Shadow

Dit zijn de mooiste wereldcruises in 2021, 2022 en 2023

Een wereldcruise maken in 2021 wordt lastig, maar een wereldcruise in 2022 of 2023 is heel wat realistischer. Wat bieden de cruisemaatschappijen aan wereldcruises? En wat kost een wereldcruise eigenlijk?

Tijdens een wereldcruise ontdek je de mooiste bestemmingen, zoals Sydney in Australië. De Pacific Princess, hier op archieffoto, is inmiddels verkocht aan Azamara. © Princess Cruises.
Tijdens een wereldcruise ontdek je de mooiste bestemmingen, zoals Sydney in Australië. De Pacific Princess, hier op archieffoto, is inmiddels verkocht aan Azamara. © Princess Cruises.

Laatst gewijzigd: 13 oktober 2021 met de wereldcruises van MSC Cruises in 2023.

Een wereldcruise is een cruise waarbij je in ongeveer honderd dagen een cruise rond de wereld maakt. Wereldcruises zijn zonder overdrijven stuk voor stuk unieke reizen, waarbij je de mooiste cruisebestemmingen van de wereld kunt ontdekken. Tijdens zeedagen kun je van alle faciliteiten aan boord van je cruiseschip genieten. En al die tijd hoef je maar één keer je koffer in en uit te pakken. Een wereldcruise is dan ook veel meer dan een gewone cruisevakantie. Het is een ervaring die je de rest van je leven niet meer zult vergeten.

Hoe lang duurt een wereldcruise?

Een beetje wereldcruise duurt al snel drie maanden of langer. Niet iedereen kan zomaar 100 dagen of langer vrij nemen. Diverse cruisemaatschappijen bieden daarom ook de mogelijkheid om een deel van de route van een wereldcruise mee te varen. Je maakt dan een langere cruise. Dit wordt ook wel een Grand Voyage genoemd, al noemen sommige cruisereisbureaus zo’n Grand Voyage ook een wereldcruise. Zo kun je bijvoorbeeld een Grand Africa Voyage maken, waarbij je een cruise langs een groot deel van het Afrikaanse continent maakt.

Bekijk aanbiedingen voor wereldcruises bij Cruisewinkel, CruiseReizen.nl en Captain Cruise.

Wat maakt een wereldcruise zo bijzonder?

Natuurlijk kun je de wereld rond cruisen in afzonderlijke cruises, maar dat is toch niet hetzelfde als het maken van een wereldcruise. Bij losse cruises moet je iedere keer het vliegtuig pakken om naar de vertrekhaven of terug naar huis te vliegen. Bij een wereldcruise hoef je je alleen aan het begin en eind van je cruise om de wereld in het vliegtuig. Dat scheelt tijd, energie en kosten. En hoe bijzonder voelt om met het cruiseschip aan te leggen in de haven waar je ruim drie maanden tevoren bent vertrokken aan je cruise rond de wereld. Die sensatie kunnen losse cruises je niet bieden.

Bovendien is een wereldcruise enorm afwisselend. Je komt in vijf of zes continenten en ontdekt kosmopolitische bestemmingen in exotische oorden. Vaak worden ook bijzondere bestemmingen aan gedaan, die buiten het reguliere cruiseprogramma van een cruiserederij vallen. En tijdens een wereldcruise is in een aantal havens extra tijd ingepland, waardoor je langer de tijd hebt om die bestemming te ontdekken.

Wat kost een wereldcruise?

Een wereldcruise is niet voor iedereen weggelegd. Niet iedereen kan zomaar 80 dagen of langer vrij nemen. Een wereldcruise kost natuurlijk ook aardig wat geld, al kun je die kosten gedeeltelijk weer terugverdienen als je je huis bijvoorbeeld vier maanden kunt verhuren. Desondanks was de wereldcruise van Oceania Cruises van 180 dagen in 2023 binnen 1 dag uitverkocht. En dat terwijl je nog twee jaar moet wachten voordat je kunt inschepen. En dan waren er ook nog flink wat passagiers die hun verblijf verlengen.

Wie niet op de centen hoeft te letten en echt de cruise van z’n leven wil maken, kan zich aanmelden voor de cruise om de wereld van Regent Seven Seas Cruises. Deze ultraluxe cruiserederij laat vanaf 7 januari 2023 de Seven Seas Mariner in 143 dagen de wereld rond cruisen. Bij de cruiseprijs zijn 356 gratis landexcursies inbegrepen. De prijs? Vanaf 71.019 euro. En om misverstanden te voorkomen: dat is de prijs per persoon voor een suite. Het goede nieuws: de cruise is afgeprijsd van 88.000 euro. Bekijk de actuele prijs en boek via deze link.

Boek een cruise van Regent Seven Seas Cruises bij CruiseReizen.nl, Cruisewinkel of Captain Cruise.

Maar een wereldcruise maken is niet alleen voor miljonairs weggelegd. De 119 dagen durende wereldcruise van MSC Cruises met de MSC Poesia in 2023 is te boeken vanaf ongeveer 13.000 euro per persoon, voor een binnenhut. Andere cruisemaatschappijen maken kortere wereldcruises van ongeveer 80 dagen en rekenen daarvoor ruim 9.000 euro per persoon.

Maar prijzen van wereldcruises variëren flink. Bovendien kun je momenteel profiteren van aanzienlijke vroegboekkortingen en extraatjes zoals een flink bedrag aan boordtegoed. Wie bijvoorbeeld in februari 2021 de wereldcruise van Holland America Line voor 2023 boekt, krijgt per persoon maximaal 6700 dollar vroegboekkorting.

Wat is inbegrepen bij een wereldcruise?

Wat is inbegrepen bij een wereldcruise hangt van de cruisemaatschappij af. Je hebt in ieder geval recht op volpension en een selectie aan drankjes. Bij de ene maatschappij zijn de inbegrepen drankjes beperkt tot water en thee tijdens restauranttijden. Andere cruiserederijen zijn royaler en bieden bijvoorbeeld tijdens de hoofdmaaltijd in het buffetrestaurant ook wijn, bier en fris aan. En om het nog wat ingewikkelder te maken bieden sommige cruisemaatschappijen extra voordelen, zoals een gratis excursie, als je voor een bepaalde datum een wereldcruise boekt. Een hut of suite in een luxere categorie levert soms ook extra gratis diensten op. Er zit niets anders op dan wereldcruises te vergelijken bij diverse cruisemaatschappijen.

Natuurlijk kun je tijdens je wereldcruise gebruik maken van alle faciliteiten aan boord, al moet je bijvoorbeeld voor de wellness en persoonlijke diensten als massages of de kapper een toeslag betalen. Havenbelasting en lokale belastingen zijn bij de meeste wereldcruises inbegrepen. Visa, vliegreizen en excursies zijn meestal niet bij de prijs van een wereldcruise inbegrepen.

Maar verder hanteren de verschillende cruisemaatschappijen hun eigen voorwaarden. Bij ultraluxe cruisemaatschappijen als Regent Seven Seas zijn fooien bijvoorbeeld wel inbegrepen evenals een selectie aan excursies en een internetpakket. Een hotelovernachting voor het begin van de cruise en na afloop van de wereldcruise zijn eveneens inbegrepen.

Wereldcruises in 2021

De Aidasol, hier in tijdens een cruise naar de Noorse fjorden, maakt in 2021 een wereldcruise. © Aida Cruises.
De Aidasol, hier in tijdens een cruise naar de Noorse fjorden, maakt in 2021 een wereldcruise. © Aida Cruises.

Wie denkt dat vanwege de wereldwijde reisbeperkingen rond de coronapandemie een wereldcruise er in 2021 niet in zit, heeft het mis. Aida Cruises maakt vanaf oktober 2021 met de Aidasol een wereldcruise van 118 dagen vanaf Hamburg. Opvallend detail: Je kunt ook driekwart van de route meevaren, maar dat is maar 2000 euro goedkoper. De cruise rond de wereld van zusterrederij Costa Cruises met de Costa Deliziosa is geannuleerd.

Cruises met Aida Cruises kun je boeken bij Cruisereizen.nl, TUI, Captain Cruise en Cruisewinkel.

Wereldcruises in 2022

Wacht u liever een jaartje met het maken van een wereldcruise? Geen punt, want in 2022 zijn er meer aanbiedingen voor wereldcruises. Cunard Line en Princess Cruises bijvoorbeeld hebben allebei in respectievelijk maart en april 2022 een wereldcruise vanuit Sydney op het programma staan. De wereldcruise van Cunard wordt in 50 dagen gemaakt met de Queen Mary 2 en eindigt in Southampton, Engeland. De Sapphire Princess van Princess cruises vaart in 30 dagen van Sydney naar Southampton, een halve wereldcruise dus.

Iets eerder, in februari begint de Queen Mary 2 van Cunard aan een wereldcruise van Dubai naar Dubai op zitten. Het schip vaart vanuit Dubai naar onder meer Colombo, Australië, Indonesië terug naar de Verenigde Arabische Emiraten.

Wie letterlijk de wereld rond wil cruisen kan beter in januari 2022 inschepen op de Queen Victoria. Die vaart vanuit Southampton echt een rondje om de wereld in 109 dagen.

Holland America Line wereldcruise 2022

Holland America Line zou in 2022 de Zaandam een wereldcruise maken van 129 dagen laten maken. Vertrek- en eindpunt zijn Fort Lauderdale. Via onder meer de Amazone, het Panamakanaal, Mexico, Hawaii, Guam, Japan, China, Vietnam, Sri Lanka, India, de Verenigde Arabische Emiraten (oa Dubai), de Middellandse Zee met diverse Griekse eilanden, Kusadasi, Istanbul, Napels en Malaga cruise je terug naar Fort Lauderdale. Onderweg ben je dan wel een paar keer de evenaar overgestoken. Maar die wereldcruise is een jaar uitgesteld. In plaats daarvan laat de Holland America Line op 4 januari 2023 de Zuiderdam een wereldcruise van 128 dagen maken.

Cruises van Holland America Line boeken kan bij onder meer CruiseReizen.nl, Captain Cruise, Cruisewinkel, TUI en Stip Reizen.

Wereldcruise Holland America Line in 2023

De Zuiderdam vertrekt op 3 januari 2023 vanuit Fort Lauderdale, Florida via een westwaartse route die de wereld rondreist. Het cruiseschip steekt de Stille Zuidzee over naar Nieuw Zeeland en Australië om vervolgens langs de westkust van Afrika te varen en een route door Noord Europa af te leggen.

De wereldcruise met de Zuiderdam doet 61 havens in 30 landen en eilanden aan: Caymaneilanden, Costa Rica, Panama, Frans Polynesië, Cookeilanden, Tonga, Nieuw-Zeeland, Australië, Mauritius, Réunion, Madagaskar, Mozambique, Zuid-Afrika, Namibië, Angola, Ghana, Ivoorkust, Gambia, Senegal, Spanje, Marokko, Portugal, Frankrijk, Engeland, België, Nederland, Denemarken, Noorwegen, Schotland en Ierland.

Er zijn 8 overnachtingshavens: Fuerte Amador (Panama City), Panama; Papeete, Tahiti; Sydney, Hobart, Adelaide en Fremantle (Perth), Australië; Kaapstad, Zuid-Afrika; en Amsterdam, Nederland.

Ook staan er 20 stops gepland rondom het Afrikaanse continent met talrijke mogelijkheden voor safari-ervaringen over land.

Doordat de Zuiderdam de Grand World Voyage overneemt, zal Koningsdam in 2023 de langere, exotische routes van dat schip overnemen. Koningsdam’s 25-daagse Mexican Riviera en Circle Hawaii Collectors’ Voyage zal verplaatst worden; het vertrek op 31 januari 2023 wordt verplaatst naar vertrek op 7 januari 2023, voor een cruise van 24 dagen. In februari biedt de Koningsdam de exotische 35-daagse Hawaii, Tahiti en Marquesas rondreis aan vanuit San Diego, en alle gasten die voor dat vertrek aan boord van Zuiderdam waren geboekt, worden omgeboekt naar Koningsdam.

De Panamakanaal-cruises van Zuiderdam in januari en april 2023, evenals een 10-daagse Mexico en Zee van Cortez-reis, worden door Zaandam overgenomen.

Wereldcruises van MSC Cruises in 2022 en 2023

MSC Poesia maakt in 2022 en 2023 twee MSC wereldcruises. © MSC Cruises
MSC Poesia maakt in 2022 en 2023 twee MSC wereldcruises. © MSC Cruises

MSC Cruises heeft de wereldcruise voor 2022 geannuleerd. Deze MSC-wereldcruise zou gemaakt worden met de MSC Poesia. In plaats daarvan maakt MSC Cruises in 2023 met twee cruiseschepen: de MSC Poesia en de MSC Magnifica. Lees of schrijf een beoordeling over de MSC Magnifica.

Aanbiedingen voor MSC Cruises vind je bij TUI, Captain Cruise, CruiseReizen.nl, Stip Reizen en Cruisewinkel.

De MSC Wereldcruise in 2023

MSC Magnifica en de MSC Poesia varen voor een deel dezelfde route. Inschepen kan op 4 januari 2023 in Civitavecchia bij Rome, op 5 januari n Genua, op 6 januari in Marseille en op 7 januari in Barcelona. Daarna gaan beide schepen de Atlantische Oceaan op, maar daar scheiden hun wegen. De MSC Magnifica vaart rond Zuid-Amerika, via de Stille Oceaan (oa Tahiti en Frans Polynesië) en de Indische Oceaan naar de Arabische Zee, de Rode Zee, via het Suez-Kanaal terug naar de Middellandse Zee. De Magnifica doet in totaal 43 havens aan in 24 landen. Deze wereldcruise van de MSC Magnifica duurt 117 dagen. Je kunt overigens nu al boeken.

De MSC Poesia gaat via het Panama-Kanaal, de westkust van Zuid- en Noord-Amerika om dan over te steken naar Azië. Via de Indische Oceaan en het Suez-kanaal keert de Poesia weer terug naar de Middellandse Zee. De wereldcruise 2023 met de MSC Poesia is al uitverkocht en er bestaat zelfs een wachtlijst.

Wereldcruises met Cunard Line in 2023

In 2023 is het exact honderd jaar geleden dat de eerste cruiseschepen van Cunard Line een wereldcruise maakten. Daarom heeft de Britse luxe rederij twee wereldcruises in 2023 gepland, die deels dezelfde routes als toen zullen varen. De ene cruise wordt gemaakt met de Queen Mary 2 en duurt 117 nachten.

De andere Centenary wereldcruise wordt gemaakt met de Queen Victoria en duurt 92 dagen. Lees meer over deze cruises rond de wereld van Cunard Line.

Wereldcruises van Princess Cruises

De Island Princess, hier in Alaska, maakt in 2023 een wereldcruise van 111 dagen © Princess Cruises
De Island Princess, hier in Alaska, maakt in 2023 een wereldcruise van 111 dagen © Princess Cruises

Princess Cruises heeft ook al heel wat wereldcruises gemaakt. In 2023 maakt de Island Princess een cruise rond de wereld. De wereldreis duurt 111 dagen begint en eindigt in Fort Lauderdale, Florida, maar je kunt ook vanaf Los Angeles meevaren. Dan duurt de cruise 97 dagen. De Island Princess doet in total 21 plaatsen aan die op de Unesco Werelderfgoedlijst staan. Wie voor 31 augustus 2021 deze wereldcruise boekt, krijgt extra voordelen zoals een premium drankenpakket met fooien, onbeperkt wifi en 500 dollar per persoon boordtegoed voor de eerste twee passagiers in een hut.

Boek cruises van Princess Cruises bij Captain Cruise, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

Wereldcruise Seabourn in 2023

Maak een wereldcruise met de Seabourn Sojourn © Seabourn Cruise Line/Aviareps
Maak een wereldcruise met de Seabourn Sojourn © Seabourn Cruise Line

Wie niet op een paar centen hoeft te kijken en wat tijd heeft stuk te slaan, kan zich nu al aanmelden voor de wereldcruise 2023 van ultraluxe rederij Seabourn Cruise Line. Deze wereldcruise wordt gemaakt met de Seabourn Sojourn en duurt 140 dagen. De wereldcruise vertrekt op 6 januari 2023 vanuit Miami en doet 61 bestemmingen in 32 landen aan.

Boek een cruise aanbieding met Seabourn bij Captain Cruise, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Twitter en Instagram.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.