Shadow

Samsara Spa Costa Cruises: Wellness met een Wow-gevoel

Rederij Costa Cruises rust steeds meer schepen uit met een Samsara Spa: een nieuwe vorm van wellness. De redactie van Decruisegids.nl nam een kijkje in de Samsara Spa van de Costa neoRomantica en onze mond viel open van verbazing: Wow: wat een wellness!

Samsara Spa Costa Cruises

samsara-spa-banken

Costa Cruises biedt al sinds 2005 wellness-cruises aan volgens een uniek concept: de Samsara Spa. Deze spa’s zijn inmiddels op zeven van de veertien Costa-schepen beschikbaar. Ze liggen op de hoogste dekken en hebben een oppervlakte van 3500 tot 6000 vierkante meter. Die grote Samsara Spa’s zijn te vinden op de Costa Serena, de Costa Pacifica, de Costa Favolosa (die in 2011 in de vaart kwam) en de Costa Fascinosa. De wellness op de Costa Luminosa en de Deliziosa is 3500 vierkante meter. De Samsara Spa van de Costa neoRomantica (die in 2012 van kiel tot hoogste dekken volledig gerenoveerd werd) is een middenmoter met 4000 vierkante meter. En de nieuwe Costa Diadema, die in 2014 in de vaart genomen is en met 306 meter lengte meteen het grootste Costa-schip werd, biedt met een over drie dekken verdeelde Samsara Spa het toppunt op wellness-gebied.

“Mooiste Samsara Spa van de Costa-vloot”

samsara-spa-doorkijk

Het is een gure voorjaarsdag als we met een groepje cruisejournalisten aan boord gaan van de Costa neoRomantica, die op dat moment ligt afgemeerd bij de Passenger Terminal in Amsterdam. De ingang van de twee dekken tellende Samsara Spa en het Venus Beauty Center bevindt zich op dek negen, het Vienna Dek. “Welkom in de mooiste spa van de Costa-vloot”, zegt wellness-manager Silvio Marino met een vriendelijke glimlach. Even later worden we ook begroet door kapitein Salvatore Donato. Hij benut een dagje Amsterdam om bij te komen in het bubbelbad.

 Samsara Spa: heerlijk relaxen

Als Marino ons een rondleiding door de Spa geeft, vallen we van de ene verbazing in de andere. De schitterend vormgegeven spa, waar menig wellnesscentrum aan de vaste wal nog jaloers op kan zijn, beschikt over een grote variëteit aan stoombaden en saunacabines, een ijskamer, twee thalassobaden met bubbelbanken en jetstreams. In het theehuis kun je na afloop van een rondje sauna of een behandeling heerlijk bijkomen. Er zijn ook privé-cabines beschikbaar. Het is dat je vanuit het bubbelbad een waanzinnig mooi uitzicht hebt over de boeg van het cruiseschip op, in dit geval, het havenfront van Amsterdam, maar anders zou je compleet vergeten dat je op een schip bent. Het thema van de maximaal 1800 passagiers tellende Costa neoRomantica is ontspanning, en dat is ook precies wat dit wellnesscentrum helemaal uitstraalt. Want  terwijl pa en moe lekker van de wellness-genieten, worden de kinderen tijdens de cruise beziggehouden in de kinder- en tienerclubs.

Spa menu

samsara restaurant
Samsara Restaurant

Na de rondleiding is het tijd voor een massage. Die wordt gegeven door een van de masseuses die door Costa zijn opgeleid in de negen opleidingscentra voor bemanningen die de cruisemaatschappij wereldwijd heeft. Mijn masseuse Shelly, een Filippijnse gezegend met de spreekwoordelijke oosterse glimlach, neemt me mee naar een van de massagekamers, waar ik eerst een ontspannende voetenmassage krijg. Ondertussen neemt ze de zojuist ingevulde vragenlijst met me door. Op die lijst kun je aangeven of je medische problemen of huidklachten hebt, en zo ja welke. Het zogeheten Spa-menu biedt een lange lijst aan behandelingen. Ik mag kiezen tussen een bamboemassage en een hotstone-massage en kies voor die laatste.

Wellness-roes

Al snel wordt duidelijk dat Shelly haar vak verstaat. Ze weet precies die stressknopen onder mijn linkerschouderblad te vinden en met de juiste dosis kracht en massagetechnieken ook weer los te maken. En passant geeft ze ook nog tips hoe ik thuis mijn spieren kan ontspannen. Ik voel me met de minuut relaxter worden, totdat ik na een half uur wreed wordt weggerukt uit mijn ontspannen geestestoestand, wanneeer Shelly zachtjes op een belletje slaat ten teken dat de behandeling voorbij is. “Ja”, lacht ze, “dit vinden mensen altijd het vervelendste moment van de behandeling.” Daarna mag ik in het theehuis onder het genot van een kop thee nog even blijven hangen in mijn wellness-roes.

Zodra we van boord gaan, slaat de ijskoude westenwind ons direct om de oren. Er is heel wat moed en de gedachte aan een aantal deadlines voor nodig om niet direct op onze schreden terug te keren en een Samsara-cruise te boeken.

Zelf zo’n heerlijke wellness-cruise beleven?

Bekijk aanbiedingen voor cruises met Costa Cruises bij onder meer Zeetours, CruiseOnline, Cruisereizen.nl, Cruise Travel, Corendon, Cruisewinkel, TUI, Sunweb en Stip Reizen.

De extra’s van een Samsara Spa cruise

Cruisepassagiers kunnen een dag- of weekkaart kopen en mogen dan van de wellnessfaciliteiten gebruikmaken. Heb je niet genoeg aan zo’n enkel bezoek aan de Samsara Spa? Boek dan een hele wellness-cruise boeken, inclusief een comfortabele Samsara hut. Die Samsara-hutten bevinden zich op dek 12 en 14. Ze liggen vooral voor in het schip, lekker dicht bij de spa, zodat je in je badjas naar de wellness kunt. De Samsara-gasten hebben ook de beschikking over een eigen restaurant.

Een kwestie blijft nog door mijn hoofd spoken: Een cruiseschip vaart meestal ’s avonds en ’s nachts naar de volgende bestemming, zodat passagiers overdag excursies kunnen maken. Wordt het dan niet heel lastig kiezen tussen de Spa en een excursie?