Shadow

Cruisemaatschappijen: tot wanneer zijn de cruises opgeschort?

Alle cruisemaatschappijen die zijn aangesloten bij koepelorganisatie CLIA, en dat zijn alle grote cruisemaatschappijen, zijn vrijwel helemaal gestopt met cruisen. Door alle inreisverboden die nog steeds gelden, is het voor de cruisemaatschappijen geen doen om een vaarprogramma te volgen. Laatste update: 1 maart 2021.

Costa Fortuna © Costa Cruises
Costa Fortuna © Costa Cruises

2021 is nog maar net begonnen of cruisemaatschappijen kondigen weer een groot aantal annuleringen van cruises voor 2021 aan. De cruisemaatschappijen hanteren nog wel verschillende opschortingstermijnen. Let op: Hoewel dit artikel met zorg is samengesteld, kunnen aan de genoemde data kunnen geen rechten ontleend worden. Annuleringen op de sites van de cruisemaatschappijen zelf zijn leidend.

Cruises vanuit Amerika opgeschort

De Centers for Disease and Control, het Amerikaanse RIVM, het eerder uitgevaardigde cruiseverbod per 31 oktober opgeheven. Maar cruises mogen alleen uitgevoerd worden als aan strenge voorwaarden wordt voldaan. Een concrete startdatum van cruises vanuit Amerika valt dus nog niet te noemen. En de Canadese regering heeft besloten dat er tot en met februari 2021 geen cruiseschepen met meer dan honderd opvarenden door Canadese wateren mogen varen. Cruisemaatschappijen gaan zich nu voorbereiden om aan de eisen van de CDC te kunnen voldoen. Omdat daar nogal wat tijd mee gemoeid is, hebben veel rederijen cruises geannuleerd tot en met april 2021. Ook in Europa zijn veel cruises opgeschort vanwege het hoge aantal coronabesmettingen in veel landen.

Geen cruises naar Canada tot 28 februari 2022

Update 5 februari 2021: De Canadese regering heeft in februari 2021 besloten dat er een jaar lang geen cruiseschepen met meer dan 100 personen naar Canada mogen komen. De maatregel geldt tot en met 28 februari 2022. Het besluit heeft een enorme impact op cruises naar New England en Alaska. Op dit moment is nog onduidelijk of cruisemaatschappijen Alaska-cruises gaan annuleren of een andere oplossing verzinnen. Holland America Line heeft in ieder geval alle cruises met een stop in een Canadese haven voor heel 2021 geannuleerd. Op dit moment wordt nog bekeken wat HAL gaat doen met de Alaska-cruises vanuit Seattle die vanaf mei 2021 gepland staan. Die zijn vooralsnog niet geannuleerd. Seabourn heeft ook alle cruises naar Alaska en British Columbia geannuleerd voor 2021.

Heb je tussen nu en twee maanden een cruise gepland? Neem dan contact op met je cruisereisbureau. Voor het omboeken van je cruise kun je terecht bij onder meer CruiseReizen.nl, Captain Cruise en Stip Reizen.

Aida Cruises

Update: 18 februari 2021: Gelet op de vele reisbeperkingen, de hoge coronabesmettingscijfers en de algehele lockdown in Duitsland, heeft de Duitse cruisemaatschappij Aida Cruises besloten om alle cruises tot 19 maart te annuleren. Ook de geplande wintercruises met de Aidaprima naar Dubai en Palma de Mallorca gaan niet door. De eerste cruise vertrekt weer op 20 maart. Dat is een cruise naar de Canarische Eilanden met de Aidaperla.

Cruises met Aida Cruises kun je boeken bij Cruisereizen.nl, TUI, Captain Cruise en Cruisewinkel.

Azamara Cruises

Update 13 januari 2021: Alle cruises van Azamara zijn tot en met 30 april 2021 geannuleerd. Dat is anderhalve maand langer dan moederbedrijf Royal Caribbean Group in december meldde. De Griekse cruise met de Azamara Pursuit lijkt vooralsnog wel door te gaan.

Bekijk prijzen en aanbiedingen van Azamara Club Cruises bij onder meer CruiseReizen.nl, Cruisewinkel en Captain Cruise.

Carnival Cruises

Update 22 januari 2021: Carnival Cruises schort alle cruises vanuit Amerika op tot en met 30 april 2021. Ook enkele andere cruises die later gepland stonden, worden geannuleerd. De Europese cruises met de Carnival Legend van mei tot en met oktober 2021 zijn ook geannuleerd.

Ook zustermaatschappien Holland America Line en Princess Cruises hebben een groot deel van hun cruises in de eerste drie tot vier maanden van 2021 geannuleerd.

De oplevering van het nieuwste cruiseschip, de Mardi Gras, heeft plaatsgevonden op 18 december 2020. De inaugurele cruise is uitgesteld tot 29 mei. Dat is een maand later dan de eerder geplande datum van 24 april 2021. Bekijk het actuele overzicht bij Carnival.

Celebrity Cruises

Update 13 januari 2021: Celebrity Cruises heeft alle cruises uitgesteld tot en met 30 april 2021. Dat is een maand langer dan eerder gemeld. Ook de transatlantische cruise van de Celebrity Apex is geannuleerd. Ook de transatlantische cruises van de Celebrity Edge en de Celebrity Constellation, die tussen mei en oktober 2021 gepland stonden, zijn geannuleerd.

Celestyal Cruises

Celestyal Cruises heeft alle cruises tot 24 april 2021 opgeschort. Eerder hal Celestyal Cruises besloten om pas op 6 maart 2021 te gaan cruisen.

Cruises met Celestyal Cruises kun je boeken bij Captain Cruise.

Costa Cruises

Update: 18 februari 2021: Costa Cruises heeft een deel van de cruises van het winterprogramma 2020-2021 moeten annuleren of routes moeten wijzigen. Als eerste gaat de Costa Smeralda op 27 maart 2021 weer cruisen. De Costa Smeralda zal 3- en 4-daagse cruises maken en ook 7-daagse cruises langs Italiaanse steden. Dat is twee weken later dan eerst de bedoeling was. Vanaf 1 mei zal de Costa Smeralda cruises van een week door de Westelijke Middellandse Zee maken met cruises naar Savona, Civitavecchia en Palermo, Marseille, Barcelona en Palma de Mallorca.

Vanaf 2 mei komt als tweede cruiseschip de Costa Luminosa weer in actie. De Luminosa gaat vanaf Triëste en Bari cruises van een week naar Kroatië en Griekenland maken.

De cruises in het Caraïbisch Gebied met de Costa Favolosa en de wereldcruise met de Costa Deliziosa voor 2021 zijn geannuleerd. Lees ook alles over de veiligheids- en hygiëneprotocollen van Costa Cruises.

Bekijk aanbiedingen voor cruises met Costa Cruises bij onder meer Cruisereizen.nl, Captain Cruise, Cruisewinkel, TUI en Stip Reizen.

Crystal Cruises

Update 8 december 2020: Crystal Cruises heeft besloten alle zee- en riviercruises in 2020 te schrappen. Het eerste Crystal-schip dat weer gaat cruisen, is de Crystal Esprit, dat vanaf 28 maart cruises gaat maken.

Cunard Cruises pas in 2021

Update 25 augustus: Er worden geen cruises met de Queen Mary 2 uitgevoerd tot en met 18 april 2021. Cruises met de Queen Victoria worden uitgesteld tot en met 15 mei 2021. De Queen Elizabeth gaat vanaf 25 maart 2021 als eerste Cundard-schip cruisen.

Disney Cruise Line

Disney cruises worden opgeschort tot 1 maart 2021.

Fred Olsen cruises geannuleerd tot eind juni

De Britse cruiserederij Fred Olsen heeft alle cruises tot eind juni geannuleerd. Dat heeft volgens de maatschappij te maken met het hoge aantal coronabesmettingen in het Verenigd Koninkrijk. Fred Olsen kocht in 2020 twee schepen van Holland America Line. Fred Olsen maakt vooral cruises naar Noorwegen en de Noorse fjorden.

Hapag-Lloyd cruises

Hapag Lloyd Cruises vaart momenteel met twee schepen langs de Canarische Eilanden en een aantal Scandinavische landen. Deze cruises zijn alleen toegankelijk voor Duitsers, Oostenrijkers en Zwitsers.

Holland America Line

Update 24 februari 2021: Holland America Line annuleert in 2021 alle cruises met vertrek of aankomst in Canada. Lees er meer over.
Update 7 januari 2021: Holland America Line annuleert alle cruises met vertrek tot en met 30 april 2021 in de Verenigde Staten, Mexico, het Caraïbisch gebied, de Middellandse Zee en Canada/New England. De Alaska-cruises worden uitgesteld tot minimaal medio mei. Lees ook dit artikel over annulering van cruises naar Canada.

Cruises van de Volendam en de Westerdam naar de Middellandse Zee zijn uitgesteld tot begin juni. De geplande cruises van de Zaandam naar Canada en New England worden uitgesteld tot en met augustus.

Verder is in juli 2020 bekend geworden dat Holland America Line vier cruiseschepen verkoopt. Daardoor moeten cruises geannuleerd of omgeboekt worden.

Boek een aanbieding voor een cruise met Holland America Line bij Captain Cruise, CruiseReizen.nl, TUI en Cruisewinkel.

Hurtigruten

Hurtigruten was in juni de eerste cruisemaatschappij ter wereld die weer cruises met zeeschepen aanbood. Helaas heeft de Noorse rederij na een corona-uitbraak eind juli op de Roald Amundsen moeten besluiten om haar cruises weer voor onbepaalde tijd op te schorten.

MSC Cruises

Update 1 maart 2021: MSC Cruises heeft 1 maart 2021 weer een groot aantal cruises geannuleerd. Alle cruises in de Westelijke Middellandse Zee voor april en mei 2021 zijn geannuleerd. Pas in juni worden ze weer hervat. Cruises in de Oostelijke Middellandse Zee worden voor april geannuleerd en beginnen weer in mei. Alle Caraïbische cruises zijn tot en met eind mei geannuleerd. In Noord-Europa worden alle MSC-cruises in april geannuleerd.

Sinds zondag 24 januari worden de wekelijkse cruises vanuit Genua met de MSC Grandiosa hervat. De MSC Magnifica, die op 14 februari 2021 zou vertrekken voor cruises door Griekenland, heeft die cruises opgeschort tot Pasen 2021. Dat valt dit jaar op 4 april. En vanaf 1 mei maakt de MSC Seaside cruises van 7 nachten naar Genua, Valetta op Malta, Civitavecchia, naar Siracusa op Sicilië en Taranto in Puglia. Inscheping is mogelijk in alle Italiaanse havens.

Op 11 januari is bekend geworden dat alle Amerikaanse cruises van MSC Cruises zijn uitgesteld tot en met 31 maart 2021. Het gaat om cruises met de MSC Seaside, de MSC Divina, de MSC Meraviglia en de MSC Armonia. Eerder was al bekend gemaakt dat de World Cruise 2021 met de MSC Magnifica geannuleerd is.

Cruises van MSC boeken? Kijk voor aanbiedingen bij CruiseReizen.nl, Captain Cruise, Cruisewinkel, Stip Reizen en TUI.

Norwegian Cruise Line

Update 16 februari 2021: alle cruises van Norwegian Cruise Line zijn tot en met 31 mei 2021 geannuleerd. Dat geldt ook voor de zustermerken Regent Seven Seas Cruises en Oceania Cruises. Eerder waren de cruises opgeschort tot en met 30 april 2021.

Boek een cruise van Norwegian Cruise Line bij Cruisewinkel, CruiseReizen.nl, Stip Reizen, Captain Cruise en TUI.

Oceania Cruises

Update 16 februari 2021: alle cruises met vertrek van Oceania Cruises zijn geannuleerd tot en met 31 mei 2021. Eerder had Oceania Cruises de cruises opgeschort tot en met 30 april.

Princess Cruises: geannuleerde cruises en annuleringsbeleid

Update 23 november De cruisemaatschappij annuleert alle cruises tot en met 31 maart en langere cruises van en naar Amerikaanse havens tot en met 1 november 2021. De pauzes van de cruises zijn verlengd om te kunnen voldoen aan de richtlijnen van CDC en rekening te houden met de tijdelijke zevendaagse limiet op afvaarten in de VS.
Alle cruises van en naar Japan zijn gepauzeerd tot eind juni 2021.
Alle cruises van en naar  Australië en Nieuw-Zeeland zijn gepauzeerd tot 31 mei.

Update 3 november 2020: Alle Princess-cruises in Australië en Nieuw-Zeeland zijn tot en met 31 mei 2021 uitgesteld. Ook de wereldcruise met de Island Princess vanuit Noord-Amerika in 2021 is geannuleerd. Dat geldt ook voor een cruise met de Pacific Princess vanuit Australië naar Zuid-Amerika.

Boek cruises van Princess Cruises bij Captain Cruise, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

Lees hier welke Princess-cruises nog meer geschrapt zijn. Passagiers die al geboekt en betaald hebben, krijgen de keuze uit twee mogelijkheden: A: een 125 procent cruisetegoed. Dit tegoed moet voor 1 mei 2022 aan een cruise besteed worden. Deze optie wordt automatisch uitgevoerd. Als passagier hoef je hier geen actie voor te ondernemen. Optie B: Volledige terugbetaling van de boeking. Dat kan door dit formulier in te vullen.

P&O Cruises

Update 24 november 2020: P&O Cruises verlengt de cruisepauzes in Europa op tot en met april 2021.

P&O Cruises, een dochter van Carnival Corporation, schort alle cruises tot begin 2021 op. De Caribische cruises zijn tot eind januari 2021 geannuleerd. Cruises van en naar Southampton zijn uitgesteld tot en met eind februari 2021.

Regent Seven Seas Cruises

Update 16 februari 2021: Alle cruises van Regent Seven Seas Cruises zijn tot en met 31 mei 2021 geannuleerd. Dat is een maand later dan eerder werd gecommuniceerd.

Royal Caribbean

Update 16 februari 2021: De meeste cruises zijn wereldwijd geannuleerd tot en met 30 april 2021, met uitzondering van cruises vanuit Singapore met de Quantum of the Seas.

Seabourn Cruises

Update 25 februari 2021: Voor 2021 zijn een aantal cruises met de Seabourn Odyssey en de Seabourn Quest geannuleerd. Voor de Seabourn Odyssey zijn dat cruises van 16 januari tot 5 november en voor de Seabourn Quest zijn dat reizen van 22 juli 2021 tot en met 5 november 2022 die langer duren dan 7 dagen en in die cruiseperiode een Amerikaanse haven aandoen. Alle cruises naar Alaska en Britisch Columbia worden geannuleerd voor heel 2021.

  • Seabourn Odyssey: Het hele Europese vaarseizoen wordt opgeschort tot 6 november 2021; Er worden wel 7-daagse cruises naar Van Vancouver naar Juneau in Alaska gemaakt.
  • Seabourn Sojourn: de wereldcruise wordt opgeschort; Daardoor vaart de Sojourn niet tot 24 mei 2021;
  • Seabourn Quest: Cruises naar Canada en New England tussen 22 juli en 6 november worden opgeschort. Het betreft cruises die langer dan 7 dagen duren en een Amerikaanse haven aan doen. De Amerikaanse gezondheidsautoriteiten hebben cruises langer dan 7 dagen voorlopig verboden;
  • Seabourn Encore: Alle cruises worden geannuleerd tot en met 28 mei 2021;
  • Seabourn Ovation: Alle cruises met vertrek tot en met 30 april 2021 zijn geannuleerd.

Passagiers die al een Seabourn-cruise geboekt hadden, krijgen een refund in de vorm van een toekomstig cruise-tegoed of kunnen hun geld volledig terugkrijgen.

SeaDream Yacht Club

Sinds juni maakt SeaDream weer cruises naar de Noorse fjorden. Een cruise in Barbados in het najaar is stilgelegd vanwege een corona-uitbraak aan boord. Hangende het onderzoek naar die uitbraak zullen de 2 schepen van SeaDream tot het eind van 2020 geen cruises meer maken. Pas in mei 2021 zal SeaDream weer cruises in Europa gaan uitvoeren.

Sea Cloud Cruises

Sea Cloud Cruises, dat zeilcruises aanbiedt, heeft de start van het nieuwe cruiseseizoen uitgesteld tot begin mei. Eerst zouden de cruises al eind maart, begin april hervat worden.

Silversea Cruises

Update 13 januari 2021: Silversea Cruises, onderdeel van Royal Caribbean Group, heeft alle cruises uitgesteld tot 1 april 2021.

Silversea cruises zijn te boeken bij onder meer CruiseReizen.

Star Clippers

Update 3 november: cruises van de Royal Clipper, Star Clipper en Star Flyer zijn uitgesteld tot en begin april 2021. De Star Clipper zal als eerste op 3 april 2021 weer uitvaren.

TUI Cruises

TUI Cruises maakt weer cruises vanaf de Canarische Eilanden met de MeinSchiff 1. Alle Amerikaanse cruises zijn voor de rest van 2020 geannuleerd. Dat geldt ook voor alle cruises naar zuidelijk Afrika die voor de winter van 2020-2021 gepland stonden.

TUI-Cruises met de Mein Schiff-schepen kun je boeken bij onder meer TUI, CruiseReizen en Captain Cruise.

Windstar Cruises

Windstar Cruises heeft haar cruises opgeschort tot juni, een maand later dan gepland. De Wind Spirit vertrekt nu op 10 juni, de Star Breeze en de Wind Star gaan op 19 juni weer cruisen en de Wind Surf hijst op 19 juni de zeilen. De Star Legend (4 juli) en de Star Pride (14 juli) zijn de laatste schepen van Windstar Cruises die weer gaan cruisen.

Lees hier meer maatregelen van cruisemaatschappijen

Cruisemaatschappijen schorten wereldwijd cruises op

In de eerste helft van maart 2020 kwam de Cruise Line International Association, de wereldwijde brancheorganisatie van cruisebedrijven, met een verklaring waarin stond dat alle cruiserederijen vanaf zaterdag 14 maart hun cruises opschorten. Cruisemaatschappijen als Princess Cruises en Viking hadden al eerder aangekondigd hun cruises op te schorten. Nadat de afgelopen dagen steeds meer bestemmingen over de hele wereld hun havens sloten, was er geen houden meer aan. Cruiseschepen mochten niet meer vertrekken of juist niet aanleggen. Ook konden passagiers hun vertrekhaven of thuisbestemming niet bereiken doordat vluchten geannuleerd werden. De zaak kwam donderdag in een stroomversnelling toen de Amerikaanse president Trump een inreisverbod voor de Verenigde Staten voor een periode van dertig dagen afkondigde.

Mis nooit meer een bericht en schrijf je via onderstaand formulier in voor onze gratis nieuwsbrief.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.