Shadow

“De Holland America Line zit zo ongeveer in ons bloed”

Voor de laatste keer ligt het MS Rotterdam aan de Wilhelminakade in Rotterdam. Een mooie gelegenheid voor fans, én vice-president van de Holland America Line (HAL) Nico Bleichrodt om afscheid te nemen van dit icoon.

Afscheid van de Rotterdam 6 bij de Wilhelminakade in Rotterdam ©  DeCruisegids.nl / Madeleine van de Wouw
Afscheid van de Rotterdam 6 bij de Wilhelminakade in Rotterdam © DeCruisegids.nl / Madeleine van de Wouw

Net als veel andere cruiseliefhebbers maken ook Jan en Leni Bogers foto’s van het schip. “Kijk, daar was onze hut”, wijst Leni naar boven. “Zo mooi, luxe, alles wat je nodig hebt is er.” Het echtpaar maakte zo’n jaar of 8 geleden een cruise met de Rotterdam naar Noorwegen. “We hadden al langer het plan om een cruise te maken”, zegt Jan. “En vanaf ons huis op de Kop van Zuid is het heel simpel om aan boord te stappen: je loopt er zo heen met je koffertje’. Ook het gemak van het niets hoeven uitpakken en meesjouwen trok het echtpaar wel aan. “Dat heb je op zo’n schip. En wij kozen bewust voor de HAL. Het is iets kleinschaliger, maar alle vermaak is aanwezig. We vonden het heerlijk. Kijk, daar boven, daar is het zwembad. Dat was ook al zo fijn.”

Familie werkte bij de HAL

De cruise naar Noorwegen is destijds ontzettend goed bevallen en een tweede cruise komt er zeker nog aan. “Ook weer met de HAL”, lacht Jan. “Dat kan ook niet anders. Niet alleen omdat wij het een heel fijne maatschappij vinden, maar de Holland America Line zit zo ongeveer in ons bloed. Jan Willem van der Noordt is een neef. Hij was kapitein op de Rotterdam V, die nu aan de kade van Katendrecht ligt. Zijn foto hangt daar aan boord. Een andere neef was stuurman en weer een ander familielid werkte op kantoor bij de HAL, hier in Rotterdam.”

Voor Jan en Leni is het nog even wachten op die tweede cruise: “We zijn wat ouder en extra voorzichtig. Maar als het allemaal weer veilig is dan willen we nog graag een cruise maken naar Griekenland of zo. In ieder geval het Middellandse Zeegebied.”

Emotioneel afscheid

HAL-topman Nico Bleichrodt bij het afscheid van de Rotterdam ©MvdW
HAL-topman Nico Bleichrodt bij het afscheid van de Rotterdam ©MvdW

Op de kade treffen we ook Nico Bleichrodt, vice-president van de HAL. “We zijn er ontzettend blij mee dat het met inspanningen en medewerking van iedereen, waaronder ook het hoofdkantoor in Amerika, toch gelukt is om de Rotterdam nog een keer naar Rotterdam te krijgen. Het afscheid van ons vlaggenschip is al emotioneel genoeg. Dat kan nergens anders dan in Rotterdam gebeuren.”

De wereldwijde coronapandemie heeft een behoorlijke impact gehad op de cruisewereld. Er waren berichten over uitbraken aan boord en cruiseschepen die op zee moesten blijven dobberen omdat geen enkele haven ze wilde hebben.

De HAL heeft in ieder geval tot 31 oktober dit jaar voor Europa de cruises geannuleerd. “Onze pauze waarin we niet cruisen is heel lang. Zo kunnen we alle maatregelen nemen die nodig zijn om het cruisen veilig te maken. Dat doen we door protocollen op te stellen naar richtlijnen van de wetenschap en wetenschappers en in samenwerking met bijvoorbeeld de Amerikaanse CDC. Dit is vergelijkbaar met RIVM”, verklaart Bleichrodt.

Mensen willen graag weer cruisen

Dat de echte cruiseliefhebbers staan te trappelen van ongeduld om weer te gaan cruisen is voor de vice-president geen verrassing. “Ik kan het heel goed begrijpen. We horen nu al dat mensen voor volgend jaar drie cruises geboekt hebben. In september/oktober verwachten we een grote toename van het aantal boekingen voor volgend jaar.”

De focus van de HAL zal in 2021 liggen op cruises in Europa. “We verwachten veel meer mensen vanuit de regio. Mensen die niet willen vliegen of te ver willen reizen om in te kunnen schepen. Met de Westerdam gaan we bijvoorbeeld cruisen in de Middellandse Zee. De Nieuw Statendam vaart Noord-Europese routes en ook de Rotterdam zal in Europa gaan varen. Ik voorzie dat we in 2021 met alle protocollen en maatregelen in ieder geval een goed cruiseseizoen tegemoet gaan.

Welkom voor de nieuwe Rotterdam

De Rotterdam VI is onlangs verkocht. Dat zou betekenen dat de HAL geen ‘Rotterdam’ meer in haar vloot zou hebben. Het kostte wat hoofdbrekens in verband met boekingen en vaarroutes, maar gelukkig kan de Ryndam worden hernoemd, zodat de Rotterdam VII volgend jaar in de vaart komt. Na het uitzwaaien van de oude Rotterdam in Rotterdam kunnen we de nieuwe Rotterdam ook in Rotterdam verwelkomen, en wel op 20 en 21 augustus 2021.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.