Shadow

Cruise naar Alaska in de zomer van 2021

Een cruise naar Alaska is in de zomer van 2021 toch weer mogelijk. Dankzij een wetswijziging kunnen cruiseschepen in de zomer van 2021 toch 7-daagse cruises naar Alaska maken. En dat heeft direct geleid tot een hausse aan aanbiedingen voor Alaska-cruises. Welke cruisemaatschappijen cruisen naar Alaska en wat kun je zien en doen tijdens een Alaska cruise?

Een cruise naar Alaska staat bij veel mensen hoog in het lijstje van cruises die je eens in je leven gemaakt moet hebben. Maar Alaska dreigde het deze zomer opnieuw zonder cruiseschepen te moeten stellen, nadat de Canadese overheid begin 2021 besloot dat cruiseschepen tot en met eind februari 2022 niet in Canadese havens mogen aanleggen.

Het HAL-schip Westerdam tijdens een Holland America Line Alaska cruise in Glacier Bay © Holland America Line
Het HAL-schip Westerdam tijdens een Holland America Line Alaska cruise in Glacier Bay HAl stuurt in 2021 de Nieuw Amsterdam in plaats van de Westerdam op Alaska cruise. © Holland America Line

Tegelijkertijd was er een al bestaande Amerikaanse wet die bepaalde dat schepen varend onder buitenlandse vlag niet rechtstreeks van ‘mainland’ America naar Alaska mogen varen, maar eest in een buitenlandse haven moeten aanleggen. Veel cruiseschepen, zoals die van Holland America Line, varen onder een niet-Amerikaanse vlag en dus dreigde voor Alaska voor het tweede jaar op rij een toeristisch rampseizoen.

Nieuwe wet maakt weg vrij voor een Alaska cruises

Onder druk van met name Alaskaanse senatoren heeft het Congres in de tweede helft van mei de Alaska Tourism Restoration Act aangenomen. Daarin is die verplichting om een tussenstop te maken in een buitenlandse haven in elk geval tijdelijk opgeschort. De beperking dat cruises vanuit Amerikaanse havens niet langer dan 7 dagen mogen duren, blijft wel gehandhaafd.

Een cruise naar Alaska zit er deze zomer dus weer in. Nu moet de Amerikaanse president Biden alleen nog besluiten dat Europeanen deze zomer weer welkom zijn in de Verenigde Staten. Volgens onbevestigde berichten zou daarover ergens in juni een besluit genomen worden.

Op onze zoek- en boekpagina kun je cruises zoeken op cruisemaatschappij, vaargebied en cruisethema.

Cruise naar Alaska met Holland America Line

Bij cruisemaatschappijen ging na het aannemen van de Alaska Tourism Restoration Act direct de vlag uit. Er kwam er een stortvloed van aanbiedingen voor cruises naar Alaska vrij, onder meer van Holland America Line. De Holland America Line verzorgt al bijna 75 jaar cruises naar Alaska. Tussen 24 juli en 2 oktober laat de Holland America Line het cruiseschip Nieuw Amsterdam tien keer cruisen naar Alaska.

Cruise met de Nieuw Amsterdam van Holland America naar Alaska en bezoek Glacier Bay © Holland America Line.
Cruise met de Nieuw Amsterdam van Holland America naar Alaska en bezoek Glacier Bay © Holland America Line.

De zevendaagse “Alaskan Explorer” route doet Juneau, Icy Strait Point, Sitka en Ketchikan aan. Scenic Cruising in iconische bestemmingen van Alaska zijn onder andere Glacier Bay en Stephens Passage. Alleen passagiers die hun laatste Covid-vaccinatie minstens 14 dagen voor vertrek hebben gehad, mogen mee op een cruise naar Alaska.

Boek een aanbieding voor een cruise met Holland America Line bij Captain Cruise, CruiseReizen.nl, TUI en Cruisewinkel.

Passagiers kunnen in alle restaurants en speciale gelegenheden aan boord van de Nieuw Amsterdam dineren en ook roomservice is mogelijk. Entertainment zal in volle gang zijn in de belangrijkste show lounge. In de Lincoln Center Stage, B.B. King’s Blues Club en Billboard Onboard kun je genieten van live-muziek. Port-to-Table culinaire demonstraties en andere verrijkende programma’s brengen Alaska en haar cultuur aan boord door middel van interessante activiteiten. Lees meer over het entertainment aan boord van de schepen van Holland America Line.

Tijdens de cruise naar Alaska biedt Holland America Line ook een uitgebreide programmering aan boord aan. Passagiers van de Nieuw Amsterdam kunnen in gesprek gaan met een natuurkenner uit Alaska, terwijl EXC Talks en speciale presentaties lokale onderwerpen verkennen, zoals Alaska’s bushpiloten en de beroemde Iditarod-race. In Glacier Bay neemt het schip een National Park Ranger en Huna native speaker aan boord.

Wat kost een cruise naar Alaska met Holland America Line?

De tarieven voor de zevendaagse Alaska cruises op de Nieuw Amsterdam beginnen bij een “Have It All” premium pakketprijs van €1449 per persoon inclusief vier populaire extra’s: een landexcursie, een Signature drankenpakket, dineren in specialiteitenrestaurant de Pinnacle Grill of het Tamarind en een wifi Surf Pakket om tijdens de cruise verbonden te blijven. De cruise-only tarieven beginnen bij €1204 per persoon voor een tweepersoonshut met zeezicht. Belastingen, toeslagen en havengelden zijn inbegrepen.

Holland America Line wordt al jaren gezien als de beste cruisemaatschappij voor een cruise naar Alaska. Holland America Line is uitgeroepen tot de beste keuze voor Alaska cruises in de Amerikaanse 2020 AFAR Travelers’ Awards, 2020 Porthole Cruise Magazine Editor-in-Chief Awards, 2019 Cruise Critic Cruisers’ Choice Destination Awards en 2019 TravelAge West Wave Awards Editor’s Pick.

Lees ook alles over de Land+Zeecruises naar Denali National Park die Holland America Line in normale tijden aanbiedt.

Met Norwegian Cruise Line naar Alaska

Cruise naar Alaska met de Norwegian Bliss, hier op weg naar Ketchikan © Norwegian Cruise Line
Cruise naar Alaska met de Norwegian Bliss, hier op weg naar Ketchikan © Norwegian Cruise Line

Een cruise naar Alaska maken kan vanaf 7 augustus ook weer bij Norwegian Cruise Line. Vanaf die datum maakt de Norwegian Bliss 7-daagse cruises van Seattle naar Alaska. Tijdens deze cruises, die tot en met 16 oktober gevaren worden, krijgen passagiers 7 tot 13 uur de tijd in havens van Skagway, Juneau, Ketchikan en Icy Strait Point. Meer over die bestemmingen verderop in dit artikel.

Boek een cruise van Norwegian Cruise Line bij Cruisewinkel, CruiseReizen.nl, Stip Reizen, Captain Cruise en TUI.

Op sommige cruises vaart de Norwegian Bliss ook naar Glacier Bay National Park of de Holkham Bay Glacier Fjord. Moederbedrijf Norwegian Cruise Line Holding heeft een bijdrage geleverd aan de nieuwe cruisepier die in Icy Strait Point wordt geopend. Tijdens deze Alaska-cruises kun je verschillende excursies maken zoals beren en walvissen spotten. Lees meer over de investeringen die Norwegian Cruise Line Holdings de afgelopen jaren heeft gedaan in Ketchikan en Juneau.

Cruise naar Alaska met Royal Caribbean International en Celebrity Cruises

Ook Royal Caribbean International en dochterrederij Celebrity Cruises kondigden plannen voor cruises naar Alaska aan. Celebrity Cruises maakt vanaf 23 juli cruises vanaf Seattle met de Celebrity Summit. Tot en met medio september staan negen cruises van 7 dagen gepland. De Celebrity Summit vaart naar Ketchikan in zuid-Alaska waar de beroemde Inside Passage begint.

Ook doet het schip de Endicott Arm en Dawes Glacier aan. Het schip vaart eerst granieten rotsen, bergvalleien en hoge watervallen door voordat het bij de Dawes Glacier aan komt. Ook bij cruises van Celebrity Cruises geldt dat passagiers vanaf 16 jaar volledig gevaccineerd moeten zijn. Bij deze cruises zijn wifi, drankjes en fooien bij de cruiseprijs inbegrepen.

Cruises van Celebrity Cruises kun je boeken bij onder meer CruiseReizen.nl en Captain Cruise.

Royal Caribbean met twee schepen naar Alaska

Royal Caribbean International zet zelfs twee cruiseschepen in voor de Alaska-cruises. De Serenade of the Seas start 19 juli met cruises vanuit Seattle. De Ovation of the Seas maakt vanaf 13 augustus cruises naar The Last Frontier. Ook de Serenade maakt cruises naar Juneau, Sitka, Ketchikan, Icy Strait Point, Ednicot Arm fjord en de Dawes Glacier.

De Alaska cruises van de Ovation zien er wat anders uit. Aan boord van de Ovation kun je een Alaska-ervaring beleven met bijvoorbeeld de North Star Glass observation.

Cruises van Royal Caribbean International boeken kan bij Cruisereizen.nl en Captain Cruise.

Ultraluxe cruise naar Alaska met Silversea

Ultraluxe rederij Silversea hervat met de Silver Muse vanaf 29 juli 2021 haar cruises naar Alaska. De Silver Muse maakt vanuit Seattle cruises van 10 en 11 dagen naar Sawyer Glacier, Mendenhall Glacier, Ketchikan, Juneau, Wrangell, Skagway en Sitka.

Silversea cruises zijn te boeken bij onder meer CruiseReizen.

Met Princess Cruises naar Alaska in 2022

Cruiseschepen krijgen in Alaska in Glacier Bay verplicht een park ranger aan boord. Die let er op dat er geen afval over boord waait, maar geeft ook informatie. Ook komen er soms vertegenwoordigers van de lokale Inuit-stammen aan boord. © Princess Cruises
Cruiseschepen krijgen in Alaska in Glacier Bay verplicht een park ranger aan boord. Die let er op dat er geen afval over boord waait, maar geeft ook informatie. Ook komen er soms vertegenwoordigers van de lokale Inuit-stammen aan boord. © Princess Cruises

Princess Cruises heeft op het moment van schrijven in 2021 geen cruise naar Alaska opgenomen. Je kunt al wel voor 2022 cruises naar Alaska boeken. Deze Alaska-cruises worden gemaakt met de Crown Princess, de Discovery Princess en de Grand Princess en staan gepland voor de periode mei – september 2022. De routes variëren. Sommige cruises varen van Seattle naar Alaska en terug. Andere cruises beginnen in Seattle en eindigen in Vancouver, Canada. Je kunt ook een cruise boeken die begint in Alaska en eindigt in Seattle.

Ook in 2023 vaart Princess Cruises naar Alaska

Meer gasten kiezen Princess dan welke andere cruisemaatschappij ook om de ongelooflijke gletsjers, wilde dieren, verse zeevruchten en de lokale cultuur van Alaska te ervaren. Het onlangs aangekondigde 2023 cruises en cruisetours programma biedt voor elk wat wils om deze bestemming te verkennen, met inbegrip van de best beoordeelde Voyage of the Glaciers route, het bekroonde “North to Alaska” verrijkingsprogramma en de ultieme ervaring van het combineren van een cruise met een landtour inclusief schilderachtige treinreis en verblijf in wildernis lodges die eigendom zijn van Princess.

Je kunt de 2023 Alaska cruises en cruisetours op een van de zes Mediallion Class schepen boeken vanaf 18 augustus 2021. Een van die schepen, de Discovery Princess keert voor een tweede terug naar Alaska. Met 145 afvaarten, 14 unieke routes, vijf gletsjerbelevenissen en vertrek vanuit vier vertrekhavens, omvat het cruiseaanbod onder meer:

  • Voyage of the Glaciers vanuit Vancouver, B.C. of Anchorage (Whittier): Majestic Princess, Sapphire Princess en Grand Princess varen deze zevendaagse route met twee gletsjeruitstapjes, waaronder naar Glacier Bay National Park.
  • Inside Passage vanuit Seattle: Discovery Princess, het nieuwste schip in de vloot, en Crown Princess, keren terug naar de Emerald City met zevendaagse Inside Passage reizen.
  • Inside Passage vanuit San Francisco: Ruby Princess vaart deze 10-daagse cruise, roundtrip vanuit de City by the Bay, met een once-in-a-lifetime ervaring van het varen onder de iconische Golden Gate Bridge.
    In combinatie met een Voyage of the Glaciers cruise kunnen gasten de top-twee attracties van Alaska ervaren – Glacier Bay National Park en Denali National Park – door te kiezen uit 24 cruisetour routes, variërend van drie tot tien nachten aan land, voor of na de cruise.
  • Op veler verzoek is de 17 nachten durende Princess Connoisseur Cruisetour terug met 10 nachten aan land, twee nachten in elk van de vijf Princess Wilderness Lodges en een bezoek aan vijf nationale parken.
  • Princess biedt exclusieve Direct-to-the Wilderness treindienst die gasten van het schip door het hart van Alaska brengt met adembenemende landschappen naar de Denali-gebaseerde wildernis lodges voor meer tijd om het binnenland van deze uitgestrekte staat te verkennen.

Boek cruises van Princess Cruises bij Captain Cruise, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

Wat zijn de hoogtepunten van een cruise naar Alaska?

Veel cruisemaatschappijen die cruise naar Alaska aanbieden, vertrekken vanuit Seattle dat ook meestal weer de aankomsthaven is. Het zal duidelijk zijn dat een cruise naar Alaska compleet anders is dan een cruise naar bijvoorbeeld de Middellandse Zee of de Griekse eilanden. Naar Alaska cruise je voor het natuurschoon in de vorm van een nog redelijk ongerept landschap, watervallen, wildlife in de vorm van beren en walvissen en natuurlijk gletsjers.
En hoewel Alaska-cruises in de zomer plaatsvinden, moet je er niet van uit gaan dat je in een zwembad aan dek naar het voorbij trekkende landschap kunt kijken. Daar is het simpelweg doorgaans te fris voor. Een duik in de hottub aan dek of in het overdekte zwembad zit er wel in.

Alaska cruise naar Glacier Bay

Een van de hoogtepunten van een cruise naar Alaska is een bezoek aan de Glacier Bay National Park, dat alleen vanuit de lucht of per cruiseschip bereikbaar is. Hier liggen verschillende beroemde gletsjers zoals de Johns Hopkins-gletsjer ende Muirgletsjer. Voor een cruise door Glacier Bay hebben cruisemaatschappijen een speciale vergunning nodig. Ook komen er rangers aan boord om te controleren of cruisemaatschappijen zich aan die vergunning houden. Zo mag er geen vuil overboord gaan en daar horen ook rietjes, papiertjes en bekertjes bij. Bepaalde delen van de Glacier Bay zijn uitgeroepen tot stiltegebied, om de rustende zeeleeuwen niet te storen.
Andere interessante fjorden en parken zijn College Fjord, Hubbard Glacier, Endicott Arm en Dawes Glacier of Tracy Arm Fjord.

De Johns Hopkins-glacier blijft een natuurverschijnsel dat je niet snel zult vergeten. Af en toe brokkelen er grote stukken ijs van de gletsjer die met donderend geraas in het water vallen. Hoewel dit een volkomen normaal verschijnsel is dat niets met klimaatopwarming te maken heeft, maakt dit altijd veel indruk op de cruisepassagiers. Ook de speciale blauwe kleur van het water zul je niet snel vergeten.

Goldrush en indianen in Alaska

Andere populaire bestemmingen voor een cruise naar Alaska zijn Juneau, Skagway, Ketchikan en Icy Strait. Ketchikan is onder meer populair omdat je hier kunt kennismaken met de indiaanse cultuur van Alaska. Skagway was ooit het centrum van de befaamde Gold Rush in Alaska. Vanuit Skagway kun je met een trein de spectaculaire Yukon in.

Juneau is de hoofdstad van Alaska en is ooit ook door goudzoekers gesticht. Op iets minder dan 20 kilometer van Juneau ligt de Mendenhall-gletsjer. Ook een excursie naar Mount Roberts is populair. Icy Strait Point is de enige cruisebestemming in Alaska die eigendom is van een bedrijf, de Huna Totem Corporation. Dit bedrijf is in handen van Alaskaanse indianenstammen. Je kunt hier dus kennismaken met de cultuur van de oorspronkelijke bewoners van Alaska, maar ook vliegen aan een kabel aan de langste zipline ter wereld. Ook kun je hier bruine beren spotten bij de Spasski Rivier en als je geluk hebt zie je ook de befaamde bald eagles, het symbool van Amerika. Vanuit Icy Strait Point worden ook walvisexcursies georganiseerd.

Meer informatie over Alaska is te vinden op de officiële site van het verkeersbureau van Alaska.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Twitter en Instagram.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.