Shadow

Niet Ryndam maar Rotterdam wordt naam van nieuw schip Holland America Line

Het nieuwste schip van de Holland America Line gaat niet Ryndam heten, zoals in 2019 werd aangekondigd, maar krijgt de naam Rotterdam. Daarmee heeft Holland America Line na de verkoop van de huidige Rotterdam in augustus 2020 toch weer een cruiseschip met de naam Rotterdam in de vloot.

Ryndam wordt Rotterdam

Artist impression van de Ryndam, het nieuwe, in aanbouw zijnde schip van Holland America Line. © HAL/Aviareps
Artist impression van de Ryndam, het nieuwe, in aanbouw zijnde schip van Holland America Line dat nu Rotterdam gaat heten. © HAL

Holland America Line maakte in juli 2020 bekend dat vier cruiseschepen verkocht werden: de Amsterdam, de Rotterdam, de Maasdam en de Veendam. Dat leidde tot veel ophef onder vaste HAL-passagiers die erg aan deze schepen gehecht zijn. Voor Rotterdamse cruiseliefhebbers waren de druiven extra zuur, omdat de Holland Amercia Line dan geen schip meer zou hebben met de naam Rotterdam, terwijl die stad de bakermat van de rederij is. Ook de HAL-directie realiseerde zich dat de cruiserederij dan geen schip meer zou hebben met de naam Rotterdam.

Een cruise met de Rotterdam kun je boeken bij CruiseReizen.nl, Cruisewinkel, Captain Cruise, TUI en Stip Reizen.

Het allereerste schip schip van Holland America Line heette ook Rotterdam. Het voer in oktober 1872 voor de eerste keer van Nederland naar New York. In april 1873 werd de Holland America Line opgericht. De nieuwe Rotterdam is het zevende HAL-schip met die naam en wordt, na de verkoop van de vier schepen, het elfde HAL-schip. Het wordt tevens het vlaggenschip van de Holland America Line.

Derde schip Pinnacle-klasse

Bij de naamgeving van nieuwe cruiseschepen grijpt de Holland America Line vaak terug op namen uit het 147 jarige verleden van de cruisemaatschappij. Zo zou de Ryndam al het vierde schip met die naam uit de roemruchte geschiedenis van de Holland America Line zijn geworden. De nieuwe Rotterdam is na de Koningsdam en de Nieuw-Statendam het derde schip van de Pinnacle-klasse. Op 30 juli 2021, 2 maanden later dan gepland, wordt de Rotterdam opgeleverd. Cruises boeken met de Rotterdam kan nu al.

Cruisen tijdens het inaugurele seizoen van de Rotterdam

Van 22 augustus tot 10 oktober vaart de Rotterdam vanuit Amsterdam op drie zevendaagse routes naar Noorwegen, één 14-daagse route naar de Oostzee en één 14-daagse route naar Noorwegen, IJsland en de Britse eilanden. Een trans-Atlantische cruise maakt het eerste Europese seizoen compleet met een 14-daagse reis van Amsterdam naar Fort Lauderdale, Florida.

Omboeken van de maiden voyage van de Ryndam

Passagiers die al voor cruises met de Ryndam voor mei tot en met juli geboekt hadden, worden omgeboekt naar de Nieuw Statendam. Daarvoor moeten ook een aantal wijzigingen in de routes van de Nieuw Statendam worden doorgevoerd. Daarom kan het enkele weken duren voordat alle details over de nieuwe routes en de omboekingen bekend zijn, waarschuwt HAL alvast.

Cruiseliehebbers die geboekt hebben op de oorspronkelijk geplande eerste vaart van Ryndam, worden omgeboekt op de eerste afvaart van Rotterdam met vertrek op 1 augustus. Ze krijgen ook aan boord een tegoed van $100 per persoon. Alle andere passagiers die geboekt waren op de betreffende Ryndam- of op Nieuw Statendam-cruises worden automatisch omgeboekt naar een vergelijkbare, toekomstige cruisedatum in de zomer tegen hetzelfde betaalde tarief. Passagiers ontvangen een tegoed van $100 per persoon voor cruises van 10 dagen of minder en $250 per persoon voor routes van 12 dagen of meer. Holland America Line verzoekt iedereen wel om even te wachten met het opnemen van contact tot ze de komende weken de bijgewerkte boekingsbevestigingen ontvangen.

De bouw van de Rotterdam

De kiel van de Ryndam werd op 21 november 2019 gelegd. © Holland America Line / Het PR Bureau
De kiel van wat toen nog de Ryndam zou worden, werd op 21 november 2019 gelegd. © Holland America Line

De Rotterdam wordt gebouwd op de Fincantieri scheepswerf in Marghera, Italië. Dit wordt het 17e schip dat de Italiaanse scheepbouwer voor Holland America Line maakt. In mei 2021 komt de Rotterdam in de vaart. De Rotterdam gaat in de zomer van 2021 cruises vanuit Nederland maken. Lees meer over alle schepen van de Holland America Line en de rederij. En lees ook wat voor soort cruises Holland America Line aanbiedt.

Het eerste staal van het nieuwe schip is op 13 maart 2019 gesneden. Ook de kiel is inmiddels gelegd.

Boek een aanbieding voor een cruise met Holland America Line bij Captain Cruise, CruiseReizen.nl, TUI en Cruisewinkel.

Nieuwe Rotterdam zusterschip van Koningsdam en Nieuw Statendam

De Rotterdam wordt vergelijkbaar met de zusterschepen Koningsdam en Nieuw Statendam. Het schip krijgt een gewicht van 99.500 ton en plek voor 2.668 cruisepassagiers. Als derde schip in de Pinnacle-serie beschikt de Rotterdam over verbeterde Pinnacle-klasse voorzieningen en innovaties. Denk aan het 270-graden surround scherm in World Stage, restaurant Rudi’s Sel de Mer, Grand Dutch Cafe, Lincoln Center Stage, BB King’s Blues Club en Rolling Stone Rock Room. Het schip wordt ontworpen door de toonaangevende ontwerper op het gebied van hospitality, Adam D. Tihany en ontwerper en architect Bjørn Storbraaten.

Holland America Line’s historische Ryndam schepen

De eerste Ryndam maakte deel uit van de Holland America Line vloot van 1901 tot 1929. Het schip heette toen Rijndam en werd tijdens de Eerste Wereldoorlog in juni 1917 samen met nog negen andere HAL-schepen door de Amerikaanse overheid geconfisqueerd. Het ging varen onder Amerikaanse vlag, kreeg een Amerikaanse bemanning en werd ingezet als troepentransportschip. Ook werd het schip omgedoopt tot het Engels klinkende Ryndam.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog is het schip, ook toen het nog onder Nederlandse vlag voer, een paar keer flink beschadigd en bijna vergaan, zo blijkt uit archieven van de Vereniging De Lijn. In 1919 werd de Ryndam weer teruggegeven aan de Holland America Line en weer tot passagiersschip omgebouwd. voordat in 1923 over werd gegaan op de Engelse spelling. In 1927 werd de Ryndam het eerste schip dat een wereldcruise maakte. Het was voor deze reis gecharterd als een drijvende school op zee. Een jaar later werd het schip naar een Nederlandse sloopwerf gebracht. De tweede Ryndam diende tussen 1951 en 1973 en de derde van 1993 tot 2015. Hierna werd het schip overgedragen aan zustermerk P&O Australia en ging zij verder onder de naam Pacific Aria.

De bekendmaking van de naam van het nieuwe HAL-schip vond plaats tijdens de Seatrade Cruise Global-conferentie in Miami. HAL-topman Orlando Ashford deed de bekendmaking tijdens een perspresentatie aan boord van de Nieuw-Statendam die in Port Everglades lag afgemeerd.

Meer nieuws over Holland America Line.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.