Shadow

Zeven mythes over cruisen. Worden ze ontkracht?

We kennen ze allemaal, de verhalen die over cruises worden verteld. Maar zijn ze ook waar? Zijn er alleen maar oudere mensen aan boord? En kun je er alleen maar bingo spelen? We stapten aan boord van het MS Eurodam van Holland America Line voor een cruise in de Caraiben, waarbij we Grand Turk, Puerto Rico, St. Thomas en Half Moon Cay aandeden. Een cruise van 8 dagen, waarin 7 mythes zijn ontkracht.

Wat zijn die mythes over cruisen?

eurodam3
  1. Het zijn vooral oude of oudere mensen die cruisen
  2. Het eten is niet lekker en er is geen aandacht voor diëten
  3. De hutten zijn klein en je kunt er je kont niet keren (leestip: Zo kies je de volgende keer een betere hut op een cruiseschip)
  4. Er is niks te doen aan boord behalve misschien bingo
  5. Het is heel erg duur
  6. Als je ergens aan land komt zijn er alleen maar suffe bus-excursies
  7. Er zijn zoveel mensen aan boord dat je opgaat in de massa

Oude mensen?

jongemensen

Nou, nee. Opvallend aan boord is het aantal kinderen. Nee, geen hele hordes, het is immers geen schoolvakantie als ik de cruise maak, maar toch een behoorlijk aantal. Sommige nog onder de schoolgaande leeftijd. Anderen, vooral Amerikaanse, kinderen hebben een weekje vrij omdat ze op een school met flexibel vakantiesysteem zitten. Er lopen ook tieners en jong volwassenen.

Voor iedere leeftijdscategorie is er wel iets te doen aan boord. De kleintjes kunnen naar de kinderclub en voor de tieners is er een lekkere hangplek waar ze helemaal kunnen doen en laten wat ze willen. Dus ja, afhankelijk van de periode (wel of geen schoolvakanties) tref je minder of meer jonge gezinnen en jongeren aan, maar zelfs tijdens de cruise die ik in maart maakte, niet tijdens een vakantieperiode, waren er nog redelijk wat jongere mensen aan boord. Maar zeg nou zelf, al die oudere mensen hebben ook weer leuke verhalen te vertellen. En die vertellen ze graag, want contact maken aan boord gaat razend snel!

Op onze zoek- en boekpagina kun je cruises zoeken op cruisemaatschappij, vaargebied en cruisethema.

(On)smakelijk eten?

eten22

Nou, nee. Op de Eurodam kun je eten zoals in De Librije, of prijswinnende sushi verorberen in restaurant Tamarind die goud won voor hun keuken. Eten is aan boord van een cruiseschip een van de belangrijkste dingen. Is het eten niet goed, dan gaan mensen klagen. Daarom is er zoveel aandacht voor presentatie en smaak. Ook in het grote selfservicerestaurant Lido! Bij een keukentoer ontdek je dat alle specialiteitenrestaurants hun eigen keuken en ingrediënten hebben. De kreet ‘alles smaakt hetzelfde’ is dan ook zeker niet waar en de mythe dat het eten slecht is ontkracht. En heb je een dieet? Ook daar kun je op een cruiseschip prima mee uit de voeten. Er is een aparte dieetkeuken met een speciaal aangestelde kok die alles weet over de vele diëten.

Kleine hutten?

hut

Nou, nee. Natuurlijk, je bent op een schip. En de ruimte is beperkt. Maar in je hut kun je zeker prima uit de voeten zonder dat je over elkaar, of je bagage, struikelt. Er is een douche/bad, een toilet en de bedden kunnen naar keuze tegen elkaar aan, of uit elkaar geschoven worden. Voeg daar aan toe een bankje, een tafeltje, een bureau en bureaustoel waar je echt niet tegenaan loopt als je beweegt. You get my point??

Vervelen aan boord?

handdoekje

Nou, nee. Wanneer je iets wilt doen, kun je ook iets doen. En ja, er zulle vast activiteiten bij zijn waar je zelf niet zo veel voor voelt, maar zoveel mensen, zoveel zinnen. Ik vond zelf de ‘Dancing with the Stars’ danswedstrijd erg leuk. Elke dag leer je een nieuwe dans. Uit alle deelnemers wordt een aantal winnaars gekozen die het vervolgens opnemen in een echt leuke en spannende finale! Daarnaast kun je je uitleven in de fitnessruimte, relaxen in het wellnesscentrum, leren koken in kookworkshops en de workshops ‘digitaal’. Natuurlijk tref je daar wel relatief veel oudere mensen aan, maar het is er wel.

En verder: natuurlijk een casino, een bibliotheek, barretjes, spelletjesuurtjes, disco, kinderactiviteiten, entertainment rond de zwembaden, een ‘marktje’ met aanbiedingen uit de boordwinkels, kunst maken en kijken, elke avond theater, films in de bioscoop, uitleg over diamanten. Heel grappig vond ik de workshop ‘handdoekvouwen’ waarin met ernstige gezichten werd uitgelegd hoe je van een, of twee, handdoeken een vrolijk hondje, aapje of ander diertje maakt. Kortom, genoeg te doen. En wil je niets? Dan ga je lekker in een van de ligstoelen liggen om te lezen, een dutje te doen, een praatje te maken met je medereizigers, of je gewoon te vervelen. Omdat dat ook wel eens lekker is.

Betalen, betalen?

kookworkshop

Nou, nee. Althans, een beetje dan. In de prijs van een cruise is veel inbegrepen, waaronder eten en drinken (water, limonade, koffie en thee). Alleen voor sommige specialiteitenrestaurants moet je extra bijbetalen. Verder zijn ook frisdranken, speciale koffie en alcohol niet bij de prijs inbegrepen. En vergeet niet dat je per hut ook een bepaald bedrag aan tip kwijt bent. De meeste activiteiten, workshops en entertainment aan boord zijn gratis. Voor een deel heb je de extra’s dus zelf in de hand. Welke bedragen extra worden berekend hangt af van de cruisemaatschappij en de route.

In het busje?

segway2

Nou nee. Dat kan, maar hoeft niet. Je hebt keuze uit veel verschillende soorten excursies, in moeilijkheid variërend van ‘gemakkelijk’ tot ‘inspannend’. Zo heb ik een ontzettend gave Segway toer gedaan op Grand Turk, een eco-bike en kanotocht op Half Moon Cay, een wandeling en kookworkshop in San Juan op Puerto Rico en ja, een bus/boot excursie van St. Thomas naar het eiland St.John. De eerlijkheid gebiedt me wel om aan te geven dat ‘inspannend’ voor een Europeaan een andere betekenis heeft dan voor een Amerikaan. Mijn Segwaytour bijvoorbeeld kreeg het predicaat ‘moeilijk’. Het was alles, en vooral leuk. Maar zeker niet moeilijk. Geen zin in een georganiseerde excursie? Je kunt uiteraard ook altijd op eigen houtje de wal op.

Mensenmassa?

cruiseHAL 007

Nou nee. Natuurlijk zijn er heel veel mensen aan boord als je het cijfermatig bekijkt. Afhankelijk van cruise en cruisemaatschappij stap je op een megaschip of juist op een kleine boot (waar je waarschijnlijk minder plekjes vindt om ‘alleen’ te zijn. Op de Eurodam, dat als een gemiddeld schip beschouwd wordt, waren 2200 gasten en bijna evenzoveel personeel. Maar dat betekent niet dat je struikelt over de mensen. Er zijn heel veel plekjes te vinden waar bijna of geen gasten zijn. Ja, ga je rond het middaguur aan dek bij de zwembaden dan moet je moeite doen (als het al lukt) om een lege ligstoel te vinden. Je kunt opgaan in de massa of alleen zijn aan boord tussen duizenden mensen. De keuze is aan jou.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.