Shadow

Dit zijn de mooiste wereldcruises in 2023, 2024 en 2025

Een wereldcruise maken in 2023, 2024 of 2025 is heel wat realistischer dan de afgelopen jaren het geval was. Wat bieden de cruisemaatschappijen aan wereldcruises? En wat kost een wereldcruise eigenlijk?

Tijdens een wereldcruise ontdek je de mooiste bestemmingen, zoals Sydney in Australië. De Pacific Princess, hier op archieffoto, is inmiddels verkocht aan Azamara. © Princess Cruises.
Tijdens een wereldcruise ontdek je de mooiste bestemmingen, zoals Sydney in Australië. De Pacific Princess, hier op archieffoto, is inmiddels verkocht aan Azamara. © Princess Cruises.

Laatst gewijzigd: 20 februari 2023

Een wereldcruise is een cruise waarbij je in ongeveer honderd dagen een cruise rond de wereld maakt. Wereldcruises zijn zonder overdrijven stuk voor stuk unieke reizen, waarbij je de mooiste cruisebestemmingen van de wereld kunt ontdekken. Tijdens zeedagen kun je van alle faciliteiten aan boord van je cruiseschip genieten. En al die tijd hoef je maar één keer je koffer in en uit te pakken. Een wereldcruise is dan ook veel meer dan een gewone cruisevakantie. Het is een ervaring die je de rest van je leven niet meer zult vergeten.

Hoe lang duurt een wereldcruise?

Een beetje wereldcruise duurt al snel drie maanden of langer. Niet iedereen kan zomaar 100 dagen of langer vrij nemen. Diverse cruisemaatschappijen bieden daarom ook de mogelijkheid om een deel van de route van een wereldcruise mee te varen. Je maakt dan een langere cruise. Dit wordt ook wel een Grand Voyage genoemd, al noemen sommige cruisereisbureaus zo’n Grand Voyage ook een wereldcruise. Zo kun je bijvoorbeeld een Grand Africa Voyage maken, waarbij je een cruise langs een groot deel van het Afrikaanse continent maakt.

Bekijk aanbiedingen voor wereldcruises bij Cruisewinkel, CruiseReizen.nl en Captain Cruise.

Wat maakt een wereldcruise zo bijzonder?

Natuurlijk kun je de wereld rond cruisen in afzonderlijke cruises, maar dat is toch niet hetzelfde als het maken van een wereldcruise. Bij losse cruises moet je iedere keer het vliegtuig pakken om naar de vertrekhaven of terug naar huis te vliegen. Bij een wereldcruise hoef je je alleen aan het begin en eind van je cruise om de wereld in het vliegtuig. Dat scheelt tijd, energie en kosten. En hoe bijzonder voelt om met het cruiseschip aan te leggen in de haven waar je ruim drie maanden tevoren bent vertrokken aan je cruise rond de wereld. Die sensatie kunnen losse cruises je niet bieden.

Bovendien is een wereldcruise enorm afwisselend. Je komt in vijf of zes continenten en ontdekt kosmopolitische bestemmingen in exotische oorden. Vaak worden ook bijzondere bestemmingen aan gedaan, die buiten het reguliere cruiseprogramma van een cruiserederij vallen. En tijdens een wereldcruise is in een aantal havens extra tijd ingepland, waardoor je langer de tijd hebt om die bestemming te ontdekken.

Wat kost een wereldcruise?

Een wereldcruise is niet voor iedereen weggelegd. Niet iedereen kan zomaar 80 dagen of langer vrij nemen. Een wereldcruise kost natuurlijk ook aardig wat geld, al kun je die kosten gedeeltelijk weer terugverdienen als je je huis bijvoorbeeld vier maanden kunt verhuren. Desondanks was de wereldcruise van Oceania Cruises van 180 dagen in 2023 binnen 1 dag uitverkocht. En dat terwijl je nog twee jaar moet wachten voordat je kunt inschepen. En dan waren er ook nog flink wat passagiers die hun verblijf verlengen.

Wie niet op de centen hoeft te letten en echt de cruise van z’n leven wil maken, kan zich aanmelden voor de cruise om de wereld van Regent Seven Seas Cruises. Deze ultraluxe cruiserederij liet sinds 7 januari 2023 de Seven Seas Mariner in 143 dagen de wereld rond cruisen. Bij de cruiseprijs zijn 356 gratis landexcursies inbegrepen. De prijs? Vanaf 71.019 euro. En om misverstanden te voorkomen: dat is de prijs per persoon voor een suite. Het goede nieuws: de cruise is afgeprijsd van 88.000 euro. Bekijk de actuele prijs en boek via deze link.

Boek een cruise van Regent Seven Seas Cruises rechtstreeks bij CruiseReizen.nl, Zeetours, Cruisewinkel, Cruise Travel of Captain Cruise.

Maar een wereldcruise maken is niet alleen voor miljonairs weggelegd. De 119 dagen durende wereldcruise van MSC Cruises met de MSC Poesia in 2024 is te boeken vanaf ongeveer 13.000 euro per persoon, voor een binnenhut. Andere cruisemaatschappijen maken kortere wereldcruises van ongeveer 80 dagen en rekenen daarvoor ruim 9.000 euro per persoon.

Maar prijzen van wereldcruises variëren flink. Bovendien kun je momenteel profiteren van aanzienlijke vroegboekkortingen en extraatjes zoals een flink bedrag aan boordtegoed. Wie bijvoorbeeld in februari 2021 de wereldcruise van Holland America Line voor 2023 geboekt had, kreeg per persoon maximaal 6700 dollar vroegboekkorting.

Wat is inbegrepen bij een wereldcruise?

Wat is inbegrepen bij een wereldcruise hangt van de cruisemaatschappij af. Je hebt in ieder geval recht op volpension en een selectie aan drankjes. Bij de ene maatschappij zijn de inbegrepen drankjes beperkt tot water en thee tijdens restauranttijden. Andere cruiserederijen zijn royaler en bieden bijvoorbeeld tijdens de hoofdmaaltijd in het buffetrestaurant ook wijn, bier en fris aan. En om het nog wat ingewikkelder te maken bieden sommige cruisemaatschappijen extra voordelen, zoals een gratis excursie, als je voor een bepaalde datum een wereldcruise boekt. Een hut of suite in een luxere categorie levert soms ook extra gratis diensten op. Er zit niets anders op dan wereldcruises te vergelijken bij diverse cruisemaatschappijen.

Natuurlijk kun je tijdens je wereldcruise gebruik maken van alle faciliteiten aan boord, al moet je bijvoorbeeld voor de wellness en persoonlijke diensten als massages of de kapper een toeslag betalen. Havenbelasting en lokale belastingen zijn bij de meeste wereldcruises inbegrepen. Visa, vliegreizen en excursies zijn meestal niet bij de prijs van een wereldcruise inbegrepen.

Maar verder hanteren de verschillende cruisemaatschappijen hun eigen voorwaarden. Bij ultraluxe cruisemaatschappijen als Regent Seven Seas zijn fooien bijvoorbeeld wel inbegrepen evenals een selectie aan excursies en een internetpakket. Een hotelovernachting voor het begin van de cruise en na afloop van de wereldcruise zijn eveneens inbegrepen.

Wereldcruise Holland America Line in 2023

De Zuiderdam vertrekt op 3 januari 2023 vanuit Fort Lauderdale, Florida via een westwaartse route die de wereld rondreist. Het cruiseschip steekt de Stille Zuidzee over naar Nieuw Zeeland en Australië om vervolgens langs de westkust van Afrika te varen en een route door Noord Europa af te leggen.

De wereldcruise met de Zuiderdam doet 61 havens in 30 landen en eilanden aan: Caymaneilanden, Costa Rica, Panama, Frans Polynesië, Cookeilanden, Tonga, Nieuw-Zeeland, Australië, Mauritius, Réunion, Madagaskar, Mozambique, Zuid-Afrika, Namibië, Angola, Ghana, Ivoorkust, Gambia, Senegal, Spanje, Marokko, Portugal, Frankrijk, Engeland, België, Nederland, Denemarken, Noorwegen, Schotland en Ierland.

Er zijn 8 overnachtingshavens: Fuerte Amador (Panama City), Panama; Papeete, Tahiti; Sydney, Hobart, Adelaide en Fremantle (Perth), Australië; Kaapstad, Zuid-Afrika; en Amsterdam, Nederland.

Ook staan er 20 stops gepland rondom het Afrikaanse continent met talrijke mogelijkheden voor safari-ervaringen over land.

Doordat de Zuiderdam de Grand World Voyage overneemt, zal Koningsdam in 2023 de langere, exotische routes van dat schip overnemen. Koningsdam’s 25-daagse Mexican Riviera en Circle Hawaii Collectors’ Voyage zal verplaatst worden; het vertrek op 31 januari 2023 wordt verplaatst naar vertrek op 7 januari 2023, voor een cruise van 24 dagen. In februari biedt de Koningsdam de exotische 35-daagse Hawaii, Tahiti en Marquesas rondreis aan vanuit San Diego, en alle gasten die voor dat vertrek aan boord van Zuiderdam waren geboekt, worden omgeboekt naar Koningsdam.

De Panamakanaal-cruises van Zuiderdam in januari en april 2023, evenals een 10-daagse Mexico en Zee van Cortez-reis, worden door Zaandam overgenomen.

Cruises van Holland America Line boeken kan bij onder meer CruiseReizen.nl, Captain Cruise, Cruisewinkel, TUI en Stip Reizen.

Wereldcruises van MSC Cruises in 2024 en 2025

MSC Poesia maakt in 2022 en 2023 twee MSC wereldcruises. © MSC Cruises
MSC Poesia maakt in 2022 en 2023 twee MSC wereldcruises. © MSC Cruises

MSC Cruises maakt in 2023 met twee cruiseschepen een wereldcruise: de MSC Poesia en de MSC Magnifica. Lees of schrijf een beoordeling over de MSC Magnifica. De schepen vertrokken op 4 en 5 januari vanuit Civitavecchia en Genua om via Marseille en Barcelona een transatlantische oversteek te maken. Alleen voor de wereldcruise met de MSC Magnifica zijn nog tickets verkrijgbaar, waarbij je een deel van de wereldcruise kunt maken.

Inmiddels kun je ook al de wereldcruise van MSC Cruises van 2024 en 2025 boeken. De wereldcruise van 2024 gaat via de Middellandse Zee en de Rode Zee, Zuid-Amerika, de Caraïben, de VS & Canada, via Groenland en IJsland terug naar Europa. Maar bij de MSC wereldcruise van 2025 maak je een compleet rondje om de aardbol. Via 4 inschepingshavens in de Middellandse Zee vaar je naar Casablanca, Kaap Verdië, via verschillende bestemmingen naar Zuid-Amerika rondom Kaap Hoorn naar diverse eilanden in de Stille Oceaan. Via Nieuw-Zeeland en diverse bestemmingen in Australië gaat de MSC wereldcruise naar Bali, Singapore, Maleisië en Thailand naar Sri Lanka.

Via Aqaba in Jordanië en Sharm-el-Sheikh in Egypte vaar je door het Suez-kanaal naar Alexandrië. De MSC wereldcruise van 2025 eindigt in Genua, 116 nachten na het vertrek.

Aanbiedingen voor MSC Cruises vind je bij TUI, Captain Cruise, CruiseReizen.nl, Stip Reizen en Cruisewinkel.

De wereldcruise van Costa Cruises in 2025

Costa Cruises is inmiddels begonnen met de verkoop van de wereldcruise 2025. Deze Around the World Cruise wordt gemaakt met de Costa Deliziosa en cruiset vooral over het zuidelijk halfrond. Op de lijst van bestemmingen staan onder meer Tierra del Fuego (Vuurland op het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika, Polynesië, Nieuw-Zeeland, Australië en Zuid-Afrika. De wereldcruise 2025 vertrekt begin december 2024. Tijdens de jaarwisseling kunt u in Rio de Janeiro het vuurwerk op Copacabana Beach bewonderen.

Bekijk aanbiedingen voor cruises met Costa Cruises bij onder meer Captain Cruise, Zeetours, CruiseOnline, Cruisereizen.nl, Cruise Travel, Cruisewinkel, TUI, Sunweb en Stip Reizen.

Wereldcruises met AIDA in 2023 en 204

Ook de Duitse cruisemaatschappij AIDA Cruises biedt in 2023 en 2024 een wereldcruise aan. De AIDAsol vertrekt 27 oktober 2023 voor haar wereldcruise vanuit Hamburg. Die wereldcruise duurt 117 dagen en doet onder meer de Canarische Eilanden, Madeira, Kaap-Verdië en 9 bestemmingen in Zuid-Amerika aan, waaronder Rio, Montevideo, Buenos Aires, Ushuaia, Punta Arenas en Santiago de Chile. Via de Cook-eilanden, Paaseiland, Tahiti Passagiers in Sydney het nieuwe jaar inluiden. Geniet tijdens je wereldcruise van het vuurwerk tegen de achtergrond van de Harbour Bridge en het Opera House.

Via diverse tussenstops in Australië wordt koers gezet naar Zuid-Afrika. Azië wordt dus overgeslagen. Via onder meer Walvisbaai en Tenerife gaat de AIDAsol terug naar Hamburg waar het schip op 21 februari 2024 aan komt.

De wereldcruise van de AIDAsol in 2024 vertrekt 23 oktober 2024, is eveneens 117 dagen lang en volgt dezelfde route.

Wereldcruises met Cunard Line in 2023

In 2023 is het exact honderd jaar geleden dat de eerste cruiseschepen van Cunard Line een wereldcruise maakten. Daarom heeft de Britse luxe rederij twee wereldcruises in 2023 gepland, die deels dezelfde routes als toen zullen varen. De ene cruise wordt gemaakt met de Queen Mary 2 en duurt 117 nachten.

De andere Centenary wereldcruise wordt gemaakt met de Queen Victoria en duurt 92 dagen. Lees meer over deze cruises rond de wereld van Cunard Line.

Wereldcruises van Princess Cruises in 2023 en 2024

De Island Princess, hier in Alaska, maakt in 2023 een wereldcruise van 111 dagen © Princess Cruises
De Island Princess, hier in Alaska, maakt in 2023 en 2024 een wereldcruise van 111 dagen © Princess Cruises

Princess Cruises heeft ook al heel wat wereldcruises gemaakt. In 2023 en 2024 maakt de Island Princess een cruise rond de wereld. De wereldreis duurt in beide gevallen111 dagen begint en eindigt in Fort Lauderdale, Florida, maar je kunt ook vanaf Los Angeles meevaren. Dan duurt de cruise 97 dagen. De Island Princess doet tijdens de wereldcruise 2023 in totaal 50 bestemmingen in 31 landen aan met onder meer twee dagen in Dubai en Venetië. Ook doet de Island Princess tijdens de wereldcruise 2023 21 plaatsen aan die op de Unesco Werelderfgoedlijst staan.

De Island Princess is het grootste cruiseschip van Princess Cruises dat een wereldcruise maakt. Tijdens de wereldcruise in 2024, die op 4 januari vanuit Fort Lauderdale vertrekt, bezoekt het schip 51 bestemmingen in 27 landen op 6 continenten. Boeken kan vanaf iets meer dan 21.000 dollar, maar wie voor 31 januari 2022 boekt, krijgt een aantal vroegboekvoordelen.

Boek cruises van Princess Cruises rechtstreeks bij Captain Cruise, Zeetours, Cruise Travel, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

Wereldcruise Seabourn in 2023

Maak een wereldcruise met de Seabourn Sojourn © Seabourn Cruise Line/Aviareps
Maak een wereldcruise met de Seabourn Sojourn © Seabourn Cruise Line

Wie niet op een paar centen hoeft te kijken en wat tijd heeft stuk te slaan, kan zich nu al aanmelden voor de wereldcruise 2023 van ultraluxe rederij Seabourn Cruise Line. Deze wereldcruise wordt gemaakt met de Seabourn Sojourn en duurt 140 dagen. De wereldcruise vertrekt op 6 januari 2023 vanuit Miami en doet 61 bestemmingen in 32 landen aan.

Boek een cruise aanbieding met Seabourn bij Cruise Travel, Captain Cruise, Zeetours, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

Wereldcruise Azamara Onward in 2024

Cruisemaatschappij Azamara heeft een wereldcruise met de nieuwe Azamara Onward in 2024 aangekondigd. De Azamara Onward, die in het voorjaar van 2022 wordt opgeleverd, vertrekt 5 januari 2024 uit Fort Lauderdale voor een wereldcruise van 155 dagen. Het schip doet meer dan veertig landen aan, die verspreid liggen op 6 continenten. Op 22 locaties blijft het schip een nachtje over en er staan 27 late vertrekken gepland. Daardoor hebben passagiers meer tijd om van de bestemming te genieten. Ook staan verschillende landexcursies van 3 nachten gepland, onder meer naar de Chinese Muur en het Tiananmenplein, de Taj Mahal bij zonsopgang en zonsondergang, en naar Rio de Janeiro en de Iguazú Watervallen.

Wereldcruise en Grand Voyages van Oceania Cruises in 2024

Cruiseschip Insignia van Oceania Cruises maakt in 2024 een wereldcruise © Oceania Cruises
Cruiseschip Insignia van Oceania Cruises maakt in 2024 een wereldcruise © Oceania Cruises

Oceania Cruises heeft ook weer een wereldcruise gepland staan. Op 14 januari 2024 vertrekt de Insignia om in 180 dagen van Los Angeles naar New York te cruisen. De Around the World cruise was boekbaar vanaf € 41.699 p.p. (oftewel 230 euro per dag) maar was al binnen een half uur na het openen van de boekingen volledig uitverkocht. Wereldreizigers kunnen in 2025 in de herkansing, want dan maakt de Insignia opnieuw een wereldcruise. Deze wereldcruise duurt 200 dagen, maar je kunt ook een deel van het traject meevaren. Dan duurt de wereldcruise 180 dagen.

Bekijk en boek cruises van Oceania Cruises bij CruiseReizen.nl, Zeetours, Cruisewinkel, Cruise Travel en CaptainCruise.

Grand Voyages van Oceania Cruises in 2023 en 2024

Tussen oktober 2023 en februari 2024 biedt Oceania Cruises ook vier Grand Voyages aan. Deze cruises variëen in reisduur van 72 tot 82 dagen. De Grand Voyages die voor 2024 nu al boekbaar zijn vanaf € 14.889 p.p., hebben verschillende routes en vaargebieden.

De Grand Voyages hebben aantrekkelijke extra’s zoals gratis luchthaventransfers, gratis vooraf betaalde fooien en zijn inclusief Oceania’s Olife Choice faciliteiten zoals keuze uit tal van gratis landexcursies, alcoholisch drankenpakket of bestedingstegoed aan boord. Gedetailleerde informatie over de Around the World cruise en de Grand Voyages is online beschikbaar.

De langste wereldcruise van Regent Seven Seas Cruises in 2025

Je kunt ook al boeken voor de wereldcruise van Regent Seven Seas Cruises in 2025. Die wereldcruise 2025 wordt gemaakt met de Seven Seas Mariner. Dit ultraluxe cruiseschip vertrekt op 7 januari 2025 vanuit Miami, Florida naar San Francisco, Californië en bezoekt tal van bestemmingen in Zuid-Amerika, het Stille Oceangebied, Australië & Nieuw-Zeeland, Azië en Alaska. Passagiers cruisen gedurende 150 dagen op 3 oceanen, bezoeken 97 havens in 25 landen op 5 continenten en leggen in totaal zo’n 36.295 zeemijlen af in 5 maanden. 

Heel bijzonder zijn bezoeken aan het afgelegen Robinson Crusoe eiland voor de kust van Chili, en Muroran op het Japanse eiland Hokkaido. De Mariner maakt ook een 3-daagse panoramische cruise langs Antarctica. De Wereldcruise 2025, die als titel Away in Wonder heeft meegekregen, is daarmee de langste wereldcruise van Regent Seven Seas ooit.

Voor gasten die vinden dat 150 nachten niet genoeg is, is er de optie om een extra cruise van 18 nachten toe te voegen aan de 2025 World Cruise. Deze vaart naar de Mexicaanse Rivièra van San Francisco naar Miami, waarbij havens in Costa Rica, Colombia en meer worden bezocht. Dit allemaal samen met een volledige doortocht van het Panamakanaal. 

Wat kost de wereldcruise van Regent Seven Seas Cruises

Aan deze prachtige reis rond de wereld hangt wel een stevig prijskaartje. De prijzen voor de 150 nachten beginnen bij € 77.209  per persoon voor een Deluxe Veranda Suite, en € 224.059 per persoon voor een Master Suite. Daarvoor zijn dan wel 395 excursies inbegrepen. Boeken kan vanaf15 juni 2022.

Boek een cruise van Regent Seven Seas Cruises rechtstreeks bij CruiseReizen.nl, Zeetours, Cruisewinkel, Cruise Travel of Captain Cruise.

Wereldcruises van Viking Cruises

Ook luxe rederij Viking Cruises biedt wereldcruises aan. De Viking World Cruise in 2023 en 2024 duurt 138 dagen. Je vertrekt vanuit Fort Lauderdale, Florida en via het Panama-kanaal vaar je naar Los Angeles, en daarna onder meer naar Hawaii, Polynesië, Nieuw-Zeeland, Australië, Indonesië, Vietnam, India, Saoedi Arabië, diverse landen in de Middellandse Zee om te eindigen in Londen. Onderweg doe je 27 landen aan en in sommige landen bezoek je verschillende bestemmingen. Tijdens deze wereldcruise van Viking Cruises maak je 57 begeleide excursies. Prijzen beginnen net onder de 60.000 dollar.

Wereldcruises van noord naar zuid

Andere opvallende wereldcruises van Viking Cruises zijn de zogeheten Longitudinal World Cruises. De meeste wereldcruises gaan van oost naar west of vice versa. Maar Viking Cruises biedt ook wereldcruises aan die van noord naar zuid varen. Zo zijn er Longitudinal Cruises van de Grote Meren in Noord-Amerika, via Florida, Mexico, het Panama-Kanaal, de oostkust van Zuid-Amerika naar Antarctica. Deze wereldcruises duren 65 tot 70 dagen. Prijzen beginnen bij net onder de 50.000 dollar. Deze wereldcruises worden gemaakt met de expeditieschepen Viking Octantis en Viking Polaris.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Twitter en Instagram. Tips en suggesties voor een artikel? Stuur een mail naar redactie @ decruisegids.nl (zonder spaties in het mailadres). Reageren kan onder dit artikel.

Privacy *

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.