Shadow

Cruise naar Oman in 2021 en 2022: de mooiste cruises naar Oman en Muscat op een rij

Een cruise naar Oman laat zich uitstekend combineren met cruises naar Dubai en Abu Dhabi. Maar Oman wordt ook vaak gebruikt als tussenstop op cruises vanuit de Middellandse Zee naar Afrika, Azië of vice versa. Wat kun je zien en doen op een cruise naar Oman?

Steeds meer cruises naar Oman

Tijdens een cruise naar Oman mag je een bezoek aan de Sultan Qaboos-moskee in Muscat niet overslaan. © Ministerie van Toerisme Oman / Aviareps
Tijdens een cruise naar Oman mag je een bezoek aan de Sultan Qaboos-moskee in Muscat niet overslaan. © Ministerie van Toerisme Oman

Oman heeft zich de afgelopen tien jaar ontwikkeld tot een belangrijke cruisebestemming in het Midden-Oosten. Het sultanaat Oman ligt op het Arabisch schiereiland en heeft Jemen, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten als buren. Van dat laatste buurland zijn Abu Dhabi en Dubai de bekendste emiraten.

Doordat Oman grenst aan de Golf van Oman, de Arabische Zee en de Golf van Aden is het eeuwenlang een kruispunt geweest van handel en culturele uitwisselingen. Zo hebben de Portugezen vanaf 1501 150 jaar lang hun sporen nagelaten in de hoofdstad Muscat. En ook de Nederlandse VOC heeft in Oman nog drie jaar een handelspost in Muscat gehad.

Oman is qua oppervlakte acht keer zo groot als Nederland, dus trek er voor of na je cruise naar Oman gerust enige tijd voor uit om het sultanaat te ontdekken. Bovendien is Oman een land van uitersten. Naast een 3165 kilometer lange kustlijn heeft Oman ook uitgestrekte woestijnen met groene, tropische wadi’s en zandduinen, lange bergketens, maar ook een prachtige onderwaterwereld. En ondanks dat het sultanaat in een geopolitiek onstabiele regio ligt, staat Oman in de top tien van veiligste landen ter wereld.

Cruise naar Oman boeken

Tal van cruisemaatschappijen bieden cruises naar Oman aan. Oceania Cruises maakt in juni 2021 een cruise van 20 nachten met de Nautica van Dubai via Oman naar de Rode Zee, het Suez-Kanaal, Haifa, Kreta, Amalfi naar Civitavecchia. Bekijk deze cruise bij Captain Cruise. Vergelijk het aanbod aan cruises naar Oman en Muscat bij Cruisereizen.nl, Stip Reizen en Cruisewinkel. Ook Corendon heeft in het verleden cruises naar Oman aangeboden, maar het is niet duidelijk of en wanneer die weer te boeken zijn.

TUI Cruises biedt in december 2021 een cruise met de Mein Schiff 6 aan. Deze 8-daagse cruise gaat naar Dubai, Abu Dhabi, Doha en Khasab en Muscat in Oman. Bekijk de details van deze cruise.

Cruise naar Oman met Seabourn en Silversea

De luxe rederijen Seabourn Cruise Line en Silversea bieden in november en december 2021 en maart en april 2022 diverse cruises naar Oman aan. Dat zijn lange cruises van en naar Azië en de Indische Oceaan. De cruiseschepen leggen ook aan in Dubai en Abu Dhabi. Je kunt met de Seabourn Ovation in april echter ook kortere cruises maken van bijvoorbeeld Dubai via Salalah in het zuiden van Oman, door het Suez-kanaal naar de Griekse eilanden en Athene.

Met MSC Cruises, Costa Cruises en Aida Cruises naar Oman

MSC Cruises en Costa Cruises maken in het najaar van 2021 en in 2022 cruises naar Oman, bijvoorbeeld met de MSC Virtuosa, het nieuwste cruiseschip van MSC, en de eveneens nieuwe Costa Firenze en de Costa Pacifica. Lees hier alle details over de cruise met de Costa Pacifica naar Oman. Tussen november 2021 en maart 2022 maakt MSC Cruises met de MSC Magnifica en de MSC Virtuosa cruises in de Rode Zee en de Arabische Golf, vanuit Saudi Arabië. In 2022 maakt MSC Cruises met de MSC Opera cruises naar Oman en de Emiraten. Lees of schrijf een beoordeling over de MSC Magnifica of de MSC Virtuosa.

Tijdens een cruise naar Muscat met MSC Cruises kun je het 120 kilometer verderop gelegen Nakl-fort bezoeken. © MSC Cruises
Tijdens een cruise naar Muscat met MSC Cruises kun je het 120 kilometer verderop gelegen Nakl-fort bezoeken. © MSC Cruises

Aida Cruises laat de Aidacosma in november 2021 een cruise naar Oman maken vanaf Palma de Mallorca, via Kreta, het Suez-kanaal naar Salalah in het zuiden van Oman, naar Abu Dhabi en Dubai. Bekijk de details van deze 8-daagse cruise door het Midden-Oosten met de Aidacosma.

Cruises naar Oman met Norwegian Cruise Line

Norwegian Cruise Lines maakt in november 2021 18-daagse cruises naar Oman. De cruise wordt gemaakt met de Norwegian Jade vertrekt in Athene en via Israël en het Suez-Kanaal en Aqaba vaart de Norwegian Jade naar Salalah, Muscat en Khasab in Oman. Daarna gaat het schip door naar Dubai en Abu Dhabi. Een variant van deze cruise, eveneens met de Norwegian Jade, wordt gemaakt in november en december 2022. Die cruise duurt 18 dagen en doet ook Kusadasi in Turkije aan.

De Norwegian Spirit maakt in november en december 2021 een 15-daagse cruise vanaf Athene, via Israël, Egypte en Jordanië naar Oman en Dubai.

De beste tijd om een cruise naar Oman te maken

Er zijn dus heel wat cruisemaatschappijen die een cruise naar Oman aanbieden. De meeste cruises naar Oman worden gemaakt tussen november en maart. Oman is namelijk een prima bestemming om een cruise in de wintermaanden te maken. Het is in Oman aan de kust het hele jaar door boven de 25 graden.

Wat zijn de cruisebestemmingen in Oman?

Tijdens een cruise naar Oman kun je in drie cruisehavens aanleggen. De belangrijkste cruisebestemming van Oman is de hoofdstad Muscat. Daarnaast leggen cruiseschepen aan in Salalah, in het zuiden van Muscat. Die haven ligt op de route tussen het Suez-Kanaal en cruiseroutes naar Azië en Afrika.

De derde cruisebestemming in Oman is Khasab op het schiereiland Musandam, nabij de grens met de Verenigde Arabische Emiraten. Die bestemming ligt op de route naar Dubai en Abu Dhabi. Vanwege de vele fjorden staat dit gebied ook wel bekend als het Noorwegen van Arabië.

Cruise naar Muscat

Tijdens een cruise naar Muscat, de hoofdstad van Oman, leggen cruiseschepen meestal aan in de Port of Sultan Qaboos, de haven van Muscat die vernoemd is naar de in 2020 overleden sultan Qaboos bin Said. In de haven zijn pier vier en vijf gereserveerd voor cruiseschepen. Omdat je op het haventerrein niet mag lopen, rijden er shuttlebusjes van de cruiseschepen naar de ingang van het havengebied en naar de Muttrah Corniche.

Cruise naar Oman met MSC Cruises en slenter in Muscat door de Muttrah Corniche. © MSC Cruises
Cruise naar Oman met MSC Cruises en slenter in Muscat door de Muttrah Corniche. © MSC Cruises

Die Mutrah Corniche bestaat uit een handelarenwijk met witte huisjes en een lange boulevard van waar je een mooi uitzicht op de baai hebt. Je vindt hier ook een soukh, een Arabische markt. Vanaf het fort van Mutrah heb je een prachtig uitzicht.

Wat kun je doen tijdens een cruise naar Muscat?

Muscat is een langgerekte stad die tussen de terracotta-kleurige bergen en de zee ligt. Eigenlijk zijn het drie aaneengegroeide steden. Voor toeristen is de ommuurde oude stad het interessantst om te bekijken. De oude stad ligt op 6 kilometer van de cruisehaven van Muscat en is vanaf de haven met bus 4 (richting al-Alam Paleis) te bereiken. In Muscat kun je de Sultan-Qaboos-moskee bezoeken, de grootste moskee van het land. Deze moskee heeft echt een sprookjesachtig interieur. Let op: Bij een bezoek aan een moskee moeten mannen en vrouwen blote armen en benen bedekken. Vrouwen moeten ook hun haar bedekken.

Ook het al-Alam paleis is de moeite waard om even te stoppen. Je kunt het paleis niet bezoeken, maar vanaf de hekken is de blauw met gouden facade goed te zien. Vlakbij het paleis liggen de Jalali en Mirani-forten, die in de zestiende eeuw door de Portugezen gebouwd zijn.

De Mall of Musqat: indoor snowpark en grootste aquarium van Oman

Helemaal aan de andere kant van de stad, voorbij het internationale vliegveld en ongeveer op een uur rijden van de cruisehaven, ligt de Mall of Muscat. Dit winkelcentrum ter grootte van meer dan 28 voetbalvelden is in 2019 geopend. Op ruim 200.000 vierkante meter vind je onder meer winkels, maar ook een snow park (nog in aanbouw) waar je botsauto’s op ijs, sneeuwsculpturen en een ijsbaan kunt vinden. Ook is er een bioscoop van 5000 vierkante meter met 12 schermen, een ‘family entertainment centre’ en een groot aantal restaurants.

Maak tijdens je cruise naar Oman excursies aan land en bekijk de badende dromedarissen © Ministerie van Toerisme Oman/Aviareps
Maak tijdens je cruise naar Oman excursies aan land en bekijk de badende dromedarissen © Ministerie van Toerisme Oman

Oman staat ook bekend als duiklocatie vanwege het kristalheldere water, de koraalriffen en de vele exotische vissen die je onder water kunt aantreffen. Daarom bieden cruisemaatschappijen en lokale bedrijven duik- en snorkelexcursies aan, onder meer naar Bander Khiran. Als je voldoende tijd hebt, kun je ook excursies maken naar het binnenland van Oman, bijvoorbeeld met een terreinwagen door de woestijn raggen of het Nakl Fort bezoeken. Dat ligt in het noordoosten van Oman, op ongeveer 120 kilometer van Muscat. Je kunt dan ook de nabij gelegen warmwaterbronnen van Ain A’Thawwarah bezoeken.

Behalve met een door de cruisemaatschappij georganiseerde excursie kun je Muscat ook zelf ontdekken. Taxi’s hebben geen meter, dus je moet voordat je instapt onderhandelen over de prijs. Vanaf de Mutrah Corniche, waar de shuttlebussen van de haven stoppen, is ook een opstapplaats van de hop-on-hop-off-bussen.

Cruises naar Salalah in het zuiden van Oman

Een andere cruisebestemming in Oman is Salalah, in het zuiden van het land. Salalah is na Muscat de grootste en mooiste stad van Oman. Toeristen komen hier voor de westers georiënteerde strandresorts (denk witte stranden met palmbomen). Bij dit soort beach resorts kun je wel in bikini of zwembroek liggen zonnen, maar op openbare stranden is dat niet aan te raden. Oman blijft een islamitisch land. Ook vind je in Salalah enkele Bijbelse plaatsen zoals de ruïnes van het vermeende paleis van de koningin van Sheba en het graf van Job. Ook de grote moskee en de Al Husn-soek zijn de moeite waard.

De haven van Salalah laat zich het beste omschrijven als een industrieterrein, maar Salalah zelf is wel mooi. Dankzij de Dhofar-bergketen valt er voldoende regen in Salalah en omgeving, waardoor dit een heel groen gebied is. Vanwege de vele wierookbomen staat Salalah staat ook wel bekend als de geurhoofdstad van het Arabisch schiereiland. Breng tijdens een cruisestop in Salalah een bezoek aan de ruïnes van Samhuram, de oude hoofdstad van de wierookhandel op het Arabisch schiereiland.

Veel cruisemaatschappijen hebben Salalah opgenomen als onderdeel van een cruise tussen het Suez-kanaal, Dubai en Zuidoost-Azië.

Cruise naar Khasab

Cruise naar het noorden van Oman en ontdek een bijzonder landschap. Vanwege de vele fjorden wordt Khasab wel het Noorwegen van Arabië genoemd. © Ministerie van Toerisme Oman / Aviareps
Cruise naar het noorden van Oman en ontdek een bijzonder landschap. Vanwege de vele fjorden wordt Khasab wel het Noorwegen van Arabië genoemd. © Ministerie van Toerisme Oman

De derde bestemming die tijdens een cruise naar Oman vaak wordt aangedaan is Khasab op het schiereiland Musandam, in het noorden van Oman nabij de grens met de Verenigde Arabische Emiraten. Vanwege de vele fjorden wordt Khasab ook wel het Noorwegen van Arabië genoemd. Het is de thuisbasis van dolfijnen en Khasab Castle, een klein fort. Khasab is in de zeventiende eeuw gesticht door de Portugezen.

Tegenwoordig kun je in Khasab cruises met een Arabische dhow maken langs de fjorden. Ook kun je hier snorkelen en dolfijnen spotten. Ook populair zijn de 4×4-drives naar Jebel Harim, de ‘berg van de vrouwen’. Tijdens deze tour geniet je van panoramische uitzichten van de bergdorpjes, acacia bossen en droge rivierbeddingen of wadi’s. Stop voor foto’s bij Sayah, een van de mooiste bedoeïenen dorpjes op het Musandam schiereiland. Vanaf de top van Jebel Harim heb je een weids panorama. Een andere stop is Kawr Najd, een van de grootste lagunes met een prachtig uitzicht.

Meer informatie over Oman vind je op de officiële site van het ministerie van Cultureel Erfgoed en Toerisme. Daar lees je ook meer over de visabepalingen voor Oman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.