Shadow

Steeds beter aanbod aan cruises voor singles

De cruisemarkt groeit. Niet alleen stellen of gezinnen met kinderen, maar ook steeds meer singles ontdekken de cruise. Het is dan ook een ideale manier om volledig verzorgd vakantie te vieren, mee te doen aan allerlei activiteiten én tegelijkertijd leuke mensen te ontmoeten. Omgekeerd springen steeds meer cruisemaatschappijen in op de wensen van singles. Cruises voor singles zijn dan ook hot.

Cruises voor singles zijn hot © CLIA/Travelproof
Cruises voor singles zijn hot © CLIA/Travelproof

Nog niet zo lang geleden waren cruisemaatschappijen vooral gericht op stellen en families met kinderen. Voor een single op cruise waren alleen tweepersoonshutten beschikbaar. Aangezien zo’n hut bestemd is voor twee betalende passagiers, compenseerden de cruisemaatschappijen de gemiste inkomsten door een toeslag te berekenen die kon oplopen tot 100%.

Hutten voor singles op cruiseschepen

Studio Lounge voor singles op de Norwegian Encore © Nico van Dijk
Studio Lounge voor singles op de Norwegian Encore © Nico van Dijk

Een uitzondering was het Britse Fred. Olsen Cruises, dat altijd al beschikte over een aantal single hutten op hun schepen. Een andere pionier is Norwegian Cruise Line (NCL) dat rond de eeuwwisseling al het idee lanceerde om grote schepen te bouwen met daarin een speciale zone voor alleenreizenden. Ook nu nog kun je bij Norwegian Cruise Line als single een cruise boeken in een hut waar alle benodigde faciliteiten aanwezig zijn, met een modern en strak design en exclusieve ruimtes waar alleen singles welkom zijn. De nieuwe Norwegian Encore, Norwegian Epic, Norwegian Breakaway, Norwegian Escape en Norwegian Getaway hebben speciale studiohutten voor singles tegen een normale prijs. Lees ook: Zo kies je een hut of suite die bij je past. Lees of schrijf ook een beoordeling over cruiseschepen.

De laatste vijf jaar zien we dat veel rederijen het initiatief nemen om singles aan het cruisen te krijgen, zonder dat zij extra toeslag moeten betalen voor het eenpersoonsgebruik van de hut. Zo lanceerde Royal Caribbean International de Quantum of the Seas in 2014. Dit was hun eerste schip met accommodatie voor singles. Ook Holland America Line biedt inmiddels hutten voor singles aan op de nieuwste schepen Koningsdam en Nieuw Statendam. Bekijk de hutten voor singles op de Nieuw Statendam.

Met de komst van meer dan honderd nieuwe cruiseschepen in de komende vijf jaar gaat het aantal faciliteiten voor singles verder toenemen, voorspelt koepelorganisatie CLIA. Tegelijkertijd wordt ook het prijsniveau aangepast; eenpersoonstoeslagen worden verminderd of zelfs geheel geschrapt. De cruisewereld speelt in op een maatschappelijke trend en dat is goed nieuws. Gespecialiseerde cruisereisbureaus hebben tegenwoordig aanbiedingen voor singels die willen cruisen. Kijk bijvoorbeeld bij Cruisewinkel.

Als single op cruise gaan

Solo reizen en cruisevakanties gaan prima samen. Een cruiseschip is een veilige omgeving waar je je in je eentje prima vermaakt en, als je wilt, nieuwe mensen ontmoet. Daarnaast zijn alle denkbare faciliteiten aan boord beschikbaar, van zwembad, gym, sterrenrestaurant tot luxe spa. Met een cruise zie je ook de mooiste bestemmingen waar je misschien alleen niet snel naartoe reist en in de plaatsen waar je aanmeert zijn excursies geregeld.

Wie als single een cruise wil boeken kan kiezen voor het reguliere aanbod van de diverse cruisemaatschappijen, of voor speciale single- of groepsreizen. Ook hier geldt: kies de cruise die bij je past.

Tips voor het boeken van een single cruise

  • Niet alle cruisemaatschappijen zijn wat hun tarieven betreft ‘singlevriendelijk’. Soms worden forse toeslagen berekend voor het alleen gebruiken van een tweepersoons hut. Maak dan ook gebruik van aanbiedingen of kies een maatschappij die geen of weinig toeslag berekend.
  • Boek ruim van tevoren. Maatschappijen bieden geregeld tweepersoonshutten voor singles aan zonder toeslag en deze zijn snel volgeboekt.
  • Sommige maatschappijen, zoals de Norwegian Cruise Line hebben op bepaalde schepen niet alleen single hutten beschikbaar, maar ook een lounge waar singles elkaar kunnen ontmoeten.

Cruisemaatschappijen met eenpersoons-hutten, al dan niet op aanvraag en/of op bepaalde schepen:

Aida Cruises
Costa Cruises
Cruise & Maritime Voyages
Fred. Olsen Cruise Lines
Holland America Line
Norwegian Cruise Line
P&O Cruises
Royal Caribbean International
Saga Cruises

Cruisemaatschappijen met speciale tarieven of lage toeslagen voor het alleengebruik van een hut:

Azamara Club Cruises:  25 procent toeslag
Crystal Cruisen: 10 procent toeslag
Carnival Cruise Line: geen toeslag op binnen- en buitenhutten
Fred.Olsen Cruise Lines: geen toeslag op buiten- en/of balkonhutten
MSC Cruises: geen toeslag
Norwegian Cruise Line: speciale studio’s voor 1 persoon
Silversea Cruises: 25 procent toeslag
Regent Seven Seas Cruises: 50 procent toeslag

Kijk hier voor de leukste cruises! of kijk bij Captain Cruise, TUI, CruiseReizen.nl en Stip Reizen.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Twitter en Instagram. Tips en suggesties voor een artikel? Stuur een mail naar redactie @ decruisegids.nl (zonder spaties in het mailadres). Reageren kan onder dit artikel.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.