Shadow

Dit zijn de 22 grootste cruiseschepen ter wereld

De top 22 van de grootste cruiseschepen van 2023 heeft sinds 27 november 2023 een nieuwe nummer 1: de Icon of the Seas. Dit nieuwste cruiseschip van Royal Caribbean International meet 248.655 brutoregisterton en is daarmee groter dan het vorige grootste cruiseschip ter wereld: de Wonder of the Seas.

Laatst gewijzigd: 27 november 2023

De ranglijst van grootste cruiseschepen ter wereld wordt gedomineerd door de cruiseschepen van Royal Caribbean International. Maar deze cruisemaatschappij voelt de hete adem van onder meer MSC Cruises in z’n nek. Een overzicht van de grootste cruiseschepen van dit moment en nieuwe cruiseschepen die er aan komen.

De grootste cruiseschepen in tonnage, lengte of passagiersaantallen?

The Icon of the Seas zit tsjokvol entertainment. © Royal Caribbean International.
The Icon of the Seas zit tsjokvol entertainment. © Royal Caribbean International.

Het klinkt misschien gek maar de vraag ‘wat zijn de grootste cruiseschepen ter wereld’ is niet eens zo makkelijk te beantwoorden. Want let je dan puur op de lengte van een cruiseschip of kijk je naar het maximale aantal passagiers dat op een schip een cruisevakantie kan maken? Voor dit overzicht van de grootste cruiseschepen gaan wij niet uit van de lengte of van de maximale passagiersaantallen. In plaats daarvan kijken we naar de zogeheten brutoregister-tonnage (BRT). Dat is het volume van het schip.

2: Het tot voor kort grootste cruiseschip ter wereld: de Wonder of the Seas

De Wonder of the Seas van Royal Caribbean International is het grootste cruiseschip ter wereld. © Royal Caribbean International
De Wonder of the Seas van Royal Caribbean International is het grootste cruiseschip ter wereld. © Royal Caribbean International

Groot, groter, grootst lijkt het devies voor veel cruisemaatschappijen. De nieuwste cruiseschepen worden steeds groter. Ons overzicht van grootste cruiseschepen ter wereld had sinds augustus 2021 een nieuwe nummer 1 gekregen: de Wonder of the Seas.

Dit gigantische cruiseschip wordt het nieuwste schip in de vloot van Royal Caribbean International en haar maten zijn indrukwekkend. Het schip meet 236.857 brutoregisterton (BRT) en is 362,10 meter lang en 64 meter breed. Daarmee is de Wonder of the Seas een meter langer, maar ook een meter minder breed dan het voormalige grootste cruiseschip, de Symphony of the Seas. Maar de nieuwe Icon of the Seas heeft een volume van 248.655 BRT en is 365 meter lang, ongeveer 3 meter langer dan de Wonder of the Seas.

Aan boord van de Wonder of the Seas is plaats voor maximaal 6988 passagiers plus 2300 bemanningsleden. Het schip telt 18 dekken waarvan er 16 toegankelijk zijn voor passagiers. In totaal zijn er 2867 hutten en suites. De Wonder of the Seas is gebouwd op de scheepswerf Chantier de l’Atlantique in het Franse St. Nazaire. Die scheepswerf is in april 2022 begonnen met de bouw van het zesde schip in de Oasis-klasse: de Utopia of the Seas. De Utopia maakt haar maiden cruise in het voorjaar van 2024.

De Wonder of the Seas is het vijfde schip in de Oasis-klasse van Royal Caribbean International. In november 2021 is de Wonder of the Seas in alle stilte overgedragen aan Royal Caribbean International en overgebracht naar een scheepswerf in Marseille voor de laatste afbouwwerkzaamheden. De maiden cruise van de Wonder of the Seas is gepland voor maart 2022 vanuit China. Het is nog niet bekend wie de Wonder of the Seas gaat dopen.

En voor de liefhebbers van grote cruiseschepen is er nog meer nieuws: Chantiers de l’Atlantique bouwt voor Royal Caribbean International inmiddels aan een zesde schip van de Oasis-klasse. Dat schip, dat nog geen naam heeft, wordt in het tweede kwartaal van 2024 opgeleverd. Verder wordt ook op de werven van Meyer Werfst in het Duitse Papenburg en het Finse Turku aan nieuwe cruiseschepen voor Royal Caribbean gebouwd. Na de oplevering van de Icon of the Seas gaan ze op de Finse scheepswerf beginnen met de bouw van het zusterschip Star of the Seas. Die oceaanreus wordt in de zomer van 2025 opgeleverd. In de jaren daarna volgt nog een derde zusterschip.

3: Symphony of the Seas, het één na grootste cruiseschip

De Symphony of the Seas is het grootste cruiseschip ter wereld © Royal Caribbean International.
De Symphony of the Seas is op dit moment het grootste cruiseschip ter wereld in de vaart© Royal Caribbean International.

Heel lang werd de ranglijst van grootste cruiseschepen ter wereld aangevoerd door de Symphony of the Seas van cruisemaatschappij Royal Caribbean International. Deze gigant, die is opgeleverd in 2018, is 361 meter lang, 65 meter breed en steekt ruim 47 meter boven de zeespiegel uit. Aan boord is plaats voor maximaal 6680 passagiers die keuze hebben uit 2759 hutten. Het schip heeft een volume van 228.081 BRT. Daarmee heeft de Symphony of the Seas haar titel als grootste cruiseschip ter wereld moeten afstaan aan concurrentie uit eigen huis in de vorm van de Wonder of the Seas. Bekijk of schrijf een cruise review over de Symphony of the Seas.

Cruises van Royal Caribbean International boeken kan bij Cruisereizen.nl, Zeetours, Cruise Travel, Sunweb en Captain Cruise.

4: De Harmony of the Seas

Op de vierde plaats van de ranglijst van grootste cruiseschepen staat ook een schip van Royal Caribbean International: de Harmony of the Seas. Dit zeekasteel heeft een volume van bijna 227.000 BRT, maar is wel een meter langer dan de Symphony of the Seas: 362 meter. Daarmee was de Harmony of the Seas samen met de Wonder of the Seas het langste cruiseschip ter wereld, totdat de 365 meter lange Icon of the Seas haar opwachting maakte. Aan boord zijn 2747 hutten die plaats bieden aan maximaal 6687 passagiers.

5: Oasis of the Seas

De vijfde plaats wordt ook al in genomen door een cruiseschip van Royal Caribbean International: de Oasis of the Seas. Dit schip heeft een BRT van 226.838, is 360 meter lang en heeft 2742 hutten en suites. Aan boord van de Oasis of the Seas is plaats voor 6780 cruisereizigers. De Oasis of the Seas was in 2009, toen het schip in de vaart kwam, het grootste cruiseschip aller tijden.

6: Allure of the Seas

De zesde plek is eveneens weggelegd voor een Royal-Caribbean-schip: de Allure of the Seas. Met deze reus van 225.282 BRT is qua afmetingen, aantallen hutten en passagiersaantallen een exacte kopie van de Oasis of the Seas, die een jaar ouder is en uit 2009 stamt.

7: De nieuwe MSC World Europa

MSC World Europa is gedoopt en is klaar voor de cruisereizigers ©MSC Cruises
MSC World Europa is gedoopt en is klaar voor de cruisereizigers ©MSC Cruises

Met 22 dekken, een volume van 215.863 brutoregisterton, een breedte van 47 meter, 38.400 m2 aan openbare ruimte en 2.626 hutten en suites komt de nieuwe MSC World Europa direct in de top tien van grootste cruiseschepen ter wereld terecht. De MSC World Europa is het eerste LNG-schip van MSC Cruises. Het nieuwe cruiseschip werd op 13 november 2022 in Doha, Qatar gedoopt. In 2024, 2026 en 2027 volgen nog drie schepen in de nieuwe World-klasse van MSC Cruises. Een zusterschip, de MSC World America, is inmiddels in aanbouw. Er staan in totaal 4 World Class-schepen op de planning, mogelijk worden dat er nog meer.

Cruises van MSC boeken kan rechtstreeks bij Msccruises.nl of MSCCruises.be. Kijk voor MSC-aanbiedingen ook bij Sunweb, CruiseReizen.nl, Zeetours, CruiseOnline, Captain Cruise, Corendon, Cruisewinkel, Cruise Travel, Stip Reizen en TUI. Bekijk of schrijf reviews over MSC-cruiseschepen.

8: De grootste cruiseschepen ter wereld op LNG

De nieuwe Costa Smeralda behoort tot de top tien grootste cruiseschepen ter wereld © Costa Cruises
De nieuwe Costa Smeralda behoort tot de top tien grootste cruiseschepen ter wereld © Costa Cruises

Op nummer acht in de lijst van grootste cruiseschepen ter wereld staat ook een nieuw schip: de Costa Smeralda van cruisemaatschappij Costa Cruises. De Costa Smeralda was bij oplevering een van de eerste cruiseschepen ter wereld die wordt aangedreven door Liquefied Natural Gas, een brandstof die steeds meer cruiserederijen inzetten om duurzamer te worden. De Costa Smeralda meet 185.010 BRT en is 337 meter lang. De 2612 hutten en suites bieden plaats aan maximaal 6554 cruisereizigers. Inmiddels is de Icon of the Seas ook het grootste cruiseschip dat op LNG vaart.

Bekijk aanbiedingen voor cruises met Costa Cruises bij onder meer Zeetours, CruiseOnline, Cruisereizen.nl, Cruise Travel, Corendon, Cruisewinkel, TUI, Sunweb en Stip Reizen.

9: Het grootste Britse cruiseschip aller tijden: Iona

Op nummer negen van de lijst van grootste cruiseschepen staat eveneens een nieuw LNG-schip: de Iona van de Britse cruiserederij P&O Cruises. De Iona meet 184.089 BRT, is 344,50 meter lang en biedt plaats aan 5200 passagiers en 1800 bemanningsleden. Het schip telt 20 dekken waarvan er 16 voor passagiers toegankelijk zijn. De Iona is het grootste Britse cruiseschip ooit en het grootste schip dat ooit onder een Britse vlag gevaren heeft. Zusterschip Arvia wordt in december 2022 opgeleverd. Bekijk of schrijf een review over de Iona.

Cruises van P&O Cruises kun je boeken bij Captain Cruise en Sunweb.

10: De Costa Toscana van Costa Cruises

De Costa Toscana van Costa Cruises is in december 2021 opgeleverd en maakte 5 maart 2022 haar eerste cruises. De Costa Toscana is een zusterschip van de Costa Smeralda, de AIDAcosma, de AIDAnova, de Iona van P&O Cruises en de Mardi Gras van Carnival Cruise Line. Al die schepen zijn eigendom van rederijen die bij de Carnival Corporation & PLC behoren. De Costa Toscana is 337 meter lang en heeft een volume van 183.900 BRT. Bekijk of schrijf een beoordeling over de Costa Toscana.

11: AIDAnova en AIDAcosma

De Aidanova, van zusterrederij Aida Cruises, was in 2018 het eerste cruiseschip ter wereld dat op LNG voer. De Aidanova is net zo lang en breed (42 meter) als de Costa Smeralda. De Aidanova heeft een wat kleiner volume (183.858 BRT), maar heeft met 2626 hutten en suites wel meer passagiersaccommodaties aan boord. Daar vinden maximaal 6654 passagiers een slaapplek. Dat zijn er honderd meer dan op de Costa Smeralda. Het zusterschip van de AIDAnova is de AIDAcosma. Dit nieuwe cruiseschip is in december 2021 opgeleverd en meet 183.900 BRT. Daarom staan beide cruiseschepen op een gedeelde tiende plaats. Bekijk of schrijf een beoordeling over de AIDAcosma.

Cruises met Aida Cruises kun je direct boeken bij Cruisereizen.nl, TUI, Zeetours, CruiseOnline, Cruisewinkel, Cruise Travel, Corendon en Stip Reizen.

12, 13 en 14: MSC Grandiosa en MSC Virtuosa van MSC Cruises

MSC Grandiosa's sea trials© Bernard Biger
MSC Grandiosa’s sea trials – © Bernard Biger

Nummers 12, 13 en 14 op de lijst van grootste cruiseschepenzijn de MSC Grandiosa, de MSC Virtuosa en de MSC Euribia van MSC Cruises. De MSC Grandiosa werd eind 2019 opgeleverd en meet 181.541 BRT. De MSC Grandiosa is iets langer dan 331 meter en telt 2421 hutten. Bij een maximale bezetting kunnen 6334 passagiers aan boord van de MSC Grandiosa een cruise maken.

De cijfers van de MSC Virtuosa zijn vrijwel gelijkluidend. De MSC Virtuosa meet 181.541 BRT, heeft een lengte 331,3 meter, een breedte van 43 meter en plaats voor 6334 passagiers. De MSC Virtuosa is in 2021 in de vaart gekomen. De MSC Euribia is het nieuwste cruiseschip in de MSC-vloot en is in 2023 in de vaart gekomen en heeft een volume van 184.011 BRT.

Cruises van MSC boeken kan rechtstreeks bij Msccruises.nl of MSCCruises.be. Kijk voor MSC-aanbiedingen ook bij Sunweb, CruiseReizen.nl, Zeetours, CruiseOnline, Captain Cruise, Corendon, Cruisewinkel, Cruise Travel, Stip Reizen en TUI. Bekijk of schrijf reviews over MSC-cruiseschepen.

15 en 16: De grootste cruiseschepen van Carnival Cruise Line: Mardi Gras, Carnival Celebration en Carnival Jubilee

De Mardi Gras is op 18 december 2020 opgeleverd aan de eigenaar Carnival. © Meyer Turku
De Mardi Gras is op 18 december 2020 opgeleverd aan de eigenaar Carnival. © Meyer Turku

Op plaats 15 en 16 komen de nieuwste cruiseschepen van Carnival Cruise Line: de Mardi Gras en de in 2022 opgeleverde Carnival Celebration. De Mardi Gras meet 180.000 BRT en is 344,42 meter lang en 41,75 meter breed. Het schip telt in totaal 20 dekken en kan maximaal 6465 passagiers en 1745 bemanningsleden meenemen. Het is het eerste cruiseschip in de Verenigde Staten dat op LNG vaart. Bekijk of schrijf een cruisereview over de Mardi Gras. De Carnival Celebration is met een volume van 183.521 BRT zelfs nog iets groter dan de Mardi Gras. Op 2 december 2023 is het derde zusterschip in de Excel-klasse opgeleverd: De Carnival Jubilee. Ook dit cruiseschip heeft een volume van 183.000 brutoregisterton.

Bekijk aanbiedingen voor cruises van Carnival Cruise Lines bij Zeetours, Captain Cruise, Cruisewinkel, Cruise Travel en CruiseReizen.nl.

17, 18 en 19: MSC Meraviglia, MSC Bellissima en MSC Seashore

De plaatsen 17 tot en met 19 zijn weggelegd voor cruiseschepen van MSC Cruises. Het gaat om de zusterschepen MSC Meraviglia en MSC Bellissima. Beide schepen meten 171.598 BRT, zijn 331,43 meter lang en 43 meter breed. De Meraviglia biedt 2214 hutten tegen 2201 voor de Bellissima. Daarentegen kan de Meraviglia 5642 passagiers op cruisevakantie meenemen, terwijl er op de Bellissima plaats is voor 5655 cruisegangers. De nieuwe MSC Europa, die in 2022 in de vaart komt, gaat 333,3 meter lengte krijgen.

Op de negentiende plaats komt de MSC Seashore. Dit nieuwe cruiseschip meet 170.412 BRT en is in juli 2021 opgeleverd. De MSC Seashore is 339 meter lang en vooral voor de Amerikaanse cruisemarkt gebouwd. Het schip is vooral gebouwd om te varen in warme wateren en heeft veel buitenruimte.

Cruises van MSC boeken kan rechtstreeks bij Msccruises.nl of MSCCruises.be. Kijk voor MSC-aanbiedingen ook bij Sunweb, CruiseReizen.nl, Zeetours, CruiseOnline, Captain Cruise, Corendon, Cruisewinkel, Cruise Travel, Stip Reizen en TUI. Bekijk of schrijf reviews over MSC-cruiseschepen.

20: Spectrum of the Seas

Op de 20e plaats van het overzicht van grootste cruiseschepen ter wereld staat wederom een cruiseschip van Royal Caribbean International: de Spectrum of the Seas, net als de Costa Smeralda en de MSC Grandiosa opgeleverd in 2019. De Spectrum of the Seas meet 169.379 BRT, maar is met 347,11 meter wel weer langer dan de beide andere nieuwe schepen. In de 2137 hutten kunnen maximaal 5622 passagiers mee.

21: Norwegian Encore

De Norwegian Encore, het eveneens in 2019 opgeleverde cruiseschip van Norwegian Cruise Lines, valt met een BRT van 169.116 BRT en een lengte van 333,44 meter net buiten de top 20 van grootste cruiseschepen ter wereld. Lees onze reportage over de Norwegian Encore. Boek zelf een cruise met de Norwegian Encore:

Boek een cruise van Norwegian Cruise Line rechtstreeks bij CruiseOnline, Cruise Travel, Cruisewinkel, CruiseReizen.nl, Zeetours, Sunweb, Stip Reizen, Captain Cruise, Corendon en TUI.

Nieuwe nummer 22: Odyssey of the Seas

De 22e plaats is voor de nieuwe Odyssey of the Seas van Royal Caribbean International die in juli 2021 in de vaart kwam. De Odyssey of the Seas meet 169.000 BRT, is 346,86 meter lang, 41,14 meter breed en kan maximaal 5498 passagiers vervoeren. Bekijk of schrijf een cruisebeoordeling over de Odyssey of the Seas.

De grootste cruiseschepen in aanbouw

Maar cruiserederijen zitten wereldwijd niet stil en hebben nog grotere cruiseschepen in aanbouw. In 2022 is de lijst van grootste cruiseschepen ter wereld al weer opgeschud met de komst van een nieuw schip van Royal Caribbean International. Dit schip is er eentje uit de Oasis-klasse en met 230.000 BRT gaan meten.

Princess Cruises laat momenteel de Sun Princess bouwen, het derde schip in de geschiedenis van Princess met die naam. De Sun Princess komt in het voorjaar van 2024 in de vaart, gaat 175.000 BRT meten en biedt plaats aan meer dan 4000 passagiers.

Verder is op 24 oktober 2022 het eerste staal gesneden voor de MSC World America, het zusterschip van de MSC World Europa en het tweede cruiseschip in de World-klasse van MSC Cruises.

En qua lengte hoort de Disney Dream misschien wel in dit rijtje thuis, maar qua volume niet. De in 2011 opgeleverde Disney Dream is 340 meter lang, biedt plaats aan 4000 passagiers, maar heeft een volume van ‘slechts’ 130.000 brutoregisterton.

Alvast je cruise boeken op een van de nieuwste schepen van Royal Caribbean:

Cruises van Royal Caribbean International boeken kan bij Cruisereizen.nl, Zeetours, Cruise Travel, Sunweb en Captain Cruise.

Maar groot kan ook wel eens te groot worden. De inmiddels failliete cruisemaatschappij Dream Cruises had in 2021 de Global Dream in de vaart willen nemen. Dit cruiseschip meet 208.000 BRT en is 342 meter lang. Wat passagiersaantallen betreft: dit cruiseschip biedt plaats aan 2350 hutten en maar liefst 9500 passagiers. Maar het moederbedrijf van de rederij ging failliet en sleurde een reeks dochterbedrijven mee in de ondergang.

Even dreigde voor de Global Dream de sloophamer, nog voordat het schip een mijl gevaren zou hebben. Maar eind oktober werd bekend dat Disney Cruise Line het voor driekwart afgebouwde schip heeft overgenomen, naar verluidt voor 40 miljoen dollar. Met de afbouw van het schip, dat de naam Disney Adventure heeft gekregen, zou nog eens 1 miljard dollar gemoeid zijn. Mogelijk wordt het aantal passagiers teruggebracht naar zo’n 6000. In 2025 zou de Disney Adventure in de vaart moeten komen.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Twitter en Instagram. Tips en suggesties voor een artikel? Stuur een mail naar redactie @ decruisegids.nl (zonder spaties in het mailadres). Reageren kan onder dit artikel.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.