Shadow

Inreisverbod Verenigde Staten treft ook cruises, cruises opgeschort

Het inreisverbod voor de Verenigde Staten dat de Amerikaanse president Trump donderdag afkondigde, raakt ook de cruisesector. Veel Nederlandse cruisegangers vragen zich op social media vertwijfeld af of hun cruise vanuit Amerika nog wel door gaat. Vrijwel alle cruisemaatschappijen hebben intussen besloten hun zeecruises voorlopig op te schorten.

Niet alleen de luchtvaart maar ook de cruisesector wordt geraakt door de uitbraak van het coronavirus. Foto ter illustratie. © Erich Westendarp via Pixabay
Niet alleen de luchtvaart maar ook de cruisesector wordt geraakt door de uitbraak van het coronavirus. Foto ter illustratie. © Erich Westendarp via Pixabay

President Trump maakte donderdag bekend dat Europese vliegtuigpassagiers vanaf vrijdag middernacht niet meer naar de Verenigde Staten mogen vliegen. Het inreisverbod geldt 30 dagen. Het gaat om Europeanen die de afgelopen veertien dagen in een van de 26 Schengen-landen, waaronder Nederland, zijn geweest. Amerikanen en houders van een verblijfsvergunning mogen nog slechts naar een beperkt aantal vliegvelden vliegen en worden daar medisch gecontroleerd. Reizigers vanuit het Verenigd Koninkrijk mogen vooralsnog wel de VS in. Trump hoopt met de maatregel verspreiding van het coronavirus in de Verenigde Staten binnen de perken te houden.

Wat zijn de gevolgen van het inreisverbod van de Verenigde Staten voor cruises?

Het inreisverbod raakt in de eerste plaats luchtvaartmaatschappijen, maar ook de cruisemaatschappijen krijgen er mee te maken. Veel Europese cruisereizigers maken in dit jaargetijde een cruise door het Caraïbisch Gebied. Vaak schepen ze zich dan in in Fort Lauderdale in Florida. Ook voor populaire cruises naar Midden- en Zuid-Amerika kan het inreisverbod van Trump gevolgen hebben.

Op de sites van enkele grote cruisemaatschappijen staat echter nog geen bijgewerkte informatie. Ook cruisereisbureaus hebben hun informatie over het coronavirus en de impact voor cruisereizigers op het moment van schrijven nog niet bijgewerkt. Ook Schiphol bekijkt samen met de luchtvaartmaatschappijen wat de gevolgen zijn. Luchtvaartmaatschappij TUI heeft vanochtend al een vlucht naar Florida geschrapt.

Het belangrijkste advies is vooralsnog om voor je vertrekt je cruisemaatschappij, cruisereisbureau en luchtvaartmaatschappij te bellen. De situatie kan immers van moment tot moment veranderen.

MSC compenseert cruisereizigers uit Europa voor inreisverbod Verenigde Staten

Update: MSC Cruises heeft zojuist een verklaring op haar website geplaatst waarin de cruisemaatschappij aankondigt dat passagiers die door het inreisverbod van Trump getroffen worden een voucher krijgen. Dit cruisetegoed is gelijk aan de waarde van de geannuleerde cruise en moet voor eind 2021 gebruikt worden. Ook krijgen de passagiers een boordtegoed van honderd dollar per hut voor geannuleerde cruises tot zes nachten. Wie een cruise van 7 nachten of langer misloopt, krijgt 200 dollar boordtegoed per hut.

Cruisemaatschappijen en het coronavirus

Cruisemaatschappijen zijn sowieso hard geraakt door de crisis rond het coronavirus. Ondanks dat cruiserederijen maatregelen namen om het coronavirus te weren, moesten diverse schepen in quarantaine. Veel havens weigerden cruiseschepen op verdenking van een coronabesmetting. Verder annuleerden cruisemaatschappijen cruises naar Azië. Routes moesten worden aangepast. Zo heeft Costa Cruises cruises naar Italië , notabene het moederland van de cruisemaatschappij, moeten aanpassen. Ook MSC Cruises vaart alleen nog naar een beperkt aantal havens in Italië om passagiers van boord te laten gaan. Nieuwe passagiers kunnen bij beide maatschappijen niet meer vanuit Italië aan boord gaan. Ook landexcursies in Italië zijn geschrapt. En MSC Cruises heeft cruises naar Dubai en de Emiraten geannuleerd omdat die havens cruiseschepen weigeren of de bewegingsvrijheid van passagiers beperken.

Lees voor welke bestemmingen een negatief reisadvies geldt. Lees ook wat je kunt verwachten van je reis- en annuleringsverzekering in relatie tot het coronavirus.

Cruise boeken met omboekgarantie

Cruisereisbureaus en cruisemaatschappijen doen er verder alles aan om het vertrouwen van hun klanten te behouden. Zo mogen cruisereizigers gratis annuleren of kosteloos omboeken. Cruisereizigers die te maken krijgen met ingekorte of aangepaste cruises krijgen geld terug of een tegoed voor een volgende cruise.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.