Shadow

Dit zijn 10 de grootste cruiseschepen ter wereld

De top tien van de grootste cruiseschepen van dit moment wordt gedomineerd door de cruiseschepen van Royal Caribbean International. Maar deze cruisemaatschappij voelt de hete adem van onder meer MSC Cruises in z’n nek. Een overzicht van de grootste cruiseschepen van dit moment en nieuwe cruiseschepen die er aan komen.

De grootste cruiseschepen in tonnage, lengte of passagiersaantallen?

De Symphony of the Seas is het grootste cruiseschip ter wereld © Royal Caribbean International.
De Symphony of the Seas is het grootste cruiseschip ter wereld © Royal Caribbean International.

Het klinkt misschien gek maar de vraag ‘wat zijn de grootste cruiseschepen ter wereld’ is niet eens zo heel makkelijk te beantwoorden. Want let je dan puur op de lengte van een cruiseschip of kijk je naar het maximale aantal passagiers dat op een schip een cruisevakantie kan maken? Voor dit overzicht van de grootste cruiseschepen gaan wij niet uit van de lengte of van de maximale passagiersaantallen. In plaats daarvan kijken we naar de zogeheten brutoregister-tonnage (BRT). Dat is het volume van het schip.

Symphony of the Seas, het grootste cruiseschip van dit moment

Groot, groter, grootst lijkt het devies voor veel cruisemaatschappijen. De nieuwste cruiseschepen worden steeds groter. Maar voorlopig wordt de ranglijst van grootste cruiseschepen ter wereld nog aangevoerd door de Symphony of the Seas van cruisemaatschappij Royal Caribbean International. Deze gigant, die is opgeleverd in 2018, is 361 meter lang, 65 meter breed en steekt ruim 47 meter boven de zeespiegel uit. Aan boord is plaats voor maximaal 6680 passagiers die keuze hebben uit 2759 hutten. Het schip heeft een volume van 228.081 BRT. Maar de Symphony of the Seas krijgt in 2021 concurrentie vanuit eigen huis.

Het langste cruiseschip ter wereld

Op de tweede plaats van de ranglijst van grootste cruiseschepen staat ook een schip van Royal Caribbean International: de Harmony of the Seas. Dit zeekasteel heeft een volume van bijna 227.000 BRT, maar is wel een meter langer dan de Symphony of the Seas: 362 meter. Daarmee is de Harmony of the Seas het langste cruiseschip ter wereld. Aan boord zijn 2747 hutten die plaats bieden aan maximaal 6687 passagiers. Qua passagiersaantallen is de Harmony of the Seas het grootste cruiseschip ter wereld.

De derde plaats wordt ook al in genomen door een cruiseschip van Royal Caribbean International: de Oasis of the Seas. Dit schip heeft een BRT van 226.838, is 360 meter lang en heeft 2742 hutten en suites. Aan boord van de Oasis of the Seas is plaats voor 6780 cruisereizigers. De Oasis of the Seas was in 2009, toen het schip in de vaart kwam, het grootste cruiseschip aller tijden.

De vierde plek is eveneens weggelegd voor een Royal-Caribbean-schip: de Allure of the Seas. Met deze reus van 225.282 BRT is qua afmetingen, aantallen hutten en passagiersaantallen een exacte kopie van de Oasis of the Seas, die een jaar ouder is en uit 2009 stamt.

De grootste cruiseschepen ter wereld op LNG

De nieuwe Costa Smeralda behoort tot de top tien grootste cruiseschepen ter wereld © Costa Cruises
De nieuwe Costa Smeralda behoort tot de top tien grootste cruiseschepen ter wereld © Costa Cruises

Op nummer vijf treffen we een splinternieuw schip aan: de Costa Smeralda van cruisemaatschappij Costa Cruises. De Costa Smeralda is een van de eerste cruiseschepen ter wereld die wordt aangedreven door Liquefied Natural Gas, een brandstof die steeds meer cruiserederijen inzetten om duurzamer te worden. De Costa Smeralda meet 185.010 BRT en is 337 meter lang. De 2612 hutten en suites bieden plaats aan maximaal 6554 cruisereizigers.

Bekijk aanbiedingen voor cruises met Costa Cruises bij onder meer Cruisereizen.nl, Captain Cruise, Cruisewinkel, TUI en Stip Reizen.

De Aidanova, van zusterrederij Aida Cruises, was in 2018 het eerste cruiseschip ter wereld dat op LNG voer. De Aidanova is net zo lang en breed (42 meter) als de Costa Smeralda. De Aidanova heeft een wat kleiner volume (183.858 BRT), maar heeft met 2626 hutten en suites wel meer passagiersaccommodaties aan boord. Daar vinden maximaal 6654 passagiers een slaapplek. Dat zijn er honderd meer dan op de Costa Smeralda.

Cruises met Aida Cruises kun je boeken bij Cruisereizen.nl, TUI, Captain Cruise en Cruisewinkel.

Het grootste cruiseschip van MSC Cruises

MSC Grandiosa's sea trials© Bernard Biger
MSC Grandiosa’s sea trials – © Bernard Biger

Nummer zeven op de lijst van grootste cruiseschepen is eveneens een nieuw cruiseschip: de MSC Grandiosa van MSC Cruises. Dit schip werd eind 2019 opgeleverd en meet 181.541 BRT. De MSC Grandiosa is iets langer dan 331 meter en telt 2632 hutten. Bij een maximale bezetting kunnen 6761 passagiers aan boord van de MSC Grandiosa een cruise maken. Dat zijn er dus flink meer dan de maximale capaciteit van de Aidanova en de Costa Smeralda en bijna net zoveel als de Allure of the Seas, nummer vier op de lijst van grootste cruiseschepen.

Cruises van MSC boeken? Kijk voor aanbiedingen bij CruiseReizen.nl, Captain Cruise, Cruisewinkel, Stip Reizen en TUI.

Ook de plaatsen acht en negen zijn weggelegd voor cruiseschepen van MSC Cruises. Het gaat om de zusterschepen MSC Meraviglia en MSC Bellissima. Beide schepen meten 171.598 BRT, zijn 315,8 meter lang en 43 meter breed. De Meraviglia biedt 2224 hutten tegen 2217 voor de Bellissima. Daarentegen kan de Meraviglia 5655 passagiers op cruisevakantie meenemen, terwijl er op de Bellissima plaats is voor 5686 cruisegangers. De nieuwe MSC Europa, die in 2022 in de vaart komt, gaat 333,3 meter lengte krijgen.

Op de tiende plaats staat wederom een cruiseschip van Royal Caribbean International: de Spectrum of the Seas, net als de Costa Smeralda en de MSC Grandiosa opgeleverd in 2019. De Spectrum of the Seas meet 169.379 BRT, maar is met 347,11 meter wel weer langer dan de beide andere nieuwe schepen. In de 2137 hutten kunnen maximaal 5622 passagiers mee.

De Norwegian Encore, het eveneens in 2019 opgeleverde cruiseschip van Norwegian Cruise Lines, valt met een BRT van 169.116 BRT en een lengte van 333,44 meter net buiten de top tien. Lees onze reportage over de Norwegian Encore. Boek zelf een cruise met de Norwegian Encore:

Boek een cruise van Norwegian Cruise Line bij Cruisewinkel, CruiseReizen.nl, Stip Reizen, Captain Cruise en TUI.

Nieuwe nummer 12: Odyssey of the Seas

De 12de plaats is weggelegd voor wederom een cruiseschip van Royal Caribbean International. Het is de nieuwe Odyssey of the Seas die vanaf juli 2021 cruises gaat maken. De Odyssey of the Seas meet 169.000 BRT, is 346,86 meter lang, 41,14 meter breed en kan maximaal 5498 passagiers vervoeren. Bekijk of schrijf een cruisebeoordeling over de Odyssey of the Seas.

De grootste cruiseschepen in aanbouw

Maar cruiserederijen zitten wereldwijd niet stil en hebben nog grotere cruiseschepen in aanbouw.

In 2021 wordt de lijst al weer opgeschud met de komst van een nieuw schip van Royal Caribbean International: de Wonder of the Seas. Dit bakbeest van 228.081 BRT, evenveel als de Symphony of the Seas, meet 362 meter (evenveel als de Harmony of the Seas). De Wonder of the Seas heeft in het weekend van 6 en 7 september 2020 voor het eerst contact met water gemaakt. Dat is altijd een belangrijke mijlpaal bij de bouw van een schip. De Wonder of the Seas wordt afgebouwd in een nat dok. In 2023 neemt Royal Caribbean International wederom een nieuw schip van de Oasis-klasse in gebruik. Dit schip heeft nog geen naam, maar wordt met 230.000 BRT het allergrootste cruiseschip ter wereld.

Het nieuwe grootste cruiseschip van MSC Cruises

MSC Cruises is begonnen met de bouw van een nieuwe klasse cruiseschepen: de World Class-schepen. De vier schepen die voorlopig in deze klasse gepland staan, zouden in 2022, 2024, 2025 en 2027 in de vaart moeten komen. Maar doordat de werkzaamheden op de scheepswerven in Frankrijk, Italië en elders in Europa momenteel stil liggen vanwege het coronavirus, zal de bouw van nieuwe cruiseschepen overal vertraging oplopen. Het eerste schip van de World-klasse, de MSC World Europa, zal 333 meter lang zijn en een BRT van 205.700 hebben. Dat zou volgens de huidige lijst van grootste cruiseschepen goed zijn voor een vijfde plek. Op de MSC Europa komen 2.634 hutten. Er is plaats voor 6.762 passagiers en 2.138 bemanningsleden.

Maar ook in Azië worden grote cruiseschepen in gebruik genomen. Cruisemaatschappij Dream Cruises neemt in 2021 de Global Dream in de vaart. Dit cruiseschip meet 208.000 BRT en is 342 meter lang. Maar dit cruiseschip biedt plaats aan 2350 hutten en maar liefst 9500 passagiers.

Deel dit bericht:

Mis nooit meer een bericht en meld je aan hieronder voor onze gratis nieuwsbrief. Volg ons ook op Facebook.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.