Shadow

Cruisemaatschappijen: tot wanneer zijn de cruises opgeschort?

Alle cruisemaatschappijen die zijn aangesloten bij koepelorganisatie CLIA, en dat zijn alle grote cruisemaatschappijen, zijn vrijwel helemaal gestopt met cruisen. Door alle inreisverboden die nog steeds gelden, is het voor de cruisemaatschappijen geen doen om een vaarprogramma te volgen. Riviercruises gaan vaak nog wel door, maar ook niet altijd. Ook wereldcruises die al onderweg zijn, varen door. Laatste update: 27 november 2020.

Costa Fortuna © Costa Cruises
Costa Fortuna © Costa Cruises

Cruisemaatschappijen schorten wereldwijd hun cruises op. Diverse rederijen hebben een eerdere opschortingsdatum al weer verlengd. De cruisemaatschappijen hanteren nog wel verschillende opschortingstermijnen.

Cruises vanuit Amerika opgeschort

De Centers for Disease and Control, het Amerikaanse RIVM, het eerder uitgevaardigde cruiseverbod per 31 oktober opgeheven. Maar cruises mogen alleen uitgevoerd worden als aan strenge voorwaarden wordt voldaan. Een concrete startdatum van cruises vanuit Amerika valt dus nog niet te noemen. En de Canadese regering heeft besloten dat er tot en met februari 2021 geen cruiseschepen met meer dan honderd opvarenden door Canadese wateren mogen varen. Cruisemaatschappijen gaan zich nu voorbereiden om aan de eisen van de CDC te kunnen voldoen. Omdat daar nogal wat tijd mee gemoeid is, hebben veel rederijen cruises geannuleerd tot maart 2021. Ook in Europa zijn veel cruises opgeschort vanwege het hoge aantal coronabesmettingen in veel landen.

Heb je tussen nu en twee maanden een cruise gepland? Neem dan contact op met je cruisereisbureau. Voor het omboeken van je cruise kun je terecht bij onder meer CruiseReizen.nl, Zeetours, Dreamlines, Captain Cruise, Stip Reizen en Cruisetravel.

Aida Cruises

Update: 27 november 2020: Veel landen hebben tot 2021 een verbod ingesteld op het aandoen van winterbestemmingen door cruiseschepen. Voor Aida geldt daarom de annulering van veel cruises tot begin 2021. Welke dat zijn kun je hier lezen.

Verder heeft Aida Cruises besloten om de geplande cruises in de Westelijke Middellandse Zee en de Perzische Golf zijn tot en met eind januari geschrapt. Wel gaat Aida vanaf 5 december cruises maken vanaf de Canarische Eilanden. Voor die bestemming geldt ook in Nederland een ‘geel’ reisadvies. Die cruises worden gemaakt met de Aidaperl en vanaf 20 december ook met de Aidamar.

Azamara Cruises

Update 9 oktober 2020: Alle cruises van Azamara zijn tot en met 19 maart 2021 geannuleerd. De Azamara Quest gaat 20 maart weer een 12-daagse cruises rond Spanje maken. Azamara Journey maakt vanaf 9 april cruises van Lissabon naar Barcelona. En Azamara Pursuit zal vanaf 9 mei Griekse cruises maken.

Carnival Cruises

Update 18 november 2020: de cruisemaatschappij heeft alle cruises weer verder uitgesteld.
Update 28 juli 2020: Alle Noord-Amerikaanse cruises zijn uitgesteld tot en met 31 oktober 2020. Alle cruises vanaf New York en San Francisco varen niet meer tot eind van 2020.

Alle Alaska-cruises worden geannuleerd. Ook een aantal cruises in december 2020, en januari tot en met mei 2021 zijn geannuleerd. Bekijk het actuele overzicht bij Carnival.

Celebrity Cruises

Update 3 november 2020: Celebrity Cruises heeft alle Amerikaanse cruises uitgesteld tot en met 31 december. De Australië- en Azië-cruises van Celebrity Cruises waren al eerder geannuleerd.

Celestyal Cruises

Celestyal Cruises heeft alle cruises tot 6 maart 2021 opgeschort.

Boek een Celestyal cruise bij Dreamlines en Captain Cruise.

Costa Cruises

Update: 10 november 2020: Costa Cruises heeft een deel van de cruises van het winterprogramma 2020-2021 moeten annuleren of routes moeten wijzigen. Lees hier wat er veranderd is.

De cruises in het Caraïbisch Gebied met de Costa Favolosa en de wereldcruise met de Costa Deliziosa voor 2021 zijn geannuleerd. De Costa Favolosa gaat vanaf 2 april 2021 minicruises in de Middellandse Zee maken. Lees ook alles over de veiligheids- en hygiëneprotocollen van Costa Cruises

Crystal Cruises

Update 4 augustus: Crystal Cruises heeft besloten alle zee- en riviercruises in 2020 te schrappen.

Cunard Cruises pas in 2021

Update 25 augustus: Er worden geen cruises met de Queen Mary 2 uitgevoerd tot en met 18 april 2021. Eerder wilde Cunard vanaf november weer cruises uitvoeren. Cruises met de Queen Victoria worden uitgesteld tot en met 15 mei 2021. De Queen Elizabet gaat vanaf 25 maart 2021 als eerste Cundard-schip cruisen.

Disney Cruise Line

Update 24 november 2020: Alle Disney cruises zijn gecancelled tot en met 31 januari. De cruises met Disney Fantasy zijn afgelast tot en met 5 februari. Niet alleen wordt er hard gewerkt om de veiligheid aan boord voor passagiers te verhogen, maar ook om zo te kunnen voldoen aan de richtlijnen van het US Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Update 12 augustus: alle Disney-cruises zijn geschrapt tot en met ‘tenminste’ 31 oktober. Ook een aantal cruises met de Disney Wonder, de Disney Magic en de Disney Dream die voor begin november gepland stonden, gaan niet door.

Hapag-Lloyd cruises

De eerste cruise van Hapag Lloyd vertrekt 1 augustus met alleen passagiers uit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Hapag Lloyd-cruises vanuit Amerikaanse cruisehavens beginnen pas na 31 oktober.

Holland America Line

Update 20 november: Holland America Line verlengt de cruisesstop tot 31 maart 2021 en voor sommige cruises nog langer.
Update 3 november: Holland America Line heeft besloten om de stop op de cruises buiten Europa te verlengen tot 31 december 2020. Alle afvaarten zijn tot die datum geannuleerd. Binnen Europa gaan de cruises vanaf 1 november 2020 weer van start.

Verder is in juli bekend geworden dat Holland America Line vier cruiseschepen verkoopt. Daardoor moeten cruises geannuleerd of omgeboekt worden. Hieronder het overzicht wanneer cruiseschepen van Holland America Line geleidelijk weer gaan cruisen:

Cruises van Holland America Line boeken kan bij onder meer CruiseReizen.nl, Cruisetravel, Captain Cruise, Cruisewinkel, Zeetours, Dreamlines en Stip Reizen.

Hurtigruten

Hurtigruten was in juni de eerste cruisemaatschappij ter wereld die weer cruises met zeeschepen aanbood. Helaas heeft de Noorse rederij na een corona-uitbraak eind juli op de Roald Amundsen moeten besluiten om haar cruises weer voor onbepaalde tijd op te schorten.

MSC Cruises

Update 5 november: Er is een tijdelijke stop op de afvaarten van MSC Magnifica. De stop duurt tot 18 december 2020.

Update 3 november 2020: MSC Cruises heeft net als tal van andere cruisemaatschappijen haar Amerikaanse cruises tot het eind van het jaar opgeschort. Het betreft Amerika-cruises met de MSC Meraviglia en de MSC Armonia.

Sinds 16 augustus maakt MSC cruises in de Westelijke Middellandse Zee (West-Italië en Malta) met de MSC Grandiosa. Sinds 29 augustus maakte de cruisemaatschappij ook cruises naar de Oostelijke Middelandse Zee (Oost-Italië en Griekenland) met MSC Magnifica. Maar de cruises met de Magnifica zijn weer gestopt tot 18 december 2020. Ook de World Cruise 2021 met de MSC Magnifica gaat niet door.

MSC Cruises zijn onder meer te boeken bij Dreamlines, CruiseReizen.nl, Cruisewinkel, Captain Cruise, Cruisetravel, Zeetours en Stip Reizen. Lees meer artikelen over MSC Cruises.

Norwegian Cruise Line

Update 3 november 2020: Alle cruises van Norwegian Cruise Line en haar zustermerken Regent Seven Seas en Oceania Cruises zijn opgeschort tot en met 31 december.

Cruises met Norwegian Cruise Line in 2021 tot en met 2023 kun je boeken bij onder meer Zeetours, CruiseReizen.nl, Cruisetravel, Captain Cruise, TUI, Stip Reizen en Cruisewinkel.

Oceania Cruises

Oceania Cruises heeft alle cruises tot en met 31 december 2020 geannuleerd.

Princess Cruises: geannuleerde cruises en annuleringsbeleid

Update 23 november De cruisemaatschappij annuleert alle cruises tot en met 31 maart en langere cruises van en naar Amerikaanse havens tot en met 1 november 2021. De pauzes van de cruises zijn verlengd om te kunnen voldoen aan de richtlijnen van CDC en rekening te houden met de tijdelijke zevendaagse limiet op afvaarten in de VS.
Alle cruises van en naar Japan zijn gepauzeerd tot eind juni 2021.
Alle cruises van en naar  Australië en Nieuw-Zeeland zijn gepauzeerd tot 31 mei.

Update 3 november 2020: Alle Princess-cruises in Australië en Nieuw-Zeeland zijn tot en met 31 mei 2021 uitgesteld. Ook de wereldcruise met de Island Princess vanuit Noord-Amerika in 2021 is geannuleerd. Dat geldt ook voor een cruise met de Pacific Princess vanuit Australië naar Zuid-Amerika.

Lees hier welke Princess-cruises nog meer geschrapt zijn. Passagiers die al geboekt en betaald hebben, krijgen de keuze uit twee mogelijkheden: A: een 125 procent cruisetegoed. Dit tegoed moet voor 1 mei 2022 aan een cruise besteed worden. Deze optie wordt automatisch uitgevoerd. Als passagier hoef je hier geen actie voor te ondernemen. Optie B: Volledige terugbetaling van de boeking. Dat kan door dit formulier in te vullen.

P&O Cruises

Update 24 november 2020: P&O Cruises verlengt de cruisepauzes in Europa op tot en met april 2021.

P&O Cruises, een dochter van Carnival Corporation, schort alle cruises tot begin 2021 op. De Caribische cruises zijn tot eind januari 2021 geannuleerd. Cruises van en naar Southampton zijn uitgesteld tot en met eind februari 2021.

Regent Seven Seas Cruises

Update 3 november 2020: Alle cruises van Regent Seven Seas Cruises zijn opgeschort tot en met 31 december 2020.

Royal Caribbean

Update 3 november: Alle cruises zijn wereldwijd geannuleerd tot en met 31 december, met uitzondering van cruises vanuit Singapore. De cruise van de Jewel of the Seas van 14 februari 2021 is ook geannuleerd.

Seabourn Cruises

Update 23 november 2020: Voor 2021 zijn een aantal cruises met de Seabourn Odyssey en de Seabourn Quest geannuleerd. Voor de Seabourn Odyssey zijn dat cruises van 16 januari tot 5 november en voor de Seabourn Quest zijn dat reizen van 22 juli 2021 tot en met 5 november 2022 die langer duren dan 7 dagen en in die cruiseperiode een Amerikaanse haven aandoen.
Zevendaagse afvaarten van Alaska/British Columbia en Pacific Coast zijn niet geannuleerd.

Update 9 oktober 2020: Seabourn heeft opnieuw haar cruises opgeschort. . Aanvankelijk waren alle cruises tot en met november 2020 opgeschort, maar die datum wordt nu verlengd.

 • Seabourn Odyssey: Het hele Europese vaarseizoen wordt opgeschort tot 15 januari 2021;
 • Seabourn Sojourn: de wereldcruise wordt opgeschort; Daardoor vaart de Sojourn niet tot 24 mei 2021; (ongewijzigd)
 • Seabourn Quest: Cruises naar Canada en New England worden opgeschort tot 6 november;
 • Seabourn Encore: Alle cruises worden geannuleerd tot en met 28 mei 2021;
 • Seabourn Ovation: Alle cruises tot en met 18 april 2021 worden geannuleerd.

Passagiers die al een Seabourn-cruise geboekt hadden, krijgen een refund in de vorm van een toekomstig cruise-tegoed of kunnen hun geld volledig terugkrijgen.

SeaDream Yacht Club

Sinds juni maakt SeaDream weer cruises langs de Noorse fjorden. Eind september en begin oktober staan cruises door de Middellandse Zee gepland.

Silversea Cruises

Silversea Cruises wil haar cruises gefaseerd hervatten. Hieronder een lijst met geplande vertrekdata van Silversea-schepen:

 • Silver Cloud vertrek 16 november 2020
 • Silver Wind vertrek 14 juni 2021
 • Silver Shadow vertrek 10 november 2020
 • Silver Spirit vertrek 5 november 2020
 • Silver Muse afvaart 31 oktober 2020
 • Silver Whisper vertrek 10 november 2020
 • Silver Explorer vertrek 17 november 2020
 • Silver Moon afvaart 8 november 2020
 • Silver Dawn vertrek 9 november 2021
 • Silver Origin vertrek 7 november 2020.

Silversea cruises zijn te boeken bij onder meer Zeetours, Dreamlines, CruiseReizen en Cruisetravel.

Star Clippers

Update 3 november: cruises van de Royal Clipper, Star Clipper en Star Flyer zijn uitgesteld tot en met 2 januari 2021.

TUI Cruises

TUI Cruises annuleert alle cruises tot en met 31 augustus 2020, met uitzondering van een aantal zogeheten ‘blauwe cruises’. Dat zijn cruises die sinds 7 augustus richting de Noorse fjorden varen. Passagiers kunnen niet aan land. Ook de cruise met de Mein Schiff 5 vanaf 27 september gaat vooralsnog door. Alle Amerikaanse cruises zijn voor de rest van 2020 geannuleerd. Dat geldt ook voor alle cruises naar zuidelijk Afrika die voor de winter van 2020-2021 gepland stonden.

TUI-Cruises met de Mein Schiff-schepen kun je boeken bij onder meer TUI, Dreamlines, Zeetours, CruiseReizen, Captain Cruise en CruiseTravel.

Maatregelen aangescherpt

Fred Olsen houdt haar zeeschepen tot 9 september aan wal. Eerder had de rederij cruises opgeschort tot 27 augustus.

Lees hier meer maatregelen van cruisemaatschappijen

Cruisemaatschappijen schorten wereldwijd cruises op

In de eerste helft van maart kwam de Cruise Line International Association, de wereldwijde brancheorganisatie van cruisebedrijven, met een verklaring waarin stond dat alle cruiserederijen vanaf zaterdag 14 maart hun cruises opschorten. Cruisemaatschappijen als Princess Cruises en Viking hadden al eerder aangekondigd hun cruises op te schorten. Nadat de afgelopen dagen steeds meer bestemmingen over de hele wereld hun havens sloten, was er geen houden meer aan. Cruiseschepen mochten niet meer vertrekken of juist niet aanleggen. Ook konden passagiers hun vertrekhaven of thuisbestemming niet bereiken doordat vluchten geannuleerd werden. De zaak kwam donderdag in een stroomversnelling toen de Amerikaanse president Trump een inreisverbod voor de Verenigde Staten voor een periode van dertig dagen afkondigde.

Canada weert cruiseschepen tot 500 opvarenden

De Canadese regering heeft vrijdag 13 maart laten weten dat cruiseschepen met meer dan 500 opvarenden, dus passagiers én bemanningsleden, voorlopig niet meer welkom zijn. Dat kan gevolgen hebben voor cruises naar Alaska. De maatregel geldt tot juli. Spanje had alle cruiseschepen tot 26 maart geweerd.

Op de hoogte blijven van al het cruisenieuws? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.