Shadow

Cruise naar Alaska en ontdek de mooiste bestemmingen van Alaska

Een cruise naar Alaska… er zijn weer heel veel mogelijkheden en er is een recordaantal cruises naar Alaska. Welke cruisemaatschappijen cruisen naar Alaska en wat kun je zien en doen tijdens een Alaska cruise?

Laatst gewijzigd: 21 juli 2023

Het HAL-schip Westerdam tijdens een Holland America Line Alaska cruise in Glacier Bay © Holland America Line
Het HAL-schip Westerdam tijdens een Holland America Line Alaska cruise in Glacier Bay HAl stuurt in 2021 de Nieuw Amsterdam in plaats van de Westerdam op Alaska cruise. © Holland America Line

Cruise naar Alaska met Holland America Line

Een cruise naar Alaska staat bij veel mensen hoog in het lijstje van cruises die je eens in je leven gemaakt moet hebben. Het seizoen voor cruises naar Alaska is 1 mei weer geopend. De Holland America Line verzorgt al 75 jaar cruises naar Alaska. De rijkdom van de wildernis staat centraal tijdens deze cruises als de natuurlijke wonderen en ruige schoonheid van de regio zich ontvouwen. Met de meeste bezoeken aan Alaska’s gletsjers en meer manieren om wilde dieren en wildernis te zien op een excursie dan welke andere cruisemaatschappij dan ook.
In de zomer van 2023 varen er zes cruiseschepen cruises naar Alaska. De Eurodam en Westerdam maken vanaf Seattle cruises naar Alaska en terug. De Koningsdam, Nieuw-Amsterdam, Noordam en Volendam maken Alaska-cruises vanuit Vancouver. De cruises worden gemaakt tot en met september.

Cruise naar Alaska in 2025

Nu het seizoen 2025 ook geopend is voor boekingen, bouwt Holland America Line voort op de belangrijkste redenen waarom reizigers voor een Alaska cruise kiezen en biedt de meeste Glacier Bay vergunningen aan ten opzichte van andere cruisemaatschappijen. Er zijn bijna 180 excursies aan wal die gasten meenemen op een ontmoeting met wilde dieren en de wildernis.

Het seizoen 2025 biedt dan ook een ongeëvenaarde Alaska Up Close ervaring en is een reden om nu al te beginnen met plannen.

Van april tot en met oktober 2025 kunnen gasten inschepen op Holland America Line’s cruises naar Alaska aan boord van Eurodam, Koningsdam, Nieuw Amsterdam, Noordam, Westerdam en Zaandam. Vertrek vanuit Seattle, Washington, Vancouver, Canada of in beide richtingen tussen Vancouver en Whittier, Alaska.

Boek een aanbieding voor een cruise met Holland America Line bij CruiseOnline, Captain Cruise, CruiseReizen.nl, TUI, Stip Reizen en Cruisewinkel.

Alaskan Explorer cruises met de Eurodam en de Westerdam

De Eurodam en de Westerdam maken samen tijdens het Alaska-seizoen 48 zogeheten Alaskan Explorer cruises naar de noordelijkste staat van Amerika. Daardoor zouden meer dan 97.000 passagiers deze Alaska-cruise kunnen maken. Het gaat om 7-daagse cruises naar alaska die stops maken in Victoria (British Columbia, met avondvertrek), Ketchikan, Juneau en Sitka.

Alaska Inside Passage cruises

De vier HAL-schepen die vanuit Vancouver de zogeheten Alaska Inside Passage cruises maken, bieden samen in totaal 75 cruises aan. Tijdens de cruise doen de schepen Ketchikan, Juneau en Skagway aan. Ook worden 7-daagse Glacier Discovery Northbound en Glacier Discovery Southbound-cruises aangeboden tussen Whittier en Vancouver. Deze cruises worden gemaakt met de Nieuw Amsterdam en de Noordam. Ook deze cruises doen Ketchikan, Juneau en Skagway aan

Ook kun je een 14-daagse cruise Great Alaska Explorer boeken. Deze cruise wordt maar op een beperkt aantal data aangeboden. Onderweg legt het cruiseschip aan bij Kodiak, Anchorage, Valdez, Sitka, Skagwa en Ketchikan. Ook worden bezoeken gebracht aan Glacier Bay.

Cruise met de Nieuw Amsterdam van Holland America naar Alaska en bezoek Glacier Bay © Holland America Line.
Cruise met de Nieuw Amsterdam van Holland America naar Alaska en bezoek Glacier Bay © Holland America Line.

Tijdens alle Alaska-cruises bezoeken de cruiseschepen van Holland America Line een of meer van de iconische gletschers van Alaska: Glacier Bay National Park, Hubbard Glacier en the Twin Sawyer Glaciers of Tracy Arm. Aan boord worden informatieve programma’s verzorgd door Alaska-experts. Zo kunnen passagiers in gesprek gaan met een natuurkenner uit Alaska, terwijl EXC Talks en speciale presentaties lokale onderwerpen verkennen, zoals Alaska’s bushpiloten en de beroemde Iditarod-race. In Glacier Bay neemt het schip een National Park Ranger en Huna native speaker aan boord.

Verder kunnen passagiers genieten van Alaskaanse specialiteiten. Ook kunnen passagiers meedoen aan een visexpeditie waarbij de vangst door de koks aan boord voor het diner bereid wordt. Ook worden Cruisetours aangeboden waarbij je de Canadese Yukon kunt ontdekken. ]

Lees meer over cruises van Holland America Line naar Alaska.

Boek een aanbieding voor een cruise met Holland America Line bij CruiseOnline, Captain Cruise, CruiseReizen.nl, TUI, Stip Reizen en Cruisewinkel.

Tijdens de Caraïbische cruise brengen culinaire demonstraties van Port-to-Table, EXC Talks en andere verrijkingsprogramma’s de regionale culturen aan boord via boeiende activiteiten en speciale presentaties. Passagiers kunnen ervoor kiezen om de havenbestemmingen zelfstandig te verkennen of door middel van gesponsorde tours met schepen die volgens de gezondheidsrichtlijnen van de lokale havens worden uitgevoerd.

Lees ook alles over de Land+Zeecruises naar Denali National Park die Holland America Line aanbiedt.

Bij CruiseOnline en Sunweb kun je cruises naar Alaska van diverse cruisemaatschappijen vergelijken en boeken.

Met Norwegian Cruise Line naar Alaska

Cruise naar Alaska met de Norwegian Bliss, hier op weg naar Ketchikan © Norwegian Cruise Line
Cruise naar Alaska met de Norwegian Bliss, hier op weg naar Ketchikan © Norwegian Cruise Line

Bij Norwegian Cruise Line begint het Alaska-seizoen al in april en loopt het door tot en met oktober. Norwegian Cruise Line stuurt in 2023, 2024 en 2025 de Norwegian Bliss, de Norwegian Sun en de Norwegian Encore naar Alaska.

Met de Norwegian Sun kun je in augustus, september en oktober vanuit Seattle vertrekken voor een 9-daagse cruises naar Ketchikan, Skagway, Juneau, Icy Strait Point, Victoria en terug naar Seattle.

In oktober 2023 maakt de gerenoveerde Norwegian Jewel vanuit Seattle via Ketchikan, Icy Strait Point en Seward in Alaska een cruise die eindigt in Tokyo. Deze cruise duurt 16 dagen.

Of cruise naar Alaska met de Norwegian Encore. Deze Alaska-cruises vanuit Seattle worden gemaakt van mei tot en met oktober 2023, van april tot en met oktober 2024 en van april tot en met oktober 2025. Op het programma staan bezoeken aan Juneau, Skagway, Ketchikan en terug via Victoria naar Seattle.

Met de Norwegian Bliss kun je in de september en oktober 2023, april tot en met oktober 2024 en in mei en augustus tot en met oktober 2025 op 7-daagse cruise naar Alaska vanuit Seattle naar Juneau, Skagway, Ketchikan, Victoria en terug naar Seattle. In de lente en zomer van 2024 maakt Norwegian Bliss 7-daagse cruises naar onder meer de Dawes Glacier, Juneaau en Ketchikan.

De Norwegian Sun maakt van mei tot en met september 2024 9-cruises vanuit Seattle naar onder meer Icy Strait Point, Sitka, Skagway, Juneau, Ketchikan en Victoria.

Met de Norwegian Joy kun je in 2025 vanuit Seattle op 9- en 10-daagse cruise naar Alaska. Ook de gerenoveerde Norwegian Jewel maakt incidenteel cruises naar Alaska, maar niet vanuit Amerika, maar vanuit Japan.

Boek een cruise van Norwegian Cruise Line rechtstreeks bij CruiseOnline, Cruise Travel, Cruisewinkel, CruiseReizen.nl, Zeetours, Sunweb, Stip Reizen, Captain Cruise, Corendon en TUI.

Lees meer over de investeringen die Norwegian Cruise Line Holdings de afgelopen jaren heeft gedaan in Ketchikan en Juneau.

Nieuw in 2023: cruise naar Alaska met de Seven Seas Explorer

Met de Seven Seas Explorer van ultraluxe cruiserederij Regent Seven Seas Cruises kun je in 2023 voor het eerst een cruise naar Alaska maken.

Tijdens deze cruise naar Alaska worden zogeheten Epicurean Explorer Tours aangeboden. Daarmee gaan passagiers met de chef-kok aan wal om lokale specialiteiten te ontdekken. Terug aan boord kunnen de deelnemers tijdens een Culinary Arts Kitchen Experience van 90 minuten culinaire technieken leren om na de cruise thuis de heerlijkste visgerechten te bereiden. Op die manier leren passagiers de keuken van Alaska kennen.

Regent Seven Seas Cruises laat passagiers tijdens een cruise naar Alaska in Juneau kennismaken met de kweek van zalm. © Regent Seven Seas Cruises.
Regent Seven Seas Cruises laat passagiers tijdens een cruise naar Alaska in Juneau kennismaken met de kweek van zalm. © Regent Seven Seas Cruises.

In Ketchikan wordt een duurzame oester- en kelpkwekerij bezocht. In Sitka staat een bezoek aan een zalmkwekerij bij Silver Bay op het programma. Tijdens een excursie in Juneau combineer je een rondrit door het prachtige landschap met een gastronomische lunch van lokale vis met ambachtelijk gebrouwen bier. Tijdens de excursie onder begeleiding van een van de Chef Instructors en een bekende lokale kok, bezoeken gasten Juneau en leren ze meer over de visindustrie en de lokale passie voor ambachtelijk gebrouwen bier.

Seven Seas Explorer is het meest luxe schip in Alaska en zalvan juni tot en met september 2023 tussen Seward, Alaska en Vancouver, British Columbia 15 trips met 7 overnachtingen verzorgen.

Boek een cruise van Regent Seven Seas Cruises rechtstreeks bij CruiseOnline, CruiseReizen.nl, Captain Cruise, Zeetours, Cruisewinkel en Cruise Travel.

Celebrity Cruises in 2023 naar Alaska

Ook bij Celebrity Cruises vind je veel aanbiedingen voor een cruise naar Alaska. Neem bijvoorbeeld de cruise 7 nachten vanuit Seattle naar Ketchikan, Endicot Arms & Dawes Glacier, Juneau, Skagway, de Alaska Inside Passage en terug via Victoria naar Seattle. Met de Celebrity Eclipse kun je in junki 2023 vanuit Vancouver varen door de Inside Passage, naar Icy Strait Point, langs de Hubbard Glacier, naar Juneau, Ketchikan, terug via de Inisde Passage naar Vancouver, en dat alles in 7 nachten.

Ook Alaska-cruises in 2024 met de Celebrity Solstice en de Celebrity Edge zijn al te boeken.

Cruises van Celebrity Cruises kun je rechtstreeks boeken bij onder meer CruiseReizen.nl, Captain Cruise, CruiseOnline, Zeetours, Cruise Travel en Sunweb.

Royal Caribbean maakt in 2023 met 4 schepen cruises naar Alaska

Royal Caribbean International maakt in 2023 cruises naar Alaska met de Ovation of the Seas, de Quantum of the Seas, de Radiance of the Seas en de Enchantment of the Seas. De schepen van Royal Caribbean maken cruises naar Alaska van 7 nachten. De Ovation en de Quantum vertrekken vanuit Seattle. De Quantum vertrekt op maandag, de Ovation vaart op vrijdag uit.

De Radiance of the Seas maakt cruises vanuit Vancouver, Canada en vanuit Seward, Alaska. De Enchantment of the Seas, die voor het eerst cruises naar Alaska maakt, heeft Vancouver als vertrek- en aankomsthaven. De Enchantment vaart onder meer naar de Hubbard Glacier en Tracy Arm-fjord en naar Haines, Ketchikan, Skagway en Juneau.

Deze cruises naar Alaska worden gemaakt tussen mei en september 2023.

Cruises van Royal Caribbean International boeken kan bij Cruisereizen.nl, Zeetours, Cruise Travel, Sunweb en Captain Cruise.

Ultraluxe cruise naar Alaska met Silversea

Een van de luxe cruisemaatschappijen die regelmatig programma’s in de regio uitvoert, Silversea Cruises, heeft in 2023 en 2024 twee schepen in Alaska.

Silversea maakt in mei en juni 2023 cruises naar Alaska met de Silver Whisper en de Silver Muse. Er worden zowel retourcruises vanuit Vancouver aangeboden als enkele reizen van Vancouver naar Seward, Alaska en vice versa. Je kunt een 7-daagse cruise of een 14-daagse cruise naar Alaska boeken.

In 2024 biedt Silversea Alaska cruises aan met de Silver Muse en de Silver Nova. Dan worden onder meer cruises van 7 of 10 dagen aangeboden van Vancouver naar Seaward of andersom, maar ook 14-daagse retourcruises vanaf Seward.

Cruises met Silversea Cruises zijn te boeken bij onder meer CruiseReizen, Captain Cruise, Zeetours en Cruise Travel.

Met Princess Cruises naar Alaska in 2023

Cruiseschepen krijgen in Alaska in Glacier Bay verplicht een park ranger aan boord. Die let er op dat er geen afval over boord waait, maar geeft ook informatie. Ook komen er soms vertegenwoordigers van de lokale Inuit-stammen aan boord. © Princess Cruises
Cruiseschepen krijgen in Alaska in Glacier Bay verplicht een park ranger aan boord. Die let er op dat er geen afval over boord waait, maar geeft ook informatie. Ook komen er soms vertegenwoordigers van de lokale Inuit-stammen aan boord. © Princess Cruises

Bij Princess Cruises kun je ook de Alaksa Voyage of the Glacier Cruise boeken. Dat zijn enkele reizen die beginnen in Whittier, Alaska of in Vancouver. Als je de cruise laat beginnen in Alaska scheep je in in Whittier bij Anchorage en vaar je via de Prince William Sound, langs de Hubbard Glacier en Glacier Bay National Park naar Skagway, Juneau, Ketchikan en via de Inside Passage naar Vancouver. Als je de 7-daagse cruise start in Vancouver leg je deze route in omgekeerde volgorde af. Deze cruises worden gemaakt met de Grand Princess, de Royal Princess, de Majestic Princess en de Sapphire Princes

Boek cruises van Princess Cruises rechtstreeks bij CruiseOnline, Zeetours, Captain Cruise, Cruise Travel, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

Maar ook bij Princess Cruises kun je een 7-daagse retourcruise Alaska vanuit Seattle boeken. Je vaart dan vanuit Seattle in een keer naar Skagway en Glacier Bay National Park. Op de terugweg doe je Ketichikan aan en via een deel van de Inside Passage vaar je terug naar Victoria in British Columbia om te eindigen in Seattle. Cruise naar Alaska vanuit Seattle met de Royal Princess, de Discovery Princess en de Majestic Princess.

Verder kun je bij Princess Cruises een 14-daagse cruise naar Alaska maken, waarbij je heel ver de Golf van Alaska en de Prince William Sound in vaart. Deze cruise heeft Vancouver als begin- en eindpunt en doet Kethcikan, Juneau en Skagway aan. Elke cruise kun je drie gletschers zien in Glacier Bay National Park, Hubbard Glacier en College Fjord.

Meer cruises naar Alaska met Princess Cruises in 2023

  • Inside Passage vanuit San Francisco: Ruby Princess vaart deze 10-daagse cruise, roundtrip vanuit de City by the Bay, met een once-in-a-lifetime ervaring van het varen onder de iconische Golden Gate Bridge. In combinatie met een Voyage of the Glaciers cruise kunnen gasten de top-twee attracties van Alaska ervaren – Glacier Bay National Park en Denali National Park – door te kiezen uit 24 cruisetour routes, variërend van drie tot tien nachten aan land, voor of na de cruise.
  • Op veler verzoek is de 17 nachten durende Princess Connoisseur Cruisetour terug met 10 nachten aan land, twee nachten in elk van de vijf Princess Wilderness Lodges en een bezoek aan vijf nationale parken.
  • Princess biedt exclusieve Direct-to-the Wilderness treindienst die gasten van het schip door het hart van Alaska brengt met adembenemende landschappen naar de Denali-gebaseerde wildernis lodges voor meer tijd om het binnenland van deze uitgestrekte staat te verkennen.

Cruise naar Alaska met de Queen Elizabeth in 2023

Cruiserederij Cunard verzorgt in 2023 een cruise naar Alaska met de Queen Elizabeth 2. Deze cruise vertrekt op 8 juni 2023 uit Vancouver. Deze Alaska-cruise gaat onder meer naar Ketchikan.

Bekijk aanbiedingen voor cruises van Cunard Line bij CruiseReizen.nl, Captain Cruise, Sunweb, CruiseOnline, Cruisewinkel, Zeetours, Cruise Travel, Stip Reizen en Corendon.

Cruise naar Alaska met Carnival Cruise Line

Ook Carnival Cruise Line maakt in 2023 cruises naar Alaska. De Carnival Luminosa (die voorheen onder de vlag van Carnival-dochter Costa Cruises voer), de Carnival Miracle en de Carnival Spirit gaan vanuit Seattle in 2023 vier maanden lang 49 keer een cruise naar Alaska maken. Deze Alaska-cruises duren 6 tot 14 dagen. De cruises gaan onder meer naan Juneau, Sitka, Skagway en de Tracy Arm Fjord of de Endicott Arm Fjord. Ook in 2024 zullen de Luminosa en de Carnival Spirit vanaf april vanuit Seattle weer naar Alaska cruisen.

Bekijk aanbiedingen voor cruises van Carnival Cruise Lines bij Zeetours, Captain Cruise, Cruisewinkel, Cruise Travel en CruiseReizen.nl.

Wat zijn de hoogtepunten van een cruise naar Alaska?

Veel cruisemaatschappijen die cruise naar Alaska aanbieden, vertrekken vanuit Seattle dat ook meestal weer de aankomsthaven is. Het zal duidelijk zijn dat een cruise naar Alaska compleet anders is dan een cruise naar bijvoorbeeld de Middellandse Zee of de Griekse eilanden. Naar Alaska cruise je voor het natuurschoon in de vorm van een nog redelijk ongerept landschap, watervallen, wildlife in de vorm van beren en walvissen en natuurlijk gletsjers.

En hoewel Alaska-cruises in de zomer plaatsvinden, moet je er niet van uit gaan dat je in een zwembad aan dek naar het voorbij trekkende landschap kunt kijken. Daar is het simpelweg doorgaans te fris voor. Een duik in de hottub aan dek of in het overdekte zwembad zit er wel in.

Alaska cruise naar Glacier Bay

Een van de hoogtepunten van een cruise naar Alaska is een bezoek aan de Glacier Bay National Park, dat alleen vanuit de lucht of per cruiseschip bereikbaar is. Hier liggen verschillende beroemde gletsjers zoals de Johns Hopkins-gletsjer ende Muirgletsjer.

Voor een cruise door Glacier Bay hebben cruisemaatschappijen een speciale vergunning nodig. Ook komen er rangers aan boord om te controleren of cruisemaatschappijen zich aan die vergunning houden. Zo mag er geen vuil overboord gaan en daar horen ook rietjes, papiertjes en bekertjes bij. Bepaalde delen van de Glacier Bay zijn uitgeroepen tot stiltegebied, om de rustende zeeleeuwen niet te storen.

Andere interessante fjorden en parken zijn College Fjord, Hubbard Glacier, Endicott Arm en Dawes Glacier of Tracy Arm Fjord.

De Johns Hopkins-glacier blijft een natuurverschijnsel dat je niet snel zult vergeten. Af en toe brokkelen er grote stukken ijs van de gletsjer die met donderend geraas in het water vallen. Hoewel dit een volkomen normaal verschijnsel is dat niets met klimaatopwarming te maken heeft, maakt dit altijd veel indruk op de cruisepassagiers. Ook de speciale blauwe kleur van het water zul je niet snel vergeten.

Goldrush en indianen in Alaska

Andere populaire bestemmingen voor een cruise naar Alaska zijn Juneau, Skagway, Ketchikan en Icy Strait. Ketchikan is onder meer populair omdat je hier kunt kennismaken met de indiaanse cultuur van Alaska. Skagway was ooit het centrum van de befaamde Gold Rush in Alaska. Vanuit Skagway kun je met een trein de spectaculaire Yukon in.

Juneau is de hoofdstad van Alaska en is ooit ook door goudzoekers gesticht. Op iets minder dan 20 kilometer van Juneau ligt de Mendenhall-gletsjer. Ook een excursie naar Mount Roberts is populair.

Icy Strait Point is de enige cruisebestemming in Alaska die eigendom is van een bedrijf, de Huna Totem Corporation. Dit bedrijf is in handen van Alaskaanse indianenstammen. Je kunt hier dus kennismaken met de cultuur van de oorspronkelijke bewoners van Alaska, maar ook vliegen aan een kabel aan de langste zipline ter wereld. Ook kun je hier bruine beren spotten bij de Spasski Rivier en als je geluk hebt zie je ook de befaamde bald eagles, het symbool van Amerika. Vanuit Icy Strait Point worden ook walvisexcursies georganiseerd.

Meer informatie over Alaska is te vinden op de officiële site van het verkeersbureau van Alaska.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram. Tips en suggesties voor een artikel? Stuur een mail naar redactie @ decruisegids.nl (zonder spaties in het mailadres). Reageren kan onder dit artikel.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.