Shadow

Cruise naar Alaska in 2022 en 2023

Een cruise naar Alaska is in de zomer van 2022 en 2023 weer zonder beperkingen mogelijk! En er is een recordaantal cruises naar Alaska. Welke cruisemaatschappijen cruisen naar Alaska en wat kun je zien en doen tijdens een Alaska cruise?

Laatst gewijzigd: 26 april 2022

Het HAL-schip Westerdam tijdens een Holland America Line Alaska cruise in Glacier Bay © Holland America Line
Het HAL-schip Westerdam tijdens een Holland America Line Alaska cruise in Glacier Bay HAl stuurt in 2021 de Nieuw Amsterdam in plaats van de Westerdam op Alaska cruise. © Holland America Line

Een cruise naar Alaska staat bij veel mensen hoog in het lijstje van cruises die je eens in je leven gemaakt moet hebben. Lange tijd bleven de grenzen gesloten, maar in 2022 en 2023 zijn er weer Alaska-cruises mogelijk.

Tot begin maart 2022 moesten cruiseschepen nog rechtstreeks vanuit Seattle naar Alaska varen, zonder een tussenstop in Canada. Inmiddels heeft Canada die beperking weer opgeheven en kun je een een cruise naar Alaska combineren met een cruise naar New England en Canada. Cruisemaatschappijen staan te popelen om weer dit soort Alaska-cruises en Canada-cruises aan te bieden.

Op onze zoek- en boekpagina kun je cruises zoeken op cruisemaatschappij, vaargebied en cruisethema.

Cruise naar Alaska met Holland America Line in 2022

De Holland America Line verzorgt al bijna 75 jaar cruises naar Alaska. Zes schepen gaan in het vaarseizoen van 30 april tot 1 oktober naar Alaska: Koningsdam, Nieuw Amsterdam, Eurodam, Noordam, Westerdam en Zuiderdam. Het vaarseizoen is van 30 april tot 1 oktober 2022.

De cruises vertrekken uit Vancouver of Seattle en duren 7 tot 14 nachten. Bij vrijwel alle cruises vanaf tien nachten worden 2 of 3 nachten doorgebracht in Denali National Park. Dat zijn de zogeheten Land + Sea cruises. Bedenk voor je boekt of je eerst op zee wilt cruisen of eerst de landetappes wilt maken.
Hoogtepunten van de routes: Skagway, Tracy Arm Fjord, Ketchikan, Juneau, Hubbard Glacier, Valdez, Prince Rupert, Kodiak, Anchorage, Glacier Bay, Icy Strait Point en meer

Let er ook even op of je een rondje vaart, met bijvoorbeeld Vancouver als vertrek- en aankomsthaven, of dat het om een enkele reis gaat. In dat geval kun je in Vancouver of Seattle vertrekken en de cruise in Fairbanks, Whittier of Anchorage, Alaska eindigen of andersom.

Thuishavens: Whittier en Seattle (Verenigde Staten); Vancouver (Canada)

Inmiddels heeft Holland America Line ook het aanbod aan Alaska-cruises in 2023 gepubliceerd.

Cruise met de Nieuw Amsterdam van Holland America naar Alaska en bezoek Glacier Bay © Holland America Line.
Cruise met de Nieuw Amsterdam van Holland America naar Alaska en bezoek Glacier Bay © Holland America Line.

Alleen passagiers die hun laatste Covid-vaccinatie minstens 14 dagen voor vertrek hebben gehad, mogen mee op een cruise naar Alaska.

Boek een aanbieding voor een cruise met Holland America Line bij Zeetours, CruiseOnline, Captain Cruise, CruiseReizen.nl, Cruise Travel, Sunweb, ANWB, TUI en Cruisewinkel.

Passagiers kunnen in alle restaurants en speciale gelegenheden aan boord van de cruiseschepen dineren en ook roomservice is mogelijk. Entertainment zal in volle gang zijn in de belangrijkste show lounge. In de Lincoln Center Stage, B.B. King’s Blues Club en Billboard Onboard kun je genieten van live-muziek. Port-to-Table culinaire demonstraties en andere verrijkende programma’s brengen Alaska en haar cultuur aan boord door middel van interessante activiteiten. Lees meer over het entertainment aan boord van de schepen van Holland America Line.

Tijdens de cruise naar Alaska biedt Holland America Line ook een uitgebreide programmering aan boord aan. Passagiers van de Nieuw Amsterdam kunnen in gesprek gaan met een natuurkenner uit Alaska, terwijl EXC Talks en speciale presentaties lokale onderwerpen verkennen, zoals Alaska’s bushpiloten en de beroemde Iditarod-race. In Glacier Bay neemt het schip een National Park Ranger en Huna native speaker aan boord.

Wat kost een cruise naar Alaska met Holland America Line?

De tarieven voor de zevendaagse Alaska cruises op de Zuiderdam beginnen bij een “Have It All” premium pakketprijs van €939 per persoon inclusief vier populaire extra’s: een landexcursie, een drankenpakket, dineren in specialiteitenrestaurant de Pinnacle Grill of het Tamarind en een wifi Surf Pakket om tijdens de cruise verbonden te blijven. Lees tips over het boeken van excursies tijdens een cruise.

Holland America Line wordt al jaren gezien als de beste cruisemaatschappij voor een cruise naar Alaska. Holland America Line is uitgeroepen tot de beste keuze voor Alaska cruises in de Amerikaanse 2020 AFAR Travelers’ Awards, 2020 Porthole Cruise Magazine Editor-in-Chief Awards, 2019 Cruise Critic Cruisers’ Choice Destination Awards en 2019 TravelAge West Wave Awards Editor’s Pick.

Lees ook alles over de Land+Zeecruises naar Denali National Park die Holland America Line in normale tijden aanbiedt.

Met Holland America Line cruisen naar Alaska in 2023

Ook de Alaska-cruises van Holland America Line voor 2023 zijn al te boeken. In 2023 maakt Holland America Line cruises naar Alaska met de Koningsdam, Nieuw-Amsterdam, Eurodam Noordam, Westerdam en Volendam. De Koningsdam opent in 2023 het cruiseseizoen in Alaska met een cruise van 7 nachten. Prijzen beginnen bij 1049 euro.

Ook HAL’s ultraluxe zustermaatschappij Seabourn Cruise Line heeft haar cruiseprogramma naar Alaska en New England aangepast.

Boek een aanbieding voor een cruise met Holland America Line bij Zeetours, CruiseOnline, Captain Cruise, CruiseReizen.nl, Cruise Travel, Sunweb, ANWB, TUI en Cruisewinkel.

Met Norwegian Cruise Line naar Alaska

Cruise naar Alaska met de Norwegian Bliss, hier op weg naar Ketchikan © Norwegian Cruise Line
Cruise naar Alaska met de Norwegian Bliss, hier op weg naar Ketchikan © Norwegian Cruise Line

Norwegian Cruise Line stuurt in 2022 de Norwegian Jewel, de Norwegian Bliss, de Norwegian Spirit, de Norwegian Sun en de Norwegian Encore op cruise naar Alaska. Vertrekhavens zijn San Diego, Seattle of Vancouver en de meeste cruises duren 7 tot 10 dagen.

De eerste cruises naar Alaska van Norwegian Cruise Line zijn op 23 april 2022 begonnen met de Norwegian Bliss. De Norwegian Sun begint op 5 mei 2022 aan haar Alaska-cruises. Met de Norwegian Sun kun je 5, 7-, 9- en 10-daagse cruises naar Alaska maken. Het Alaskaseizoen van NCL duurt tot 16 oktober 2022. Dat is een van de langste seizoenen in de regio.

Hoogtepunten van de route: Glacier Bay, Juneau, Ketchikan, Icy Strait Point, Tracy Arm Fjord, Hubbard Glacier, Skagway, Sitka en meer.

Boek een cruise van Norwegian Cruise Line rechtstreeks bij CruiseOnline, Cruise Travel, Cruisewinkel, CruiseReizen.nl, Zeetours, Sunweb, Stip Reizen, Captain Cruise en TUI.

Lees meer over de investeringen die Norwegian Cruise Line Holdings de afgelopen jaren heeft gedaan in Ketchikan en Juneau.

Celebrity Cruises in 2022 en 2023 naar Alaska

Celebrity Cruises heeft vanaf 23 juli tot en met medio september staan negen cruises van 7 dagen gepland naar onder meer de Dawes Glacier, de Northbound Glacier, de Hubbard Glacier en de Southbound Glacier. De cruises worden gemaakt met de Celebrity Solstice, de Celebrity Millennium en de Celebrity Eclipse. Dezelfde drie schepen hebben voor 2023 nog meer cruises naar dezelfde bestemmingen in Alaska op het programma staan.

Het gaat om cruises van 7 tot 9 nachten met vertrek en aankomst in Seattle en Vancouver. Ook worden cruises van 9 tot 13 nachten aangeboden waarbij ook enkele overnachtingen aan wal in een luxe lodge zijn opgenomen.

De Celebrity Summit vaart vanaf 6 mei naar Ketchikan in zuid-Alaska waar de beroemde Inside Passage begint. Ook doet het schip de Endicott Arm en Dawes Glacier aan. Het schip vaart eerst granieten rotsen, bergvalleien en hoge watervallen door voordat het bij de Dawes Glacier aan komt. Ook bij cruises van Celebrity Cruises geldt dat passagiers vanaf 16 jaar volledig gevaccineerd moeten zijn. Bij deze cruises zijn wifi, drankjes en fooien bij de cruiseprijs inbegrepen.

Cruises van Celebrity Cruises kun je rechtstreeks boeken bij onder meer CruiseReizen.nl, Zeetours, Captain Cruise, Cruise Travel en Sunweb.

Royal Caribbean met vier schepen naar Alaska in 2022

Royal Caribbean International plant een programma met vier schepen in Alaska in 2022: twee Radiance-klasse schepen en twee Quantum-klasse schepen. Een primeur voor het bedrijf. De Ovation of the Seas, Quantum of the Seas, Serenade of the Seas en Radiance of the Seas. De cruises vertrekken vanuit vanuit Seattle, Seward en Vancouver. Het vaarseizoen is van 29 april tot 19 september.

De Serenade of the Seas start 19 juli met cruises vanuit Seattle. De Ovation of the Seas maakt vanaf 13 augustus cruises naar The Last Frontier. Ook de Serenade maakt cruises naar Juneau, Sitka, Ketchikan, Icy Strait Point, Ednicot Arm fjord en de Dawes Glacier.

De Alaska cruises van de Ovation zien er wat anders uit. Aan boord van de Ovation kun je een Alaska-ervaring beleven met bijvoorbeeld de North Star Glass observation.

Thuishavens: Seattle en Seward (Verenigde Staten); Vancouver (Canada)

Hoogtepunten van de route: Skagway, Sitka, Ketchikan, Tracy Arm Fjord, Haines, Icy Strait Point, Hubbard Glacier en meer.

Cruises van Royal Caribbean International boeken kan bij Cruisereizen.nl, Zeetours, Cruise Travel, Sunweb en Captain Cruise.

Royal Caribbean maakt in 2023 met 4 schepen cruises naar Alaska

Royal Caribbean International maakt in 2023 cruises naar Alaska met de Ovation of the Seas, de Quantum of the Seas, de Radiance of the Seas en de Enchantment of the Seas. De schepen van Royal Caribbean maken cruises naar Alaska van 7 nachten. De Ovation en de Quantum vertrekken vanuit Seattle. De Quantum vertrekt op maandag, de Ovation vaart op vrijdag uit.

De Radiance of the Seas maakt cruises vanuit Vancouver, Canada en vanuit Seward, Alaska. De Enchantment of the Seas, die voor het eerst cruises naar Alaska maakt, heeft Vancouver als vertrek- en aankomsthaven. De Enchantment vaart onder meer naar de Hubbard Glacier en Tracy Arm-fjord en naar Haines, Ketchikan, Skagway en Juneau.

Deze cruises naar Alaska worden gemaakt tussen mei en september 2023, maar zijn nu al te boeken.

Cruises van Royal Caribbean International boeken kan bij Cruisereizen.nl, Zeetours, Cruise Travel, Sunweb en Captain Cruise.

Ultraluxe cruise naar Alaska met Silversea

Een van de luxe cruisemaatschappijen die regelmatig programma’s in de regio uitvoert, Silversea Cruises, zal in 2022 twee schepen in Alaska hebben. De Silver Muse en de Silver Shadow staan klaar om van mei tot september in de Last Frontier te varen. Het vaarseizoen loopt van 19 mei tot 1 september en de thuishavens zijn Vancouver (Canada) en Seward (Verenigde Staten). Hoogtepunten van de route zijn ondermeer: Sawyer Glacier, Mendenhall Glacier, Ketchikan, Juneau, Wrangell, Skagway en Sitka.

Cruises met Silversea Cruises zijn te boeken bij onder meer CruiseReizen, Zeetours en Cruise Travel.

Met Princess Cruises naar Alaska in 2022

Cruiseschepen krijgen in Alaska in Glacier Bay verplicht een park ranger aan boord. Die let er op dat er geen afval over boord waait, maar geeft ook informatie. Ook komen er soms vertegenwoordigers van de lokale Inuit-stammen aan boord. © Princess Cruises
Cruiseschepen krijgen in Alaska in Glacier Bay verplicht een park ranger aan boord. Die let er op dat er geen afval over boord waait, maar geeft ook informatie. Ook komen er soms vertegenwoordigers van de lokale Inuit-stammen aan boord. © Princess Cruises

Bij Princess Cruises kun je voor 2022 cruises naar Alaska boeken. Deze Alaska-cruises worden gemaakt met de Crown Princess, de Discovery Princess en de Grand Princess en staan gepland voor de periode mei – september 2022. Bekijk of schrijf een cruise review over de Discovery Princess. Ook de Ruby Princess maakt cruises vanuit San Francisco naar Alaska. De routes variëren. Sommige cruises varen van Seattle naar Alaska en terug. Andere cruises beginnen in Seattle en eindigen in Vancouver, Canada. Je kunt ook een cruise boeken die begint in Alaska en eindigt in Seattle.

Ook in 2022 en 2023 vaart Princess Cruises naar Alaska

Princess Cruises laat naar eigen zeggen meer dan welke andere cruisemaatschappij een cruise naar Alaska maken. Het onlangs aangekondigde 2023 cruises en cruisetours programma biedt voor elk wat wils om deze bestemming te verkennen, met inbegrip van de best beoordeelde Voyage of the Glaciers route, het bekroonde “North to Alaska” verrijkingsprogramma en de ultieme ervaring van het combineren van een cruise met een landtour inclusief schilderachtige treinreis en verblijf in wildernis lodges die eigendom zijn van Princess.

Boek cruises van Princess Cruises rechtstreeks bij Captain Cruise, Zeetours, Cruise Travel, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

In 2022 maakt Princess Cruises met zes cruiseschepen, waaronder de nieuwe Discovery Princess, 12 verschillende cruises met in totaal 140 afvaarten naar Alaska. De cruiseschepen van Princess Cruises varen van en naar Vancouver en van en naar Whittier in Alaska. Het gaat daarbij om de populaire ‘Voyage of the Glaciers’- cruises die 7 dagen duren. Aan wal worden meer dan 20 excursies aangeboden naar onder meer Denali National Park en de Princess Wilderness Lodges. 

Andere cruises naar Alaska van Princess Cruises vertrekken vanuit Seattle en San Francisco naar Victoria, Canada, en diverse cruisehavens in Alaska.

Alaska cruises van Princess Cruises in 2023

Eerder al maakte Princess Cruises bekend dat het ook in 2023 Alaska cruises en cruisetours met zes Mediallion Class schepen maakt. Een van die schepen, de Discovery Princess keert voor een tweede keer terug naar Alaska. Met 145 afvaarten, 14 unieke routes, vijf gletsjerbelevenissen en vertrek vanuit vier vertrekhavens, omvat het cruiseaanbod onder meer:

  • Voyage of the Glaciers vanuit Vancouver, B.C. of Anchorage (Whittier): Majestic Princess, Sapphire Princess en Grand Princess varen deze zevendaagse route met twee gletsjeruitstapjes, waaronder naar Glacier Bay National Park.
  • Inside Passage vanuit Seattle: Discovery Princess, het nieuwste schip in de vloot, en Crown Princess, keren terug naar de Emerald City met zevendaagse Inside Passage reizen.
  • Inside Passage vanuit San Francisco: Ruby Princess vaart deze 10-daagse cruise, roundtrip vanuit de City by the Bay, met een once-in-a-lifetime ervaring van het varen onder de iconische Golden Gate Bridge. In combinatie met een Voyage of the Glaciers cruise kunnen gasten de top-twee attracties van Alaska ervaren – Glacier Bay National Park en Denali National Park – door te kiezen uit 24 cruisetour routes, variërend van drie tot tien nachten aan land, voor of na de cruise.
  • Op veler verzoek is de 17 nachten durende Princess Connoisseur Cruisetour terug met 10 nachten aan land, twee nachten in elk van de vijf Princess Wilderness Lodges en een bezoek aan vijf nationale parken.
  • Princess biedt exclusieve Direct-to-the Wilderness treindienst die gasten van het schip door het hart van Alaska brengt met adembenemende landschappen naar de Denali-gebaseerde wildernis lodges voor meer tijd om het binnenland van deze uitgestrekte staat te verkennen.

Cruise naar Alaska met de Queen Elizabeth in 2023

Cruiserederij Cunard verzorgt in 2023 een cruise naar Alaska met de Queen Elizabeth 2. Deze cruise vertrekt op 8 juni 2023 uit Vancouver. Deze Alaska-cruise gaat onder meer naar Ketchikan.

Bekijk aanbiedingen voor cruises van Cunard Line bij CruiseReizen.nl, Cruisewinkel, Zeetours, Cruise Travel en Captain Cruise.

Cruise naar Alaska met Carnival Cruise Line

Ook Carnival Cruise Line maakt in 2022 en 2023 cruises naar Alaska. Vanuit Seattle gaat de Carnival Spirit tot september 2022 cruises naar Alaska maken. Op 16 april 2023 begint de Carnival Spirit vanuit Miami aan een cruise via het Panama-kanaal naar Seattle. Van 2 mei tot en met 12 september 2023 maakt de Carnival Spirit vanuit Seattle cruises naar Alaska.

Bekijk aanbiedingen voor cruises van Carnival Cruise Lines bij Zeetours, Captain Cruise, Cruisewinkel, Cruise Travel en CruiseReizen.nl.

Wat zijn de hoogtepunten van een cruise naar Alaska?

Veel cruisemaatschappijen die cruise naar Alaska aanbieden, vertrekken vanuit Seattle dat ook meestal weer de aankomsthaven is. Het zal duidelijk zijn dat een cruise naar Alaska compleet anders is dan een cruise naar bijvoorbeeld de Middellandse Zee of de Griekse eilanden. Naar Alaska cruise je voor het natuurschoon in de vorm van een nog redelijk ongerept landschap, watervallen, wildlife in de vorm van beren en walvissen en natuurlijk gletsjers.

En hoewel Alaska-cruises in de zomer plaatsvinden, moet je er niet van uit gaan dat je in een zwembad aan dek naar het voorbij trekkende landschap kunt kijken. Daar is het simpelweg doorgaans te fris voor. Een duik in de hottub aan dek of in het overdekte zwembad zit er wel in.

Alaska cruise naar Glacier Bay

Een van de hoogtepunten van een cruise naar Alaska is een bezoek aan de Glacier Bay National Park, dat alleen vanuit de lucht of per cruiseschip bereikbaar is. Hier liggen verschillende beroemde gletsjers zoals de Johns Hopkins-gletsjer ende Muirgletsjer.

Voor een cruise door Glacier Bay hebben cruisemaatschappijen een speciale vergunning nodig. Ook komen er rangers aan boord om te controleren of cruisemaatschappijen zich aan die vergunning houden. Zo mag er geen vuil overboord gaan en daar horen ook rietjes, papiertjes en bekertjes bij. Bepaalde delen van de Glacier Bay zijn uitgeroepen tot stiltegebied, om de rustende zeeleeuwen niet te storen.

Andere interessante fjorden en parken zijn College Fjord, Hubbard Glacier, Endicott Arm en Dawes Glacier of Tracy Arm Fjord.

De Johns Hopkins-glacier blijft een natuurverschijnsel dat je niet snel zult vergeten. Af en toe brokkelen er grote stukken ijs van de gletsjer die met donderend geraas in het water vallen. Hoewel dit een volkomen normaal verschijnsel is dat niets met klimaatopwarming te maken heeft, maakt dit altijd veel indruk op de cruisepassagiers. Ook de speciale blauwe kleur van het water zul je niet snel vergeten.

Goldrush en indianen in Alaska

Andere populaire bestemmingen voor een cruise naar Alaska zijn Juneau, Skagway, Ketchikan en Icy Strait. Ketchikan is onder meer populair omdat je hier kunt kennismaken met de indiaanse cultuur van Alaska. Skagway was ooit het centrum van de befaamde Gold Rush in Alaska. Vanuit Skagway kun je met een trein de spectaculaire Yukon in.

Juneau is de hoofdstad van Alaska en is ooit ook door goudzoekers gesticht. Op iets minder dan 20 kilometer van Juneau ligt de Mendenhall-gletsjer. Ook een excursie naar Mount Roberts is populair.

Icy Strait Point is de enige cruisebestemming in Alaska die eigendom is van een bedrijf, de Huna Totem Corporation. Dit bedrijf is in handen van Alaskaanse indianenstammen. Je kunt hier dus kennismaken met de cultuur van de oorspronkelijke bewoners van Alaska, maar ook vliegen aan een kabel aan de langste zipline ter wereld. Ook kun je hier bruine beren spotten bij de Spasski Rivier en als je geluk hebt zie je ook de befaamde bald eagles, het symbool van Amerika. Vanuit Icy Strait Point worden ook walvisexcursies georganiseerd.

Meer informatie over Alaska is te vinden op de officiële site van het verkeersbureau van Alaska.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Twitter en Instagram. Tips en suggesties voor een artikel? Stuur een mail naar redactie @ decruisegids.nl (zonder spaties in het mailadres). Reageren kan onder dit artikel.

Privacy *

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.