Shadow

Dit zijn de 14 grootste cruiseschepen ter wereld

De top veertien van de grootste cruiseschepen van dit moment (2021) wordt gedomineerd door de cruiseschepen van Royal Caribbean International. Die maatschappij is in augustus begonnen met de zeetesten van het nieuwste grootste cruiseschip: de Wonder of the Seas. Maar deze cruisemaatschappij voelt de hete adem van onder meer MSC Cruises in z’n nek. Een overzicht van de grootste cruiseschepen van dit moment en nieuwe cruiseschepen die er aan komen.

De grootste cruiseschepen in tonnage, lengte of passagiersaantallen?

Het klinkt misschien gek maar de vraag ‘wat zijn de grootste cruiseschepen ter wereld’ is niet eens zo makkelijk te beantwoorden. Want let je dan puur op de lengte van een cruiseschip of kijk je naar het maximale aantal passagiers dat op een schip een cruisevakantie kan maken? Voor dit overzicht van de grootste cruiseschepen gaan wij niet uit van de lengte of van de maximale passagiersaantallen. In plaats daarvan kijken we naar de zogeheten brutoregister-tonnage (BRT). Dat is het volume van het schip.

1: Het aller grootste cruiseschip ter wereld: de Wonder of the Seas

De Wonder of the Seas van Royal Caribbean International is het grootste cruiseschip ter wereld. © Royal Caribbean International
De Wonder of the Seas van Royal Caribbean International is het grootste cruiseschip ter wereld. © Royal Caribbean International

Groot, groter, grootst lijkt het devies voor veel cruisemaatschappijen. De nieuwste cruiseschepen worden steeds groter. Ons overzicht van grootste cruiseschepen ter wereld heeft in augustus 2021 een nieuwe nummer 1 gekregen: de Wonder of the Seas. Dit gigantische cruiseschip wordt het nieuwste schip in de vloot van Royal Caribbean International en haar maten zijn indrukwekkend. Het schip meet 236.857 brutoregisterton en is 362,10 meter lang en 64 meter breed. Daarmee is de Wonder of the Seas een meter langer, maar ook een meter minder breed dan het voormalige grootste cruiseschip, de Symphony of the Seas. De eerste serie zeetests is in augustus afgerond en de overdracht van het schip aan Royal Caribbean International vindt later plaats. Bekijk hieronder de video van de zeetests.

Aan boord van de Wonder of the Seas is plaats voor maximaal 6988 passagiers plus 2300 bemanningsleden. Het schip telt 18 dekken waarvan er 16 toegankelijk zijn voor passagiers. In totaal zijn er 2867 hutten en suites. De Wonder of the Seas is gebouwd op de scheepswerf Chantier de l’Atlantique in het Franse St. Nazaire.

De Wonder of the Seas is het vijfde schip in de Oasis-klasse van Royal Caribbean International. In november 2021 is de Wonder of the Seas in alle stilte overgedragen aan Royal Caribbean International en overgebracht naar een scheepswerf in Marseille voor de laatste afbouwwerkzaamheden. De maiden cruise van de Wonder of the Seas is gepland voor maart 2022 vanuit China. Het is nog niet bekend wie de Wonder of the Seas gaat dopen.

En voor de liefhebbers van grote cruiseschepen is er nog meer nieuws: Chantiers de l’Atlantique bouwt voor Royal Caribbean International inmiddels aan een zesde schip van de Oasis-klasse. Dat schip, dat nog geen naam heeft, wordt in het tweede kwartaal van 2024 opgeleverd. Verder wordt ook op de werven van Meyer Werfst in het Duitse Papenburg en het Finse Turku aan nieuwe cruiseschepen voor Royal Caribbean gebouwd.

2: Symphony of the Seas, het één na grootste cruiseschip

De Symphony of the Seas is het grootste cruiseschip ter wereld © Royal Caribbean International.
De Symphony of the Seas is op dit moment het grootste cruiseschip ter wereld in de vaart© Royal Caribbean International.

Heel lang werd de ranglijst van grootste cruiseschepen ter wereld aangevoerd door de Symphony of the Seas van cruisemaatschappij Royal Caribbean International. Deze gigant, die is opgeleverd in 2018, is 361 meter lang, 65 meter breed en steekt ruim 47 meter boven de zeespiegel uit. Aan boord is plaats voor maximaal 6680 passagiers die keuze hebben uit 2759 hutten. Het schip heeft een volume van 228.081 BRT. Daarmee heeft de Symphony of the Seas haar titel als grootste cruiseschip ter wereld moeten afstaan aan concurrentie uit eigen huis in de vorm van de Wonder of the Seas.

Cruises van Royal Caribbean International boeken kan bij Cruisereizen.nl en Captain Cruise.

3: Het langste cruiseschip ter wereld: Harmony of the Seas

Op de derde plaats van de ranglijst van grootste cruiseschepen staat ook een schip van Royal Caribbean International: de Harmony of the Seas. Dit zeekasteel heeft een volume van bijna 227.000 BRT, maar is wel een meter langer dan de Symphony of the Seas: 362 meter. Daarmee is de Harmony of the Seas samen met de Wonder of the Seas het langste cruiseschip ter wereld. Aan boord zijn 2747 hutten die plaats bieden aan maximaal 6687 passagiers.

4: Oasis of the Seas

De vierde plaats wordt ook al in genomen door een cruiseschip van Royal Caribbean International: de Oasis of the Seas. Dit schip heeft een BRT van 226.838, is 360 meter lang en heeft 2742 hutten en suites. Aan boord van de Oasis of the Seas is plaats voor 6780 cruisereizigers. De Oasis of the Seas was in 2009, toen het schip in de vaart kwam, het grootste cruiseschip aller tijden.

5: Allure of the Seas

De vijfde plek is eveneens weggelegd voor een Royal-Caribbean-schip: de Allure of the Seas. Met deze reus van 225.282 BRT is qua afmetingen, aantallen hutten en passagiersaantallen een exacte kopie van de Oasis of the Seas, die een jaar ouder is en uit 2009 stamt.

6 en 7: De grootste cruiseschepen ter wereld op LNG

De nieuwe Costa Smeralda behoort tot de top tien grootste cruiseschepen ter wereld © Costa Cruises
De nieuwe Costa Smeralda behoort tot de top tien grootste cruiseschepen ter wereld © Costa Cruises

Op nummer zes treffen we een nieuw schip aan: de Costa Smeralda van cruisemaatschappij Costa Cruises. De Costa Smeralda is een van de eerste cruiseschepen ter wereld die wordt aangedreven door Liquefied Natural Gas, een brandstof die steeds meer cruiserederijen inzetten om duurzamer te worden. De Costa Smeralda meet 185.010 BRT en is 337 meter lang. De 2612 hutten en suites bieden plaats aan maximaal 6554 cruisereizigers.

Bekijk aanbiedingen voor cruises met Costa Cruises bij onder meer Cruisereizen.nl, Captain Cruise, Cruisewinkel, TUI en Stip Reizen.

De Aidanova, van zusterrederij Aida Cruises, was in 2018 het eerste cruiseschip ter wereld dat op LNG voer. De Aidanova is net zo lang en breed (42 meter) als de Costa Smeralda. De Aidanova heeft een wat kleiner volume (183.858 BRT), maar heeft met 2626 hutten en suites wel meer passagiersaccommodaties aan boord. Daar vinden maximaal 6654 passagiers een slaapplek. Dat zijn er honderd meer dan op de Costa Smeralda.

Cruises met Aida Cruises kun je boeken bij Cruisereizen.nl, TUI, Captain Cruise en Cruisewinkel.

8: Het grootste cruiseschip van MSC Cruises

MSC Grandiosa's sea trials© Bernard Biger
MSC Grandiosa’s sea trials – © Bernard Biger

Nummer acht op de lijst van grootste cruiseschepen is eveneens een nieuw cruiseschip: de MSC Grandiosa van MSC Cruises. Dit schip werd eind 2019 opgeleverd en meet 181.541 BRT. De MSC Grandiosa is iets langer dan 331 meter en telt 2421 hutten. Bij een maximale bezetting kunnen 6334 passagiers aan boord van de MSC Grandiosa een cruise maken.

Cruises van MSC boeken? Kijk voor aanbiedingen bij CruiseReizen.nl, Captain Cruise, Cruisewinkel, Stip Reizen en TUI. Of boek rechtstreeks bij Msccruises.nl.

9: Het grootste cruiseschip van Carnival Cruise Line: Mardi Gras

De Mardi Gras is op 18 december 2020 opgeleverd aan de eigenaar Carnival. © Meyer Turku
De Mardi Gras is op 18 december 2020 opgeleverd aan de eigenaar Carnival. © Meyer Turku

Op plaats negen komt het nieuwste cruiseschip van Carnival Cruise Line: de Mardi Gras. Dit schip meet 180.000 BRT en is 344,42 meter lang en 41,75 meter breed. Het schip telt in totaal 20 dekken en kan maximaal 6465 passagiers en 1745 bemanningsleden meenemen. Het is het eerste cruiseschip in de Verenigde Staten dat op LNG vaart.

Bekijk aanbiedingen voor cruises van Carnival Cruise Lines bij Captain Cruise, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

10 en 11: MSC Meraviglia en MSC Bellissima

De plaatsen tien en elf zijn weggelegd voor cruiseschepen van MSC Cruises. Het gaat om de zusterschepen MSC Meraviglia en MSC Bellissima. Beide schepen meten 171.598 BRT, zijn 331,43 meter lang en 43 meter breed. De Meraviglia biedt 2214 hutten tegen 2201 voor de Bellissima. Daarentegen kan de Meraviglia 5642 passagiers op cruisevakantie meenemen, terwijl er op de Bellissima plaats is voor 5655 cruisegangers. De nieuwe MSC Europa, die in 2022 in de vaart komt, gaat 333,3 meter lengte krijgen.

Cruises van MSC boeken? Kijk voor aanbiedingen bij CruiseReizen.nl, Captain Cruise, Cruisewinkel, Stip Reizen en TUI. Of boek rechtstreeks bij Msccruises.nl.

12: Spectrum of the Seas

Op de twaalfde plaats staat wederom een cruiseschip van Royal Caribbean International: de Spectrum of the Seas, net als de Costa Smeralda en de MSC Grandiosa opgeleverd in 2019. De Spectrum of the Seas meet 169.379 BRT, maar is met 347,11 meter wel weer langer dan de beide andere nieuwe schepen. In de 2137 hutten kunnen maximaal 5622 passagiers mee.

13: Norwegian Encore

De Norwegian Encore, het eveneens in 2019 opgeleverde cruiseschip van Norwegian Cruise Lines, valt met een BRT van 169.116 BRT en een lengte van 333,44 meter net buiten de top tien. Lees onze reportage over de Norwegian Encore. Boek zelf een cruise met de Norwegian Encore:

Boek een cruise van Norwegian Cruise Line bij Cruisewinkel, CruiseReizen.nl, Stip Reizen, Captain Cruise en TUI.

Nieuwe nummer 14: Odyssey of the Seas

De 14de plaats is weggelegd voor wederom een cruiseschip van Royal Caribbean International. Het is de nieuwe Odyssey of the Seas die vanaf juli 2021 cruises in de vaart kwam. De Odyssey of the Seas meet 169.000 BRT, is 346,86 meter lang, 41,14 meter breed en kan maximaal 5498 passagiers vervoeren. Bekijk of schrijf een cruisebeoordeling over de Odyssey of the Seas.

De grootste cruiseschepen in aanbouw

Maar cruiserederijen zitten wereldwijd niet stil en hebben nog grotere cruiseschepen in aanbouw. In 2022 wordt de lijst van grootste cruiseschepen ter wereld al weer opgeschud met de komst van een nieuw schip van Royal Caribbean International. Dit schip, dat nog geen naam heeft, is er eentje uit de Oasis-klasse en met 230.000 BRT gaan meten.

Alvast je cruise boeken op een van de nieuwste schepen van Royal Caribbean:

Cruises van Royal Caribbean International boeken kan bij Cruisereizen.nl en Captain Cruise.

Het nieuwe grootste cruiseschip van MSC Cruises

MSC Cruises is begonnen met de bouw van een nieuwe klasse cruiseschepen: de World Class-schepen. De vier schepen die voorlopig in deze klasse gepland staan, zouden in 2022, 2024, 2025 en 2027 in de vaart moeten komen. Maar doordat de werkzaamheden op de scheepswerven in Frankrijk, Italië en elders in Europa momenteel stil liggen vanwege het coronavirus, zal de bouw van nieuwe cruiseschepen overal vertraging oplopen. Het eerste schip van de World-klasse, de MSC World Europa, zal 333 meter lang zijn en een BRT van 205.700 hebben. Dat zou volgens de huidige lijst van grootste cruiseschepen goed zijn voor een vijfde plek. Op de MSC Europa komen 2.634 hutten. Er is plaats voor 6.762 passagiers en 2.138 bemanningsleden.

Maar ook in Azië worden grote cruiseschepen in gebruik genomen. Cruisemaatschappij Dream Cruises neemt in 2021 de Global Dream in de vaart. Dit cruiseschip meet 208.000 BRT en is 342 meter lang. Wat passagiersaantallen betreft: dit cruiseschip biedt plaats aan 2350 hutten en maar liefst 9500 passagiers.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Twitter en Instagram.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.