Shadow

Cruisemaatschappijen: tot wanneer zijn de cruises opgeschort?

Alle cruisemaatschappijen die zijn aangesloten bij koepelorganisatie CLIA, en dat zijn alle grote cruisemaatschappijen, zijn vrijwel helemaal gestopt met cruisen. Door alle inreisverboden die nog steeds gelden, is het voor de cruisemaatschappijen geen doen om een vaarprogramma te volgen. Wel zijn steeds meer cruisemaatschappijen optimistisch over de komende zomer. Laatste update: 10 mei 2021.

Costa Fortuna © Costa Cruises
Costa Fortuna © Costa Cruises

Cruisemaatschappijen kondigen weer een groot aantal annuleringen van cruises voor 2021 aan. De cruisemaatschappijen hanteren nog wel verschillende opschortingstermijnen. Let op: Hoewel dit artikel met zorg is samengesteld, kunnen aan de genoemde data kunnen geen rechten ontleend worden. Annuleringen op de sites van de cruisemaatschappijen zelf zijn leidend.

Cruises in Amerika vanaf medio juli weer mogelijk

De Centers for Disease and Control, het Amerikaanse RIVM, het eerder uitgevaardigde cruiseverbod per 31 oktober opgeheven. Maar cruises mogen alleen uitgevoerd worden als aan strenge voorwaarden wordt voldaan. Begin mei 2021 heeft de CDC in een brief aan de cruisemaatschappijen laten weten dat er vanaf ‘medio juli’ 2021 weer cruiseschepen vanuit Amerikaanse havens mogen vertrekken op voorwaarde dat 98 procent van de bemanning en 95 procent van de passagiers volledig gevaccineerd is.

Geen cruises naar Canada tot 28 februari 2022

Update 5 februari 2021: De Canadese regering heeft in februari 2021 besloten dat er een jaar lang geen cruiseschepen met meer dan 100 personen naar Canada mogen komen. De maatregel geldt tot en met 28 februari 2022. Het besluit heeft een enorme impact op cruises naar New England en Alaska. Op dit moment is nog onduidelijk of cruisemaatschappijen Alaska-cruises gaan annuleren of een andere oplossing verzinnen. Holland America Line heeft in ieder geval alle cruises met een stop in een Canadese haven voor heel 2021 geannuleerd. Op dit moment wordt nog bekeken wat HAL gaat doen met de Alaska-cruises vanuit Seattle die vanaf mei 2021 gepland staan. Die zijn vooralsnog niet geannuleerd. Seabourn heeft ook alle cruises naar Alaska en British Columbia geannuleerd voor 2021.

Heb je tussen nu en twee maanden een cruise gepland? Neem dan contact op met je cruisereisbureau. Voor het omboeken van je cruise kun je terecht bij onder meer CruiseReizen.nl, Captain Cruise en Stip Reizen.

Aida Cruises

Update: 10 mei 2021: Gelet op de vele reisbeperkingen, de hoge coronabesmettingscijfers en de algehele lockdown in Duitsland, heeft de Duitse cruisemaatschappij Aida Cruises besloten om alle cruises tot 18 mei te annuleren, met uitzondering van cruises rond de Canarische Eilanden met de Aidaperla. Die cruises zijn 20 maart begonnen en staan tot en met 26 juni op de planning.Verder start Aida op 23 mei met 7- en 14-daagse cruises vanaf het Griekse eiland Corfu. Het gaat om 7-daagse cruises met de Aidablu naar de Griekse eilanden Kreta en Rhodos. Verder zijn er stops op het vasteland in Katakolon (Olympia) en Piraeus/Athene. Tenslotte maakt de Aidasol vanaf 22 mei cruises vanuit Kiel in Duitsland. Alle andere Aida-cruises met vertrek tussen 18 mei en 10 juni worden geannuleerd.

Cruises met Aida Cruises kun je boeken bij Cruisereizen.nl, TUI, Captain Cruise en Cruisewinkel.

Azamara Cruises

Update 10 mei 2021: Cruises met de Azamara Journey van 16 juli tot en met 29 september zijn geannuleerd. De eerste cruise met de Azamara Journey staat nu voor 13 oktober gepland met vertrek vanuit Athene/Piraeus. Cruises met de Azamara Pursuit van 10 juli tot en met 14 september zijn geannuleerd. Op 28 september vertrekt de Azamara Pursuit voor een cruise vanuit Athene. De Azamara Quest vertrekt 28 augustus voor een cruise langs de Griekse eilanden, eveneens met vertrek vanuit Athene.

Bekijk prijzen en aanbiedingen van Azamara Club Cruises bij onder meer CruiseReizen.nl, Cruisewinkel en Captain Cruise.

Carnival Cruises

Update 4 mei 2021: Carnival Cruises schort alle cruises vanuit Amerika op tot en met 30 juni 2021. Ook enkele andere cruises die later gepland stonden, worden geannuleerd. De Europese cruises met de Carnival Legend van mei tot en met oktober 2021 zijn ook geannuleerd.

Ook zustermaatschappien Holland America Line en Princess Cruises hebben een groot deel van hun cruises in de eerste drie tot vier maanden van 2021 geannuleerd.

De oplevering van het nieuwste cruiseschip, de Mardi Gras, heeft plaatsgevonden op 18 december 2020. De inaugurele cruise is uitgesteld tot begin juni 2021. Bekijk het actuele overzicht bij Carnival.

Celebrity Cruises

Update 12 april 2021:

Alle cruises uit de Verenigde Staten tot en met 30 juni 2021 met Celebrity Cruises worden geannuleerd. Cruises met schepen die een thuishaven buiten de VS hebben gekregen, gaan wél door. Het gaat om:

 • Celebrity Millennium die vanaf 5 juni 2021 cruises vanaf St. Maarten maakt;
 • Celebrity Apex die vanaf 19 juni cruises vanuit Athene naar de Griekse eilanden maakt;
 • Celebrity Silhouette vanaf 3 juli vanuit Southampton, maar alleen met Britse passagiers.

De transatlantische cruises van de Celebrity Edge en de Celebrity Constellation, die tussen mei en oktober 2021 gepland stonden, zijn geannuleerd.

Celestyal Cruises

Update 4 mei 2021: Celestyal Cruises gaat vanaf 29 mei 2021 weer cruises maken door de Egeïsche Zee. Het gaat om cruises van 3, 4 en 7 nachten.

Cruises met Celestyal Cruises kun je boeken bij Captain Cruise.

Costa Cruises

Update: 4 mei 2021: Costa Cruises is op 1 mei begonnen met cruises met de Costa Smeralda. De Costa Smeralda zal 3- en 4-daagse cruises maken en ook 7-daagse cruises langs Italiaanse steden. De Costa Luminosa maakt vanaf 16 mei cruises naar Griekenland. Dat schip krijgt vanaf 26 juni gezelschap van de Costa Deliziosa. Beide schepen gaan cruises van een week maken. De nieuwe Costa Firenze neemt vanaf 4 juli het stokje over van de Costa Smeralda, die vanaf 3 juli cruises van een week door de Westelijke Middellandse Zee naar Spanje, Frankrijk en Italië maakt.

Alle andere cruises, inclusief de wereldcruise met de Costa Deliziosa voor 2021, zijn tot en met eind mei 2021 geannuleerd. Lees ook alles over de veiligheids- en hygiëneprotocollen van Costa Cruises.

Bekijk aanbiedingen voor cruises met Costa Cruises bij onder meer Cruisereizen.nl, Captain Cruise, Cruisewinkel, TUI en Stip Reizen.

Crystal Cruises

Update 4 mei 2021: Crystal Cruises schrapt flink in het aanbod aan riviercruises. Een deel van de zeecruises gaat wel door. Riviercruises met de Crystal Bach, Crystal Debussy, Crystal Mahler en Crystal Ravel zijn tot en met 28 augustus 2021 geannuleerd.
Alle cruises met de Chrystal Symphony die van juli tot en met december 2021 gepland stonden naar Europa, het Midden-Oosten, Azië, Australië en Nieuw-Zeeland zijn geschrapt. In plaats daarvan gaat de Symphony tussen augustus en december cruises maken in het Caraïbisch Gebied. Cruises met de Chrystal Endeavor die tussen mei tot en met eind augustus gepland stonden, gaan niet door. Alle cruises met de Crystal Esprit zijn tot en met 26 september 2021 geannuleerd.

Cunard Cruises pas in tweede helft 2021

Update 16 maart 2021: Cunard Line voert geen cruises met de Queen Mary 2 uit tot en met 13 november 2021. Cruises met de Queen Victoria worden uitgesteld tot en met 27 augustus 2021. De Queen Elizabeth gaat vanaf 12 oktober 2021 weer cruisen. De cruises die vanaf deze data worden uitgevoerd zijn cruises vanuit Southampton rondom het Verenigd Koninkrijk. Alleen Britten mogen mee.

Disney Cruise Line

Update 4 mei 2021: De Europese cruises met de Disney Magic worden uitgesteld tot en met 10 augustus 2021. Daar zijn nog drie vertrekken met de Disney Magic vanuit New York tot en met 9 oktober 2021 aan toegevoegd. Alle cruises langer dan 7 nachten uit Amerikaanse havens zijn ook geannuleerd. Ook cruises met de Disney Dream, Disney Fantasy en Disney Wonder zijn tot en met juni 2021 geschrapt. De Disney Magic gaat deze zomer cruises rondom het Verenigd Koninkrijk maken, maar die zijn alleen toegankelijk voor Britse passagiers. Disney denkt nog na over een oplossing voor de cruises naar Alaska met de Disney Wonder. Door het cruiseverbod van de Canadese overheid kunnen die niet doorgaan zoals gepland.

Fred Olsen cruises geannuleerd tot eind juni

De Britse cruiserederij Fred Olsen heeft alle cruises tot eind juni geannuleerd. Dat heeft volgens de maatschappij te maken met het hoge aantal coronabesmettingen in het Verenigd Koninkrijk. Fred Olsen kocht in 2020 twee schepen van Holland America Line. Fred Olsen maakt vooral cruises naar Noorwegen en de Noorse fjorden.

Hapag-Lloyd cruises

Hapag Lloyd Cruises vaart momenteel met twee schepen langs de Canarische Eilanden en een aantal Scandinavische landen. Deze cruises zijn alleen toegankelijk voor Duitsers, Oostenrijkers en Zwitsers.

Holland America Line

Update 16 maart 2021: Holland America Line annuleert alle retour Alaska-cruises vanuit Seattle tot en met eind juni 2021. Het gaat om zes cruises met de Eurodam en de Oosterdam. Het besluit heeft te maken met de weigering van de Canadese autoriteiten om cruiseschepen met meer dan honderd opvarenden toe te laten. Die maatregel geldt tot en met 28 februari 2022. HAL benadrukt dat Alaska-cruises in juli 2021 en later vanuit Seattle niet geannuleerd zijn. Passagiers van wie de cruise naar Alaska nu geannuleerd wordt, worden automatisch omgeboekt naar een vergelijkbare cruise in 2022.

De rederij annuleert ook alle Europese cruises tot en met 30 juni 2021. Het gaat om cruises met de Nieuw-Statendam, de Volendam en de Westerdam. Passagiers die al geboekt hadden, kunnen hun cruise naar dezelfde periode in 2022 omboeken, tegen het tarief van 2021.

Holland America Line annuleert in 2021 alle cruises met vertrek of aankomst in Canada. Lees er meer over.
Update 7 januari 2021: Holland America Line annuleert alle cruises met vertrek tot en met 30 april 2021 in de Verenigde Staten, Mexico, het Caraïbisch gebied, de Middellandse Zee en Canada/New England. Lees ook dit artikel over annulering van cruises naar Canada.

Cruises van de Volendam en de Westerdam naar de Middellandse Zee zijn uitgesteld tot begin juni. De geplande cruises van de Zaandam naar Canada en New England worden uitgesteld tot en met augustus.

Verder is in juli 2020 bekend geworden dat Holland America Line vier cruiseschepen verkoopt. Daardoor moeten cruises geannuleerd of omgeboekt worden.

Boek een aanbieding voor een cruise met Holland America Line bij Captain Cruise, CruiseReizen.nl, TUI en Cruisewinkel.

Hurtigruten

Hurtigruten was in juni de eerste cruisemaatschappij ter wereld die weer cruises met zeeschepen aanbood. Helaas heeft de Noorse rederij na een corona-uitbraak eind juli op de Roald Amundsen moeten besluiten om haar cruises weer voor onbepaalde tijd op te schorten.

MSC Cruises

Update 15 april 2021: MSC Cruises bevestigde de annulering van haar Caribische afvaarten vanuit havens in de VS tot en met 30 juni. Kijk hier voor het vaarschema dat wordt hervat.

Update 1 maart 2021: MSC Cruises heeft 1 maart 2021 weer een groot aantal cruises geannuleerd. Alle cruises in de Westelijke Middellandse Zee voor april en mei 2021 zijn geannuleerd. Pas in juni worden ze weer hervat. Cruises in de Oostelijke Middellandse Zee worden voor april geannuleerd en beginnen weer in mei. Alle Caraïbische cruises zijn tot en met eind mei geannuleerd. In Noord-Europa worden alle MSC-cruises in april geannuleerd.

Sinds zondag 24 januari worden de wekelijkse cruises vanuit Genua met de MSC Grandiosa hervat. De MSC Magnifica, die op 14 februari 2021 zou vertrekken voor cruises door Griekenland, heeft die cruises opgeschort tot Pasen 2021. Dat valt dit jaar op 4 april. En vanaf 1 mei maakt de MSC Seaside cruises van 7 nachten naar Genua, Valetta op Malta, Civitavecchia, naar Siracusa op Sicilië en Taranto in Puglia. Inscheping is mogelijk in alle Italiaanse havens.

Op 11 januari is bekend geworden dat alle Amerikaanse cruises van MSC Cruises zijn uitgesteld tot en met 31 maart 2021. Het gaat om cruises met de MSC Seaside, de MSC Divina, de MSC Meraviglia en de MSC Armonia. Eerder was al bekend gemaakt dat de World Cruise 2021 met de MSC Magnifica geannuleerd is.

Cruises van MSC boeken? Kijk voor aanbiedingen bij CruiseReizen.nl, Captain Cruise, Cruisewinkel, Stip Reizen en TUI.

Norwegian Cruise Line

Update 16 maart 2021: Tegelijk met de aankondiging van een aantal cruises in Griekenland en het Caraïbisch Gebied in juli en augustus heeft Norwegian Cruise Line ook een aantal andere cruises geannuleerd. Alle cruises in de maanden juli en augustus met de Norwegian Breakaway, Dawn, Escape, Getaway, Sky, Spirit, Star en Sun zijn geannuleerd. Cruises met de Norwegian Epic tot en met 1 september 2021 en cruises met de Norwegian Pearl tot en met 7 november 2021 zijn ook geannuleerd.

Oceania Cruises

Update 16 maart 2021: alle cruises met vertrek van Oceania Cruises zijn geannuleerd tot en met 30 juni 2021. Eerder had Oceania Cruises de cruises opgeschort tot en met 30 april en daarna tot en met 31 mei 2021.

Princess Cruises: geannuleerde cruises en annuleringsbeleid

Update 16 maart 2021: Princess Cruises schort haar cruises naar Alaska vanuit Seattle op tot en met 27 juni 2021. Het gaat om 7-daagse cruises naar de Inside Passage met de Emerald Princess en de Majestic Princess. Net als bij Holland America Line worden passagiers omgeboekt naar een vergelijkbare cruise in 2022, tegen het tarief van 2021.

De cruisemaatschappij annuleert alle cruises tot en met 31 maart en langere cruises van en naar Amerikaanse havens tot en met 1 november 2021.

Alle cruises naar het Caraïbisch Gebied, de Californische kust, Mexico en de Middellandse Zee zijn tot en met 30 juni 2021 geannuleerd. Eerder al waren alle cruises van en naar Japan opgeschort tot eind juni 2021. Alle cruises van en naar  Australië en Nieuw-Zeeland zijn gepauzeerd tot 31 mei. Ook de wereldcruise met de Island Princess vanuit Noord-Amerika in 2021 is geannuleerd. Dat geldt ook voor een cruise met de Pacific Princess vanuit Australië naar Zuid-Amerika.

Cruises vanuit Southampton met de Sky Princess, Regal Princess en Island Princess zijn uitgesteld tot 25 september 2021. Het gaat om cruises die beginnen en eindigen in Southampton en bestemd zijn voor Britse passagiers.

Boek cruises van Princess Cruises bij Captain Cruise, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

Lees hier welke Princess-cruises nog meer geschrapt zijn. Passagiers die al geboekt en betaald hebben, krijgen de keuze uit twee mogelijkheden: A: een 125 procent cruisetegoed. Dit tegoed moet voor 1 mei 2022 aan een cruise besteed worden. Deze optie wordt automatisch uitgevoerd. Als passagier hoef je hier geen actie voor te ondernemen. Optie B: Volledige terugbetaling van de boeking. Dat kan door dit formulier in te vullen.

P&O Cruises

P&O Cruises Australia heeft alle cruises tot en met eind juli 2021 geannuleerd. Cruises naar de Solomon-eilanden en Papoea Nieuw-Guinea zijn tot en met het eind van 2021 geannuleerd vanwege onzekerheid over het openen van de grenzen.

Regent Seven Seas Cruises

Update 28 april 2021: Cruises van de Seven Seas Explorer, Seven Seas Mariner, Seven Seas Navigator en Seven Seas Voyager zijn uitgesteld tot 30 september 2021. De Seven Seas Splendor zal wel vanaf 11 september 2021 cruises maken. De eerste cruise is vanuit Southampton rond de Britse eilanden. Daarna staan cruises naar de Middellandse Zee en een transatlantische cruise naar het Caraïbisch Gebied op het programma.

Royal Caribbean

Update 12 april 2021: De meeste cruises van Royal Caribbean International zijn geannuleerd, met uitzondering van cruises vanuit Singapore met de Quantum of the Seas. Onderstaande cruises met schepen die een thuisbasis buiten de Verenigde Staten hebben, gaan wél door:

 • Adventure of the Seas maakt vanaf 12 juni 7-daagse cruises vanaf de Bahama’s.
 • Vision of the Seas start 26 juni met 7-daagse cruises vanaf Bermuda.
 • Jewel of the Seas maakt vanaf 10 juli vanuit Limassol op Cyprus cruises van 7 nachten langs de Griekse eilanden.
 • Anthem of the Seas maakt vanaf 7 juli korte cruises vanuit Southampton, alleen voor Britse passagiers.

Seabourn Cruises

Update 10 maart 2021: Seabourn heeft wederom een aantal cruises in Europa moeten annuleren tot en met ind juni 2021. Voor 2021 zijn een aantal cruises met de Seabourn Odyssey en de Seabourn Quest geannuleerd. Voor de Seabourn Odyssey zijn dat cruises van 16 januari tot 5 november en voor de Seabourn Quest zijn dat reizen van 22 juli 2021 tot en met 5 november 2022 die langer duren dan 7 dagen en in die cruiseperiode een Amerikaanse haven aandoen. Alle cruises naar Alaska en Britisch Columbia worden geannuleerd voor heel 2021.

 • Seabourn Odyssey: Het hele Europese vaarseizoen wordt opgeschort tot 6 november 2021; Er worden wel 7-daagse cruises naar Van Vancouver naar Juneau in Alaska gemaakt.
 • Seabourn Sojourn: de wereldcruise wordt opgeschort; Daardoor vaart de Sojourn niet tot 2 juli 2021;
 • Seabourn Quest: Cruises naar Canada en New England tussen 22 juli en 6 november worden opgeschort. Het betreft cruises die langer dan 7 dagen duren en een Amerikaanse haven aan doen. De Amerikaanse gezondheidsautoriteiten hebben cruises langer dan 7 dagen voorlopig verboden. De Seabourn Quest gaat pas vanaf 7 november 2021 weer cruisen;
 • Seabourn Encore: Alle cruises worden geannuleerd tot en met 2 juli 2021;
 • Seabourn Ovation: Alle cruises met vertrek tot en met 2 juli 2021 zijn geannuleerd.

Passagiers die al een Seabourn-cruise geboekt hadden, krijgen een refund in de vorm van een toekomstig cruise-tegoed of kunnen hun geld volledig terugkrijgen.

SeaDream Yacht Club

Sinds juni maakt SeaDream weer cruises naar de Noorse fjorden. Een cruise in Barbados in het najaar is stilgelegd vanwege een corona-uitbraak aan boord. Hangende het onderzoek naar die uitbraak zullen de 2 schepen van SeaDream tot het eind van 2020 geen cruises meer maken. Pas in mei 2021 zal SeaDream weer cruises in Europa gaan uitvoeren.

Sea Cloud Cruises

Sea Cloud Cruises, dat zeilcruises aanbiedt, heeft de start van het nieuwe cruiseseizoen uitgesteld tot begin mei. Eerst zouden de cruises al eind maart, begin april hervat worden.

Silversea Cruises

Update 12 april 2021: Silversea Cruises, onderdeel van Royal Caribbean Group, heeft alle cruises geannuleerd tot en met 30 juni 2021 met uitzondering van de Silver Moon, de Silver Origin en de Silver Explorer. De Silver Moon begint 18 juni met 10-daagse cruises vanuit Athene langs de Griekse eilanden, Haifa in Israël en Cyprus. Alleen volledig gevaccineerde passagiers mogen mee op de cruises.

Silversea cruises zijn te boeken bij onder meer CruiseReizen.

Star Clippers

Update 3 november: cruises van de Royal Clipper, Star Clipper en Star Flyer zijn uitgesteld tot en begin april 2021. De Star Clipper zal als eerste op 3 april 2021 weer uitvaren.

TUI Cruises

TUI Cruises maakt weer cruises vanaf de Canarische Eilanden met de MeinSchiff 1. Alle Amerikaanse cruises zijn voor de rest van 2020 geannuleerd. Dat geldt ook voor alle cruises naar zuidelijk Afrika die voor de winter van 2020-2021 gepland stonden.

TUI-Cruises met de Mein Schiff-schepen kun je boeken bij onder meer TUI, CruiseReizen en Captain Cruise.

Windstar Cruises

Windstar Cruises heeft haar cruises opgeschort tot juni, een maand later dan gepland. De Wind Spirit vertrekt nu op 10 juni, de Star Breeze en de Wind Star gaan op 19 juni weer cruisen en de Wind Surf hijst op 19 juni de zeilen. De Star Legend (4 juli) en de Star Pride (14 juli) zijn de laatste schepen van Windstar Cruises die weer gaan cruisen.

Lees hier meer maatregelen van cruisemaatschappijen

Cruisemaatschappijen schorten wereldwijd cruises op

In de eerste helft van maart 2020 kwam de Cruise Line International Association, de wereldwijde brancheorganisatie van cruisebedrijven, met een verklaring waarin stond dat alle cruiserederijen vanaf zaterdag 14 maart hun cruises opschorten. Cruisemaatschappijen als Princess Cruises en Viking hadden al eerder aangekondigd hun cruises op te schorten. Nadat de afgelopen dagen steeds meer bestemmingen over de hele wereld hun havens sloten, was er geen houden meer aan. Cruiseschepen mochten niet meer vertrekken of juist niet aanleggen. Ook konden passagiers hun vertrekhaven of thuisbestemming niet bereiken doordat vluchten geannuleerd werden. De zaak kwam donderdag in een stroomversnelling toen de Amerikaanse president Trump een inreisverbod voor de Verenigde Staten voor een periode van dertig dagen afkondigde.

Mis nooit meer een bericht en schrijf je via onderstaand formulier in voor onze gratis nieuwsbrief of volg ons op Facebook.

Delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.