Shadow

Op de Rotterdam in Rotterdam

Holland America Line ms Rotterdam

Het regende pijpenstelen zaterdag de 10e mei, maar dat mocht de pret van meer dan een halve kilometer cruiseschepen bij de Rotterdamse cruiseterminal niet drukken. Met de achterstevens tegen elkaar lagen het Holland Amerika Line (HAL)-vlaggenschip Rotterdam en de Royal Princess aangemeerd aan de Wilhelminapier.

Het is niet de eerste, en zeker niet de laatste keer dat HAL de Rotterdamse Cruiseterminal aandoet. Steeds meer Nederlanders en Europeanen ontdekken de cruise. Voordeel voor Nederlanders, maar ook voor veel Europeanen, is dat met vertrek vanuit een Nederlandse haven geen vliegtickets nodig zijn. Dat maakt Rotterdam een prima vertrekpunt voor de cruises naar onder meer Indonesië, het Middellandse Zeegebied en de Noorse fjorden. De Rotterdam doet Rotterdam dan ook maar liefst 19 keer aan. Ook IJmuiden is een vertrek- en aankomsthaven van de HAL: ms Prinsendam zal er 8 keer aanmeren voor een rondreis. Lees meer over cruises met vertrek vanuit Nederland.

In Rotterdam mochten we aan boord van ms Rotterdam voor een heerlijke Indonesische lunch, kregen we een rondleiding door het schip en hoorden we alles over de toekomstige cruises. Opvallend was dat uit de cijfers bleek dat de cruisemarkt, in tegenstelling tot de overige ‘vakantiemarkt’ het uitstekend doet. Ook in Nederland is er in 2013 een stijging van 4 procent te zien ten opzichte van 2012.

Cruises van Holland America Line boeken kan bij onder meer Kras, CruiseReizen.nl, Cruisetravel, Captain Cruise, Cruisewinkel, Zeetours, Dreamlines en Stip Reizen.

Waar gaat de Nederlander graag naar toe?

Favoriete bestemmingen blijken de Middellandse en Zwarte Zee en het noorden van Europa. In de wintermaanden doen de cruises naar de Canarische Eilanden het erg goed. Ook de langere cruises naar het Verre Oosten en Afrika zijn in trek. En voor wie 55 of 60 dagen te lang is: bij HAL het is mogelijk om een gedeelte van de reis per cruiseschip af te leggen.

Unieke cruise naar het noorderlicht

Wat de Rotterdam betreft: in januari 2015 begint ze aan een rondreis van 90 dagen naar het Verre Oosten/Indonesië. Aansluitend gaat ze in april twee weken het ‘droge dok’ in voor noodzakelijke vervangingen in het interieur om vervolgens het zomerseizoen fris en fruitig te starten met een cruise van 7 dagen naar de Noorse Fjorden. De acht Noorse cruises worden gevolgd door de nieuwe afsluiter van het seizoen: de Northern Light Cruise ,die op 12 september vertrekt.

Vermaak en sterrenrestaurants

Naast vermaak en entertainment, ondermeer met Dancing with the Stars at Sea, BB King’s Blues Club kun je aan boord van de Holland Amerika Lineschepen terecht in een aantal verschillende restaurants, zoals het Lido self service restaurant, de Pinacle grill en Tamarind. En de Hollandse sterrenkeuken De Librije vind je aan boord van de Eurodam en de Rotterdam.

Enkele thematochten in 2015:
ms Rotterdam:
Rondreis Canarische Eilanden
Viking Saga’s
Noorse Legenden
Noordkaap en Baltische Staten
Noorse Ontdekkingscruise
Passage naar het Verre Oosten
55 nachten Afrika ontdekken
85 nachten Afrika ontdekken

ms Prinsendam
Iberisch Schiereiland
Baltische Staten en Kiel Kanaal
Noordkaap en Spitsbergen

ms Veendam
In de voetsporen van de Vikings

ms Ryndam
Mediterraan Avontuur

ms Volendam
Ontdekking naar het Verre Oosten

Holland Amerika Line in cijfers:

Cruises van 3 tot 114 dagen
Meer dan 500 cruises
Meer dan 300 havens
Vaart naar alle 7 continenten
68 procent van de Nederlanders kiest voor een Europese cruise
Sterke stijging (52,2 procent) van het aantal Nederlanders dat kiest voor een cruise naar het Verre Oosten/Australië
Ruim 31 procent stijging van het aantal Nederlandse cruisegangers naar Zuid-Amerika

Europa
7- tot 50-daagse cruises
48 unieke routes
Zeven schepen varen het zomerseizoen in de Europese wateren:
ms Eurodam
ms Nieuw Amsterdam
ms Maasdam- NIEUW
ms Zuiderdam –
NIEUW
ms Rotterdam
ms Ryndam
ms Veendam
ms Prinsendam

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.