Shadow

Holland America Line biedt met ‘EXC in-depth voyages’ steeds meer bijzondere ervaringen

Op zoek gaan naar Komodo-varanen tijdens een wandeling door Komodo National Park. Met rubberbootjes landen op idyllische zandstranden waar je op geen enkele andere manier kunt komen. Of de kleurrijke markten van Tahiti fotograferen. Het kan allemaal met de nieuwe EXC-in-depth-voyages die Holland America Line vanaf september 2018 aanbiedt.

EXC in-dept voyages met de Maasdam door het Panakakanaal © Holland
EXC in-dept voyages met de Maasdam door het Panakakanaal © Holland America Line

Lang wachten voordat je van boord kunt. In volle touringcars gepropt worden en met duizend man tegelijk bij een attractie gelost worden. Volg de gids met het rode parapluutje en een fijne dag verder. Dat is zo’n beetje het vooroordeel dat veel mensen, die nog nooit op een cruise zijn geweest, hebben als ze denken aan excursies op een cruisevakantie.

Zo gaat het misschien echt bij sommige cruisemaatschappijen, maar niet bij Holland America Line. “Bij Holland America Line zijn we altijd trouw gebleven aan het concept om onze gasten in elegantie naar hun bestemming te brengen”, aldus Bill Fletcher, senior director destination marketing van HAL, tijdens een bezoek aan Amsterdam. “Andere cruiserederijen leggen de nadruk op entertainment en zip-lines aan boord. Dat doen wij niet.” Lees ook: Cruises van Holland America Line niet voor iedereen.

Focus op bestemmingen

Met het aantreden in 2015 van Orlando Ashford als president van Holland America Line is de focus op de bestemmingen van de cruisemaatschappij belangrijker geworden dan ooit. Zo’n anderhalf jaar geleden werd al het EXC-Tours-programma ingevoerd: een exclusief  en uniek excursieprogramma op hele bijzondere bestemmingen. Een goed voorbeeld daarvan zijn de Land + Sea-excursies naar Denali in Alaska. Holland America Line is de enige cruiserederij die gebieden als Denali National Park combineert met niet platgetreden gebieden als Dawson City in het hart van Klondike Gold Rush land. Lees meer over cruises naar Alaska.

Dat EXC-tours-programma wordt nu over de hele vloot uitgerold. “Alle ervaringen aan boord worden tot in detail afgestemd op de bestemming van het schip”, vat Bill Fletcher het samen. En met het EXC-in-dept-voyages’-programma gaat Holland America Line vanaf september 2018 nog een stap verder. Expedition Light maakt z’n opwachting bij HAL.

Alles aan boord wordt gedaan met de bestemming in het achterhoofd, aldus Fletcher. Denk aan ‘locals’ die aan boord komen om presentaties te verzorgen tot en met kaarten die op de bestemming worden uitgedeeld. Daarnaast wordt op alle schepen een interactieve ruimte in het Crow’s Nest, oftewel het Kraaiennest, ingevoerd. Onder meer de Zuiderdam beschikt al over zo’n ruimte.

Passagiers kunnen dan niet alleen op grote schermen een virtueel kijkje op de brug nemen, maar kunnen ook digitaal allerlei informatie zoeken over de bestemming waar het schip naartoe vaart. Dat systeem wordt verrijkt door de ervaringen die andere passagiers hebben ingevoerd. Maar daarnaast blijven er altijd menselijke gidsen aan boord die van alles over de bestemmingen weten.

‘EXC in-depth voyages’

Het nieuwe ‘EXC in-depth voyages’-programma is ontwikkeld met als motto ‘cruise experience as never before’. Die cruises zijn bestemd voor mensen die een bestemming nog dieper willen ervaren en de platgetreden paden willen verlaten. Die EXC in-depth voyages zijn opgezet rond thema’s als kunst en cultuur, fotografie, wetenschap & natuur, geschiedenis, actieve ontdekkingen en food & wine. Passagiers kunnen thema’s combineren, of zich volledig op één onderwerp storten en net zo veel of weinig er mee doen als ze willen. De America’s Test Kitchen aan boord wordt gebruikt door lokale chefs die volgens plaatselijke tradities koken met lokale ingrediënten. Tijdens deze cruises is er geen aanbod van een Club Hal Kid’s.

EXC in-dept voyages: cruises naar unieke bestemmingen

Een hoofdrol bij die themacruises is weggelegd voor het HAL-schip Maasdam. Dit is een van de kleinere cruiseschepen van de HAL-vloot. Het kan daardoor op bestemmingen komen, die voor grotere schepen niet te bereiken zijn. Bij de ‘EXC in-dept voyages’ vaart de Maasdam naar bestemmingen waar Holland America Line nog niet of al jaren lang niet meer is geweest. Zoöloog Dr. Peter Carey, Holland America Line’s director of explorations, brengt momenteel de bestemmingen in kaart.

Nu al staat vast dat de Maasdam gedurende twaalf reizen 154 havens in 36 landen zal aan doen. Daaronder zijn Paaseiland, Pitcairn Eiland (denk aan de muiterij  op de Bounty), Java, de Malediven, de Marquesas en Nuku Hiva. In 28 bestemmingen komt HAL voor het eerst of is het in jaren niet geweest. De cruises duren 12 tot 239 dagen. De eerste EXC In-depth voyage vertrekt 10 september 2018 uit Fort Lauderdale, Florida. De Maasdam gaat dan via het Panama Kanaal naar Papeete op Tahiti.

Boek een aanbieding voor een cruise met Holland America Line bij CruiseOnline, Captain Cruise, CruiseReizen.nl, TUI, Stip Reizen en Cruisewinkel.

Zodiacs op de Maasdam

De Maasdam biedt plaats aan 1258 passagiers, maar tijdens de EXC-cruises zijn er maximaal duizend passagiers aan boord. “Dit schip gaat naar plaatsen die echt uniek zijn”, aldus Fletcher.  “Klanten zijn bereid daar ook voor te betalen.” Bovendien krijgt de Maasdam, dat een groot voordek heeft, twee hijskranen aan boord. Die kunnen acht Zodiacs over boord zetten waarmee passagiers bijvoorbeeld een tocht door de fjorden kunnen maken.

Dat lijkt op het eerste gezicht een beetje op het Ventures-programma van ultraluxe rederij Seabourn, een zustermaatschappij van Holland America Line. Bij de Seabourn Ventures kunnen passagiers bijvoorbeeld onder leiding van een gids kayakken in een fjord of met Zodiacs aan wal gaan op Antarctica. Zo ver gaat Holland America Line niet. “We worden geen expeditie cruisemaatschappij”, benadrukt destination manager Fletcher, “maar we bieden wel een extra ervaring: ‘Expedition light’”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.