Shadow

Cruisen met kinderen

Steeds meer Nederlanders gaan cruisen met kinderen, zo blijkt uit cijfers van koepelorganisatie Cruise Lines International Association. In 2018 steeg het aantal kinderen onder de 12 jaar aan boord met 21% en het aantal tieners met 13%. Eigenlijk niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat ceel cruiseschepen voorzieningen voor kinderen aan boord hebben. Denk aan zwembaden, lasergames, racesimulatoren, aquaparken voor de kleintjes en kinderopvang voor alle leeftijden.

Ga lekker cruisen met kinderen. Aan boord is van alles voor ze te doen. © CLIA/Travelproof
Ga lekker cruisen met kinderen. Aan boord is van alles voor ze te doen. © CLIA

Cruisen met kinderen was voor Nederlanders lange tijd niet gebruikelijk. Maar in landen als Italië en Spanje is een cruise met kinderen als vakantie heel normaal.

Veel cruisemaatschappijen zijn heel goed ingesteld op cruisevakanties voor gezinnen en dat is te merken aan de voorzieningen op de cruiseschepen. Dat begint al met het aanbod aan familiehutten. Rederijen als MSC, Princess Cruises, Costa Cruises en Norwegian Cruise Line hebben, zeker op de nieuwste schepen, speciale familiehutten. Die zijn wat ruimer en hebben vaak een tweede badkamer. Lees ook: Zo kies je een hut of een suite op een cruiseschip.

Wat kost cruisen met kinderen?

Cruise heeft het niet altijd terechte imago duur te zijn. Dus laten we meteen beginnen met een typisch Hollandse vraag: wat kost cruisen met kinderen? Dat hangt af van de rederij, het vaargebied, het seizoen en het schip. Bij familierederijen als Costa Cruises en MSC Cruises kunnen kinderen tot en met zeventien (!) jaar die een hut delen met de ouders, vaak zo goed als gratis mee. Zij betalen vaak alleen havengelden. Kijk voor een overzicht van cruises met kinderen bij onder meer Sunweb.

Als kinderen groter worden, is een eigen hut vaak fijner. Hutten met een verbindingsdeur zijn een oplossing, maar om de prijs te drukken is het vaak mogelijk een nabijgelegen binnenhut (zonder raam/zeezicht) te kiezen. Ook Costa Cruises en het Duitse Aida Cruise Line hanteren bijzondere kindertarieven. Bij Aida kunnen de kinderkortingen oplopen tot 75 procent.

Cruises met Aida Cruises kun je direct boeken bij Cruisereizen.nl, TUI, Zeetours, CruiseOnline, Cruisewinkel, Cruise Travel, Corendon en Stip Reizen.

Bekijk aanbiedingen voor cruises met Costa Cruises bij onder meer Zeetours, CruiseOnline, Cruisereizen.nl, Cruise Travel, Corendon, Cruisewinkel, TUI, Sunweb en Stip Reizen.

Tip: De Nederlandse meivakantie is een goed moment om een cruise te maken. Andere Europese landen hebben geen meivakantie, dus je hebt dan niet te maken met hoogseizoenprijzen. Lees meer over cruisen in de meivakantie.

Eten aan boord van een cruiseschip: volpension

In de prijs van een cruise zijn ook de maaltijden inbegrepen. Cruises zijn altijd volpension. Aan boord van elk schip is altijd minstens één hoofdrestaurant en één buffetrestaurant dat inbegrepen is. Van hamburgers met frietjes tot pizza en zelf opgeschepte ijsjes en uiteraard ook meer verantwoorde opties. Voor à la carte restaurants moet je meestal bijbetalen.

Bij Disney Cruise Line zijn er themarestaurants, denk aan Rapunzel’s Royal Table of Pinocchio’s Pizza. Om dure verrassingen te vermijden, zijn er all-inclusive drankenpakketten, geheel naar wens samen te stellen. Veel cruisemaatschappijen hebben speciale drankenpakketten voor kinderen.

Aanbiedingen voor Disney Cruise Line kun je boeken bij CruiseOnline, Cruisewinkel, Cruise Travel, Zeetours, Captain Cruise en CruiseReizen.nl.

Buffetrestaurants, open zitting en themarestaurants

Tijdens een gewone buitenlandse vakantie kan eten bij kinderen nog wel eens een ‘dingetje’ zijn. Bij de uitgebreide buffetten op cruiseschepen is altijd wel iets te vinden. Vaak is er ook een ‘kinderbuffet’ waar uiteraard pizza en patat te krijgen is, maar waar ook aandacht is voor gezondere zaken die zo gepresenteerd worden dat kinderen het aantrekkelijk vinden hun bordje op te scheppen met groenten.

Rederijen als AIDA en Norwegian Cruise Line (NCL) hebben speciale familierestaurants, waar zelfs de buffetten op kinderhoogte zijn gemaakt. Bij Disney Cruise Line zijn er themarestaurants, denk aan Rapunzel’s Royal Table of Pinocchio’s Pizza. Om dure verrassingen te vermijden, zijn er all-inclusive drankenpakketten, geheel naar wens samen te stellen. Veel cruisemaatschappijen hebben speciale drankenpakketten voor kinderen.

Dineren met ‘open zitting’

De flexibiliteit om te eten waar en wanneer je wil is ideaal voor gezinnen. Als je gaat cruisen met kinderen is het handig om een maatschappij te kiezen die voor maaltijden een zogeheten ‘open zitting’ hanteert. Dan kun je binnenlopen en gaan zitten waar en wanneer je wilt. Als de ouders eens samen à la carte willen eten, is er vaak opvang voor de kinderen. Sommige schepen hebben zelfs crèches voor baby’s van minimum zes maanden oud. Verder weet het personeel van cruiseschepen prima in te spelen op voedselallergieën.

Kindvriendelijke cruisemaatschappijen

Disney Cruise Line
Celebrity Cruises
P&O Cruises
Princess Cruises
Royal Caribbean International
Holland America Line
Fred Olsen Cruises

Zwembaden op cruiseschepen

Flowride aan boord van de Symfony of the Seas
Flowride aan boord van de Symfony of the Seas

Kinderen zijn dol op zwembaden. Op cruiseschepen zijn vaak meerdere zwembaden te vinden. Voor kleinere kinderen is er vaak een aquapark met peuterbadje en fonteinen. Op schepen van Royal Caribbean Cruises en Norwegian Cruise Line vind je grote glijbanen (die soms over de zijkant van het schip zijn gebouwd) en surfsimulatoren.

Leeftijdsgroepen en cruisen

Veel cruisemaatschappijen hanteren een ondergrens voor de leeftijd waarop kinderen mogen meecruisen. Die leeftijd varieert van 3 tot 12 maanden. De cruisemaatschappijen die zich speciaal richten op kinderen, hebben vaak uitgebreide faciliteiten als klimwanden, disco’s, waterglijbanen, aparte kinderzwembaden en pierebadjes. Meestal vind je aan boord aparte ruimtes waar de kinderen worden vermaakt en waar gediplomeerd personeel de leiding heeft.

Cruisen met jonge kinderen en baby’s

Voor kinderen onder de 3 jaar zijn over het algemeen geen speciale voorzieningen. Wel is op sommige schepen een oppasmogelijkheid.

Let op: voor gebruik van het zwembad geldt vaak de eis dat kinderen zindelijk moeten zijn. Soms is het gebruik van speciale zwemluiers niet toegestaan.

Tijdens de Caraïbische cruise brengen culinaire demonstraties van Port-to-Table, EXC Talks en andere verrijkingsprogramma’s de regionale culturen aan boord via boeiende activiteiten en speciale presentaties. Passagiers kunnen ervoor kiezen om de havenbestemmingen zelfstandig te verkennen of door middel van gesponsorde tours met schepen die volgens de gezondheidsrichtlijnen van de lokale havens worden uitgevoerd.

Cruisen met tieners

Jongeren van 15 tot en met 17 jaar een moeilijke groep? Niet op een cruiseschip. Voor hen zijn er speciale ‘chill’ ruimtes (verboden voor ouders), waar ook racesimulatoren en ander elektronische spellen aanwezig zijn. Er worden speciale activiteiten georganiseerd, variërend van sport en spel tot disco, karaoke of danswedstrijden. Echte blikvangers zijn de ijsschaatspistes bij Royal Caribbean, een fietsmonorail en een rollercoaster bij Carnival Cruise Line, een kartingbaan bij Norwegian Cruise Line of de zipline bij MSC. En ook de shows die in het theater van de cruiseschepen worden opgevoerd, vallen bij kinderen in de smaak.

Tip: Ga cruisen in de meivakantie. In die typisch Nederlandse vakantie zijn prijzen van cruises alleszins betaalbaar en vaak heb je ook al aardig weer. Een prima tijd dus om cruisen met kinderen te ontdekken.

Boeken van de cruise

Ook in de Kids Clubs werkt MSC Cruises samen met gerenommeerde merken als Lego en Chicco © Nico van Dijk
Ook in de Kids Clubs werkt MSC Cruises samen met gerenommeerde merken als Lego en Chicco © Nico van Dijk

Let op als je voor de kinderen een aparte hut boekt. Bij iedere rederij geldt een minimumleeftijd (18, 21 of 25 jaar) voor tenminste een van de passagiers in de hut. Men kan ook verlangen dat, wanneer een passagier jonger is dan 18 jaar, de andere tenminste 21 jaar of ouder is. Bij Carnival Cruises en Holland America Line moeten alle passagiers in de hut 21 zijn. Is een passagier jonger dan moet de tweede in ieder geval 25 jaar of ouder zijn.

Drank en gokken

Voor het gebruik van alcohol wordt in ieder geval bij alle cruisemaatschappijen een grens van 18 jaar gehanteerd. De meeste hanteren zelfs een minimumleeftijd van 21 jaar. Kijk bij de voorwaarden van de maatschappij waar je je cruise boekt wat de regel voor het gebruik van alcohol is. Hetzelfde geldt voor het gokken in de casino’s aan boord.

Cruises van Royal Caribbean International boeken kan bij Cruisereizen.nl, Cruisewinkel, Sunweb en Captain Cruise.

Regels en papieren als je gaat cruisen met kinderen

Ga je als ouder alleen met een minderjarig kind cruisen, dan stellen vooral de Amerikaanse rederijen de voorwaarde dat de ouder die niet meegaat een verklaring ondertekend waaruit blijkt dat hij of zij  toestemming geeft dat de kinderen meegaan op cruisevakantie. De ouder die met de kinderen aan boord gaat moet deze verklaring, in het Engels en door een notaris of politie gelegaliseerd, meenemen aan boord.
Reizen kinderen met  een bevriende familie of andere familieleden reizen of  grootouders  dan moeten beide ouders een dergelijke verklaring afgeven. Heb je de verklaring bij het inschepen niet dan loop je in het ergste geval het risico dat je niet aan boord mag.

TUI-Cruises met de Mein Schiff-schepen kun je boeken bij onder meer TUI, CruiseReizen en Captain Cruise.

Voordelen om met kinderen te cruisen

  • Op een cruiseschip heb je alles bij de hand.
  • Er zijn veel voorzieningen voor alle leeftijden.
  • Je hebt geen gejengel op de achterbank en vragen als ‘zijn we er al’, ‘hoe lang duurt het nog?’
  • Bij het ‘all-inclusive’ concept hoef je niet elk glaasje limonade af te rekenen. Let wel op dat bij sommige maatschappijen frisdranken als cola etc niet inbegrepen zijn.

Kindvriendelijke cruises zijn onder meer te boeken bij Stip Reizen

Cruises van Royal Caribbean International boeken kan bij Cruisereizen.nl, Zeetours, Cruise Travel, Sunweb en Captain Cruise.

Een zeecruise met de Mein Schiff-schepen van TUI Cruises kun je rechtstreeks boeken bij TUI, CruiseReizen.nl en CaptainCruise.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram. Tips en suggesties voor een artikel? Stuur een mail naar redactie @ decruisegids.nl (zonder spaties in het mailadres). Reageren kan onder dit artikel.

Privacy *