Shadow

Cruises met de Rotterdam, het nieuwste cruiseschip Holland America Line

Het nieuwste schip van de Holland America Line, de Rotterdam, is opgeleverd. De nieuwe Rotterdam maakt in het najaar van 2021 tijdens haar inaugurele seizoen cruises in het Caraïbisch Gebied.

Ryndam wordt Rotterdam

De nieuwe Rotterdam van Holland America Line © Holland America Line
De nieuwe Rotterdam van Holland America Line © Holland America Line

Het nieuwste cruiseschip van Holland America Line zou oorspronkelijk Ryndam heten, zoals in 2019 werd aangekondigd. Maar toen moederbedrijf Carnival Corporation n juli 2020 bekendmaakte dat vier cruiseschepen van Holland America Line verkocht werden (de Rotterdam, Amsterdam, Maasdam en Veendam) werd besloten de in aanbouw zijnde Ryndam te hernoemen naar Rotterdam. Anders zou de HAL geen schip met de naam Rotterdam hebben, terwijl de stad Rotterdam de bakermat van de rederij is. Vandaar dat het nieuwste cruiseschip Rotterdam genoemd wordt. Inmiddels is ook bekend geworden dat Prinses Margriet de nieuwe Rotterdam in het voorjaar van 2022 zal dopen.

Een cruise met de Rotterdam kun je boeken bij CruiseReizen.nl, Cruisewinkel, CruiseOnline, Zeetours, Captain Cruise, Cruise Travel, TUI en Stip Reizen.

Het allereerste schip schip van Holland America Line heette ook Rotterdam. Het voer in oktober 1872 voor de eerste keer van Nederland naar New York. In april 1873 werd de Holland America Line opgericht. De nieuwe Rotterdam is het zevende HAL-schip met die naam en wordt, na de verkoop van de vier schepen, het elfde HAL-schip. Het wordt tevens het vlaggenschip van de Holland America Line.

Derde schip Pinnacle-klasse

Bij de naamgeving van nieuwe cruiseschepen grijpt de Holland America Line vaak terug op namen uit de bijna 150-jarige verleden van de cruisemaatschappij. Zo zou de Ryndam al het vierde schip met die naam uit de roemruchte geschiedenis van de Holland America Line zijn geworden. De nieuwe Rotterdam is na de Koningsdam en de Nieuw-Statendam het derde schip van de Pinnacle-klasse. Op 30 juli 2021, 2 maanden later dan gepland, werd de Rotterdam opgeleverd.

Cruisen tijdens het inaugurele seizoen van de Rotterdam

Aanvankelijk zou de Rotterdam van 22 augustus tot 10 oktober vanuit Amsterdam cruises maken naar de Oostzee en de Noorse fjorden. Maar doordat Noorwegen op slot bleef voor buitenlandse toeristen, werden die inaugurele cruises met de Rotterdam geschrapt. In plaats daarvan maakt het schip vanaf 20 oktober een transatlantische oversteek naar Fort Lauderdale, Florida. Daar begint de Rotterdam haar inaugurele seizoen met cruises naar het Caraïbisch Gebied.

De Rotterdam is het derde schip in de Pinnacle klasse en is daarmee een zusterschip van de Koningsdam en de Nieuw Statendam. De Rotterdam biedt plaats aan 2.668 passagiers. De Rotterdam biedt tal van faciliteiten die je ook op de beide andere Pinnacle-schepen vindt, zoals de Lincoln Center Stage met klassieke muziek, De pianobar Billboard Onboard, B.B. King’s Blues Club en de Rollling Stone Rock Room. De 270 graden LED-schermen op de World Stage bieden passagies van de Rotterdam verbluffende optredens onder in panoramische visuele en geluidseffecten.

Restaurants op de Rotterdam

Passagiers van de Rotterdam kunnen lunchen of dineren in specialiteitenrestaurants als Rudi’s Sel de Mer, een Franse Bistrot gespecialiseerd in visspecialiteiten, de Tamarind (gerechten uit Zuidoost-Azië, China en Japan), Nami Sushi (voor sushi en Aziatische cocktails), de Pinnacle Grill, het Canaletto-restaurant met Italiaans dineren in familiestijl en Club Orange exclusief voor gasten van het Club Orange-programma. En natuurlijk kun je ook terecht in de Dining Room.

Ook andere bekende horeca-gelegenheden van Holland America Line zijn terug te vinden op de Rotterdam, onder meer Grand Dutch Café met traditionele Nederlandse koffie, lekkernijen en Europees bier; de Dive-In, waar gastronomische hamburgers en frietjes aan het zwembad worden geserveerd; de New York Deli and Pizza, met op bestelling vers bereidde sandwiches en pizza’s; en Lido Market, een thematisch buffetrestaurant.

De bouw van de Rotterdam

De kiel van de Ryndam werd op 21 november 2019 gelegd. © Holland America Line / Het PR Bureau
De kiel van wat toen nog de Ryndam zou worden, werd op 21 november 2019 gelegd. © Holland America Line

De Rotterdam wordt gebouwd op de Fincantieri scheepswerf in Marghera, Italië. Dit wordt het 17e schip dat de Italiaanse scheepbouwer voor Holland America Line maakt. In mei 2021 komt de Rotterdam in de vaart. De Rotterdam gaat in de zomer van 2021 cruises vanuit Nederland maken. Lees meer over alle schepen van de Holland America Line en de rederij. En lees ook wat voor soort cruises Holland America Line aanbiedt.

Het eerste staal van het nieuwe schip is op 13 maart 2019 gesneden. Ook de kiel is inmiddels gelegd.

Boek een aanbieding voor een cruise met Holland America Line bij Zeetours, CruiseOnline, Captain Cruise, CruiseReizen.nl, Cruise Travel, Sunweb, ANWB, TUI en Cruisewinkel.

Nieuwe Rotterdam zusterschip van Koningsdam en Nieuw Statendam

De Rotterdam wordt vergelijkbaar met de zusterschepen Koningsdam en Nieuw Statendam. Het schip krijgt een gewicht van 99.500 ton en plek voor 2.668 cruisepassagiers. Als derde schip in de Pinnacle-serie beschikt de Rotterdam over verbeterde Pinnacle-klasse voorzieningen en innovaties. Denk aan het 270-graden surround scherm in World Stage, restaurant Rudi’s Sel de Mer, Grand Dutch Cafe, Lincoln Center Stage, BB King’s Blues Club en Rolling Stone Rock Room. Het schip wordt ontworpen door de toonaangevende ontwerper op het gebied van hospitality, Adam D. Tihany en ontwerper en architect Bjørn Storbraaten.

Holland America Line’s historische Ryndam schepen

De eerste Ryndam maakte deel uit van de Holland America Line vloot van 1901 tot 1929. Het schip heette toen Rijndam en werd tijdens de Eerste Wereldoorlog in juni 1917 samen met nog negen andere HAL-schepen door de Amerikaanse overheid geconfisqueerd. Het ging varen onder Amerikaanse vlag, kreeg een Amerikaanse bemanning en werd ingezet als troepentransportschip. Ook werd het schip omgedoopt tot het Engels klinkende Ryndam.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog is het schip, ook toen het nog onder Nederlandse vlag voer, een paar keer flink beschadigd en bijna vergaan, zo blijkt uit archieven van de Vereniging De Lijn. In 1919 werd de Ryndam weer teruggegeven aan de Holland America Line en weer tot passagiersschip omgebouwd. voordat in 1923 over werd gegaan op de Engelse spelling.

In 1927 werd de Ryndam het eerste schip dat een wereldcruise maakte. Het was voor deze reis gecharterd als een drijvende school op zee. Een jaar later werd het schip naar een Nederlandse sloopwerf gebracht. De tweede Ryndam diende tussen 1951 en 1973 en de derde van 1993 tot 2015. Hierna werd het schip overgedragen aan zustermerk P&O Australia en ging zij verder onder de naam Pacific Aria.

De bekendmaking van de naam van het nieuwe HAL-schip vond plaats tijdens de Seatrade Cruise Global-conferentie in Miami. HAL-topman Orlando Ashford deed de bekendmaking tijdens een perspresentatie aan boord van de Nieuw-Statendam die in Port Everglades lag afgemeerd.

Meer nieuws over Holland America Line.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Twitter en Instagram. Tips en suggesties voor een artikel? Stuur een mail naar redactie @ decruisegids.nl (zonder spaties in het mailadres). Reageren kan onder dit artikel.

Privacy *

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.