Shadow

Annuleringen cruises naar het Midden-Oosten

Cruisemaatschappijen annuleren steeds meer geplande routes naar het Midden-Oosten naarmate het conflict tussen Israël en de Gazastrook escaleert en voortduurt. Al bij het begin van het conflict werden cruises naar havens in Israël zoals Ashdod en Haifa geannuleerd. Nu zijn de maatschappijen begonnen ingrijpende veranderingen in huidige en toekomstige inzet in het Midden-Oosten en de Arabische Golf. Ook cruises naar de Rode Zee worden geannuleerd.

Laatst gewijzigd: 30 januari 2024

Cruisemaatschappijen annuleren cruises door de Rode Zee

Carnival Corporation, de moedermaatschappij van 10 grote cruisemaatschappijen, heeft tot en met mei 2024 bij 12 cruiseschepen van 7 verschillende dochterondernemingen cruises door de Rode Zee geannuleerd of omgeleid.

Oceania Cruises annuleert cruises naar het Midden-Oosten

Het gerenoveerde cruiseschip Riviera van Oceania Cruises in Amsterdam. Oceania Cruises annuleert 42 cruises naar het Midden-Oosten voor heel 2024. © Nico van Dijk / Decruisegids.nl
Het gerenoveerde cruiseschip Riviera van Oceania Cruises in Amsterdam. Oceania Cruises annuleert 42 cruises naar het Midden-Oosten voor heel 2024. © Nico van Dijk / Decruisegids.nl

Oceania Cruises is een van de vele cruisemaatschappijen in de rij die het roer omgooit en cruises naar het Midden-Oosten annuleert. Cruises naar Israël, Egypte en Jordanië in 2024 worden geannuleerd. Die maatregel treft in totaal 42 cruises met de Riviera, Marina, Insignia en de nieuwe Vista. Ook cruises naar Turkije zijn geannuleerd, met uitzondering van Istanbul. In plaats daarvan worden cruises gemaakt naar Mykonos, Santorini, Kreta, Corfu, de Kroatische havens van Dubrovnik, Rovinj en Split, naar Kotor in Montenegro en Valletta op Malta. Ook komen er meer cruises naar Sicilië en het vasteland van Italië op het programma.

Ook moedermaatschappij Norwegian Cruise Line Holdings, waaronder ook Norwegian Cruise Line en Regent Seven Seas Cruises vallen, hebben alle Israël-cruises voor 2024 geannuleerd.

Norwegian Cruise Line

Cruisereizigers die geboekt hebben voor een cruise naar het Midden Oosten aan boord van Norwegian Dawn zullen niet alle havens bezoeken die op de oorspronkelijke route lagen. Norwegian Cruise Line schrapt het bezoek aan Damman, Saoedi-Arabië minder dan een maand voor het vertrek van het schip op 13 december. Ook op andere routes kunnen wijzigingen worden doorgevoerd.

Norwegian Dawn legt nog wel steeds aan in Abu Dhabi en Sir Bani Yas in de Verenigde Arabische Emiraten, evenals Manama in Bahrein. In plaats van Damman gaat het schip naar Doha, Qatar. Eventuele geboekte excursies in Damman worden terugbetaald.

Windstar Cruises schrapt cruises naar het Midden-Oosten

De cruisemaatschappij annuleert het cruiseseizoen van Star Legend in het Midden-Oosten en verlegt de route naar de Middellandse Zee met cruises van Rome (Civitavecchia) naar Barcelona of omgekeerd tussen december 2023 en april 2024. Havens die aangedaan worden zijn onder andere Nice, Monte Carlo, Florence (Livorno) en Cannes tijdens geselecteerde reizen. Windstar Cruises, dat volgende maand zijn Star Legend voor het eerst inzette voor reizen in het Midden-Oosten vanuit Dubai, stuurde op 16 oktober een bericht naar passagiers om hen te informeren dat hun cruises waren geannuleerd. “Vanwege de huidige situatie en de zich ontwikkelende omstandigheden in de regio hebben we de moeilijke beslissing genomen om dit seizoen uit te stellen tot de herfst van 2024.”

Royal Caribbean annuleert Midden-Oosten cruises

Deze cruisemaatschappij annuleert Midden-Oosten Cruises op de Rhapsody of the Seas. Het schip wordt ingezet voor humanitaire hulp in de regio, aangezien het eerder voer vanuit Haifa. Jewel of the Seas van Royal Caribbean, die ook cruises heeft naar de Bahama’s, staat gepland om in augustus 2024 terug te keren naar de regio voor een reeks Oostelijke Middellandse Zee-reizen, terwijl Serenade of the Seas kort de regio zal bezoeken in mei wanneer het van Dubai naar Athene vaart, via het Suezkanaal, als onderdeel van zijn “Ultimate World Cruise” reizen.

Ook de cruises van dochterrederij Silversea met de Silver Moon, zijn omgeleid.

MSC Cruises annuleert cruises naar de Rode Zee

De Rode Zee Cruises op MSC Orchestra en MSC Sinfonia zijn geannuleerd. MSC Cruises kondigde op 23 oktober 2023 aan dat het het hele winterseizoen 2023-2024 van Rode Zee cruises aan boord van MSC Orchestra en zusterschip MSC Sinfonia had geannuleerd. De reizen stonden gepland van november tot april 2024. MSC biedt passagiers de mogelijkheid om over te stappen naar een nieuwe cruise of te annuleren voor een volledige terugbetaling. De rederij is de derde cruisemaatschappij die haar schepen volledig uit de regio haalt vanwege het voortdurende conflict.

Celebrity Cruises, Holland America Line en Celestyal

Er zijn drastische wijzigingen in de vaarschema’s voor Celebrity Cruises, Holland America Line en Celestyal. Sommige schepen hebben hun routes halverwege de reis gewijzigd. Celebrity Apex was onderweg naar Haifa voordat het van koers veranderde om aan te meren in Limassol, Cyprus. Passagiers op de cruise die op 16 oktober 2023 vertrokken waren, hadden melding gekregen van wijzigingen in de route waarbij oproepen in Ashdod en Haifa werden vervangen door stops in de Griekse havens van Santorini, Mykonos en Rhodos voordat het schip zoals gepland verder ging naar Port Said, Egypte.

Nieuw Statendam van Holland America Line had ondertussen al in Israël aangelegd toen het conflict uitbrak. Alle passagiers moesten zo snel mogelijk terug aan boord. De Grand Voyage van de Zuiderdam van Holland America Line is nog niet aangepast. Dat cruiseschip moet medio april door de Rode Zee cruisen. HAL houdt de situatie in dat gebied scherp in de gaten.

Celestyal Cruises schrapte in november al 3 cruises naar de Rode Zee

Toekomst van de cruises naar het Midden-Oosten

Voor het komend seizoen 2024 is nog niet duidelijk wat de toekomst brengt. Ook worden soms andere havens geschrapt, zoals bijvoorbeeld in november als de Norwegian Epic niet alleen de havens in Israël niet meer aandoet, maar ook de Griekse havens Rhodos en Patmos.

We zullen dit artikel updaten zodra we nieuwe informatie hebben.

Viking Cruises

Deze cruisemaatschappij laat nog steeds riviercruises vertrekken langs de Nijl in Egypte maar doet niet meer Jeruzalem aan via excursies.

Boek een cruise van Norwegian Cruise Line rechtstreeks bij CruiseOnline, Cruise Travel, Cruisewinkel, CruiseReizen.nl, Zeetours, Sunweb, Stip Reizen, Captain Cruise, Corendon en TUI.

Bekijk aanbiedingen voor cruises met Costa Cruises bij onder meer Zeetours, CruiseOnline, Cruisereizen.nl, Cruise Travel, Corendon, Cruisewinkel, TUI, Sunweb en Stip Reizen.

Boek cruises van Princess Cruises rechtstreeks bij CruiseOnline, Zeetours, Captain Cruise, Cruise Travel, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

Een zeecruise met de Mein Schiff-schepen van TUI Cruises kun je rechtstreeks boeken bij TUI, CruiseReizen.nl en CaptainCruise.

Aanbiedingen voor Disney Cruise Line kun je boeken bij CruiseOnline, Cruisewinkel, Cruise Travel, Zeetours, Captain Cruise en CruiseReizen.nl.

Bekijk aanbiedingen voor cruises van Carnival Cruise Lines bij Zeetours, Captain Cruise, Cruisewinkel, Cruise Travel en CruiseReizen.nl.

Boek een cruise aanbieding met Seabourn bij CruiseOnline, Sunweb, Captain Cruise, Cruise Travel, Zeetours, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

Lees ook: tips voor cruises

Cruises van Celebrity Cruises kun je rechtstreeks boeken bij onder meer CruiseReizen.nl, Captain Cruise, CruiseOnline, Zeetours, Cruise Travel en Sunweb.

Boek een cruise van Regent Seven Seas Cruises rechtstreeks bij CruiseOnline, CruiseReizen.nl, Captain Cruise, Zeetours, Cruisewinkel en Cruise Travel.

Bekijk prijzen en aanbiedingen van Azamara Club Cruises bij onder meer CruiseReizen.nl, Zeetours, Cruise Travel, Cruisewinkel en Captain Cruise.

Cruises met Silversea Cruises zijn te boeken bij onder meer CruiseReizen, Captain Cruise, Zeetours en Cruise Travel.

Cruises van SeaDream zijn te boeken bij onder meer Captain Cruise en CruiseReizen.nl.

Kijk voor het aanbod van Star Clippers cruises bij Cruisereizen, Zeetours, Captain Cruise, Cruise Travel en Cruisewinkel.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram. Tips en suggesties voor een artikel? Stuur een mail naar redactie @ decruisegids.nl (zonder spaties in het mailadres). Reageren kan onder dit artikel.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.