Shadow

Maak ook een MSC cruise: bestemmingen, cruiseschepen, ervaringen en sfeer

Cruisemaatschappij MSC Cruises timmert de laatste jaren hard aan de weg. In hoog tempo worden nieuwe cruiseschepen gebouwd en je kunt steeds meer cruises bij MSC boeken. Ook heeft MSC een ambitieus plan ontwikkeld om cruiseschepen duurzamer te maken. Wat kun je verwachten van een MSC cruise?

MSC cruise naar de Ocean Cay op de Bahama's. De MSC Divina bij het privé-eiland van MSC Cruises © MSC Cruises
MSC cruise naar de Ocean Cay op de Bahama’s. De MSC Divina bij het privé-eiland van MSC Cruises © MSC Cruises

In dit artikel lees je alles over:

Waarheen kun je een MSC cruise maken?

De MSC cruises gaan naar 200 bestemmingen in 81 landen op vijf continenten. Traditioneel biedt de van oorsprong Italiaanse cruisemaatschappij MSC cruises aan naar de Middellandse Zee. Veel nieuwe cruiseschepen van MSC gaan een aantal maanden cruises in de Westelijke Middellandse Zee maken, onder andere naar onder meer Barcelona, Marseille, Genua, Napels en Malta. Daarna varen ze naar andere cruisebestemmingen. MSC biedt ook transatlantische cruises en wereld cruises aan, de zogeheten Grand Voyages. Ook maakt MSC veel cruises naar het Midden-Oosten.

Cruises van MSC boeken kan rechtstreeks bij Msccruises.nl of MSCCruises.be. Kijk voor MSC-aanbiedingen ook bij Sunweb, CruiseReizen.nl, Zeetours, CruiseOnline, Captain Cruise, Corendon, Cruisewinkel, Cruise Travel, Stip Reizen en TUI. Bekijk of schrijf reviews over MSC-cruiseschepen.

Tijdens de Caraïbische cruise brengen culinaire demonstraties van Port-to-Table, EXC Talks en andere verrijkingsprogramma’s de regionale culturen aan boord via boeiende activiteiten en speciale presentaties. Passagiers kunnen ervoor kiezen om de havenbestemmingen zelfstandig te verkennen of door middel van gesponsorde tours met schepen die volgens de gezondheidsrichtlijnen van de lokale havens worden uitgevoerd.

Hoe kies je een MSC cruise?

Behalve voor een cruiseschip, een bestemming en een hut kun je bij MSC ook voor een bepaald pakket diensten aan boord kiezen. Dat zijn de zogeheten Experiences oftewel Ervaringen. Je kunt kiezen uit de Bella, de Fantastica en de Aurea Experience. Bij de Bella Experience heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om een voorkeur voor een dinerzitting door te geven.

Bij het Fantastica-pakket heb je bijvoorbeeld recht op 24 uur gratis roomservice, krijg je korting op fitnesslessen, krijg je voorrang bij het toekennen van een dinerzitting en krijg je een gratis foto. De MSC Aurea Experience is het meest uitgebreide pakket. Het biedt vrijwel hetzelfde als de Fantastica Experience, maar ook voorrang bij het inschepen op de dag van aankomst, een uitgebreid wellnesspakket en een easy drink-pakket. Vergelijk de drie experiences.

Nieuwe cruiseschepen van MSC Cruises

De befaamde Galleria Grandiosa met het bijna honderd meter lange LED-lichtkoepelplafond © Nico van Dijk
De befaamde Galleria Grandiosa met het bijna honderd meter lange LED-lichtkoepelplafond © Nico van Dijk

MSC Cruises heeft inmiddels 21 cruiseschepen en daar komen er elk jaar nog meer bij. Als je aan boord komt van de nieuwe MSC-schepen, zoals de MSC Meraviglia en de MSC Grandiosa, ben je direct vergeten dat je aan boord van een cruiseschip bent. Je komt namelijk binnen in een bijna 100 meter lange overdekte galerij van twee verdiepingen hoog met bars, restaurants en winkels. Dit is de zogeheten ‘Galleria’ die overkapt is met een bijna 100 meter lang LED-plafond. Daar worden de hele dag allerlei bewegende beelden op vertoond. ’s Avonds is er een digitaal vuurwerk op het plafond te zien.

Verder valt de luxe uitstraling van de cruiseschepen op. De met Swarowski-kristallen ingelegde trappen in het Atrium op elk schip zijn vooral ’s avonds bij dames in avondtoilet een geliefd decor voor een glamoureuze afdaling. Het levert foto’s op die het erg goed doen op Instagram. Bekijk cruisereviews van MSC-cruiseschepen en beoordelingen van andere cruisemaatschappijen.

Keuze te over op een MSC cruise

De chocolaterie aan boord van de MSC Meraviglia. © Nico van Dijk
790De chocolaterie aan boord van de MSC Meraviglia. © Nico van Dijk

“We willen de klantbeleving  aan boord optimaliseren”, zegt Erik Schuffel, managing director MSC Cruises Nederland. “De consument wil keuze te over hebben. Meer restaurants, meer winkelaanbod en het beste entertainment.”

En dus loop je tijdens een MSC cruise van een Britse pub tegenover de Franse chocolaterie langs het teppanyaki-restaurant om via het royale casino naar het grote restaurant op de achtersteven te gaan. Daar kun je tijdens een diner genieten van een exclusief voor MSC gemaakte show van Cirque du Soleil. Al is het nog even de vraag hoe het nu verder gaat met de optredens van het Canadese circus, nu het bedrijf in financieel zwaar weer verkeert als gevolg van de coronacrisis.

Of je gaat even racen in de racesimulatoren, lasergamen of bowlen en dan door naar de fitness-ruimte die uitzicht biedt op het buitenzwembad en een enorm filmscherm. Bij minder mooi weer loop je nog iets verder naar voren en ga je naar het binnenzwembad (met uitschuifbaar dak). Ben jij een kookkunstenaar? Dan kun je meedoen aan een workshop van MSC Masterchef at Sea.

Sportfaciliteiten en kinderclubs

Racesimulator op de MSC Meraviglia en MSC Grandiosa © Nico van Dijk
Racesimulator op de MSC Meraviglia en MSC Grandiosa © Nico van Dijk

Maar je kunt ook gaan sporten in de twee verdiepingen hoge sportzaal naast de sportbar. Of je kiest voor de totale ontspanning in de schitterende Balinese Spa in het voorschip. Na afloop haal je je kinderen op uit een van de bij hun leeftijd passende kinderclubs. Of je gaat met ze naar het hoogste dek waar ze zich uitleven in het waterpark of de Himalayan Bridge, een klimpark op het bovenste achterdek van de schepen.

Van oudsher richt MSC zich op cruisen met kinderen. Dat betekent dat er veel aandacht is voor kinderclubs, kinderentertainment en kindermaaltijden. Ook wil MSC meer mogelijkheden bieden aan grote families. Zij kunnen een MSC cruise boeken in een familiehut voor tien personen met drie badkamers en meerdere balkons. Verder zijn er aantrekkelijke kortingsarrangementen als de kinderen bij de ouders in de hut slapen. Ook eenoudergezinnen worden niet vergeten.

Luxe cruisen: MSC Yacht Club

Ook de luxe cruiseganger wordt op z’n wenken bediend. Speciaal voor deze doelgroep heeft MSC de Yacht Club opgericht. Dat is een apart gedeelte op het schip met onder meer een butlerservice en eigen restaurants. De Yacht Club is all inclusive. Omdat dit ‘schip in het schip’-gedeelte alleen toegankelijk is voor Yacht-Club-passagiers, is het hier veel rustiger dan elders op het schip. Ook krijgen Yacht-Club-passagiers automatisch voorrang bij de liften elders op het schip.

MSC cruises naar Amerika

Sinds een paar jaar bouwt MSC Cruises schepen speciaal voor de Amerikaanse cruisemarkt zoals de MSC Seaside en MSC Seaview. Zij maken na oplevering vrijwel direct een transatlantische cruise. Daarna varen ze vooral langs de kusten van Noord-, Zuid- en Midden-Amerika en door het Caraïbisch Gebied. Deze cruiseschepen hebben een Engelse naam en ze zijn anders ingericht dan de ‘Europese’ cruiseschepen.

De Amerikaanse schepen hebben een bredere onderbouw en een smalle bovenbouw. Daardoor kun je al op dek vijf een rondje over het hele schip joggen. En het zwembad achterop dek vijf heeft de art-deco-stijl van Miami. Het hele schip is ook op de zee gericht. MSC heeft in de Caraïben ook een eigen eiland: het Ocean Cay Marine Reserve in de Bahama’s. MSC is volgens Erik Schuffel marktleider in onder meer Zuid-Amerika en wil ook sterk groeien met cruises in de Verenigde Staten.

De cruiseschepen van MSC Cruises

De MSC Grandiosa aan de Wilhelminakade in Rotterdam © Nico van Dijk
De MSC Grandiosa aan de Wilhelminakade in Rotterdam © Nico van Dijk

Cruiserederij MSC Cruises werd in 1970 opgericht door de Napolitaan Gianluigi Aponte. Deze voormalige kapitein had samen met zijn vrouw Rafaela in 1970 een tweedehands vrachtschip genaamd Patricia gekocht. Daarmee vervoerde hij vracht tussen Europa en Afrika. Dat werd zo’n enorm succes dat de Mediterranean Shipping Company (MSC) kon uitgroeien tot een enorme vloot wereldwijd opererende koopvaardij- en containerschepen. In elke Italiaanse haven zie je talloze MSC-schepen voor anker liggen.

Toen Aponte in 1988 een stapje terug deed, liet hij de vloot vrachtschepen na aan zijn zoon Diego. Maar ja, hij had ook een dochter, Alexa, en die kon natuurlijk niet met lege handen achterblijven. Daarom kocht papa een cruiseschip en dat was het begin van een vloot van inmiddels zeventien cruiseschepen. De twaalf cruiseschepen van de Lirica-klasse, de Musica-klasse en de Fantasia-klasse zijn de oudste MSC-schepen.

Maar in het kader van MSC’s Renaissance-programma zijn alle schepen vanaf circa 2015 gerenoveerd. Daarbij zijn geen halve maatregelen genomen. De schepen werden in een dok gevaren, doorgezaagd en uitgebreid met een kant en klaar nieuw segment met hutten en restaurants. Daarna werden de delen weer aan elkaar gelast, werd het interieur gerenoveerd waarna de vergrootte en gerenoveerde schepen weer op cruise gingen. Zo’n ingreep nam tien weken per schip in beslag.

Tegelijkertijd is MSC Cruises begonnen aan een omvangrijk bouwprogramma voor nieuwe cruiseschepen. Dat heeft geleid tot de Meraviglia-klasse, de Seaside-klasse en de Meraviglia-Plus-klasse. De MSC Grandiosa, die in november 2019 als nieuwste schip aan de vloot van MSC Cruises is toegevoegd, behoort tot die laatste klasse. Dit schip kan ongeveer 6300 passagiers een cruisevakantie bieden. Tussen 2017 en 2027 wordt de MSC-vloot uitgebreid met in totaal dertien nieuwe cruiseschepen.

Nog meer nieuwe cruiseschepen bij MSC Cruises

De MSC World Europa, het nieuwste cruiseschip van MSC Cruises, wordt met 333 meter het langste cruiseschip van de MSC-vloot. © MSC Cruises
De MSC World Europa, het nieuwste cruiseschip van MSC Cruises, wordt met 333 meter het langste cruiseschip van de MSC-vloot. © MSC Cruises

Het einde van de bouwwoede van MSC Cruises is voorlopig nog niet in zicht. De in Zwitserland gevestigde cruisemaatschappij heeft  nog een aantal cruiseschepen op stapel staan. Zo wordt gewerkt aan de bouw van een nieuwe klasse schepen: de World-klasse schepen. De vier cruiseschepen uit de World Class worden tussen 2022 en 2027 opgeleverd en bieden plaats aan 6850 passagiers. Daarmee zouden de schepen net iets meer passagiers kunnen vervoeren dan de Harmony of the Seas. Dat is nu nog het grootste cruiseschip ter wereld. Het eerste World Class-schip gaat Europa heten en komt in juni 2022 in de vaart.

Passagiers hoeven volgens Schuffel niet bang te zijn dat cruisen op zo’n megaschip te groot of te massaal wordt. “Via onder meer gastronomie en meer theatervoorstellingen per avond zorgen we er voor dat de passagiers zich over het schip verspreiden. We willen onze gasten blijven verbazen met onze gastronomie en we willen het beste entertainment bieden.” Daarvoor is MSC Cruises al enkele jaren geleden gaan samenwerken met Cirque du Soleil, dat speciale voorstellingen exclusief voor MSC Cruises maakt.

Nieuw luxe cruisemerk

Daarnaast investeert MSC Cruises € 2 miljard in een nieuw, luxe cruisemerk, dat niet onder de naam MSC Cruises gaat opereren. De naam van dat luxe cruisemerk is half juni 2021 bekend gemaakt: Explora Journeys. Dit luxe cruisemerk krijgt een vloot van vier superjachtschepen waarvan de eerste de naam Explora I krijgt. Dit schip moet in 2023 aan haar eerste cruise beginnen. De overige Explora-cruiseschepen worden tussen 2024 en 2026 in de vaart genomen. Als Sophia Loren, de vaste doopvrouw van MSC Cruises, ook de schepen van het nieuwe merk gaat dopen, gaat ze een drukke periode tegemoet. Dankzij alle uitbreidingen kan MSC Cruises groeien van 2,7 miljoen cruisepassagiers naar 5,5 miljoen cruisereizigers per jaar.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram. Tips en suggesties voor een artikel? Stuur een mail naar redactie @ decruisegids.nl (zonder spaties in het mailadres). Reageren kan onder dit artikel.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.