Shadow

Internet op zee wordt steeds beter; cruiseschepen rollen Starlink uit

Mede dankzij innovaties als Starlink, het satellietnetwerk van Elon Musk, wordt internet op zee steeds beter. Diverse cruisemaatschappijen zijn de testfase van Starlink inmiddels voorbij en rollen nu snel internet op cruiseschepen uit.

Een Falcon 9-raket van SpaceX staat op het punt om 60 Starlink-testsatelieten te lanceren. © SpaceX via Wikimedia Commons
Een Falcon 9-raket van SpaceX staat op het punt om 60 Starlink-testsatelieten te lanceren. © SpaceX via Wikimedia Commons

Laatst gewijzigd: 28 februari 2024.

Internet op zee wordt steeds belangrijker voor cruisepassagiers die tijdens hun reis online willen blijven. en niet alleen voor passagiers is snel internet tijdens een cruise fijn. Ook voor bemanningen is internet op zee een belangrijke mogelijkheid om met het thuisfront in contact te blijven. Ook kun je alvast online een excursie op je volgende cruisebestemming boeken. En of je nu leuke cruisefilmpjes en vakantiefoto’s van je cruise met je familie wilt delen, of dat je als ondernemer tijdens je cruise toch even moet werken, het is handig om te weten wat de mogelijkheden zijn voor internet op cruiseschepen.

In dit artikel bespreken we de verschillende opties voor internet op cruiseschepen, de vormen van internet die verschillende cruisemaatschappijen aanbieden en hoe Starlink gebruikt kan worden op cruiseschepen.

Mogelijkheden voor internet op zee op cruiseschepen

Er zijn verschillende manieren om toegang te krijgen tot internet op cruiseschepen. De meest voorkomende opties zijn:

-Wi-Fi: De meeste cruiseschepen bieden Wi-Fi-toegang aan boord. Passagiers kunnen inloggen op het netwerk met behulp van hun mobiele apparaat of laptop en toegang krijgen tot het internet. Er zijn echter wel kosten aan verbonden, die per minuut, uur of dag kunnen variëren.

-Internetcafés: Sommige cruiseschepen hebben een internetcafé aan boord waar passagiers gebruik van kunnen maken. Deze internetcafés hebben meestal desktopcomputers die zijn verbonden met het internet. Ook hier zijn er kosten aan verbonden.

-Satellietinternet: Sommige cruiseschepen bieden satellietinternet aan boord. Dit is meestal de duurste optie, maar het biedt wel de beste internetverbinding. Satellietinternet maakt gebruik van een satellietverbinding om een signaal naar het schip te sturen, wat zorgt voor een stabiele en snelle internetverbinding.

-Er is ook nog een vierde optie: geen internet tijdens je cruise gebruiken, of hooguit in een internetcafé of bij een wifipunt aan wal, bijvoorbeeld in de cruiseterminal.

Internet op zee bij de cruisemaatschappijen

Decruisegids.nl zocht uit welke vormen van internet op zee cruisemaatschappijen aanbieden. De tarieven zijn indicatief en kunnen intussen veranderd zijn. Starlink, het satelietnetwerk van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Twitter- en Tesla-baas Elon Musk, is wat internet op zee betreft ‘the new kid on the block’. Maar het is wel een nieuwkomer die pijlsnel groeit. Starlink bestaat uit een web van communicatiesatelieten die in een lage baan rond de aarde vliegen. Op die manier wil SpaceX overal op aarde, ook in gebieden waar nu nog geen dekking is, goedkoop, stabiel en snel internet aanbieden.

Het Amerikaanse Carnival Corporation, het grootste cruisebedrijf ter wereld, sloot in december 2022 een overeenkomst met Starlink om deze vorm van internet op zee aan te bieden op haar cruiseschepen. De uitrol van Starlink begon op schepen van Carnival Cruise Line en het Duitse AIDA. Nu de proeven met snel internet op zee op de AIDAblu, AIDAbella en de AIDAstella succesvol zijn afgerond, moeten in oktober 2023 alle AIDA-cruiseschepen voorzien zijn van Starlink breedbandinternet.

Recent volgden proeven op schepen van Holland America Line en Seabourn, twee andere merken van Carnival Corporation. Door wereldwijd snel internet op zee aan te bieden hopen cruisemaatschappijen de klanttevredenheid, en die van hun personeel aan boord, te verhogen. Daarnaast zijn al die cruisefoto’s en -video’s die via social media gedeeld worden, natuurlijk ook mooie, gratis reclame voor de cruisemaatschappijen.

Holland America Line: wifi en internet op zee via Starlink

Holland America Line biedt Wi-Fi-toegang aan boord van al haar schepen. Passagiers kunnen Wi-Fi-toegang kopen per minuut, uur of dag, afhankelijk van hun behoeften. Het tarief voor Wi-Fi varieert tussen de $0,75 en $1,00 per minuut. Maar de Holland America Line heeft in mei 2023 tijdens een cruise naar Alaska op de Koningsdam ook getest met internet op zee via Starlink. Hoewel de beschikbaarheid van internet via Starlink nog pril is, zijn de eerste resultaten voor zowel passagiers als bemanning voorzichtig polisitef.

Boek een aanbieding voor een cruise met Holland America Line bij CruiseOnline, Captain Cruise, CruiseReizen.nl, TUI, Stip Reizen en Cruisewinkel.

Passagiers van de Koningsdam kunnen in de zomer van 2023 meer dan 20 cruises maken vanuit Vancouver naar Alaska met gebruik van Starlink-internet. Andere cruiseschepen van Holland America Line krijgen in de loop van dit jaar ook internet via Starlink aan boord. Het is de bedoeling om op alle schepen van Holland America Line uit te rusten met internet via Starlink. Tarieven van internet via Starlink op zee zijn ons niet bekend.

Holland America Line is onderdeel van het Amerikaanse Carnival Corporation, waartoe onder meer ook luxecruiserederij Seabourn hoort. Ook het eerste luxe expeditiecruiseschip van Seabourn, de in juni 2022 opgeleverde Seabourn Venture, heeft sinds half mei 2023 internet via Starlink. Expeditiecruises worden vaak gemaakt naar afgelegen gebieden, zoals Antarctica, de zuidelijke oceanen, waar weinig tot geen andere manieren van betaalbare, stabiele communicatie voor algemeen gebruik beschikbaar is. Ook zusterschip Seabourn Pursuit, dat in de zomer van 2023 in de vaart komt, krijgt internet op zee via Starlink. Eind 2023 waren alle Seabourn-schepen voorzien van snel internet op zee.

Boek een cruise aanbieding met Seabourn bij CruiseOnline, Sunweb, Captain Cruise, Cruise Travel, Zeetours, Cruisewinkel en CruiseReizen.nl.

Lees ook: tips voor cruises

Internet op zee bij Norwegian Cruise Line

Norwegian Cruise Line biedt Wi-Fi-toegang aan boord van al haar schepen. Passagiers kunnen kiezen uit verschillende Wi-Fi-pakketten, variërend van 100 minuten tot onbeperkte toegang gedurende de gehele cruise. De prijzen variëren tussen de $0,50 en $0,75 per minuut, afhankelijk van het pakket dat wordt gekozen.

Boek een cruise van Norwegian Cruise Line rechtstreeks bij CruiseOnline, Cruise Travel, Cruisewinkel, CruiseReizen.nl, Zeetours, Sunweb, Stip Reizen, Captain Cruise, Corendon en TUI.

Maar ook Norwegian Cruise Line doet inmiddels op de Norwegian Breakaway een proef met internet via Starlink. Als deze test slaagt, moeten eind 2023 nog 7 andere cruiseschepen van Norwegian Cruise Line Holding, de moedermaatschappij van Norwegian Cruise Line, met snel internet via Starlink worden uitgerust. Daaronder zijn ook de nieuwe Vista van het luxemerk Oceania Cruises, de binnenkort op te leveren Norwegian Viva en de nieuwe Seven Seas Grandeur, het nieuwste cruiseschip van ultraluxerederij Regent Seven Seas Cruises, dat later dit jaar in de vaart komt.

Internet op zee bij MSC Cruises

MSC Cruises biedt Wi-Fi-toegang aan boord van al hun schepen. Passagiers kunnen kiezen uit verschillende Wi-Fi-pakketten, variërend van 1 GB tot onbeperkte toegang gedurende de gehele cruise. De prijzen variëren tussen de $0,75 en $1,00 per minuut, afhankelijk van het pakket dat wordt gekozen.

MSC Cruises biedt passagiers op alle schepen van de MSC-vloot een aantal opties aan:. De eerste is het Browse Internet Cruise Package. Dat omvat:

 • Ongelimiteerd data
 • 24 uur per dag toegang
 • Surfen op het web
 • Verzend en ontvang e-mails en afbeeldingen
 • Chat via messenger apps (b.v. WhatsApp)

Met dit pakket kun je geen video’s bekijken en je kunt ook geen gebruik maken van streamingdiensten als Netflix, Hulu, Amazon Music, YouTube enz.). Ook videochatten zoals Facetimen is niet mogelijk. Daarvoor heb je het Browse & Stream Cruise Package nodig. Dat biedt dezelfde mogelijkheden als het beperktere Browse Internet Cruise Packag, maar dan kun je wel video chatten, muziek en video’s streamen en je video’s en livestream op social media delen.

De kosten van internet aan boord hangen af van de bestemming:
-Browse & Stream pakket voor 1 apparaat: Tussen €11.99 en €14.39 per nacht afhankelijk van de bestemming
-Browse-pakket voor 1 apparaat: Tussen €7.99 en €10.39 per nacht afhankelijk van de bestemming. (prijspeil mei 2023)

Tip: Boek van tevoren om 20% korting te krijgen ten opzichte van de prijzen aan boord. Alleen voor passagiers die een Yacht Club Suite hebben geboekt, is internet volledig gratis.

Satelliet-internettoegang is beschikbaar in alle openbare ruimtes van het schip en in de meeste hutten, inclusief alle MSC Yacht Club-suites. Je hebt alleen een Satellite Internet Access-pakket en een smartphone, tablet of laptop nodig.

Inmiddels biedt MSC Cruises ook internet via Starlink aan. De MSC Magnifica was in december 2022 het eerste MSC-cruiseschip met Starlink aan boord.

Eind februari 2024 heeft tweederde van de MSC-vloot snel internet via het bedrijf van Elon Musk. In mei 2024 moeten alle MSC-cruiseschepen voorzien zijn van internet via Starlink. Cruisepassagiers op de MSC Divina, MSC Euribia, MSC Fantasia, MSC Grandiosa, MSC Lirica, MSC Magnifica, MSC Meraviglia, MSC Orchestra, MSC Poesia, MSC Preziosa, MSC Seascape, MSC Seashore, MSC Seaside, MSC Seaview en MSC Virtuosa kunnen nu al van snel internet gebruik maken. De MSC Opera en MSC World Europa komen daar binnenkort ook bij. De laatste vijf cruiseschepen MSC Armonia, MSC Bellissima, MSC Musica, MSC Sinfonia en MSC Splendida worden voor het zomerseizoen aangesloten op het Starlink-netwerk.

Cruises van MSC boeken kan rechtstreeks bij Msccruises.nl of MSCCruises.be. Kijk voor MSC-aanbiedingen ook bij Sunweb, CruiseReizen.nl, Zeetours, CruiseOnline, Captain Cruise, Corendon, Cruisewinkel, Cruise Travel, Stip Reizen en TUI. Bekijk of schrijf reviews over MSC-cruiseschepen.

Starlink internet op AIDA-schepen

AIDA Cruises biedt vier pakketten met snel internet op zee aan. © AIDA.
AIDA Cruises biedt vier pakketten met snel internet op zee aan. © AIDA.

Ook de Duitse cruiserederij AIDA is ver gevorderd met de uitrol van snel internet aan boord van haar schepen. Eind oktober 2023 moeten alle schepen van AIDA over het snelle Starlink-internet beschikken. Passagiers kunnen dan kiezen uit vier internetpakketten: Onboard Chat, Social Media Flat, Internet Flat en Premium Internet Flat. Met het goedkoopste pakket, Onboard Chat, kun je aan boord chatten met andere passagiers. Bij het duurste pakket heb je snel internet via een beveiligde VPN-verbinding. Bij de drie Flat-rate internetpakketten kun je in elk geval snel foto’s en video’s uploaden.

Wie voor de cruise een internetpakket bestelt, krijgt 20 procent korting op de prijs. Ook bij cruises vanaf 41 dagen kun je korting op de internetpakketten krijgen. De pakketten Internet Flat en Premium Internet Flat kunnen ook aan boord per dag geboekt worden. Bij de pakketten Social Media Flat en Onboard Chat heb je uitsluitend de hele cruise snel internet, dus die zijn niet op per dag te boeken.

Cruises met Aida Cruises kun je direct boeken bij Cruisereizen.nl, TUI, Zeetours, Captain Cruise, CruiseOnline, Cruisewinkel, Cruise Travel, Corendon en Stip Reizen.

Starlink ook bij Scenic-schepen

Ook op de ultraluxe cruiseschepen van de Scenic Group komt internet via Starlink beschikbaar. Op de twee ultraluxe jachten van Emerald Cruises en Scenic Cruises is sinds eind 2023 supersnel internet beschikbaar. De Scenic Eclipse II, die in juni 2023 in de vaart kwam, heeft al internet op zee via Starlink. De Emerald Azzurra heeft vanaf eind juni een Starlink-verbinding. Ook de nieuwe Emerald Sakara, die in augustus 2023 is opgeleverd, heeft direct supersnel en stabiel internet aan boord.

Regent Seven Seas Cruises introduceert Starlink

Regent Seven Seas Cruises liet in oktober 2023 weten dat het Starlink heeft geïnstalleerd op de Seven Seas Mariner. Dat is ruim op tijd voor de wereldcruise van de Seven Seas Mariner die in januari 2024 vertrekt. Ook op de Seven Seas Grandeur, het nieuwste cruiseschip van Regent Seven Seas Cruises dat in november wordt opgeleverd, komt direct snel internet via Starlink beschikbaar. Uiterlijk eind 2024 moeten alle 6 cruiseschepen van de Regent-vloot met snel internet op zee zijn uitgerust. Kort daarna volgen ook de andere Regent-schepen. Lees ook meer over de wereldcruise van Regent Seven Seas Cruises in 2025

Ook Costa Cruises biedt snel internet op zee aan

Ook Costa Cruises heeft succesvol een experiment met snel internet op zee van Starlink afgerond op het vlaggenschip Costa Toscana. Hierna is zusterschip Costa Smeralda aan de beurt. In december 2023 moeten alle Costa-schepen snel internet op zee aan boord hebben. Passagiers kunnen bij Costa Cruises kiezen uit een aantal opties voor internet op zee: Pay per Minute, Whatsapp, Social en Full-pakketen, die via Starlink lopen.

Bekijk aanbiedingen voor cruises met Costa Cruises bij onder meer Zeetours, CruiseOnline, Cruisereizen.nl, Cruise Travel, Corendon, Cruisewinkel, TUI, Sunweb en Stip Reizen.

Starlink internet bij Cunard Line en P&O Cruises

Cunard Line is in juni 2023 begonnen met het installere van Starlink internet. De huidige drie schepen Qeen Mary 2, Queen Victoria en Queen Elizabeth beschikken eind 2023 over snel internet op zee in alle openbare ruimtes en hutten. Aan boord van de Queen Anne, het nieuwste cruiseschip van de Cunard-vloot, komt snel internet op zee beschikbaar direct in mei 2024 bij de oplevering van het schip.

Ook bij zustermaatschappij P&O Cruises komt snel internet op zee rap beschikbaar. Op de Britannia en Azura is Starlink sinds juni 2023 beschikbaar in openbare ruimtes. Eind 2023 wordt snel internet aangeboden in de publieke ruimtes en de hutten aan boord van de Arvia, Iona, Ventura, Arcadia en Aurora.

Meer informatie over Starlink vind je op de site van het satellietbedrijf.

Lees ook:

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Twitter en Instagram.

Privacy *

1 Comment

 • Myra

  Als wij een cruise maken, moeten wij voor ons eigen bedrijf bereikbaar zijn. Dus voor ons is een internet verbinding een must.
  Zelf maken wij in ons bedrijf ook gebruik van de starlink en zijn er zeer tevreden over.
  Ik verwacht dat internet aan boord van een cruiseschip dan ook zeer goed zal zijn. Een hele verbetering.
  Ik moet erbij zeggen dat wij afgelopen maart een lange cruise met MSC World Europa gedaan hebben en wij dit keer (voorgaande keren bij MSC was de verbinding met WiFi slecht) erg goed bereik hadden zowel op zee als in de havens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.