Shadow

Cruisen op de MSC Grandiosa: MSC zet met MSC Grandiosa nieuwe stap vooruit

Cruisemaatschappij MSC Cruises heeft met de MSC Grandiosa een nieuw schip in de vaart genomen dat groter, mooier én milieuvriendelijker is dan haar voorgangers. Hoe is het om te cruisen op de MSC Grandiosa? De redactie van DeCruiseGids.nl stapte al vóór de doop aan boord.

Door Nico van Dijk

 De MSC Grandiosa is zaterdag 9 november 2019 gedoopt in de haven van Hamburg. © MSC Cruise/ Vallbracht
De MSC Grandiosa is zaterdag 9 november 2019 gedoopt in de haven van Hamburg. © MSC Cruise/ Vallbracht

Voor Sophia Loren moet het zaterdag 9 november inmiddels bijna routine zijn geweest. De Italiaanse ‘Grande Dame’ heeft als vaste doopvrouwe van MSC Cruises met de doop van de MSC Grandiosa al vijftien schepen van de cruisemaatschappij gedoopt. Maar nog niet eerder had de gewezen filmactrice de champagnefles laten stukslaan op de romp van zo’n groot en innovatief schip als de MSC Grandiosa.

Cruisen op de MSC Grandiosa: GreatnessatSea

De MSC Grandiosa aan de Wilhelminakade in Rotterdam © Nico van Dijk
De MSC Grandiosa aan de Wilhelminakade in Rotterdam © Nico van Dijk

#GreatnessatSea is de hashtag van de marketingcampagne rond de introductie van het nieuwste vlaggenschip van de nu zeventien schepen tellende vloot van MSC Cruises. En eerlijk is eerlijk, daarmee is niets teveel gezegd.

De MSC Grandiosa is het eerste cruiseschip van de Meraviglia-Plus klasse. Met een lengte van 331 meter, breedte van 43 meter en hoogte van 67 meter is de MSC Grandiosa net een maatje groter dan de MSC Meraviglia en de MSC Bellissima. Die zijn 315 meter lang, maar wel even breed als de Grandiosa. Alleen de MSC Splendida is met twee meter lengteverschil nog wat langer. Met een volume van 181.541  brutoregisterton heeft de Grandiosa recht op plek 7 in het overzicht van grootste cruiseschepen ter wereld. De MSC Meraviglia en MSC Bellissima staan op de achtste en negende plaats

Het befaamde atrium van de MSC Grandiosa. Door de Swarovski-kristallen in de treden kost 1 traptrede 2000 euro. Er zijn per trap 21 treden. © MSC Cruises
Het befaamde atrium van de MSC Grandiosa. Door de Swarovski-kristallen in de treden kost 1 traptrede 2000 euro. Er zijn per trap 21 treden. © MSC Cruises

Waar de Meraviglia 2244 hutten heeft die plaats bieden aan 5714 passagiers, daar kan de MSC Grandiosa maximaal 6334 cruisepassagiers in 2421 hutten en suites een cruisevakantie bieden. Van die hutten zijn er zestig geschikt voor passagiers met een handicap.

Ter vergelijking: de grootste cruiseschepen ter wereld, de Harmony of the Seas en de Oasis of the Seas zijn 363 meter lang, 65 meter breed en zijn 72 meter hoog en bieden plaats aan maximaal 7300 passagiers.

Cruises van MSC boeken kan rechtstreeks bij Msccruises.nl of MSCCruises.be. Kijk voor MSC-aanbiedingen ook bij Sunweb, CruiseReizen.nl, Zeetours, CruiseOnline, Captain Cruise, Corendon, Cruisewinkel, Cruise Travel, Stip Reizen en TUI. Bekijk of schrijf reviews over MSC-cruiseschepen.

Milieuvriendelijker cruisen

En er is nog een belangrijk punt waaraan je kunt zien dat de MSC Grandiosa een stap verder gaat dan haar voorgangers: het schip is veel milieuvriendelijker. Cruisemaatschappij MSC Cruises heeft al laten weten dat de volgende klasse schepen, de World-Klasse, nog weer schoner gaan worden. Het eerste World-Klasse-schip, de MSC World Europa, komt in december 2022 in de vaart en wordt aangegeven door Liquid Natural Gas, vloeibaar aardgas.

De befaamde Galleria Grandiosa met het bijna honderd meter lange LED-lichtkoepelplafond © Nico van Dijk
De befaamde Galleria Grandiosa met het bijna honderd meter lange LED-lichtkoepelplafond © Nico van Dijk

Wie ooit al een cruise op de MSC Meraviglia gemaakt heeft, zal zich bij binnenkomst op het schip direct thuis voelen. Ook op de MSC Grandiosa kom je binnen in de 93 meter lange, twee verdiepingen tellende Galleria met winkels, bars en restaurants. Het enorme Led-plafond van 101 meter lengte biedt elk moment van de dag een prachtige en steeds wisselende kaleidoscoop van foto’s, filmpjes, landschappen en vuurwerk. Hier is elke avond een feest, muziek of entertainment. Er zijn ten opzichte van de MSC Meraviglia wat restaurants en winkels van plaats of omvang veranderd.

Andere veranderingen zijn wat subtieler van aard, maar maken een cruise met de MSC Grandiosa net wat comfortabeler. Om wachttijden bij de liften op zo’n groot schip te voorkomen, heeft MSC de liften slimmer ingeregeld, waardoor je nu vaker rechtstreeks op de door jou opgegeven verdieping aankomt. Passagiers die in de MSC Yacht Club zitten, een extra luxe schip-in-het-schip-afdeling, worden door de liften herkend en krijgen sowieso voorrang. Lees beoordelingen over de MSC Grandiosa of schrijf zelf een review.

Intelligente assistentie

Ook om passagiers sneller hun weg te laten vinden op het schip, is de MSC for Me-app uitgerust met onder meer een plattegrond. Die geeft je realtime aan waar je je bevindt. Ouders kunnen hun kinderen voorzien van een speciale armband. Via de app kunnen ze dan zien waar hun kinderen uithangen.

Verder is MSC Zoe verbeterd en nu in alle hutten standaard aanwezig. Zoe is een soort Google-Assistant aan wie je in zeven talen allerlei vragen kunt stellen. Ook nieuw zijn de twee nieuwe shows die Cirque du Soleil exclusief voor MSC Cruises gemaakt heeft.

Cruisen met kinderen op de MSC Grandiosa

MSC Cruises heeft samenwerkingen met Lego en Chicco © Nico van Dijk/DecCruideGids.nl
MSC Cruises heeft samenwerkingen met Lego en Chicco © Nico van Dijk/DecCruideGids.nl

Als echt familiebedrijf en als van oorsprong Italiaanse cruisemaatschappij heeft MSC Cruises altijd veel oog gehad voor cruisevakanties voor gezinnen. Op de MSC Grandiosa vindt je onder meer op het achterdek een aantal hutten met grote balkons die in een handomdraai veranderd kunnen worden van 4 in 6-persoons hutten. Als je dan ook de tussendeur naar de andere hut opent, kun je met een groep of familie van twaalf personen samen op cruise gaan.

MSC heeft op de MSC Grandiosa vijf kinderclubs voor kinderen van babyleeftijd tot en met 17 jaar. Verder beschikt het schip over een twee verdiepingen tellende sporthal, VR-vermaak in de vorm van Formule-1-simulatoren, een VR Maze (een doolhof waarin je virtuele krijgers of terrorkonijnen moet bestrijden) en een interactieve XD Cinema. Daarin moet je het opnemen tegen robotcowboys. Sporten kan in de twee verdiepingen tellende sporthal.

Buiten op het achterdek is een aquapark met drie glijbanen en de Himalayan Bridge, een touwbrug rond het achterdek waarbij op ruim 70 meter hoogte boven de waterlijn loopt. Is het slecht weer? Maakt niet uit. de MSC Grandiosa is een vier-seizoenenschip. Het heeft daarom naast diverse buitenbaden ook een overdekt binnenzwembad waarvan het dak opengeschoven kan worden.

Cruises met de MSC Grandiosa

De MSC Grandiosa beschikt over twaalf typen hutten. Dit is een standaard buitenhut. © Nico van Dijk
De MSC Grandiosa beschikt over twaalf typen hutten. Dit is een standaard buitenhut. © Nico van Dijk

Na de doop in Hamburg is de MSC Grandiosa beginnen aan een cruise naar Southampton, Lissabon, Barcelona, Marseille en Genua. Vanaf eind november maakt de Grandiosa cruises van zeven nachten door de Westelijke Middellandse Zee (Genua, Civitavecchia, Palermo op Sicilië, Valletta op Malta, Barcelona en Marseille).

In 2020 krijgt de MSC Grandiosa gezelschap van een tweede Meraviglia-Plus-schip: De MSC Virtuosa. MSC Cruises laat tussen 2017 en 2027 in totaal dertien nieuwe schepen bouwen. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan het opzetten van een ultraluxe cruisemerk dat niet onder de naam MSC Cruises gaat aanbieden. Voor dat luxe merk worden nog eens vier schepen gebouwd. Lees meer artikelen over MSC Cruises.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Twitter en Instagram. Tips en suggesties voor een artikel? Stuur een mail naar redactie @ decruisegids.nl (zonder spaties in het mailadres). Reageren kan onder dit artikel.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.