Shadow

Cruise naar Oman in 2022 en 2023: de mooiste cruises naar Oman en Muscat op een rij

Een cruise naar Oman laat zich uitstekend combineren met cruises naar Dubai en Abu Dhabi. Maar Oman wordt ook vaak gebruikt als tussenstop op cruises vanuit de Middellandse Zee naar Afrika, Azië of vice versa. Wat kun je zien en doen op een cruise naar Oman?

Steeds meer cruises naar Oman

Tijdens een cruise naar Oman mag je een bezoek aan de Sultan Qaboos-moskee in Muscat niet overslaan. © Ministerie van Toerisme Oman / Aviareps
Tijdens een cruise naar Oman mag je een bezoek aan de Sultan Qaboos-moskee in Muscat niet overslaan. © Ministerie van Toerisme Oman

Oman heeft zich de afgelopen tien jaar ontwikkeld tot een belangrijke cruisebestemming in het Midden-Oosten. Het sultanaat Oman ligt op het Arabisch schiereiland en heeft Jemen, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten als buren. Van dat laatste buurland zijn Abu Dhabi en Dubai de bekendste emiraten.

Doordat Oman grenst aan de Golf van Oman, de Arabische Zee en de Golf van Aden is het eeuwenlang een kruispunt geweest van handel en culturele uitwisselingen. Zo hebben de Portugezen vanaf 1501 zo’n 150 jaar lang hun sporen nagelaten in de hoofdstad Muscat. En ook de Nederlandse VOC heeft in Oman nog drie jaar een handelspost in Muscat gehad.

Oman is qua oppervlakte acht keer zo groot als Nederland, dus trek er voor of na je cruise naar Oman gerust enige tijd voor uit om het sultanaat te ontdekken. Bovendien is Oman een land van uitersten. Naast een 3165 kilometer lange kustlijn heeft Oman ook uitgestrekte woestijnen met groene, tropische wadi’s en zandduinen, lange bergketens, maar ook een prachtige onderwaterwereld. En ondanks dat het sultanaat in een geopolitiek onstabiele regio ligt, staat Oman in de top tien van veiligste landen ter wereld.

Cruise naar Oman boeken

Tal van cruisemaatschappijen bieden cruises naar Oman aan. Voor een deel gaat het daarbij om in 2021 geannuleerde cruises naar Oman die naar 2022 en 2023 zijn doorgeschoven. Sommige cruisemaatschappijen beperken zich tot een cruise naar Oman en de Emiraten, maar andere cruiserederijen nemen Oman op als stop op een langere cruise of een wereldcruise. In de zomer is het misschien wat te heet om een cruise naar Oman te maken. De beste tijd voor cruises naar Oman zijn dan ook de herfst, de winter en de lente. Kijk ook of je een cruise naar Oman kunt combineren met een cruise door de Rode Zee.

Vergelijk het aanbod aan cruises naar Oman en Muscat bij Cruisereizen.nl, Cruisewinkel, Sunweb, Stip Reizen. Ook Corendon heeft in het verleden cruises naar Oman aangeboden, maar het is niet duidelijk of en wanneer die weer te boeken zijn.

Mein Schiff 6 naar Oman

TUI Cruises heeft een aanbieding voor een 9-daagse cruise met de Mein Schiff 6 van Dubai, Oman en Abu Dhabi. Bekijk de details van deze cruise.

Luxe cruise naar Oman met Seabourn, Oceania Cruises en Silversea

De luxe rederijen Seabourn Cruise Line en Silversea bieden vanaf november 2022 tot en met april 2024 diverse cruises naar Oman aan. Dat zijn lange cruises van en naar Azië en de Indische Oceaan. De cruiseschepen leggen ook aan in Dubai en Abu Dhabi. Neem bijvoorbeeld een 24 daagse cruise vanaf Athene en de Griekse eilanden, naar Turkije, Israël, via het Suez Kanaal naar Jordanië en dan door naar Oman en Dubai. In december 2023 en januari 2024 kun je ook langere cruises maken vanuit Dubai, via Oman naar India, Thailand, Cambodja en Singapore.

Boek een cruise aanbieding met Seabourn bij Cruise Travel, Captain Cruise, Zeetours, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

Oceania Cruises maakt tussen september 2022 en juni 2023 maar liefst 61 cruises naar Oman. Meestal gaat het om wat langere cruises, bijvoorbeeld van Barcelona naar Dubai, waarbij een stop in Oman onderdeel is van de cruise. Maar voor liefhebbers van cultuur en geschiedenis zijn er ook cruises van Jeruzalem via Oman naar Valletta op Malta. Maar Oceania biedt ook 10-daagse cruises naar Oman en de Emiraten aan.

Bekijk en boek cruises van Oceania Cruises bij CruiseReizen.nl, Zeetours, Cruisewinkel, CruiseOnline, Cruise Travel en CaptainCruise.

Silversea maakt in november en december 2022 korte cruises vanuit Athene naar Dubai en vanuit Dubai naar Mumbai, die ook Oman aandoen. Ook in maart, april, mei en juni 2023 kun je cruises naar Oman maken met Silversea.

Met MSC Cruises, Costa Cruises en Aida Cruises naar Oman

MSC Cruises doet Salalah in Oman in april 2023 aan als onderdeel van een cruise met de MSC Magnifica naar Australië, Azië en het Midden-Oosten. Maar met de MSC Opera kun je in april 2023 een cruise van 8 nachten door het Midden-Oosten maken.

Cruises van MSC boeken kan rechtstreeks bij Msccruises.nl of MSCCruises.be. Kijk voor MSC-aanbiedingen ook bij Sunweb, CruiseReizen.nl, Zeetours, CruiseOnline, Captain Cruise, Corendon, Cruisewinkel, Cruise Travel, Stip Reizen en TUI. Bekijk of schrijf reviews over MSC-cruiseschepen.

Costa Cruises maakt in de winter van 2022-2023 met de nieuwe Costa Toscana een aantal cruises naar Oman en andere bestemmingen in het Midden-Oosten en Griekenland. De cruises vinden plaats tussen 17 december 2022 en 11 maart 2023. Het gaat om cruises van een week naar de Verenigde Arabische Emiraten en Oman. Omdat er overnights gepland staan in Dubai, Muscat en Abu Dhabi heb je 2 dagen de tijd om die bestemmingen te bekijken. Op de nieuwjaarscruise staat alleen een overnachting in Dubai gepland, dus kun je oud en nieuw vieren in Dubai.

Tijdens deze cruises naar Oman en de Emiraten kun je allerlei excursie pakketten bijboeken, zoals golfen, jeeptours in de woestijn, rondvluchten per helikopter en toegang voor themaparken.

Bekijk deze cruises met de Costa Toscana bij onder meer Stip Reizen. De Costa Deliziosa vertrekt in januari 2023 voor een wereldcruise en stopt ook in Oman. Bekijk de actuele coronaregels bij Costa Cruises.

Bekijk aanbiedingen voor cruises met Costa Cruises bij onder meer Captain Cruise, Zeetours, CruiseOnline, Cruisereizen.nl, Cruise Travel, Cruisewinkel, TUI, Sunweb en Stip Reizen.

En bij AIDA Cruises kun je op de nieuwe AIDAcosma in november 2022 en november 2023 korte cruises van 7 dagen naar de Emiraten en Oman boeken. Bekijk de details van deze cruise.

Cruises met Aida Cruises kun je direct boeken bij Cruisereizen.nl, TUI, Zeetours, Captain Cruise, Cruisewinkel en Cruise Travel.

Tijdens een cruise naar Muscat met MSC Cruises kun je het 120 kilometer verderop gelegen Nakl-fort bezoeken. © MSC Cruises
Tijdens een cruise naar Muscat met MSC Cruises kun je het 120 kilometer verderop gelegen Nakl-fort bezoeken. © MSC Cruises

Cruises naar Oman met Norwegian Cruise Line

Norwegian Cruise Lines maakt in februari 2023 een cruise naar Oman van 18 nachten met de Norwegian Jade. Behalve naar Oman vaart de Jade ook naar de Verenigde Arabische Emiraten, Jordanië en Egypte.

Boek een cruise van Norwegian Cruise Line rechtstreeks bij CruiseOnline, Cruise Travel, Cruisewinkel, CruiseReizen.nl, Zeetours, Sunweb, Stip Reizen, Captain Cruise, Corendon en TUI.

De beste tijd om een cruise naar Oman te maken

Er zijn dus heel wat cruisemaatschappijen die een cruise naar Oman aanbieden. De meeste cruises naar Oman worden gemaakt tussen november en maart. Oman is namelijk een prima bestemming om een cruise in de wintermaanden te maken. Het is in Oman aan de kust het hele jaar door boven de 25 graden.

Wat zijn de cruisebestemmingen in Oman?

Tijdens een cruise naar Oman kun je in drie cruisehavens aanleggen. De belangrijkste cruisebestemming van Oman is de hoofdstad Muscat. Boek alvast vooraf zelf een excursie in Muscat. Daarnaast leggen cruiseschepen aan in Salalah, in het zuiden van Muscat. Die haven ligt op de route tussen het Suez-Kanaal en cruiseroutes naar Azië en Afrika. Boek zelf een excursie in Salalah. Lees meer tips voor het boeken van een excursie voor je cruise.

De derde cruisebestemming in Oman is Khasab op het schiereiland Musandam, nabij de grens met de Verenigde Arabische Emiraten. Die bestemming ligt op de route naar Dubai en Abu Dhabi. Vanwege de vele fjorden staat dit gebied ook wel bekend als het Noorwegen van Arabië.

Cruise naar Muscat

Tijdens een cruise naar Muscat, de hoofdstad van Oman, leggen cruiseschepen meestal aan in de Port of Sultan Qaboos, de haven van Muscat die vernoemd is naar de in 2020 overleden sultan Qaboos bin Said. In de haven zijn pier vier en vijf gereserveerd voor cruiseschepen. Omdat je op het haventerrein niet mag lopen, rijden er shuttlebusjes van de cruiseschepen naar de ingang van het havengebied en naar de Muttrah Corniche.

Cruise naar Oman met MSC Cruises en slenter in Muscat door de Muttrah Corniche. © MSC Cruises
Cruise naar Oman met MSC Cruises en slenter in Muscat door de Muttrah Corniche. © MSC Cruises

Die Mutrah Corniche bestaat uit een handelarenwijk met witte huisjes en een lange boulevard van waar je een mooi uitzicht op de baai hebt. Je vindt hier ook een soukh, een Arabische markt. Vanaf het fort van Mutrah heb je een prachtig uitzicht.

Wat kun je doen tijdens een cruise naar Muscat?

Muscat is een langgerekte stad die tussen de terracotta-kleurige bergen en de zee ligt. Eigenlijk zijn het drie aaneengegroeide steden. Voor toeristen is de ommuurde oude stad het interessantst om te bekijken. De oude stad ligt op 6 kilometer van de cruisehaven van Muscat en is vanaf de haven met bus 4 (richting al-Alam Paleis) te bereiken. In Muscat kun je de Sultan-Qaboos-moskee bezoeken, de grootste moskee van het land. Deze moskee heeft echt een sprookjesachtig interieur. Let op: Bij een bezoek aan een moskee moeten mannen en vrouwen blote armen en benen bedekken. Vrouwen moeten ook hun haar bedekken.

Ook het al-Alam paleis is de moeite waard om even te stoppen. Je kunt het paleis niet bezoeken, maar vanaf de hekken is de blauw met gouden facade goed te zien. Vlakbij het paleis liggen de Jalali en Mirani-forten, die in de zestiende eeuw door de Portugezen gebouwd zijn.

De Mall of Musqat: indoor snowpark en grootste aquarium van Oman

Helemaal aan de andere kant van de stad, voorbij het internationale vliegveld en ongeveer op een uur rijden van de cruisehaven, ligt de Mall of Muscat. Dit winkelcentrum ter grootte van meer dan 28 voetbalvelden is in 2019 geopend. Op ruim 200.000 vierkante meter vind je onder meer winkels, maar ook een snow park (nog in aanbouw) waar je botsauto’s op ijs, sneeuwsculpturen en een ijsbaan kunt vinden. Ook is er een bioscoop van 5000 vierkante meter met 12 schermen, een ‘family entertainment centre’ en een groot aantal restaurants.

Maak tijdens je cruise naar Oman excursies aan land en bekijk de badende dromedarissen © Ministerie van Toerisme Oman/Aviareps
Maak tijdens je cruise naar Oman excursies aan land en bekijk de badende dromedarissen © Ministerie van Toerisme Oman

Oman staat ook bekend als duik locatie vanwege het kristalheldere water, de koraalriffen en de vele exotische vissen die je onder water kunt aantreffen. Daarom bieden cruisemaatschappijen en lokale bedrijven duik- en snorkelexcursies aan, onder meer naar Bander Khiran. Als je voldoende tijd hebt, kun je ook excursies maken naar het binnenland van Oman, bijvoorbeeld met een terreinwagen door de woestijn raggen of het Nakl Fort bezoeken. Dat ligt in het noordoosten van Oman, op ongeveer 120 kilometer van Muscat. Je kunt dan ook de nabij gelegen warmwaterbronnen van Ain A’Thawwarah bezoeken.

Behalve met een door de cruisemaatschappij georganiseerde excursie kun je Muscat ook zelf ontdekken. Taxi’s hebben geen meter, dus je moet voordat je instapt onderhandelen over de prijs. Vanaf de Mutrah Corniche, waar de shuttlebussen van de haven stoppen, is ook een opstapplaats van de hop-on-hop-off-bussen.

Cruises naar Salalah in het zuiden van Oman

Een andere cruisebestemming in Oman is Salalah, in het zuiden van het land. Salalah is na Muscat de grootste en mooiste stad van Oman. Toeristen komen hier voor de westers georiënteerde strandresorts (denk witte stranden met palmbomen). Bij dit soort beach resorts kun je wel in bikini of zwembroek liggen zonnen, maar op openbare stranden is dat niet aan te raden. Oman blijft een islamitisch land. Ook vind je in Salalah enkele Bijbelse plaatsen zoals de ruïnes van het vermeende paleis van de koningin van Sheba en het graf van Job. Ook de grote moskee en de Al Husn-soek zijn de moeite waard.

De haven van Salalah laat zich het beste omschrijven als een industrieterrein, maar Salalah zelf is wel mooi. Dankzij de Dhofar-bergketen valt er voldoende regen in Salalah en omgeving, waardoor dit een heel groen gebied is. Vanwege de vele wierookbomen staat Salalah staat ook wel bekend als de geurhoofdstad van het Arabisch schiereiland. Breng tijdens een cruisestop in Salalah een bezoek aan de ruïnes van Samhuram, de oude hoofdstad van de wierookhandel op het Arabisch schiereiland.

Veel cruisemaatschappijen hebben Salalah opgenomen als onderdeel van een cruise tussen het Suez-kanaal, Dubai en Zuidoost-Azië.

Cruise naar Khasab

Cruise naar het noorden van Oman en ontdek een bijzonder landschap. Vanwege de vele fjorden wordt Khasab wel het Noorwegen van Arabië genoemd. © Ministerie van Toerisme Oman / Aviareps
Cruise naar het noorden van Oman en ontdek een bijzonder landschap. Vanwege de vele fjorden wordt Khasab wel het Noorwegen van Arabië genoemd. © Ministerie van Toerisme Oman

De derde bestemming die tijdens een cruise naar Oman vaak wordt aangedaan is Khasab op het schiereiland Musandam, in het noorden van Oman nabij de grens met de Verenigde Arabische Emiraten. Vanwege de vele fjorden wordt Khasab ook wel het Noorwegen van Arabië genoemd. Het is de thuisbasis van dolfijnen en Khasab Castle, een klein fort. Khasab is in de zeventiende eeuw gesticht door de Portugezen.

Tegenwoordig kun je in Khasab cruises met een Arabische dhow maken langs de fjorden. Ook kun je hier snorkelen en dolfijnen spotten. Ook populair zijn de 4×4-drives naar Jebel Harim, de ‘berg van de vrouwen’. Tijdens deze tour geniet je van panoramische uitzichten van de bergdorpjes, acacia bossen en droge rivierbeddingen of wadi’s. Stop voor foto’s bij Sayah, een van de mooiste bedoeïenen dorpjes op het Musandam schiereiland. Vanaf de top van Jebel Harim heb je een weids panorama. Een andere stop is Kawr Najd, een van de grootste lagunes met een prachtig uitzicht.

Meer informatie over Oman vind je op de officiële site van het ministerie van Cultureel Erfgoed en Toerisme. Daar lees je ook meer over de visabepalingen voor Oman.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Twitter en Instagram. Tips en suggesties voor een artikel? Stuur een mail naar redactie @ decruisegids.nl (zonder spaties in het mailadres). Reageren kan onder dit artikel.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.