Shadow

Corona op zee: nog steeds passagiers aan boord van cruiseschepen

Door de uitbraak van het coronavirus is het overgrote deel van de cruisehavens gesloten. Dat heeft grote impact voor mensen die nu nog aan boord van een cruiseschip zijn. Op cruiseschepen van moedermaatschappij Carnaval Corp. zijn  nu nog zo’n 6000 passagiers aanwezig.  Naar verwachting zullen die allemaal tegen eind april van boord zijn. Onder de maatschappij vallen de schepen van Princess Cruises, Costa Cruises en Holland America Line.

De MSC Magnifica hier op archieffoto in de Amsterdamse haven. © Nico van Dijk
De MSC Magnifica hier op archieffoto in de Amsterdamse haven. © Nico van Dijk

Update 21 april 2020: De MSC Magnifica heeft maandag 20 april aangelegd in de haven van Marseille. Het schip was het laatste cruiseschip van MSC dat nog met passagiers rondvoer. Aan boord van de MSC Magnifica waren 1769 passagiers. Zij zijn de afgelopen dagen van boord gegaan. Niemand van de passagiers en 927 bemanningsleden was besmet met het coronavirus. De MSC Magnifica was in januari begonnen aan een 118 dagen durende wereldcruise. Ongeveer de helft van die cruise kon min of meer normaal verlopen. Half maart lag de Magnifica in Hobart, Australië toen besloten werd dat passagiers niet meer aan land mochten om excursies te maken. Sommige passagiers zijn daarop terug naar huis gevlogen. Daarna voer de Magnifica door naar Wellington in Niew-Zeeland, waarna de reis terug naar Europa werd gemaakt. De Magnifica is, afgezien van enkele bevoorradingsstops, 40 dagen op zee geweest. Passagiers hebben al die tijd het schip niet verlaten, tot de aankomst in Marseille.

Ook Ruby Princess weer aan wal

Update 6 april: Cruiseschip Ruby Princess mag aanleggen in de Australische havenstad Port Kembla, meldt NOS.nl. Het schip had al op 19 maart aangelegd in Australië om 2700 passagiers aan wal te zetten. Achteraf bleek dat veel mensen toch besmet waren met het coronavirus. Zij konden zonder medische controles ongehinderd naar huis vliegen. Aan boord zijn nu nog 1040 passagiers en enkele honderden bemanningsleden. Onder de bemanningsleden zouden veel zieken zijn. Zij worden aan boord verpleegd of naar een ziekenhuis aan wal gebracht.

Een ander cruiseschip van Princess Cruises, de Coral Princess, kreeg dit weekend toestemming om in Port Miami aan te meren, meldt CNN. Aan boord zijn 1020 passagiers en 878 bemanningsleden. De Coral Princess vertrok op 5 maart uit het Chileense Santiago en heeft bijna een maand op zee rondgevaren, omdat alle havens het schip de toegang geweigerd hadden. Donderdag werd gemeld dat er ten minste 12 opvarenden positief getest waren op het coronavirus. Twee passagiers zijn aan boord overleden. Een derde passagier overleed zaterdag in het ziekenhuis. Vijf andere passagiers zijn in kritieke toestand naar ziekenhuizen aan wal gebracht. Gezonde passagiers mogen van boord om naar huis te vliegen. Dat proces neemt enkele dagen in beslag.

Diamond Princess

Cruisemaatschappij Princess Cruises kreeg op de Diamond Princess en de Grand Princess te maken met passagiers en bemanningsleden die het coronavirus hadden. De Diamond Princess had een geïnfecteerd passagiers aan boord voor ze op 3 februari terugkeerde naar haar thuishaven in Yokohama (Japan). Van de 3.711 passagiers en bemanningsleden aan boord bleken er uiteindelijk 705 geïnfecteerd te zijn.
Aan boord van de Grand Princess werden 3.500 mensen aan boord tijdens een cruise naar Hawaï blootgesteld COVID-19. Van de 1.103 passagiers van de Grand Princess die uitgekozen werden voor een test bleken er 103 positief getest. Twee passagiers zijn overleden.

De Costa Magica en Costa Favolosa van Costa Cruises liggen voor anker bij de haven van Miami. Op de Costa Luminosa en Ruby Princess zijn ook coronagevallen geconstateerd.

Twee schepen van Holland America Line, ms Zaandam en ms Rotterdam, liggen op dit moment te wachten of ze toestemming krijgen om aan te meren in Florida. Aan boord van ms Zaandam zijn mensen met corona. Vier zijn er overleden, zo’n tweehonderd passagiers en bemanningsleden hebben griepachtige verschijnselen. Trump heeft laten weten van plan te zijn om in te grijpen en de gouverneur van Florida te bewegen de twee cruiseschepen te accepteren om zo een verdere  uitbraak aan boord te voorkomen. Vorige week bracht  Holland America Line gezonde passagiers van ms Zaandam, die voor anker lag ten zuidwesten van Panama-Stad, over naar de ms Rotterdam die speciaal daarvoor naar het zusterschip was gevaren. De twee schepen zijn de rest van de reis door het Panamakanaal bij elkaar gebleven.

Blijf op de hoogte van het laatste cruisenieuws door je aan te melden voor de nieuwsbrief.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.