Shadow

De eerste en laatste dag op een cruiseschip

cruisehal

Cruisen is in. Steeds meer dertigers ontdekken de wereld van de cruises. En terecht. Eenmaal aan boord van een cruiseschip gaat er letterlijk een hele wereld voor je open. Lees het hier!  Maar een cruisereis begint en eindigt met de in- en ontscheping. Hoe dat in zijn werk gaat leggen we graag even uit.

Tijden

Heb je je cruisereis geboekt dan zie je meestal twee tijden op je ticket staan: vanaf wanneer je de eerste dag aan boord kunt gaan, de inscheping, en de vertrektijd van het schip. Zorg in ieder geval dat je op tijd komt. Wil je lange rijen vermijden en alvast in rust het schip ontdekken, kom dan zo vroeg mogelijk. En het laatste nippertje aankomen? Dat is soms riskant. Red je het op de een of andere manier niet om op tijd te zijn dan vertrekt het schip gewoon zonder jou.

Boorddocumenten

Bij het inchecken worden je papieren gecontroleerd. Er wordt een foto van je gemaakt en je krijgt een cruisekaart die aan boord geldt als sleutel van je hut, betaalmiddel en identificatie. Op deze kaart staan je gegevens vermeld. Soms moet je je paspoort achterlaten en dan geldt de kaart ook als identificatie om van- en aan boord te komen. Na het scannen van de handbagage mag je aan boord. Je koffers worden aan boord gebracht.

Bagage

Bij de terminal geef je je koffers af. Hieraan komt een bagagelabel met daarop je naam en hutnummer. Houd er rekening mee dat je niet direct je beschikking hebt over je koffer(s). Neem dus in je handbagage wat spullen mee om die eerste uren door te komen (zwemkleding, een verschoning, toiletspullen etc). Bedenk wel dat, als je erg vroeg aan boord gaat, dat je wellicht niet direct in je hut/stateroom kunt omdat deze nog niet klaar is.

Room steward

Bij je accommodatie hoort een ‘room steward’. Deze zorgt ervoor dat het je aan niets ontbreekt. Veel room stewards zijn uiterst creatief en maken van een handdoek de leukste figuren. Dat is elke avond weer een warm welkom.

Wandelen en ontdekken

fitnesshal

Ontdek het schip. Bezoek de wellness- en fitnessruimte, kijk of je er wellicht een behandeling wilt boeken, wandel door de diverse zalen en ontdek de barretjes, restaurants en zwembaden. Meestal kun je ook al iets eten aan boord.

Veiligheidsoefening

Wanneer alle passagiers aan boord zijn volgt de verplichte safety drill. Afhankelijk van rederij en grootte van het schip is dit buiten op het dek bij de lifeboats, of binnen in een restaurant of het theater. Zorg ervoor dat je aanwezig bent: iedereen wordt geregistreerd en je riskeert het om van boord gezet te worden als je deze drill overslaat. Waar en hoe laat je je moet melden krijg je bij het inschepen te horen.

Trossen los

Meestal is er bij vertrek uit de haven een feestje op het dek, de zogeheten ‘Sail Away Party’. Leuk om alvast wat medepassagiers te leren kennen.

De laatste dag

De avond voor je laatste cruisedag krijg je van je room steward alle informatie over de uitcheckprocedure. Je pakt je koffers in, voorziet ze van de gekleurde labels die je krijgt en zet ze op het aangegeven tijdstip (meestal voor middernacht) voor de deur van je accommodatie. De bagage kun je later ophalen in de bagagehal. Houd ook nu weer wat toiletspullen en eventueel kleding voor de volgende dag bij de hand. Ook moet je de avond voor vertrek de eventueel openstaande rekening bij de receptie betalen. Heb je je creditcardnummer afgegeven dan wordt dit automatisch afgeschreven.  Om het ontschepen zo spoedig mogelijk te laten verlopen krijg je ook een kleurcode die bepaalt wanneer het jouw beurt is het schip te verlaten. Maar voor je vertrekt kun je in ieder geval nog even genieten van een vroeg ontbijt!

Meer cruisetips en de mythes over cruisen.

Enthousiast geworden? Zoek en boek een cruise.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.