvergetelijk optreden die de historische nacht zal tekenen. 
 • Welkom in Rotterdam: Wanneer de Rotterdam op 18 april 2023 aankomt in Rotterdam, wordt het schip op zijn 150ste verjaardag groots onthaald in de stad waar het bedrijf werd opgericht. Gasten van de cruise en de stad Rotterdam helpen deze historische mijlpaal in de boeken te zetten tijdens een avondevenement aan boord. 
 • Extra speciale jubilieumcruises: In het jubileumjaar worden cruises worden aangeboden die helpen de geschiedenis van Holland America Line te herbeleven door middel van unieke havens die bezocht zijn. De cruisedata worden in de komende maanden bekend gemaakt en bevatten voor elke reis een speciale programmering.
 • Merchandise: Limited-edition, speciaal ontworpen 150-jarig jubileum items zijn verkrijgbaar in de winkels aan boord. 

Mis niets en maak deel uit van de jubileumcruises. Een cruise met de Rotterdam VII of een van de andere schepen van Holland America Line is te boeken bij onderstaande aanbieders. Vergeet ook niet om een review te schrijven over je cruise.

Een cruise met de Rotterdam kun je boeken bij CruiseReizen.nl, Cruisewinkel, CruiseOnline, Zeetours, Captain Cruise, Cruise Travel, TUI en Stip Reizen.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Twitter en Instagram.

Privacy *

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.