Shadow

Cruisemaatschappijen: tot wanneer zijn de cruises opgeschort?

Alle cruisemaatschappijen die zijn aangesloten bij koepelorganisatie CLIA, en dat zijn alle grote cruisemaatschappijen, waren vrijwel helemaal gestopt met cruisen. Nu de coronapandemie in veel landen wordt teruggedrongen, kunnen cruisemaatschappijen hun cruises weer opstarten, maar nog steeds worden er cruises geannuleerd. Welke cruises zijn recent opgeschort? Laatste update: 29 juni 2021

Costa Fortuna © Costa Cruises
Costa Fortuna © Costa Cruises

De cruisemaatschappijen hanteren nog wel verschillende opschortingstermijnen voor 2021. Let op: Hoewel dit artikel met zorg is samengesteld, kunnen aan de genoemde data kunnen geen rechten ontleend worden. Annuleringen op de sites van de cruisemaatschappijen zelf zijn leidend.

Cruises in Amerika vanaf begin juli weer mogelijk

De Centers for Disease and Control, het Amerikaanse RIVM, het eerder uitgevaardigde cruiseverbod per 31 oktober opgeheven. Maar cruises mogen alleen uitgevoerd worden als aan strenge voorwaarden wordt voldaan. Begin juli worden de eerste cruises vanuit Amerika gemaakt, op voorwaarde dat 98 procent van de bemanning en 95 procent van de passagiers volledig gevaccineerd is.

Geen cruises naar Canada tot 28 februari 2022

De Canadese regering heeft in februari 2021 besloten dat er een jaar lang geen cruiseschepen met meer dan 100 personen naar Canada mogen komen. De maatregel geldt tot en met 28 februari 2022. Het besluit heeft een enorme impact op cruises naar New England en Alaska. In de tweede helft van mei 2021 werd dankzij een speciale wet cruises naar Alaska vanuit Seattle, zonder tussenstop in Canada, toch mogelijk gemaakt. Seabourn heeft ook alle cruises naar Alaska en British Columbia geannuleerd voor 2021. Lees hier welke cruises naar Alaska in 2021 wel doorgaan.

Heb je tussen nu en twee maanden een cruise gepland? Neem dan contact op met je cruisereisbureau. Voor het omboeken van je cruise kun je terecht bij onder meer CruiseReizen.nl, Captain Cruise en Stip Reizen.

Aida Cruises

Update 9 juni 2021: Aida Cruises heeft besloten dat cruises met AIDAcosma die vertrekken van 23 oktober tot en met 21 december 2021, niet doorgaan. Aida Cruises heeft verder alle cruises tot en met 5 juli geannuleerd, behalve onderstaande cruises:
AIDAperla cruises rond de Canarische Eilanden tot juli
AIDAblu Griekenland cruises vanaf Corfu, tot oktober
Ahoi-criose met de AIDAsol, tot juli
Ahoi-cruise met AIDAprima, van en naar Kiel, juli tot Oktober
Ahoi-cruise met AIDAsolvan en naar Warnemünde in juli.
Deze cruises gaan dus wel door. Bekijk het actuele en volledige overzicht van geannuleerde cruises op de site van Aida.

Cruises met Aida Cruises kun je boeken bij Cruisereizen.nl, TUI, Captain Cruise en Cruisewinkel.

Azamara Cruises

Update 9 junii 2021: Azamara Cruises heeft wereldwijd alle cruises tot en met juli 2021 opgeschort. Azamara Quest vertrekt 28 augustus voor een cruise langs de Griekse eilanden, eveneens met vertrek vanuit Athene. Cruises met de Azamara Journey zijn geannuleerd tot 13 oktober. Vanaf die datum maakt het schip eveneens cruises vanuit Athene. En de eerste cruise met de Azamara Pursuit staat gepland voor 28 september. Het gaat om een cruise naar Griekenland en Italië.

Bekijk prijzen en aanbiedingen van Azamara Club Cruises bij onder meer CruiseReizen.nl, Cruisewinkel en Captain Cruise.

Op onze zoek- en boekpagina kun je cruises zoeken op cruisemaatschappij, vaargebied en cruisethema.

Carnival Cruises

Update 9 juni 2021: Carnival Cruises schort alle cruises vanuit Amerika op tot en met 30 juni 2021. Ook enkele andere cruises die later gepland stonden, worden geannuleerd. De Europese cruises met de Carnival Legend van mei tot en met oktober 2021 zijn ook geannuleerd. Carnival heeft een tool op haar website geplaatst, waarmee je zelf de status van je cruise kunt checken.

De oplevering van het nieuwste cruiseschip, de Mardi Gras, heeft plaatsgevonden op 18 december 2020. De inaugurele cruise is uitgesteld tot juni 2021. Bekijk het actuele overzicht bij Carnival.

Celebrity Cruises

Update 9 juni 2021: Celebrity Cruises heeft sinds 8 april geen nieuwe annuleringen meer aangekondigd. Alle cruises uit de Verenigde Staten tot en met 30 juni 2021 met Celebrity Cruises worden geannuleerd. Cruises met schepen die een thuishaven buiten de VS hebben gekregen, gaan wél door. Het gaat om:

 • Celebrity Millennium maakt sinds 5 juni 2021 cruises vanaf St. Maarten;
 • Celebrity Apex maakt vanaf 19 juni cruises vanuit Athene naar de Griekse eilanden;
 • Celebrity Silhouette maakt vanaf 3 juli cruises vanuit Southampton, maar alleen met Britse passagiers.

De transatlantische cruises van de Celebrity Edge en de Celebrity Constellation, die tussen mei en oktober 2021 gepland stonden, zijn geannuleerd.

Cruises van Celebrity Cruises kun je boeken bij onder meer CruiseReizen.nl en Captain Cruise.

Celestyal Cruises

Update 4 mei 2021: Celestyal Cruises gaat vanaf 29 mei 2021 weer cruises maken door de Egeïsche Zee. Het gaat om cruises van 3, 4 en 7 nachten. Verder konden we geen annuleringen vinden op de site van Celestyal Cruises.

Cruises met Celestyal Cruises kun je boeken bij Captain Cruise.

Costa Cruises

Update: 4 mei 2021: Costa Cruises is op 1 mei begonnen met cruises met de Costa Smeralda. De Costa Smeralda zal 3- en 4-daagse cruises maken en ook 7-daagse cruises langs Italiaanse steden. De Costa Luminosa maakt vanaf 16 mei cruises naar Griekenland. Dat schip krijgt vanaf 26 juni gezelschap van de Costa Deliziosa. Beide schepen gaan cruises van een week maken. De nieuwe Costa Firenze neemt vanaf 4 juli het stokje over van de Costa Smeralda, die vanaf 3 juli cruises van een week door de Westelijke Middellandse Zee naar Spanje, Frankrijk en Italië maakt. Lees ook alles over de veiligheids- en hygiëneprotocollen van Costa Cruises.

Bekijk aanbiedingen voor cruises met Costa Cruises bij onder meer Cruisereizen.nl, Captain Cruise, Cruisewinkel, TUI en Stip Reizen.

Crystal Cruises

Update 9 juni 2021: Crystal Cruises schrapt een aantal riviercruises in augustus en september 2021. Een deel van de zeecruises gaat wel door. Maar cruises met de Crystal Endeavour zijn tot en met eind oktober 2021 geannuleerd.
Alle cruises met de Chrystal Symphony die van juli tot en met december 2021 gepland stonden naar Europa, het Midden-Oosten, Azië, Australië en Nieuw-Zeeland zijn geschrapt. In plaats daarvan gaat de Symphony tussen augustus en december cruises maken in het Caraïbisch Gebied. Alle cruises met de Crystal Esprit zijn tot en met 26 september 2021 geannuleerd. Bekijk hier alle annuleringen van Crystal Cruises.

Kijk voor de beste cruiseaanbiedingen bij onder meer TUICruiseReizen.nl en Stip Reizen.

Cunard Cruises pas in tweede helft 2021

Update 16 juni 2021: Cunard Line schrapt de wereldcruises van 2022 met de Queen Mary 2 en Queen Victoria. Cruises met de Queen Elizabeth zijn opgeschort tot en met 18 juli 2021. De eerste cruises gaan vanuit Southampton rondom het Verenigd Koninkrijk. Cruises met de Queen Mary 2 zijn opgeschort tot en met 13 november 2021. Een dag later begint de Queen Mary aan een Transatlantische cruise. De Queen Victoria gaat pas weer in april 2022 cruisen.

Bekijk aanbiedingen voor cruises van Cunard Line bij CruiseReizen.nl, Cruisewinkel en Captain Cruise.

Disney Cruise Line

Update 9 juni 2021: De Europese cruises met de Disney Magic worden uitgesteld tot en met 10 augustus 2021. Daar zijn nog drie vertrekken met de Disney Magic vanuit New York tot en met 9 oktober 2021 aan toegevoegd. Alle cruises langer dan 7 nachten uit Amerikaanse havens zijn ook geannuleerd. Ook cruises met de Disney Dream zijn uitgesteld tot en met 6 augustus 2021. Cruises met de Disney Fantasy zijn tot en met 28 augustus geannuleerd. Cruises met de Disney Wonder tot en met 19 september gaan niet door. Ook cruises met de Disney Magic uit de VS gaan tot en met 4 november niet door. Bekijk alle geannuleerde cruises op de site van Disney Cruise Line.

Aanbiedingen voor Disney Cruise Line kun je boeken bij Cruisewinkel, Captain Cruise en CruiseReizen.nl.

Annuleringen Fred Olsen cruises

De Britse cruiserederij Fred Olsen heeft alle cruises tot eind juni geannuleerd. Cruises op de Borealis zijn geannuleerd tot en met juni. De Bolette maakt geen cruises tot en met eind juli. Cruises met de Balmoral gaan tot en met eind november 2021 niet door. Cruises met de Braemer zijn zelfs uitgesteld tot het voorjaar van 2022. Fred Olsen maakt vooral cruises naar Noorwegen en de Noorse fjorden.

Hapag-Lloyd cruises

Hapag Lloyd Cruises vaart momenteel met twee schepen langs de Canarische Eilanden en een aantal Scandinavische landen. Deze cruises zijn alleen toegankelijk voor Duitsers, Oostenrijkers en Zwitsers.

Geannuleerde cruises Holland America Line

Update 23 juni 2021: Holland America Line annuleert alle retour Alaska-cruises vanuit Seattle tot en met eind juni 2021. Het gaat om zes cruises met de Eurodam en de Oosterdam. Wel is het mogelijk geworden om tussen 24 juli en 2 oktober op de Nieuw Amsterdam cruises naar Alaska te maken.

De rederij annuleert ook alle Europese cruises op de Volendam tussen 1 en 25 juli. Ook Europese cruises op de Westerdam van 1 juli t/m 31 augustus 2021 worden geannuleerd. Ook Europese cruises met de Nieuw Statendam en de Volendam in augustus 2021 gaan niet door. Alle cruises in Azië, Australië en Nieuw Zeeland zijn tot en met het einde van 2021 geannuleerd. Ook cruises op de Volendam en de Zaandam zijn tot en met het eind van 2021 geannuleerd. Lees hier meer over geannuleerde cruises van Holland America Line en het omboekings- en terugbetalingsbeleid.

Holland America Line annuleert in 2021 alle cruises met vertrek of aankomst in Canada. Lees er meer over. Ook alle HAL-cruises in Azië, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Amerika worden voor de rest van 2021 geannuleerd. De Collectors Voyages, gecombineerde reizen, die bij die cruises horen, worden ook geannuleerd. Tenslotte zijn ook de najaarscruises van de Volendam en de Zaandam voor de rest van 2021 geannuleerd.

Verder is in juli 2020 bekend geworden dat Holland America Line vier cruiseschepen verkoopt. Daardoor moeten cruises geannuleerd of omgeboekt worden.

Boek een aanbieding voor een cruise met Holland America Line bij Captain Cruise, CruiseReizen.nl, TUI en Cruisewinkel.

Hurtigruten

Update 9 juni 2021: Hurtigruten wil eind juli weer met alle zeven schepen varen langs de Noorse kust. vooralsnog laat Noorwegen echter geen buitenlanders toe.

MSC Cruises

Update 9 juni 2021: MSC Cruises bevestigde de annulering van haar Caribische afvaarten vanuit havens in de VS tot en met 30 juni. Kijk hier voor het vaarschema dat wordt hervat.

Update 1 maart 2021: MSC Cruises heeft 1 maart 2021 weer een groot aantal cruises geannuleerd. Alle cruises in de Westelijke Middellandse Zee voor april en mei 2021 zijn geannuleerd. Pas in juni worden ze weer hervat. Cruises in de Oostelijke Middellandse Zee worden voor april geannuleerd en beginnen weer in mei. Alle Caraïbische cruises zijn tot en met eind mei geannuleerd. In Noord-Europa worden alle MSC-cruises in april geannuleerd.

Sinds zondag 24 januari worden de wekelijkse cruises vanuit Genua met de MSC Grandiosa hervat. De MSC Magnifica, die op 14 februari 2021 zou vertrekken voor cruises door Griekenland, heeft die cruises opgeschort tot Pasen 2021. Dat valt dit jaar op 4 april. En vanaf 1 mei maakt de MSC Seaside cruises van 7 nachten naar Genua, Valetta op Malta, Civitavecchia, naar Siracusa op Sicilië en Taranto in Puglia. Inscheping is mogelijk in alle Italiaanse havens.

Verder heeft MSC Cruises op 8 juni onderstaande cruises in Amerika geannuleerd:

 • Cruises aan boord van de MSC Divina van 1 juli 2021 tot en met 15 september 2021 vanuit Port Canaveral;
 • Cruises met de MSC Meraviglia van 1 juli 2021 tot en met 17 september 2021 vanuit PortMiami;
 • Cruises aan boord van de MSC Armonia van 1 juli 2021 tot en met 24 oktober 2021 vanuit PortMiami.

Cruises van MSC boeken? Kijk voor aanbiedingen bij CruiseReizen.nl, Captain Cruise, Cruisewinkel, Stip Reizen en TUI.

Norwegian Cruise Line

Update 29 mei 2021:

Tegelijkertijd met de aankondiging van de herstart van cruises vanuit Amerika zijn de volgende cruises geannuleerd: Alle reizen met Pride of America t/m 20 november 2021, Norwegian Escape t/m 2 november 2021, Norwegian Jewel t/m 9 januari 2022, Norwegian Pearl t/m 7 december 2021, Norwegian Spirit t/m 28 januari 2022, Norwegian Sun t/m 18 januari 2022 en de reisroute van 24 oktober 2021 aan boord van Norwegian Bliss. Ook geannuleerd zijn cruises met de Norwegian Dawn tot en met 21 november 2021, de Norwegian Joy tot en met 13 november, de Norwegian Sky tot en met 21 januari 2022 en de de Norwegian Star tot en met 2 januari 2022.

Update 16 maart 2021: Tegelijk met de aankondiging van een aantal cruises in Griekenland en het Caraïbisch Gebied in juli en augustus heeft Norwegian Cruise Line ook een aantal andere cruises geannuleerd. Alle cruises in de maanden juli en augustus met de Norwegian Breakaway, Dawn, Escape, Getaway, Sky, Spirit, Star en Sun zijn geannuleerd. Cruises met de Norwegian Epic tot en met 1 september 2021 en cruises met de Norwegian Pearl tot en met 7 november 2021 zijn ook geannuleerd.

Boek een cruise van Norwegian Cruise Line bij Cruisewinkel, CruiseReizen.nl, Stip Reizen, Captain Cruise en TUI.

Oceania Cruises

Update 16 maart 2021: alle cruises met vertrek van Oceania Cruises zijn geannuleerd tot en met 30 juni 2021. Eerder had Oceania Cruises de cruises opgeschort tot en met 30 april en daarna tot en met 31 mei 2021.

Princess Cruises: geannuleerde cruises en annuleringsbeleid

Update 17 mei 2021: Princess Cruises schort haar cruises naar Alaska vanuit Seattle op tot en met 27 juni 2021. Het gaat om 7-daagse cruises naar de Inside Passage met de Emerald Princess en de Majestic Princess. Net als bij Holland America Line worden passagiers omgeboekt naar een vergelijkbare cruise in 2022, tegen het tarief van 2021.

De cruisemaatschappij annuleert alle langere cruises van en naar Amerikaanse havens tot en met 1 november 2021.

Alle cruises naar het Caraïbisch Gebied, de Californische kust, Mexico en de Middellandse Zee zijn tot en met 30 juni 2021 geannuleerd. Eerder al waren alle cruises van en naar Japan opgeschort tot eind juni 2021. Ook de wereldcruise met de Island Princess vanuit Noord-Amerika in 2021 is geannuleerd. Dat geldt ook voor een cruise met de Pacific Princess vanuit Australië naar Zuid-Amerika. Cruises met de Ruby Princess naar Californië en Mexico zijn tot en met 21 augustus 2021 geannuleerd. Dat geldt ook voor cruises naar het Caraïbisch gebied met de Caribbean Princess. Ook alle cruises met de Enchanted Princess op de Middellandse Zee zijn voor heel 2021 geannuleerd.

Lees hier welke Princess-cruises nog meer geschrapt zijn.

Cruises vanuit Southampton met de Sky Princess, Regal Princess en Island Princess zijn uitgesteld tot 25 september 2021. Het gaat om cruises die beginnen en eindigen in Southampton en bestemd zijn voor Britse passagiers.

Boek cruises van Princess Cruises bij Captain Cruise, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

P&O Cruises

P&O Cruises Australia heeft alle cruises tot en met eind juli 2021 geannuleerd. Cruises naar de Solomon-eilanden en Papoea Nieuw-Guinea zijn tot en met het eind van 2021 geannuleerd vanwege onzekerheid over het openen van de grenzen.

Regent Seven Seas Cruises

Update 28 april 2021: Cruises van de Seven Seas Explorer, Seven Seas Mariner, Seven Seas Navigator en Seven Seas Voyager zijn uitgesteld tot 30 september 2021. De Seven Seas Splendor zal wel vanaf 11 september 2021 cruises maken. De eerste cruise is vanuit Southampton rond de Britse eilanden. Daarna staan cruises naar de Middellandse Zee en een transatlantische cruise naar het Caraïbisch Gebied op het programma.

Royal Caribbean

Update 12 april 2021: De meeste cruises van Royal Caribbean International zijn geannuleerd, met uitzondering van cruises vanuit Singapore met de Quantum of the Seas. Onderstaande cruises met schepen die een thuisbasis buiten de Verenigde Staten hebben, gaan wél door:

 • Adventure of the Seas maakt vanaf 12 juni 7-daagse cruises vanaf de Bahama’s.
 • Vision of the Seas start 26 juni met 7-daagse cruises vanaf Bermuda.
 • Jewel of the Seas maakt vanaf 10 juli vanuit Limassol op Cyprus cruises van 7 nachten langs de Griekse eilanden.
 • Anthem of the Seas maakt vanaf 7 juli korte cruises vanuit Southampton, alleen voor Britse passagiers.

Cruises van Royal Caribbean International boeken kan bij Cruisereizen.nl en Captain Cruise.

Seabourn Cruises

Update 10 maart 2021: Seabourn heeft wederom een aantal cruises in Europa moeten annuleren tot en met ind juni 2021. Voor 2021 zijn een aantal cruises met de Seabourn Odyssey en de Seabourn Quest geannuleerd. Voor de Seabourn Odyssey zijn dat cruises van 16 januari tot 5 november en voor de Seabourn Quest zijn dat reizen van 22 juli 2021 tot en met 5 november 2022 die langer duren dan 7 dagen en in die cruiseperiode een Amerikaanse haven aandoen. Alle cruises naar Alaska en Britisch Columbia worden geannuleerd voor heel 2021.

 • Seabourn Odyssey: Het hele Europese vaarseizoen wordt opgeschort tot 6 november 2021; Er worden wel 7-daagse cruises naar Van Vancouver naar Juneau in Alaska gemaakt.
 • Seabourn Sojourn: de wereldcruise wordt opgeschort; Daardoor vaart de Sojourn niet tot 2 juli 2021;
 • Seabourn Quest: Cruises naar Canada en New England tussen 22 juli en 6 november worden opgeschort. Het betreft cruises die langer dan 7 dagen duren en een Amerikaanse haven aan doen. De Amerikaanse gezondheidsautoriteiten hebben cruises langer dan 7 dagen voorlopig verboden. De Seabourn Quest gaat pas vanaf 7 november 2021 weer cruisen;
 • Seabourn Encore: Alle cruises worden geannuleerd tot en met 2 juli 2021;
 • Seabourn Ovation: Alle cruises met vertrek tot en met 2 juli 2021 zijn geannuleerd.

Passagiers die al een Seabourn-cruise geboekt hadden, krijgen een refund in de vorm van een toekomstig cruise-tegoed of kunnen hun geld volledig terugkrijgen.

Boek een cruise aanbieding met Seabourn bij Captain Cruise, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

SeaDream Yacht Club

Sinds juni maakt SeaDream weer cruises naar de Noorse fjorden. Een cruise in Barbados in het najaar is stilgelegd vanwege een corona-uitbraak aan boord. Hangende het onderzoek naar die uitbraak zullen de 2 schepen van SeaDream tot het eind van 2020 geen cruises meer maken. Pas in mei 2021 zal SeaDream weer cruises in Europa gaan uitvoeren.

Cruises van SeaDream zijn te boeken bij onder meer Captain Cruise en CruiseReizen.nl.

Sea Cloud Cruises

Sea Cloud Cruises, dat zeilcruises aanbiedt, heeft de start van het nieuwe cruiseseizoen uitgesteld tot begin mei. Eerst zouden de cruises al eind maart, begin april hervat worden.

Cruises van SeaDream zijn te boeken bij onder meer Captain Cruise en CruiseReizen.nl.

Silversea Cruises

Update 12 april 2021: Silversea Cruises, onderdeel van Royal Caribbean Group, heeft alle cruises geannuleerd tot en met 30 juni 2021 met uitzondering van de Silver Moon, de Silver Origin en de Silver Explorer. De Silver Moon begint 18 juni met 10-daagse cruises vanuit Athene langs de Griekse eilanden, Haifa in Israël en Cyprus. Alleen volledig gevaccineerde passagiers mogen mee op de cruises.

Silversea cruises zijn te boeken bij onder meer CruiseReizen.

Star Clippers

Update 3 november: cruises van de Royal Clipper, Star Clipper en Star Flyer zijn uitgesteld tot en begin april 2021. De Star Clipper zal als eerste op 3 april 2021 weer uitvaren.

Kijk voor het aanbod van Star Clippers cruises bij Cruisereizen, Captain Cruise en Cruisewinkel.

TUI Cruises

TUI Cruises maakt weer cruises vanaf de Canarische Eilanden met de MeinSchiff 1. Alle Amerikaanse cruises zijn voor de rest van 2020 geannuleerd. Dat geldt ook voor alle cruises naar zuidelijk Afrika die voor de winter van 2020-2021 gepland stonden.

Een cruise met de Mein Schiff-schepen van TUI Cruises kun je boeken bij TUI, CruiseReizen.nl en CaptainCruise.

Windstar Cruises

Windstar Cruises heeft haar cruises opgeschort tot juni, een maand later dan gepland. De Wind Spirit vertrekt nu op 10 juni, de Star Breeze en de Wind Star gaan op 19 juni weer cruisen en de Wind Surf hijst op 19 juni de zeilen. De Star Legend (4 juli) en de Star Pride (14 juli) zijn de laatste schepen van Windstar Cruises die weer gaan cruisen.

Lees hier meer maatregelen van cruisemaatschappijen

Cruisemaatschappijen schorten wereldwijd cruises op

In de eerste helft van maart 2020 kwam de Cruise Line International Association, de wereldwijde brancheorganisatie van cruisebedrijven, met een verklaring waarin stond dat alle cruiserederijen vanaf zaterdag 14 maart hun cruises opschorten. Cruisemaatschappijen als Princess Cruises en Viking hadden al eerder aangekondigd hun cruises op te schorten. Nadat de afgelopen dagen steeds meer bestemmingen over de hele wereld hun havens sloten, was er geen houden meer aan. Cruiseschepen mochten niet meer vertrekken of juist niet aanleggen. Ook konden passagiers hun vertrekhaven of thuisbestemming niet bereiken doordat vluchten geannuleerd werden. De zaak kwam donderdag in een stroomversnelling toen de Amerikaanse president Trump een inreisverbod voor de Verenigde Staten voor een periode van dertig dagen afkondigde.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.