Shadow

Costa Cruises start 6 september met cruisen, maar alleen in Italië

Costa Cruises start 6 september weer met cruisen. De eerste cruise vindt plaats met de Costa Deliziosa. De Costa Diadema vaart weer vanaf 19 september. Tegelijkertijd heeft Costa Cruises cruises met andere schepen tot en met 30 september moeten annuleren.

Cruisen op de Costa Diadema
De Costa Diadema. © Cista Cruises

Na onder meer TUI Cruises, Aida Cruises en MSC Cruises wil ook Costa Cruises zo snel mogelijk weer beginnen met cruisen. Daarom heeft de cruisemaatschappij een uitgebreid veiligheids- en hygiëne protocol ontwikkeld dat dinsdag 4 augustus gepresenteerd werd.

Cruises met de Costa Deliziosa en de Costa Diadema

Het protocol is 10 augustus door de Italiaanse autoriteiten goedgekeurd. Net als bij MSC Cruises start Costa Cruises met twee schepen. Maar de routes zijn wel gewijzigd ten opzichte van wat enkele dagen geleden nog werd gemeld. De Costa Deliziosa zou vanaf 6 september 2020 wekelijks vanuit Triëste cruises naar Griekenland, maken. Maar in een nieuw persbericht heeft Costa laten weten dat alleen Italiaanse havens worden aangedaan.

Update 21 augustus 2020: Inmiddels zijn ook de routes van de cruises bekend. De cruises van de Deliziosa gaan vanuit Trieste naar Catania, Bari, het eiland Ortigia, naar Syracuse in de Ionische Zee en Brindisi. De cruises met de Diadema gaan onder meer naar Genua, Civitavecchia (Rome), Napels, Palermo, La Spezia en Cagliari. Tijdens de cruise zijn excursies naar onder meer Florence en Pisa mogelijk.

En vanaf 19 september zou de Costa Diadema 7-daagse cruises vanuit Genua naar havens in Italië en Malta, maken, maar ook Malta is inmiddels uit het cruiseprogramma geschrapt.

Bekijk aanbiedingen voor cruises met Costa Cruises bij onder meer Zeetours, CruiseOnline, Cruisereizen.nl, Cruise Travel, Corendon, Cruisewinkel, TUI, Sunweb en Stip Reizen.

MSC Cruises vaart met de MSC Grandiosa en de MSC Magnifica min of meer dezelfde routes, dus vergelijk de aanbiedingen.

Geannuleerde Costa cruises

Tegelijkertijd maakte Costa Cruises bekend dat alle andere cruises dan met deze schepen tot en met 30 september geannuleerd worden. Volgens Costa kost het tijd om het veiligheidsprotocol op alle schepen in te voeren.

Bekijk aanbiedingen voor cruises met Costa Cruises bij onder meer Zeetours, CruiseOnline, Cruisereizen.nl, Cruise Travel, Corendon, Cruisewinkel, TUI, Sunweb en Stip Reizen.

Cruises door de Oostelijke en Westelijke Middellandse Zee

Dat beide rederijen met een Italiaanse oorsprong min of meer dezelfde routes varen, is geen toeval. Griekenland en Malta lieten vorige week al weten dat cruiseschepen weer welkom zijn. Gaat u op een cruise naar Griekenland? Dan moeten Nederlanders en Belgen vanaf 17 augustus bij aankomst in Griekenland een negatieve coronatest kunnen overleggen. Die COVID-test moet binnen 72 uur voor vertrek zijn afgenomen. Lees de reisadviezen voor de verschillende bestemmingen

Costa Luminosa © Costa Cruises
Costa Luminosa © Costa Cruises

Dit zogeheten Costa Safety Protocol is net als de veiligheidsprotocollen van andere cruisemaatschappijen opgesteld in samenwerking met wereldwijde overheden, gezondheidsautoriteiten en wetenschappers. Net als het veiligheidsprotocol van MSC Cruises, waarover we al eerder schreven, is het door het onafhankelijke bureau RINA gecertificeerd.

Het veiligheidsplan van Costa Cruises

In grote lijnen lijkt het veiligheidsplan van Costa Cruises op dat van andere rederijen. Per cruise mogen veel minder passagiers dan gebruikelijk aan boord. Apps en digtale diensten moeten er voor zorgen dat er minder persoonlijke contacten nodig zijn. Elk bemanningslid wordt in het land van herkomst vooraf gescreend, inclusief twee verschillende coronatests met wissers. Bij aankomst in Italië worden ze een derde keer getest. Negatief-geteste bemanningsleden mogen aan boord maar moeten 14 dagen in quarantaine. Hun gezondheidstoestand wordt dagelijks gecontroleerd met temperatuurmetingen. Maandelijks wordt elk lid van de bemanning gecontroleerd met een wissertest. Bovendien moeten bemanningsleden voor het begin van elke dienst hun lichaamstemperatuur laten meten.

Inscheping van passagiers

Net als bij MSC Cruises moeten ook passagiers bij Costa Cruises op een aangewezen tijdstip aanwezig zijn om in te schepen. Op die manier wordt de drukte in de passengerterminal gespreid.

Passagiers moeten bij inscheping, net als voorheen, een vragenlijst over hun gezondheid invullen. Alle passagiers moeten hun lichaamstemperatuur laten meten en in de terminal een mondmasker dragen. Het controleren van de lichaamstemperatuur gebeurt bij elke in- en ontscheping, ook als je dus een excursie aan wal gaat maken. Opvallend is dat Costa Cruises niet rept over een verplichte coronatest voor passagiers. MSC Cruises voert bij passagiers wel een Covid-test uit.

Mondkapjes aan boord

Ook Costa Cruises voert op haar cruiseschepen social distancing in. Bovendien moeten passagiers in binnenruimtes een mondkapje dragen.

Aan boord zijn openbare ruimtes zodanig ingericht dat passagiers onderling voldoende afstand kunnen houden. Ook moet iedereen binnen een mondkapje dragen. Buiten moet je alleen een mondkapje dragen als je niet voldoende afstand tot andere passagiers kunt houden of als de regels van het betreffende land dat voorschrijven. In restaurants is geen zelfbediening meer mogelijk. Alle maaltijden en drankjes worden geserveerd door het Costa-personeel. Bovendien moet je een plaats in de belangrijkste restaurants vooraf reserveren.

Vaker entertainment, maar in kleinere groepen

Ook het entertainment is aangepast. Overdag zijn er meer shows, maar die zijn voor kleinere groepen toegankelijk. Ook andere openbare ruimtes zijn opnieuw ingericht, zodat afstand houden makkelijker wordt. Dat gebeurt ook bij andere cruisemaatschappijen.

Ontsmetten, desinfecteren en nieuwe ventilatiesystemen

Het interieur en de buitendekken zullen vaker worden gereinigd en ontsmet met speciale producten. Ook de hutten en suites van de passagiers worden dagelijks schoongemaakt en gedesinfecteerd. Verder zijn boordventilatiesystemen uitgerust met nieuwe filters die zorgen voor een hoge filterefficiëntie met verse lucht van buiten. Het recyclen van de lucht van binnen moet zo tot een minimum worden beperkt.

Coronamaatregelen tijdens excursies

Tijdens excursies gelden vergelijkbare maatregelen: de groepen zijn kleiner dan voorheen en het vertrek van de groepen verloopt gespreid. De touringcars worden ontsmet voor en na elk gebruik. Gidsen dragen mondkapjes. Costa Cruises liet eerder nog weten dat passagiers zelf aan land mochten gaan, maar dat een door Costa georganiseerde excursie sterk werd aangeraden. Inmiddels zijn de teugels aangehaald en mag je alleen nog maar aan wal tijdens een door Costa georganiseerd uitstapje. MSC Cruises hanteert hetzelfde beleid voor excursies.

Verder worden de Costa-schepen uitgerust met door de Europese Unie geautoriseerde PCR-testkits en diagnostische apparaten voor de onmiddellijke evaluatie van vermoedelijke COVID-19-gevallen. Het medische team aan boord is opgeleid voor de relevante testprocedures en behandelmethoden. Samen met de verantwoordelijke autoriteiten zijn uitgebreide processen ontwikkeld voor patiënten met een COVID-19 diagnose: medische zorg, een veilige ontscheping en een veilige terugkeer naar huis.

Medische diensten met betrekking tot griepsymptomen of ademhalingsmoeilijkheden zijn gratis voor alle gasten. Er wordt eveneens een gerichte verzekering aangeboden.

Costa Cruises wacht nog op toestemming van de verschillende autoriteiten om weer te mogen cruisen. Met welke schepen en routes Costa haar cruises wil hervatten hopen we later te kunnen melden.

Costa Cruises start in vijf fases cruises op

Overigens moeten Nederlandse cruiseliefhebbers waarschijnlijk nog even wachten voordat ze op een Costa-cruise mee kunnen. Costa start namelijk de cruises in vijf fases op, wist de doorgaans goedingevoerde site Crew-center, een site voor cruisebemanningen, al eerder te melden. De eerste fase begint met cruises met de Costa Deliziosa. De eerste cruises in september zijn alleen toegankelijk voor Italianen, heeft Costa Cruises inmiddels bevestigd.

Fase 2 zou in oktober beginnen. Dan komen er vijf cruiseschepen in de vaart, onder meer de nieuwe Costa Smeralda en de Luminosa. In die fase zouden alleen Italiaanse, Franse en Spaanse passagiers mee mogen. De derde fase, die in november zou beginnen, zouden alle Europeanen weer met Costa cruises kunnen maken. In de twee maanden daarna zou het aantal cruiseschepen uitgebreid worden tot en met zeven cruiseschepen in januari 2021.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Twitter en Instagram. Tips en suggesties voor een artikel? Stuur een mail naar redactie @ decruisegids.nl (zonder spaties in het mailadres). Reageren kan onder dit artikel.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.