Shadow

Cruisen op de Nieuw Statendam van Holland America Line

De Nieuw Statendam is het op één na nieuwste schip van Holland America Line. Hoe ziet dit schip er uit en wat kun je verwachten als je gaat cruisen met de Nieuw Statendam?

Cruisen op de Nieuw Statendam: de cijfers

Cruisen op de Nieuw Statendam van Holland America Line © Nico van Dijk Nico van Dijk
Cruisen op de Nieuw Statendam van Holland America Line © Nico van Dijk Nico van Dijk

Tekst: Nico van Dijk

De Nieuw Statendam is in februari 2019 gedoopt door Oprah Winfrey. Het schip is, na de Koningsdam, het tweede schip in de Pinnacle-klasse. Zowel de Nieuw Statendam als de Koningsdam zijn elegante, tijdloze schepen die een warme, stijlvolle uitstraling hebben. Toch zijn er wel wat verschillen met de Koningsdam. De Nieuw Statendam biedt plaats aan 2666 passagiers, tien meer dan de Koningsdam.

Inmiddels is ook het nieuwe cruiseschip Rotterdam in de vaart, het derde schip in de Pinnacle-klasse.

Verder heeft Holland America Line de opgedane ervaringen met de hutten en suites van de Koningsdam gebruikt om op de Nieuw Statendam verbeteringen aan te brengen. Zo heeft The Retreat op de Nieuw Statendam een bubbelbad gekregen. En de Aziatische restaurants op de Koningsdam bevinden zich in één ruimte, terwijl ze op de Nieuw Statendam gesplitst zijn. Maar intussen heeft de Koningsdam een paar kleine aanpassingen gekregen naar aanleiding van nieuwigheden die al op de Nieuw Statendam waren ingevoerd. Ook The Retreat op de Koningsdam krijgt nu een bubbelbad.

Op de Nieuw Statendam werken maximaal 1036 bemanningsleden. Het schip is gebouwd op de Fincantieri-werf in het Italiaanse Marghera.

Ook rolstoelers en singles cruisen op de Nieuw Statendam

Pinnacle Suite op de Nieuw Statendam © Holland America Line
Pinnacle Suite op de Nieuw Statendam © Holland America Line

Beide schepen zijn 297 meter lang en 35 meter breed. Maar de Nieuw Statendam in totaal 1377 hutten, een handvol meer dan op de Koningsdam. Dat maakt de Nieuw Statendam tot het grootste schip van de Holland America Line. Veertig hutten zijn toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Ook telt de Nieuw Statendam een aantal eenpersoons hutten. Daarmee speelt cruiserederij Holland America Line in op het groeiend aantal singles dat op cruisevakantie gaat.

Zelf cruisen op de Nieuw Statendam

De Nieuw Statendam telt twaalf dekken voor de passagiers. De dekken zijn vernoemd naar klassieke en moderne componisten, maar hebben deels namen die op andere schepen van Holland America Line voorkomen. Denk aan het Lido Dek en het Panoramadek. Zelf cruisen op de Nieuw Statendam? Dat kan in de zomer van 2019 gewoon vanuit de Passenger Terminal Amsterdam. De Nieuw Statendam maakt deze zomer vijftien cruises naar de Noorse fjorden en Scandinavië. Aan het eind van het seizoen vertrekt de Nieuw Statendam naar de Middellandse Zee. Daarna maakt de Nieuw Statendam, net als de Koningsdam, cruises door het Caraïbisch Gebied.

Boek een cruise op de Nieuw-Statendam bij onder meer TUI, CruiseReizen.nl, CruiseOnline, Captain Cruise en Cruisewinkel.

Cruisen op de Nieuw Statendam: daar zit muziek in

Dek 1, het Hoofddek, bestaat hoofdzakelijk uit hutten en de onderste verdieping van het Atrium. Het Atrium telt drie verdiepingen en is echt het hart van het schip. Naast de onderste verdieping van het Atrium zit een internetpunt.Passagiers komen binnen op Dek 2, het Plaza. Hier zijn diverse openbare ruimtes, zoals de Music Walk. Die bestaat uit een aantal ruimtes waar alles draait om muziek. We hebben het dan over de Rolling Stone Rock Room, de BB King Blues Club, het Lincoln Center Stage en, nog iets verder naar voren, de Billboard Onboard. Over wat je daar allemaal kunt zien en horen, lees je meer in dit artikel. Helemaal voorop het schip kun je naar het theater, de World Stage.

Restaurants op de Nieuw Statendam

The Dining Room op de Nieuw Statendam © Nico van Dijk
The Dining Room op de Nieuw Statendam © Nico van Dijk

Midscheeps op dek 2, aan stuurboord, kun je op zee naar enkele winkels. Die blijven, net als bij alle cruisemaatschappijen, gesloten in de havens. Meer naar achteren kom je een aantal specialiteitenrestaurants tegen.

En wie gaat cruisen op de Nieuw Statendam komt er al snel achter dat hoogwaardige culinaire ervaringen bij Holland America Line een speerpunt zijn. Hier op dek 2 vind je de Pinnacle Grill, de Franse brasserie met visspecialiteiten Rudi’s Sel de Mer en de Ocean Bar. Helemaal op het achterschip kun je dineren in de twee verdiepingen tellende Dining Room. In Dining Room 3 kun je op vaste tijden diner. Dining Room 2 is een inlooprestaurant. ’s Ochtens en ’s avonds kun je in de Dining Room à la carte eten. Op zeedagen kun je hier à la carte lunchen.

Dek 3: het Promenade dek

We vervolgen onze rondleiding over de Nieuw Statendam en gaan vanaf de Dining Room op dek 3 richting de boeg. Eerst kom je langs de Photo Shop en daarna kom je in een opvallende bar, die je alleen bij Holland America Line zult vinden: het Grand Dutch Café. Deze ‘Hollandse bar’ wordt gerund door Nederlands-sprekend personeel. Je kunt hier typisch Nederlandse gerechten en dranken bestellen, zoals een broodje haring, Nederlandse biersoorten en natuurlijk pannenkoeken. Naast de bar staan tafels waarin Delftsblauwe huisjes zijn verwerkt.

Verder naar voren kom je bij enkele winkels en de kunstgalerij. Net als op de andere cruiseschepen van Holland America Line is op de Nieuw Statendam veel aandacht besteed aan kunst. Daarvoor heeft HAL samenwerkingsverbanden gesloten met diverse toonaangevende partijen. Daardoor kun je op de HAL-schepen kunst zien van kunstenaars die op het punt van doorbreken staan. Via het casino loopt je naar de tweede verdieping van het theater.

Dek 4 (Beethoven Deck), dek 5 (Gershwin Deck), Dek 6 (vernoemd naar Mozart) en Dek 7 (Schubert Deck) bestaan uit allemaal hutten en suites. Hier zijn verder geen openbare ruimtes.

Het Navigation Deck, Dek 8, heeft voorop de brug, waar kapitein Sybe de Boer de scepter zwaait, en daarachter zijn weer hutten en suites.

Zwembaden op de Nieuw Statendam

Ook op cruises van Holland America Line tref je zwembaden aan boord aan, zoals hier op de Nieuw Statendam. Alleen zijn dat niet van die waterparadijzen zoals bij andere cruisemaatschappijen. © Nico van Dijk

Op Dek 9, het Lido Deck, is weer van alles te beleven. Helemaal op het achterdek kun je buiten zwemmen of van de zon genieten in de Seaview Pool met bijbehorende Sea View bar. De Sea View Pool is een niet al te groot zwembad.

Voor het zwembad zit aan beide kanten van de Nieuw Statendam het buffetrestaurant Lido Market. Dat Lido-restaurant is min of meer opgezet als een markt met allerlei ‘counters’. Hier kun je gerechten van over de hele wereld laten opscheppen. Eens per week wordt hier een Indische rijsttafel geserveerd, want dat hoort bij een Nederlandse nautische traditie.

Midscheeps kom je een aantal bars tegen, zoals een ijsbar, de Lido-bar en het Canaletto-restaurant. Dat is een Italiaans shared dining-restaurant waar je voor 15 dollar per persoon kunt dineren. ’s Ochtends en ’s middags is het onderdeel van de Lido Market.

En dan kom je uit bij het grote zwembad met drie aparte bubbelbaden. Rondom deze Lidopool, die voorzien is van een beweegbaar dak, staan enorm veel ligstoelen en tafeltjes. Op de verdieping staan nog meer ligbedden en loungebanken.

Spa en fitness op de Nieuw Statendam

Net voor de Lido-pool zit de Hydropool, een enorm bubbelbad met een aantal spuiters. Loop je nog verder door naar voren, dan kom je in de Greenhouse Spa & Salon. Hier kun je allerlei wellness- en schoonheidsbehandelingen. En helemaal op het voordek kun je, met een prachtig uitzicht over de boeg van het schip, je conditie op peil houden in het fitness centrum. Hier loopt altijd een fitness instructeur rond, die je ook kunt inhuren als personal trainer. De spa en de fitness zijn gratis toegankelijk.

Dek 10: Panorama-dek

Lido-Pool de Nieuw Statendam met inschuifbaar dak © Nico van Dijk
Lido-Pool de Nieuw Statendam met inschuifbaar dak © Nico van Dijk

Op Dek 10, het Panorama Deck, bevinden zich voorop, boven de Spa, een aantal Spa Suites en spa-hutten. Daar achter ligt de galerij boven de Lido-pool met onder meer de New York Deli & Pizza en de Panorama Bar. Daar tegenover zit hamburgerrestaurant Dive-In.

Aziatische restaurants op de Nieuw Statendam, een insider-tip

De Nami Sushi-bar op de Nieuw Statendam © Nico van Dijk
De Nami Sushi-bar op de Nieuw Statendam © Nico van Dijk

Helemaal achteraan kom je uit in het Aziatische restaurant met het Tamarind-restaurant en de Nami-Sushi Bar. Op de Koningsdam was dat nog één restaurant, maar op de Nieuw Statendam zijn ze gesplitst in twee min of meer aparte ruimtes. Je betaalt hier 25 dollar per persoon voor drie tot vier gangen. In het Nami Sushi restaurant op de Nieuw Statendam betaal je per gerecht. Bij mooi weer kun je hier ook beschut buiten op het achterdek eten. Dit is echt een aanrader!

Dek 11: Sun Deck

Op Dek 11, het Sun Deck, zitten voorop weer een aantal luxe Verandah Suites, Verandah-hutten, Ocean-view-hutten en binnenhutten. Midscheeps op dek 11 kun je hardlopen op de joggingbaan of sporten op het sportveld. Op het achterdek kun je zonnen op het zonnedek of wat drinken aan de bar.

Dek 12: Observation Deck en The Retreat

Dek 12 tenslotte heeft op het voordek de Explorations Central & Café. Omdat Holland America Line veel waarde hecht aan de kwaliteit van de bestemmingen, kun je in deze ruimte allerlei informatie vinden over de bestemmingen van de Nieuw Statendam. Dat gebeurt vooral via grote touchscreens en videowalls, maar ook met voordrachten. Ook kun je hier laagdrempelig in contact komen met andere passagiers. Via beeldschermen kun je hetzelfde zien als de bemanning op de brug ziet. En je hebt hier een waanzinnig uitzicht.

Daarachter ligt, enigszins verstopt, The Retreat. Wie het aan boord wat te druk vindt, kan hier privé-cabana’s huren voor twee of vier personen (family-cabana). Dit is een exclusieve loungeplek die vooral tijdens cruises in het Caraïbisch gebied erg populair is. Zoals gezegd, The Retreat op de Nieuw Statendam heeft een bubbelbad dat nu ook op de Koningsdam is geïnstalleerd. Om de hoek is een bar waar gezonde hapjes geserveerd worden. Zo kun je tijdens het cruisen op de Nieuw Statendam toch in alle rust heerlijk ontspannen.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram. Tips en suggesties voor een artikel? Stuur een mail naar redactie @ decruisegids.nl (zonder spaties in het mailadres). Reageren kan onder dit artikel.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.